Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 251 774
  • 3 712
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Ерегенче, бре.
За някоя мома, която вместо да смята с кредитен калулатор, да го взима.
И не е под наем. Пазарува едни пентхауси като домати.

Последна редакция: ср, 02 юни 2010, 12:09 от Azzy

# 541
Е, това е вече съвсем различно, ако всичките му съквартиранти са жени, още по-добре за него  Heart Eyes Mr. Green

# 542
  • София
Игси, идеята е докато са още, млади, зелени и без деца, кипящи от енергия да се стегнат и да спестят колкото е възможно.
Две-три-четири години, тям някъде. После да скачат, но вече пазаруват с едно самоучастие 20-30% и кредита не е за сто години а за 15, примерно, а на практика след десет се изплаща.
Довнасят се извънредни вноски без преразглеждане и прочие.
Не всички млади хора могат да разчитат на финансово рамо от родителите си и поради тази причина им се налага да пораснат рано и да си плащат грешките, защото ако допуснат грешка, няма кой да ги подпре просто.

Моля, не ми тълкувайте постовете както ви харесва, защото се дразня.
Никъде не съм отрекла кредитирането, а само разумното му ползване.

# 543
Здравейте, момичета!  Hug
Следя от доста време темата и реших тук да задам моя въпрос, защото виждам, че
в нея пишат доста осведомени хора.
Бихте ли споделили колко смятате,че е в момента реалният наем на едностаен апартамент
в Люлин 4, който е обзаведен, не луксозно, но не и със съвсем стари мебели. Има и бяла техника,
остъклена тераса, както и малко килерче. Кухнята му е по-голяма от обикновените кухни на
гарсониерите, има и още една тераса. Подовите настилки са ламинат в кухнята и стаята, балатум в коридора. В банята
подът е на теракот, а стените на боя.
Благодаря предварително на отзовалите се със съвет!   bouquet

# 544
... 20-30% и кредита не е за сто години а за 15, примерно, а на практика след десет се изплаща ...

20% е съвсем друго нещо, всъщност повечето хора така купуват, защото рядко ще успее някой да изтегли 100%, но подписват на максималния срок, за да имат сигурност, а както казваш го изплащат за 10.

*Кокиче*, около 130-140 евро, но е много относително, пускаш го в реклама и следиш има ли интерес, ако няма - сваляш.

# 545
  • София
Е, аз това преди петнадесет страници го казах.

Кокиче, за 140 Е в това състояние ще я дадеш /щях да кажа 150/.
Но ако инвестирате мъничко, да стегнете банята и освежите, спокойно ще вземете 200 -220 Е.
Гарсониерите са най-бързо оборотните жилища и най-малко са пострадали от падането на наемите.

# 546
Съвсем конкретно по темата : На пазара на наемите определено се наблюдава спад, за 200- макс.250 евро ако не си много на зор може да си намериш отлично 2-3 стайно жилище в центъра на София, не говоря защото така съм чула, а защото съм наела такова /а може би и ще освободя друго/. Що се отнася до продажбите, според мен покачване почти е сигурно, че  няма да има в близко бъдеще, в най-добрия случай добрите имоти ще задържат цената си. Виждам какво се случва с бизнеса, като цяло  -  междуфирмена задлъжнялост се задълбочава, трудно се осигурява достатъчно работа, а от там и заплати и т.н Confused, ами няма да е толкова скоро излизането от кризата, колкото и да се пъне министъра. Вчера една приятелка, която беше в бизнеса с луксозно строителство каза, че прекратяват работа, а сутринта клиенти, които ни дължат пари /пак частично в инвестициите и  продажбата на имоти/ ми казаха, че продажбите са им спаднали драстично и дори клиенти, които са капарирали се отказват или не си внасят вноските.
Относно кредитите за закупуване на жилище /не с цел инвестиция/ стига да не довеждат до живот на екзистенц минимума ОК, но всеки месец да живееш на ръба, за да си горд собственик след 30 год, мерси Stop

# 547
... Вчера една приятелка, която беше в бизнеса с луксозно строителство каза, че ...

Определено е така. Това бяха и моите скромни прогнози преди кризата. И дълго време няма да има интерес към подобни имоти. Но за масовите 1-2-ст. нещата се раздвижиха в последните няколко месеца  Peace

# 548
Но ако инвестирате мъничко, да стегнете банята и освежите, спокойно ще вземете 200 -220 Е.

В момента на тези цени се предлагат в широк център, ремонтирани и с отлични санитарни помещения. За краен квартал ми се струва, че повече от 170-180 евро е много. Но търсенето ще покаже най-вярно.

# 549
Благодаря за отговорите ви!  Hug

Искам да попитам още нещо като доуточня ситуацията, защото
първоначално не исках да сте предубедени.
Точно преди една година го отдадох този апартамент за 340лв.
Сега предстои предоговаряне с наемателите за следващата календарна
година.
Предвид спадането в цените на отдаваните имоти, с колко смятате, че
трябва да намаля наема, защото е логично наемателите да повдигнат въпроса?

# 550
Предвид спадането в цените на отдаваните имоти, с колко смятате, че
трябва да намаля наема, защото е логично наемателите да повдигнат въпроса?

Уф, много деликатна тема. Зависи много от отношенията между двете страни. Да ти кажа, аз лично, винаги съм ценяла хора, с които не се налага всяка година да се говори по тази тема. Ако двете страни са доволни, не виждам защо трябва да се пипа договорен наем за 2, 3 и дори 5 години.
Ще ти дам пример, макар и не с апартамент. 3 години сме в офис в центъра, в наема са включени и консумативите. Всеки месец си плащаме коректно фактурите, отношенията с наемодателите на сградата са отлични и дори сега цените да са по-ниски на пазара, не бих искала намаление на наема, нито бих сменила офиса заради комфорта, който имаме и двете страни. За съжаление, търся, защото в центъра всичко стана Синя зона, не мога да ходя пеша, защото сменихме квартала и пътят до офиса не ми е 15, а 50 минути, а в градски транспорт не ми се качва и т.н. Ако можех обаче да избирам - нямаше да се преместя. Надявам се примерът да илюстрира горе-долу идеята ми.

Но това са си мои и лични виждания, защото държа първо на добрите лични отношения и когато двете страни са абсолютно коректни, няма смисъл от тази игра на нерви и постоянно следене на пазара. Направи все пак сравнение за цените в сайтовете за имоти и прецени какви са нивата в момента, ако се наложи да обсъждате намаление.

# 551
Деликатно е, Мишленце, така е!  Hug
Но, така или иначе договорните ни условия са сключени за срок от една календарна година
и предстои тези неща да се говорят.
За тази година пазарът беше доста динамичен предвид кризата.
Затова аз нямам проблем да намаля наема, защото съм достатъчно разбран човек, а и защото
съм доволна от наемателите си и не искам да ги прогоня насила.
Все пак, няма какво да се лъжем, че в една такава ситуация и двете страни трябва да са доволни,
така че за мен си остава отворен въпросът с колко е разумно да бъде намалението.

# 552
  • София
Крайните квартали са много предпочитани за живеене и държат цена. Люлин и Младост, специално.
За широк център за двустаен ново строителство гравитира около 250, наистина.

И според мен въпросът е деликатен.
Аз бих преценила самите наематели. Хора, които не ми създават грам проблем и ми поддържат имота, бих направила съответния реверанс за следващата календарна година сама, без да изчаквам те да повдигат въпроса.

Между другото- вместо да намаляваш наема, можеш да направиш подобрение за някаква сума. Нова пералня, нова дограма и все в този дух.

# 553

И според мен въпросът е деликатен.
Аз бих преценила самите наематели. Хора, които не ми създават грам проблем и ми поддържат имота, бих направила съответния реверанс за следващата календарна година сама, без да изчаквам те да повдигат въпроса.

И с това нямам проблем, аз да повдигна първа темата. Дори точно така съм решила да направя,
защото както писах по-горе, съм доволна от наемателите.
Но, все пак с колко да бъде това намаление?  Rolling Eyes

# 554
  • София
Ами както виждаш разликата с пазарните нива за момента е около 25-30 евро.
30 евро по 12 месеца е 360 евро, 700 лева.
Можеш да инвестираш 1000 лева за същия наем.
Можеш да им смъкнеш 20 евро.

Общи условия

Активация на акаунт