Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 251 900
  • 3 712
  •   1
Отговори
# 375
Една позната наскоро си купи жилище за нея си, с цел живеене, за 50 000 евро, които тя ги ИМАШЕ. Значи, според ващите логики, е следвало да купи жилището не със собствени средства, а да изтегли кредит? Laughing

# 376
  • София
Ами това всъщност не е безумно, просто е незаконосъобразно. Противоречи на правилото, че  нотариусът не може да извършва нотариални действия, когато е страна в нотариалното производство или участващо в него лице. А пък дали е гениално недей да твърдиш с такава сигурност.
О, да. Аз мислех, че за друго ме питаш. Конкретното упълномощено лице беше секретарката.
Не ми се водят тематични спорове.
Упълномощавала съм адвокати, секретарки, майки, бащи, сестри, изобщо аз обичам да давам пълномощия.

# 377
да жоз, ако има частен бизнес с по-висока възвръщаемост от колкото са лихвите на банката.

# 378
Ази, я кажи сега за 240 000 левовото изчисление, че ми стана възинтересно, остави ги пълномощията.
Като как така излиза "по-евтино" на кредит?ОбЯсни на такива Тома неверници като мене. Laughing

# 379
О, да. Аз мислех, че за друго ме питаш. Конкретното упълномощено лице беше секретарката.
Не ми се водят тематични спорове.
Упълномощавала съм адвокати, секретарки, майки, бащи, сестри, изобщо аз обичам да давам пълномощия.
ок, това е  различно  Peace

# 380
Една позната наскоро си купи жилище за нея си, с цел живеене, за 50 000 евро, които тя ги ИМАШЕ. Значи, според ващите логики, е следвало да купи жилището не със собствени средства, а да изтегли кредит? Laughing

Твоята позната е изгубила много пари докато ги е събрала тези 50 бона. А следователно жилището и не е струвало 50 хил. а много повече. Спокойно е могла да направи 2 вноски с тези пари- една за това от 50 хил, и една за по-малко, наемът от което да и покрива сериозна част от кредитната вноска. Това е доста по-умно решение.

# 381
Ази, я кажи сега за 240 000 левовото изчисление, че ми стана възинтересно, остави ги пълномощията.
Като как така излиза "по-евтино" на кредит?ОбЯсни на такива Тома неверници като мене. Laughing

Тези 240 000 са сметнати в левове.

# 382
  • София
Два поста по-горе Simple Smile Ето:

Но и това, което казва Сън е вярно.
Страшно много хора отказват да си заключват оборотните средства в тухли.
Просто в обръщение този капитал им носи много повече дивиденти, отколкото лихвите по-кредита и сметката излиза в плюс.

Последна редакция: чт, 27 май 2010, 21:54 от Azzy

# 383
Между краткосрочен и дългосрочен кредит, дългосрочният като правило е по-изгоден. Wink Независимо че на пръв поглед обикновено изглежда обратното. Не че няма изключения, но те потвърждават правилото.

Изгодно е тогава когато лихвената вноска е еднаква за два различни периода. Колкото по-малко плащаш сега, толкова е по-изгодно.
Цитат
Как ще плащаш данъци и ще правиш ремонти на нещо, което го нямаш   
Нали примера ти беше, ако събираш 10 години за жилище и после го купиш кеш - за тези 10 години няма да имаш никакви разходи. 
Нещо съвсем се оплете - говореше за закупуване с цел инвестиция и предполагаем доход от наем, а сега - за жилище за живеене.

Ок, съгласна съм- 10 години докато събираш не плащаш данък и ремонти на некупено. Но това са жълти стотинки в сравнение със загубите ти.

# 384

Твоята позната е изгубила много пари докато ги е събрала тези 50 бона. А следователно жилището и не е струвало 50 хил. а много повече. Спокойно е могла да направи 2 вноски с тези пари- една за това от 50 хил, и една за по-малко, наемът от което да и покрива сериозна част от кредитната вноска. Това е доста по-умно решение.
Абсолютно нищичко не е събирала. Продадена е земя от родителите и и така.
Както и да е. Загубите и ползите имат различни измерения за различните хора.

# 385
В интерес на истината, има нещо вярно в сметките на Делюжън.
Простият пример е за онзи апартамент преди 6 години в широк център, който струва 30 000 Евро.
Приемаме, че се закупува с кредит на стойност 50 000 Евро /условно приемаме 20 000 евра лихва/.
Същият апартамент, 6 години по-късно струва 100 000 Евро.

Е, в интерес на истината това са условия в спекулативен млад пазар, който прави сериозен скок за кратък период от време, поради кредитирането, докато се регулира.
В един консервативен, спокоен пазар, тази динамика отразява средно 10-18% годишно поскъпване на имота /пак под условие, защото има переспективни девствени зони, които реализират по-висок процент, както и обратното- скъпи райони, които западат/ и в този ред на мисли, за един дългосрочен период, покачването на стойността на имота компенсира лихвите по кредитите и абсолютно осмисля една такава инвестиция.

Отделно един инвестиционен имот се развива - наеми и прочие.

Накратко- с добра преценка, има смисъл.
Прочетох те, и все пак, важно е да се подчертае-не ВСЕКИ апартамент може да донесе така ва доходност.Както и преценката, и скисълът.

Оттеглям се за почивка, но ще следя пак темата.

# 386
  • There I was on a July morning
Delusion, Не смятам, че съм реализирала загуби, заради това, че не съм теглила кредит.

В интерес на истината, има нещо вярно в сметките на Делюжън.
Простият пример е за онзи апартамент преди 6 години в широк център, който струва 30 000 Евро.
Приемаме, че се закупува с кредит на стойност 50 000 Евро /условно приемаме 20 000 евра лихва/.
Същият апартамент, 6 години по-късно струва 100 000 Евро.

Аззи, при така представените от теб цени на апартамента /300% ръст/, излиза изгодно. Набързо погледнах статистиката на цените на недвижимите имоти в един сайт за последните няколко години. В широк център преди 6 години - средна цена 682 Е, сега - 1307 Е.
Значи говорим за по-малко от 100% ръст на цените и тогава, ако точно изчислим приходите и разходите от имота, може да не се получи толкова положителен баланс.

# 387
Абсолютно нищичко не е събирала. Продадена е земя от родителите и и така.
Както и да е. Загубите и ползите имат различни измерения за различните хора.

За пари от получено наследство или спечелени от тото аз казах по-горе. Зле ги е инвестирала. Но ако и помага да спи по-спокойно защото няма кредит...какво пък, нейно си решение. За спокойния си сън плаща с инвестиционни загуби.

# 388
  • София
Дами, не можем да отречем кредита, като форма да ползваме пари за различни цели.
Жози, например идеята за къщата би била много печеливша, от гледна точка на дългосрочна инвестиция.
Стойността на парцела + стойността на строителството= продукт, който със сигурност би бил добре поставен дори и краткосрочно.
Много зависи, тоест, най-вече зависи от локацията на парцела.

Скубиду, права си.
Годините не са шест, а примерно осем.
И стойностите са приблизителни.
Молбата ми е да следите основната мисъл, а не да анализираме примрните цифри, които съм дала.
Всъщност, можем да коментираме и конкретните цифри.
Средната цена беше доста под 682 Евро, преди 6 години.
Цените, които цитирах са съвсем конкретни за апартамент 100 кв.м.

# 389
че себестойността на имота се покачва не се разбира от само себе си. историята на БГ пазар на недвижими имоти е всъщност много кратка. ако някой наистина смята да инвестира пари и тегли кредити, още веднъж горещо препоръчвам да прочете нещо сериозно по върпоса. Рискове има.

Общи условия

Активация на акаунт