Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 251 739
  • 3 712
  •   1
Отговори
# 690
И аз от няколко месеца следя обявите за жилища. Сестра ми търси да купи.
С пари в брой, без да тегли кредити.

И нищо. Вече три месеца ходим по огледи. На кво ли се не нагледах: порутени стари панели, ново строителство, на "тапа" и на безумни цени: казват ти една квадратура, а реалната е, всъщност, доста по- малко, стаи като кутийки, които не стават за нищо!!

Стоят едни и същи жилища, има предлагане, но няма реални сделки....Но, напук на всичко, цените не падат!

А и се опитвам да дам едно жилище под наем. Наемателката се изнася в края на месеца. Обявила съм го по сайтовете и по агенции. Няма интерес.

За продажбите - в момента се продават предимно проблемни жилища - собствениците не могат да си плащат ипотеката или имат спешна нужда от пари, за да запълнят някоя друга дупка. Т.е. нормално е повечето имоти да се оказват в края на краищата неприемливи за купувача.
За наемите в София - наскоро четох някакви данни, че в ниския и средния сегмент заетостта е 30-35 на сто. Т.е. по-добре е да нямате големи очаквания.

# 691
Нас, като продавачи са ни питали на един- два пъти, защо продаваме  Simple Smile  Винаги ми е било чудно, що за въпрос - какво им влиза в работата, пък и като отговоря, каква е гаранцията, че ще кажа истината.
Тъй като ние продаваме два малки апартамента, казвам си истината, че искаме да купим един голям. Тогава, пък ни питат, защо живеем в по- малкия, от двата си собствени апартамента  Simple Smile Има логично обяснение, разбира се, ама ми идва в повече вече, то си е жива клюка.

# 692
  • София
Искам да ви попитам нещо - за вас важно ли е защо някой си продава жилището/ако е сносно/, и дали собствениците винаги казват истината Thinking

По-скоро ми е любопитно, но не съм питала. Друг е въпроса, че някои сами си казват, но доколко им е вярна версията само те си знаят... Досега на няколко пъти попадам на "строим/местим се в къща и ни трябват пари за довършването й"
За проблеми с жилището, съседи и т.н. не очаквам да споделят  Thinking
И ние сме в процес на търсене...
Споделете малко практически опит как точно търсите - гледате обяви в нета/вестници или другаде или си имате брокер, който се занимава с търсенето по ваши изисквания и ви води по огледи?

# 693
http://www.investor.bg/news/article/101332/113.html

http://www.investor.bg/forum/showthread.php?t=5101#p1276874911

Често хвърлям по едно око на статиите и коментарите тук.

# 694
  • София - Варна

Благодарение на тази тема и на друг имотен форум, не закупихме на върха на цените. Сега не бързаме. Клиентите са по-взискателни. Когато не свалят продавачите цените на имотите, те практически са непродаваеми. Но строителите трябва да продават, за да върнат заемите на банките, ако не искат да фалират. И те свалят...

# 695
h_o_p_e Благодаря за статиите, интересни са.Аз също се усещам напоследък, че от умерен оптимист почвам да ставам лек песимист относно имотния пазар у нас...
sss197 това, което казваш е интересно.Досега в темата имахме коментари относно продажбите на готови жилища.Можеш ли да разкажеш повече за пазара на жилищата в строеж в момента, ще ми бъде много интересно, особенно ако имаш лични, пресни и реални наблюдения.
Направи ми вчечатление ,че в цитираната от Хоуп статия се споменава Националния статистически институт като източник за нивата на цените. Само че на реална цена се изповядват предимно сделките с кредит, кешовите сделки са често на данъчна оценка и това според мен малко изкривява данните.Не знам доколко съм права де... newsm78

# 696
Понеже се заглеждаме по жилища в строеж, завършен груб строеж, за евентуална покупка, като продадем нашите, то обявените цени, във Варна, за идеален център са си по 1000 евро на квадрат! Не сме ходили да гледаме и да се пазарим, не зная дали свалят цените, но пък за сметка на това, двете кооперации, които сме набелязали, евентуално, не мърдат от месеци, няма движение, не се работи по тях.

# 697
Нас, като продавачи са ни питали на един- два пъти, защо продаваме  Simple Smile  Винаги ми е било чудно, що за въпрос - какво им влиза в работата, пък и като отговоря, каква е гаранцията, че ще кажа истината.
Тъй като ние продаваме два малки апартамента, казвам си истината, че искаме да купим един голям. Тогава, пък ни питат, защо живеем в по- малкия, от двата си собствени апартамента  Simple Smile Има логично обяснение, разбира се, ама ми идва в повече вече, то си е жива клюка.

Аз също съм купувач и също задавам този въпрос като отида на оглед. Не става въпрос за обикновено любопитство и бъркане в личното пространство.Лично аз се интересувам от гледна точка на това, дали не става въпрос за проблемни съседи или някакви дефекти в сградата,нефункционалност на помещенията, течове, тоест да не би причината за продажбата е проблем, който да наследя и аз.

# 698
  • София
Ella, едва ли продаващия проблемен имот ще сподели с евентуалния  купувач защо го продава. И аз като продавах казвах, че искам апарт. с парно/моя нямаше/ и ще си купя такъв. Не съм излъгала, направих го. Но спестих на купувача, че блока е с подкопани основи, че незаконно е надстроен етаж, че стените са поддали. Той ако беше умен щеше да обиколи около блока и да види белезите за това. Можеше да провери в общината и да види преписката за незаконен етаж. Никой не му е попречил да си търси сведения за имота. Да го е направил.
А той, отворкото тръгнал да пита съседите дали като самотна майка не съм го заложила някъде.
Все едно ако го направя ще информирам клюкарките.

# 699
Да, ясно ми е, че не е в интерес на продавача да си каже, но аз пък попадам на съвестни брокери напоследък, казват си ,ако знаят за някакъв проблем:)...Но едно разбрах, пълно щастие няма. Скоро си набелязах един мезонет на много хубава цена и доста луксозен ,но точно под покрива, и то в кооперация на 50 години. Друг  пак ме устройва като качество и цена, но на много висок етаж, трети в забутан комплекс, четвърти в грохнал блок. При всички положение компромис винаги се налага да се прави и от двете страни. Аз пък все си мисля,че  каквото и да взема после ще ме яд, защото все ще забележа нещо по-евтино, по-хубаво,на по-централно място...Преди време бях и продавач, и си мислех ,че съм продала изгодно жилището, в един момент чух за доста по.кофти жилище ,продадено на по-висока цена от моята...Така че, смятам, че човек не бива да бъде максималист, винаги има и по-добра ситуация от нашата и по-лоша, само да не ни застига съдбата на десетките излъгани и ограбени, чрез фалшиви нотариални актове. Sad

# 700
Може би един теч е най- малкия проблем, все пак подлежи на ремонт. Виж проблемните съседи е неразрешимо. И все пак, никой няма да ти каже - продаваме, защото съседите до нас гледат 14 котки и мирише денонощно и т.н. Напълно безпредметно е да се пита, по- добре да се оглежда и да се развиват детективски способности - по- резултатно би било. Продължавам да го намирам за проява на лош вкус.

# 701
Понеже се заглеждаме по жилища в строеж, завършен груб строеж, за евентуална покупка, като продадем нашите, то обявените цени, във Варна, за идеален център са си по 1000 евро на квадрат! ...

Според мен имате шанс да смъкнат поне с 10 на сто, но това е лично мнение. Между другото през лятото във Варна е добре да се продава, тъй като има по-голямо търсене, а през зимата падат цените - т.е. тогава е по-добре за купувачите. Моята информация за тухлени апартаменти по 90-100 кв. в идеалния център е за оферти около 900 евро, но не съм се задълбочавала, тъй като в момента нямам възможност да ходя по огледи, а имам желание.

# 702
И 900 евро на квадрат си е твърде много, за строеж преди Акт 15. Ние още нищо не сме продали, така че и не гледаме много. Чакаме.

# 703
Е, да, за строеж са много  Rolling Eyes Аз понеже се интересувам от старо строителство, само за това имам информация.

# 704
Преди няколко дена говорих със строител, човек, който е в бранша от мнооого години. Ами...жилище ,с акт 16, както ги предават,без довършителните работи,  300 евра на кв. м. себестойност. В момента ги продавали на 1000евро кв.м. 

Общи условия

Активация на акаунт