Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 251 769
  • 3 712
  •   2
Отговори
# 555
Можеш да инвестираш 1000 лева за същия наем.
Можеш да им смъкнеш 20 евро.

За съжаление точно в момента не ми е възможно да инвестирам.
Така че остава вариантът намаление. Клоня към посочената от
теб сума.  Hug

# 556
Ето нещо интересно:

300% ръст на имотния пазар у нас за 10 години
Последна редакция: 08.06.2010, 16:10
Публикуване: 08.06.2010, 13:33
Автор: Money.bg
Размер на шрифта: a a a
Въпреки отстъплението в ценовите нива през последните две години, имотите се оказват една от най-стабилните инвестиции за българските граждани. Цената на недвижимостите се е повишила с над 300% за последните десет години и това дава трайно отражение както върху повдението на собствениците, така и върху това на купувачите в настоящия момент, отчитат от агенция "Адрес недвижими имоти".

Цени на имотите на база реално склюмени сделки

Година
 София
 Варна

2000 г.
 247,93 €
 198,56 €

2001 г.
 274,61 €
 211,22 €

2002 г.
 291,55 €
 229,24 €

2003 г.
 321,60 €
 302,69 €

2004 г.
 505,07 €
 482,95 €

2005 г.
 593,86 €
 593,96 €

2006 г.
 653,29 €
 659,35 €

2007 г.
 835,56 €
 852,62 €

2008 г.
 1 087,33 €
 1 059,87 €

2009 г.
 781,04 €
 767,02 €

2010 г.
 706,80 €
 712,58 €

„Много от нашите продавачи днес са бедни хора, с минимален месечен доход и жилището е единственото им богатство. За тях е абсурдно да се разделят с него на всяка цена. Те искат повече от средната за пазара цена, поради което най-добрите имоти често остават на пазара по-дълго и цените им трудно се актуализират.", споделя Цветелина Тасева. Според нея пенсионерите, които живеят в елитните Южни или Източни квартали, могат да продадат тухлените си многостайни жилища, да си купят малък апартамент и да си подсигурят така необходимите им свободни пари. "Но българите все още нямат подобна нагласа, затова едни от най-добрите жилищни имоти в столицата излизат на пазара едва след смъртта на собствениците си. Наследниците нямат сантимент към имота, те гледат на него като на стока и лесно преговарят за продажбата му", допълва Тасева.

Статистиката на АДРЕС на база реално сключени сделки сочи, че ликвидността при някои имоти почти не се е променила през последната година. Най-дълго на пазара се задържат скъпите двустайни жилища - почти половин година. Докато най-кратко са търсили своя купувач евтините многостайни имоти.

Среден престой на жилище на пазара (в дни)

Вид имот
 2009
 2010

Едностайни

до 40 000 Е
 110
 110

от 40 000 - 60 000 Е
 120
 112

Двустайни

до 40 000 Е
 113
 80

от 40 000 - 60 000 Е
 120
 86

над 60 000 Е
 201
 221

Тристайни

от 40 000 - 60 000 Е
 172
 165

над 60 000 Е
 123
 47

Големите отстъпки продължават да властват на пазара на жилища и през месец май. Жилище с площ от близо 90 кв.м. в центъра на София бе продадено за малко над 50 000 евро, като първоначално оферираната му цена падна с над 45%. Близо 35% пък бе договореният спад при двустаен апартамент в Лозенец - сделка за жилището бе сключена за 58 000 евро при първоначална цена от около 78 000 евро.

„Въпреки случаите, в които продавачите са проявили подобна отстъпчивост обаче, тенденцията продължава да клони към намаляване на желанието им за водене на преговори", предупраждава Цветелина Тасева, Изпълнителен директор на АДРЕС. Според данни на компанията средно 3500 евро са спестявали купувачите през първите месеци на настоящата година, докато в края на 2009-та отстъпката е надхвърляла 6100 евро на сделка. Особено отстъпчиви в края на миналата година са били продавачите на големи жилища - те са правили компромис с над 10 000 евро от първоначалната си цена, докато в началото на 2010 те са отстъпвали с не повече от 5400 евро от оферираната сума.

Паралелно с това предлагането на жилища намалява през последните два месеца. Според проучване на АДРЕС спадът е 14,5 %.

„В края на 2009-та година предлагането нарастваше със 7% на месец. Най-високи нива на предлагане имахме през първото тримесечие на 2010 година, а сега само за два месеца то намалява със значителните почти 15%.", разказва Цветелина Тасева. „За нас освен в раздвижването, причини за този факт се крият и в оттеглянето на част от продавачите в изчакване на по-добри продажни нива. За съжаление за ръст е твърде рано да се говори и който има нужда от средства в обозримо бъдеще, трябва да бъде активен на пазара. Видимо по-високи цени не очакваме да бъдат постигнати през настоящата 2010 година.", признава Тасева.

Известният ръст на броя сключени сделки през месеца пък се дължи на многото купувачи, които досега са били пасивни, с очакване ценовите нива да достигнат своето дъно. Сега те усетиха, че пазарът започва да става разнопосочен в своите тенденции и избягват да поемат излишни рискове. Най-активни са били хората, работещи в икономическата сфера. Много покупки пък са реализирани от счетоводители.

Повечето българи обаче не разполагат с големи суми в брой и въпреки либерализираното кредитиране, около 62% от сключените сделки през месеца са за жилища между 30 000 и 40 000 евро, сочи анализът на АДРЕС. За тази сума купувачите обикновено търсят двустаен апартамент с площ от около 50-60 кв.м. в по-крайните квартали на столицата, но често успяват да сключат сделка, по-изгодна от очакваното. Не са единични случите, в които за малко над 40 000 евро купувачът успява да се сдобие с жилище от 70-80 кв.м. в по-отдалечените от центъра райони.

# 557
Момичета, аз за първи път от много години потърсих евентуално да погледна къща на някое китно тихо място и се изумих колко са паднали цените. Реални ли с атези къщи на по 30 км от морето примерно за по 15 000 евро... Ами те големи къщи, с много големи дворове... Естествено, ремонт е задължителен, но пак ми се струва много евтино... А по селлата да не говорим! Много харесах две големи къщи в стария буржоазен стил към Добрич, с огромни градини, доста сносно състояние, едната беше 16 000, другата май 19 000... В няколко села в по-чжната част за по 7-8000 Евро има хубави къщи, че и с допълнителни постройки! Вярно, не знам кои са гадни села, но все пак... Замислих се сериозно.  Thinking

# 558
Симпли, като цяло чужденците, които се избиваха за къщи по селцата. се пооттеглиха. Но е факт, че като цяло цените в провинцията са много ниски.

# 559
Не само, че търсенето на подобен тип имоти намаля в пъти /имам достатъчно познати, които се занимават с продажба на такива/, но е налице и друг фактор- ако не се живее в селската къща пълното й плячкосване от местни и не чак дотам местни мангали /това е термин, използван от прокурор  Laughing, за мен- на място/ е почти сигурно и хората не се избиват да ги купуват просто за да си вложат нейде парите.
Допълните постройки, ако са селскостопански, разбирай за животни, само намаляват цената, хората не гледат животни, а те, постройките, пречат и намаляват частта от двора, която може да се ползва. Ако такава постройка е направена върху отлят бетон премахването й става доста трудно.

# 560
На мене ми беше интересна статистиката , погледнете само колко е бил кв.м. в Сф 2000 година. Laughing Другата цифра отдолу е Варна. Варна дори 2 години изпреварва София.

# 561
Ясно... За постройките - такива "ферми" (разбирай овчарници) се превръщат в къщичка за старите за няколко месеца и тук струват доста. Във Франция пък съвсем - направо ме отказаха. Та, понеже аз си мисля в перспектива, че и баби/дядовци може да наглеждат нещата, в същото време да не се скубем в една къща, и затова се загледах по такива места. На тези двете къщи допълнителните им постройки пише са с течаща вода, значи има възможност за баня... Ясно ми е за какъ ремонт става дума, но пак ми се струва адски евтино.

В две от селата на юг пише, че има англичани. В едно към Балчик също.  Grinning Разсъждавам си аз, де да знае човек...

# 562
Оооооо, Симплиии, ма на фона на френските МАС нашите къщички струват просто жълти пАрЕ. Laughing
Но, наистина, ще ти трябват хора, които да живеят там константно.

# 563
Да, ама аз говоря за онези "барн" дето за кози само са били строени.  Laughing последните ги гледах по 40-50 000, и то яко в прованса, далеч от цивилизацията. Но от тях се научих какво може да се направи с такава съборетина, което си е полезен опит.

Добре, а не би ли се съгласил някой от селото примерно да поддържа и наглежда къщата срещу заплащане? Защото даже и някоя от бабите да е там, пак ще я окрадат, та и по-лошо. Има ли такава практика, ако някой знае, ще съм благодарна. Не за жълти стотинки, разбира се.

# 564
Да, ама аз говоря за онези "барн" дето за кози само са били строени.  Laughing последните ги гледах по 40-50 000, и то яко в прованса, далеч от цивилизацията. Но от тях се научих какво може да се направи с такава съборетина, което си е полезен опит.

Добре, а не би ли се съгласил някой от селото примерно да поддържа и наглежда къщата срещу заплащане? Защото даже и някоя от бабите да е там, пак ще я окрадат, та и по-лошо. Има ли такава практика, ако някой знае, ще съм благодарна. Не за жълти стотинки, разбира се.
Ще се съгласи, щом плащаш, което не значи, че мангалът няма пак да влезе.   Simple Smile
Не ща да те плаша, но по селата край нас имаме и случаи на убийства на възрастни хора, живеещи сами или с възрастния си съпруг/съпруга/ от крадци. Цитатът ми от прокурора бе по дело за убийство, в неофициален разговор.
Отделно от това- доста села са занемарени много. До тях се стига трудно, пътищата са отвратителни. Ако е нужно да се напазарува, да се иде на лекар или там някой е решил да си гледа децата, то следва да е наясно, че животът по тези места не е точно като тихата идилия на село, която някои хора си представят.
Ако се закупи такава къща е препоръчително да се ремонтира в случай, че ще се нанесе да живее в нея собственикът или негови близки. На колега последно му бяха взели чарчеветата на дървената дограма, а от обзавеждането не бе останало абсолютно нищо.
Едно цигане си говори: "Ми кат ме хванат, бате, какво ще ми направят? Аз в затвора съм ходил, и съм бит и съм ..., какво повече могат да ми направят?.

# 565
Момичета, аз за първи път от много години потърсих евентуално да погледна къща на някое китно тихо място и се изумих колко са паднали цените. Реални ли с атези къщи на по 30 км от морето примерно за по 15 000 евро... Ами те големи къщи, с много големи дворове... Естествено, ремонт е задължителен, но пак ми се струва много евтино... А по селлата да не говорим! Много харесах две големи къщи в стария буржоазен стил към Добрич, с огромни градини, доста сносно състояние, едната беше 16 000, другата май 19 000... В няколко села в по-чжната част за по 7-8000 Евро има хубави къщи, че и с допълнителни постройки! Вярно, не знам кои са гадни села, но все пак... Замислих се сериозно.  Thinking
по повод къщите в добрич...
преди 2 години, лятото, 4ма холандци се тръшват пред мъжа ми, искат къща до 20-30 км от морето, северното черноморие, близо до дуранкулашкото блато. е, добре казвам аз, ще намерим къща. тръгваме в най- големия пек, по- ужасни места през живота си не бях виждала. изоставено, занемарено, пустош, липса на всякаква инфраструктура...брр..., само като си спомня, тръпки ме обземат.
къща не купиха.

# 566
Прясно инфо от първа ръка. Пак за Редута, че вчера се видях там с хората и споделиха. Единият е продал тристаен апартамент, сграда на около 10 години, за около 700 евро на квадрат. Продаден е за 2 дни, купувачът е с кредит.
Второто е магазин на същата улица, около 260 квадрата, за 70 000 евро, купен с кредит. Ниската цена е заради спецификата на магазина - по-голямата част е под кота 0.
На две улици по-нагоре вчера залепиха обява за "промоция" на апартаменти в нова кооперация, която завършиха в последните 2 месеца - 830 евро на квадрат. Познавайке маниера на строителите, вероятно е на Ш/З, домързя ме да проверя.

# 567
Judy , да и аз това имах предвид под "по-лошо" и бих предпочела да има и местни хора наоколо.

Палмира , не, определено къщите си бяха в населени места с постоянно живущи наоколо. Първо, че специално беше споменато и второ, че се виждаше от снимките. Аз гледам внимателно, знам за какво става въпрос, но не знаех, че толкова са паднали цените. На повечето обяви изрично пишеше и къде има лекар, училище, детска градина, постояяно живущи наоколо и т.н. Пък и 30 км до Бургас примерно са смешни. Или 20 км до Добрич.

Ще го мислим, де. В някои сайтове пише, че още щели да падат цените на такива къщи, те без пари ще станат.  Grinning

# 568
  • България-Швейцария
Аз май ще се очертая като максималист, но мнението ми е, че ново строителство е по-добре да се купува на шпакловка и замазка, отколкото с довършителни, абсолютно винаги нещо няма да е на тамън и ще се наложи да се разбива и преправя (=двойно плащане за едно и също нещо, което хич не е евтино).
А и от собствен опит мога да споделя, че дори при надзор по време на изпълнението, ако 'довършителите' са на инвеститора, а не проверени и доказали се във времето хора да работят по твой план и инструкции, пак нищо не е като света - и замазката е крива и се налага да се прави допълнителна, за шпакловката изобщо дума няма да отварям.

Simply, 20-30 км наистина нищо не са, но през лятото.
През зимата... може да ти се сторят и като 300 Stop.
Освен всички други негативи, описани подробно от Judy, хич не са за пренебрегване и проблемите с тока и водата по такива места.
Много внимателно трябва да проучите всичко, местните хора имат и различен поглед, и различни нужди.
И това от опит - имам вила в село, което от 40 години се води квартал на София, но и там още не са напълно решени.
Докато живеехме постоянно просто се измъчихме - слаб ток под 220W, водата - непрекъснати аварии и спирания, през зимата ако имаш зор да се придвижиш до града фитнесът по почистването на снега ти е безплатно осигурен от 5 сутринта, иначе няма излизане от двора, а и за улицата е препоръчително да се погрижиш, особено ако е стръмна.

# 569
Ех, CTramell , аз съм в Канада!  Laughing Зима да ме плаши вече няма такава. И в прерията съм я карала на -40 градуса, и покрай океана на 130 км вятър.  Mr. Green Но си права, разбира се, за неуредиците. Аз израснах в една софийска (тогавашна) вилна зона и знам за какво говориш. От друга страна ми се иска ако мога да инвестирам в България и да осигуря и на старите местенце за почивка. Ще се гледа, естествено. Ще следя засега, пък да видим. Някои от тези села на мен са ми известни, те са с добър достъп до града, все пак бая месеци съм се вяла по Черноморието.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт