Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 251 744
  • 3 712
  •   1
Отговори
# 645
Благодаря за мнението на всички ви!

# 646
Цитат
Друг е въпросът, какво е търсенето. Дали има купувачи, които търсят готово за живеене жилище или мислят да пестят от довършителни работи.

Не е въпросът до пестенето, а това че което за нея е "бижу", най-вероятно за друг съвсем не е. Никакви гарантии че банята и кухнята са направени качествено, а ако това трябва да се преправя, това са МНОГО пари. Затова такива жилища се купуват от хора за инвестиция целящи да го дадат колкото се може по-бързо под наем и много по-рядко за живеене.

Мен лично само газовото котле би ме отказало категорично от оглед без значение цената.
Между другото, на ново строителство тази квадратура си е направо квадратура на едностаен.

# 647
  • В сърцата на четирима мъже/е,може и малко повече да са:-)))/
Това е другото,което забелязах,покрай огледите /поне резултата от огледите ,е че разбрах какво Не искам Twisted Evil/ - та, масово се продават жилища с обзавеждането - вградените му кухни, мека мебел, бани - тъпо е,някак си/лично мнение/.Скоро ми хареса един апартамент,обаче такова синьо обзавеждане му бяха измислили предишните собственици, че това всичкото да го махна, ще ми излезе тройно/ а да живея с тези неща е абсурд/. Чвно преди години,когато беше бумът на кредити,кой откъде се сетил накупил жилища,обзавел си ги , и сега като не могат да плащат кредити - продават с все всичкото си "дизайнерско" решение../а така и претенции за по-висока цена искат,видете ли, то си е обзаведено - да,ама не от мен Confused Та, аз си пасувам за сега - нито цените все още ми се струват реални, нито махленските им похвати да ти го пробутат обзаведено, нито това, че повечето са с гараж/ама трябва да си го доплащаш/

# 648
Абе то ако е нормално направено жилището би било чудесно... Поне банята и кухнята, прилично разпределение и нормално прекарано електричество. Но там е работата че почти няма нормално обзаведени жилища. Разбиранията за дизайн на хората са под всякаква критика.

# 649
Аз това с обзавеждането го забелязвам по обявите със снимки, съвсем ще се изпоразочаровам като търгна по огледи явно.
И на мен не ми се иска обзаведен, имам си от години мои си идеи как да ми изглежда местенцето. Embarassed

# 650
Ако вградената кухня и банята ми харесат-бих ги оставила.
друго-не.

# 651
И аз не искам обзаведен! И аз имам идеи, ще ми се все някога да си ги реализирам. А и за луксозно обзавеждане се предлагат все някакви 'италиански' кожени дивани, стъклени маси......... Точно това не искам в никакъв случай. Кухня, готова, в апартамент, още не съм видяла да ми хареса. За банята нямам претенции, ако е направена би било много добре. Да е поносима, друго не ми трябва.

# 652
Не знам точно какво се случва с пазара на недвижими имоти, но моето лично мнение, че в момента търсенето е доста ниско. По тази причина инвеститорите са склонни да свалят от обявените цени с близо 25-30% само и само да продадат, защото не са в състояние да си плащата кредити, които са взели, за да строят.  Миналата седмица бяхме на оглед със съпруга ми на апартамент с ЧЖП 105 кв.(3-стаен) за цена от 68800 евро преди пазарлъка! Това, както и да го погледнеш е доста добра цена. Мъжът ми обаче не го хареса и категорично отказа да коментираме каквото и да е. Ние търсим жилеще от около 6 месеца и в общи линии ситуацията е следната: обявена цена около 900-1000 евро/кв.м, след оглед от наша страна и евентуален коментар, че ни допада жилището, цената почва да пада до около 740-800. Та според мен в момента логично на пазарния механизъм търсеното определя цената. Цени от над 1000 евро за кв.м и то без довършителни работи са нереални (още повече, че работата ми позволява да знам колко е себестойността на кв.м.) и подобни апартаменти ще има да събират мухъл още дълго време!

# 653
Цени от над 1000 евро за кв.м и то без довършителни работи са нереални (още повече, че работата ми позволява да знам колко е себестойността на кв.м.) и подобни апартаменти ще има да събират мухъл още дълго време!

Моля, те ако имаш поглед над нещата, би ли споделила себестойността как излиза. Не за друго, ами не мога да повярвам, че много строители цитират едни цени, да ти падне шапката. Другата забавна теория е как нещо не можело да падне под себестойност. Все едно за тях продажбата на загуба, при опасност от фалит, не важи.

# 654
Естествено, че има такова нещо като продажба под себестойност, но на инвеститорите не им се нрави и се напъват! Иначе за себестойността-апартхотел на морето, построен върху поземлен имот, купен от общината и в последствие урегулиран излиза 307 евро/кв.м. Разбира се всичко е относително, но го брой, че цифрата е около тази, като със сигурност има и надолу.

# 655
И аз съм чувала за подобни цени, като на Мати. Обаче, интересното е дали същата излиза и цената тук. Щото, нали, все се пищи колко скъп излизал парцела, че инфраструктура, че обезщетения на собствениците...

# 656
  • София
Естествено.
Ако калкулираш канал и трафопост само, в зависимост от трасето, става бесна цифра.
Ако е в зона без инфраструктура.
Иначе в момента няма такава ниска себестойност.
Към двеста и няколко евра са връзват на квадрат. Без инфраструктура.
Но и то и парцелите се регулираха като предлагане и цени.
Така, че по-добре да се застроят бараките в хубавите жилищни райони с изградена инфраструктура, от чисто инвестиционна гледна точка.

# 657
  • България-Швейцария
Щото, нали, все се пищи колко скъп излизал парцела, че инфраструктура, че обезщетения на собствениците...
Azzy ме е изпреварила (тя е и доста по-навътре в нещата от мен), но да кажа и аз също, че имам прясна информация.
В район с изградена инфраструктура от времянка да минем на нормален ток ще ни струва 70 000 лв.
Това е цената само на трафопоста с мощност като за нашата сграда (в диапазона между 200-500 KW).
Отделно трябва да се направи централното табло с електромерите за всички апартаменти, там още 30 000.
За планове и официално включване поне още 10-15 х. (може и да си мечтая, че е толкова, а да е двойно).
Трафопоста можем да го отървем, в случай че има свободна мощност към някой друг и да се включим там, но при тези цени на нещата както може да предположите всяка нова постройка околовръст си е заложила мощност точно колкото й трябва, така че едва ли.
Събра ли се сумичка като за нелош апартамент в приличен район?
Сложете и към 5-6 апартамента обезщетение (в нашия случай 8 е бройката), останалите части (ОиВ, ВиК и прочее) и тогава смятайте себестойност.
Хич не се напъвам да защитавам строителя, конкретният точно ми е по-черен и от дявола, но в момента по неволя от собственик на парцел с обезщетение съм обула инвеститорските обувки и изобщо не ми е удобно в тях. А ако си сметна годините в дела и пропуснатите ползи ще трябва да извадя поне няколко стрелящи емотки.

# 658
  • София
Като каза строител, по-черен от дявола, моят бивш строител летял в сто и двадесет метрова пропаст, плувал с някакви дървени трупи до някакъв остров и изобщо се изживявал като Робинзон Крузо и бил централен герой в новинарските емисии, през изминалата седмица.
И виж каква ирония, за този безбожен измамник, на чиято глава лежат безброй измами, в очите на медиите се оказва закрилян от Господ и спасен от ангел спасител и прочие медийни простотии, а само преди два седмици друг централен герой в новинарските емисии, в щатите и у нас, твърдо и категорично почтен човек, който е творил само хубави неща в живота си и не дължи никому нищо лошо, се оказва престъпник.
Е, как да се зачудиш, що за ирония е животът понякога.

# 659
ааа , това го четох , интересна история е ,
а други герой  - Дойчин Кръстев ли е ?

Общи условия

Активация на акаунт