Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 247 497
  • 3 712
  •   1
Отговори
# 3 495
  • Berlin
Ние сега търсим да купуваме жилище. Мами, кажете какви са подводните камъни при брокерите? Simple Smile Принципно си избираме по обяви в интернет и се обаждаме - всички обяви са от агенции и предполагам, че няма да се разминем с тях.

# 3 496
Ако не ви накарат да подпишете протокол за оглед, защото някои го правят, други- не, и харесате някое жилище, може да се върнете после сами там и да потърсите собственика, ако живее в жилището или чрез съседи и да си спестите комисионната. Но си вземете адвокат и то да ви е близък, за да се изпипат документите.

# 3 497
  • София
Ние сега търсим да купуваме жилище. Мами, кажете какви са подводните камъни при брокерите? Simple Smile Принципно си избираме по обяви в интернет и се обаждаме - всички обяви са от агенции и предполагам, че няма да се разминем с тях.
Напишете си обяви и поставете около спирки и магазини в района, в който търсите

# 3 498

Само гледайте да не сключите договор, с който да им дадете т.нар. " изключителни права", тоест те да са единствената агенция, която да има право да търси клиент. В противане случай, ако си намерите жилище сами, или чрез друга агенция, ще ви накарат да платите неустойка на първата агенция, на която са изключителните права. Но това рядко се практикува. По-скоро се слючват някакви договори за оглед, но т не са обвързващи.

# 3 499
Забелязвам напоследък по обявите, явно като голяма привилегия, че изрично пишат: без такса за огледа! И такова ли има вече? Да платиш, за да видиш, че нещо изобщо не отговаря на изискванията ти и само си си загубил времето?

# 3 500
Не съм се натъквала на такова нещо, но колко му е  Thinking

# 3 501
О, да, имаше една малка агенция в София, вече не помня името й, в сайта на която изрично се упоменаваше, че за всеки оглед се дължи такса.

# 3 502
  • На земята, която е всъщност звезда.
Ако продавачът се откаже от сделката дължи капарото (депозита) в двоен размер и се е подписал под това. Така се гарантира на купувача. Но, ако продавача не е получил капаро, как му се гарантира сделката?

Първия апартамент, който продадохме и договорихме април, а сделката беше май месец, наистина се бориха двама купувачи за него  Simple Smile И аз баламата, вместо да го дам на тези, които се решат на повече пари, аз го дадох на тези, които първо казаха, че ще го купят, за да съм коректна. И двамата клиента бяха гледали предния ден, първите се обадиха в 10 часа сутринта, а другите в 12ч. на обяд, не бях взела още депозит... А вторите клиенти така изпускаха втори апартамент, в района...

И купувачът се подписва за същото задължение, подобно на продавача! А капарото стои при агенцията като трета страна.  Ето примерен предварителен договор, виж чл. 12:

http://solonconsult.com/files/Predvaritelen%20dogovor%20za%20pok … a%20na%20imot.pdf

# 3 503
Аз знам и е ясно, че купувача губи депозита си (капарото) ако се откаже от сделката, но в случай че то стои в агенцията, в чия полза се губи? Като написах, че не ги знам какъв модел са, нямах предвид купувачите, а агенцията. Може да си задържи парите за обезщетение за огромния труд, който е положила  Rolling Eyes Някоя си агенция, дето не съм ѝ чувала името, не знам къде ѝ е офиса, нямам документ от тях, нямам нищо, ми твърди по телефона, че има купувач и оставили депозит в техния офис, да не продаваме на други до 3 дена  Simple Smile защото при нас беше точно така. Можели да ми покажат парите - аз пари съм виждала.

# 3 504
Аз знам и е ясно, че купувача губи депозита си (капарото) ако се откаже от сделката, но в случай че то стои в агенцията, в чия полза се губи? Като написах, че не ги знам какъв модел са, нямах предвид купувачите, а агенцията. Може да си задържи парите за обезщетение за огромния труд, който е положила  Rolling Eyes Някоя си агенция, дето не съм ѝ чувала името, не знам къде ѝ е офиса, нямам документ от тях, нямам нищо, ми твърди по телефона, че има купувач и оставили депозит в техния офис, да не продаваме на други до 3 дена  Simple Smile защото при нас беше точно така. Можели да ми покажат парите - аз пари съм виждала.

Никой не те задължава да работиш с "Някоя си агенция, дето не съм ѝ чувала името, не знам къде ѝ е офиса, нямам документ от тях, нямам нищо". Работиш си с твоя агенция, на която имаш доверие.
Аз не бих дала пари на човек, който ми носи вода от девет кладенеца, за да ми докаже, че мога да го измамя, понеже не ме познава. А каква ми е гаранцията, че ТИ няма да ме измамиш, като и аз не те познавам.  Thinking

# 3 505
  • Berlin
Благодаря Simple Smile
Напишете си обяви и поставете около спирки и магазини в района, в който търсите
Това съм го мислила,но мъжът ми е много против. За него това означавало - имам пари, елате да ги вземете. Simple Smile

# 3 506
Не знам защо се захвана с мен. При две от три сделки, в които участвах тази година, парите от депозита (капарото е ясно, че е дори по банкова сметка в продавача) си бяха в продавача. Само при едната продажба, на нас, като на продавачи не ни дадоха депозита, което много ме учуди. Тогава над 10 различни агенции предлагаха имота ни и тъй като имахме по 3-4 до 5 огледа на ден и се срещах с много брокери ползвах възможността да ги попитам как работят те. Всички, с които успях да се срещна в тези дни бяха не по- малко от мен учудени защо не ми дават депозита, а го държат в офиса си. За депозита, както и за капарото при предварителния договор, се подписва споразумение, като за тази цел се срещат двете страни. В това споразумение се записват всичките им лични данни, показват се документи и се полага подпис и от двете страни. Същото е като предварителния договор, но дава няколко дни до него, за да се набави немалката сума за капарото, която на хората обичайно им стои в банка и не може да се изтегли без поръчка непредвидено.
В нашия случай клиентите дойдоха на оглед сутринта и следобяд ми се обади брокера, че са харесали имота, но не ме повика в офиса им да се срещнем там и т.н. процедурата, а са им взели на купувачите парите, а на мен по телефона ми казват - имаме депозит, можем да ви покажем парите. Както написах, аз пари съм виждала. Това, че в офиса им се намират някакви пари, за мен нищо не означава. Слава богу се оказа, че работата не е менте, имаше предварителен договор и после сделка. Но за мен не е така правилната процедура, описах как беше при другите ни сделки, както се оказа, че е и при други техни колеги, които така и не ползвахме, защото не можаха да намерят клиент. Но това, че някой си държи някакви пари в офиса по никакъв начин не може да ме накара да спра имота от продажба. Начин си има - описах го.

# 3 507
Не знам защо се захвана с мен.
 ...

Ти си написала, че нещо ти е непонятно. Аз просто ти дадох възможно обяснение. Дори ако се върнеш назад ще видиш, че съм започнала поста си така " Най- вероятно стои в агенцията..." А ти започна да се обясняваш какво вие сте били правили, ама как те можели да те излъжат и пр. Давам ти другата гледна точка, за да не ти е непонятно, но явно на теб просто ти е трудно да я асимилираш и да погледнеш на сделката и от друг ъгъл.  ooooh!

# 3 508
  • There I was on a July morning
Всеки сам си преценява, но аз на брокерите хич им нямам доверие. Ние сме практикували - капарото на продавача  Peace

# 3 509
Да докладвам - получихме капарото (дори не го дискутираха от агенцията) и уговорихме предварителен след 2 седмици. Малко множко ми се струва за срок, но така поискаха купувачите.

Pina, благодаря ти много за съветите на лични! Определено ми бяха от полза  Peace

Общи условия

Активация на акаунт