Помага ли ви някой за отглеждане на детето/цата/ ?

• 15 700
  • 99
  •   1
Отговори
# 30
Сами си гледаме детето. Съпругът ми помага когато може и когато му напомня.
Бабите и дядовците са много далече. Живеем в чужбина. На принципа съм "който има деца да си ги гледа", но понякога откровено ми липсва някоя баба. Не работя, но да гледаш малко дете си е работа и то 24 часа на ден.
И майките са хора  Laughing и ние се нуждаем от време само за себе си  Peace

# 31
Здравей ivaiv,
 по принцип моят мъж винаги ми е помагал за домакинството, изключение на прането и готвенето. Тъй като аз мога да си тръгна по-рано от работа, аз прибирам дъщеря ни от яслата и аз обикновено я водя. Проблемът при нас е, че тя просто не искаше до скоро тати да я води на детска градина, нито да я облича и т.н. Родителите и на двама си живеят при нас в София, и ако се наложи я взимат от детската градина, когато не можем или пък я гледат, специално майка ми и баща ми, когато е болна, защото са пенсионери. мисля, че всяка помощ, която можеш да получиш не е излишна.

# 32
всичко си правя сама, само баща му ми помага, когато има такава възможност.

Но не всеки път има желание, така че си помагам сама откакто съм родила. Роднини нямам наблизо, така че всичко си е моя отговорност в крайна сметка.
Когато отидем при бабите и дядовците всеки й се радва по малко и край.

# 33
Аз мисля , че за детето е най-добре когато се отглежда основно от родителите! Нашият татко се включва във всичко без изключение..........! Децата ми са с голяма за българските стандарти разлика , голямото ни е момче на 18 години , а малкото е момиченце на почти 2 годинки. Много дълго време , повече от 3 години таткото ме увещаваше да си имаме още едно бебенце ......., аз благодаря на Бога най-накрая се съгласих и сега се оказа , че е имало защо. Гледаме си децата , къщата , много си помагаме , умишлено държим бабите и дядовците на страни и се гордеем , че със всичко се справяме сами, напълно независими. Не искаме да ходим на никакво място , което не става за дете , така , че в този смисъл не ми е необходима и не искам помощта на никой от родителите ни. Ние считаме , че отглеждането и възпитанието на детето е наш приоритет и основно задължение !

# 34
  • Linz
Да, майка ми много ми помага, да е жива и здрава. Без нея не знам как щях да се оправя- децата ми са вече в училищна възраст и целодневно има нужда от човек, ангажиран с тях.

# 35
Имам предвид в ежедневните задължения. Докато жената е в майчински добре, макар, че и тогава се нуждае от отмяна. Но после,
когато се върне на работа, в забързаното ежедневие, не е ли редно бащата също да поеме някаква отговорност, като обличане на детето, водене/вземане/   на/от/   детско заведение, част от домакинските задължения/за тези, които нямат дом. помощници/ ?
И не са ли остарели разбирания от социализма това, че горните са

Днес ме разбивате със странни теми: една я е срам да плаща сметката на мъжа си, другата смята, че може би е редно и той да участва в отглеждането на децата newsm78

Като зачетох темата, си казах: е тук отговорът е лесен. Нямаме баби, дядовци, лели, тетки и прочие, та си гледаме децата сами.
Обаче, по-надолу се изясни, че ставало въпрос за татковците. На мен даже на ум не ми дойде, преди да го прочета.
И се изумявам. че се задават подобни въпроси.
Само ще кажа: възпитавайте си синовете, скъпи майки. За да няма подобни въпроси и след 10 години.

# 36
Първо: Честит Гергьовден на всички! ............и най-вече на тези, които носят това име!  bouquet
Второ: Какво й има на темата: всеки го вълнуват различни въпроси и форумът е място, където може да ги сподели, и да види различни мнения. Един иска съвет за своя любовник, друг - за шофьорски курсове , а трети го вълнува отглеждането на децата.
А пък който нежелае може да пропусне тема, която не го касае.
И трето: конкретно по въпроса: Да, редно е бащата, щом е решил да става такъв, активно да участва в отглеждането на децата си, а не да се оправдава , че работи много и пр., особено когато майката на децата му е със същата заетост. За съжаление в България все още има мъже, за които бащинството се изчерпва с това да създадат децата и да ходят на работа.
Баби и дядовци, не са длъжни да се занимават с отглеждането на внуците си, но и не виждам нищо лошо и нередно , когато се налага да го правят, а не децата да ги познават само по снимка и да са чували от родителите си, че имат баби и дядовци.

# 37
Моя мъж не много от желаещите да помага, ама му се налага. Той води малкото на градина т.е приготва закуска, облича.....излезнала съм един час преди въобще да са се събудили, аз го взимам. Напоследък се случва да готви , обикновено той пазарува. Аз пускам пералнята и сушилнята. Не гладя, той си глади неговите ризи. Миялната машина се редуваме , кой да я пуска, но обикновено това съм аз. Той обаче къпе детето.  Един път в седмицата идва жена да чисти и подрежда, през останалото време аз го правя. С ремонтите на колите се занимава той т.е. той ги води на монтьор. Не е доволен и мрънка, но това е положението.

Последна редакция: чт, 06 май 2010, 18:06 от Zara73

# 38
Здравейте !
Извинете ме защото май тук в тази тема изобщо не му е мястото на моя въпрос , ама ще ви попитам. Прочетох и последното мнение и то стана не знам кое подред , в която майка , на която детенце ходи на ясла или детска градина пише / казва , че сутрин приготвят закуска . Аз не разбирам и моля да ми отговори някой за което предварително благодаря . Нали в градината и яслата се закусва , защо масово родителите дават закуска в къщи????????????  newsm78
Питам ви мили мами , защото нашия батко вече е много голям , а ние сега от септември ще ходим на ясла ....................и този въпрос ме вълнува .Аз ттръгвам на работа и ще има дни в които физически няма да има кой да подготвя в къщи закуски когато сме на ясла.??? Преди години / повече от 15 / Grinning Grinning Grinning , баткото ни като ходеше на ясла и след това на градина , никога не сме му давали да закусва в къщи ?
Извинете ме още веднъж за отклонението от темата ! Благодаря ако някоя или няколко мами ми отговорят, може и в ЛС за да не обременявам дискусията в лични въпроси!

# 39
сами ги отглеждаме,но бабите ги чакам с отворени обятия Heart Eyes

# 40
Сами се гледаме и умишлено държим бабите на дистанция. Могат да го виждат от време на време , да се порадват защото са баби и дядовци , но само толкова . Възпитанието и грижите и отговорностите искаме да са само наши. Ние създадохме детенце да му се радваме и да се грижим на 100 % , а не да запълваме времето и да създаваме ангажименти на бабите. Е те естествено се натискат , но .......с нас са ударили на камък. Не искаме да ходим никъде където детето не може да бъде с нас , така , че от баби нашето дете няма нужда. Ще ходи на ясли , на градини , да спортува , да танцува , да общува с деца в собствената си среда , но няма да му се губи времето от баби и дядовци! Час - два ..............веднъж-два пъти в месеца им е пре достатъчно, не зависимо дали им изнася или не ! Grinning

# 41
  • гр.София
bebeOgi,любопитна съм . А тези твои принципи ще ги пренесеш ли върху внуците си?

Аз съм заявила на таткото,че внуци няма да гледам. Имаме баби,не ни делят разстояния,но те си имат собствен живот и честно казано,не мисля,че трябва да ми помагат активно. Ако помоля,то винаги е в краен случай и винаги ще се отзоват.
 Но има и моменти,когато ми е много нанагорно и  ми докривява,че нямам наоколо баба,готова всяка събота да ми взима детето.И ме хваща яд  (оттам и репликата  за бъдещите  внуци Simple Smile).
 В редките случай,обаче,когато ми гледат децата,ей така,по своя воля,съм безкрайно благодарна. Абсурд е да държа нарочно и напук бабите и дядовците на разстояние. Какво отношение към възрастните хора ще си изградят?!

За закуската-да,детето ми закусва вкъщи. Свикнало е щом стане да попита за" мляко и филийка с мед". Ставаме много рано,но не виждам,какви усилия са нужни за да се спретне една закуска.
 Когато пък баткото ходеше на градина,пак закусваше вкъщи-тогава беше единственото време,в което тримата сядахме заедно на масата и си се превърна в необходим ритуал.

# 42
blank , благодаря за отговора за закуските ! аз просто попитах , не че е проблем , но просто ми звучи нелогично поне за мен. Да ако попита и иска нещо , няма проблем , но да го ръчкам сутрин да закусва рано с нас ....................ние не закусваме , ние пием кафе и ядем кисело мляко 0,1%  с трици Laughing Laughing Laughing
относно внуците - веднага отговарям. Внуци сме казали , че няма да гледаме. Големия ни син наистина е голям и в този смисъл на него му е казано категорично, че ние внуци няма да гледаме , ще се порадваме когато те могат за час-два и толкова. Ще помогнем ако е крайно наложително и много , много рядко, но постоянни или ежедневни грижи ..........такъв филм в нашата къща няма да се прожектира категорично. Това е всенароден български проблем , придобит от векове от турците.Възрастните се грижат за внуци , по-младите се чудят от безхаберие какви глупости да творят , с кой да пият кафе или на коя дискотека да са номер 1. След време пък възрастните чакат да бъдат гледани от децата си , като връщане на жеста и става такава балканска боза и измишльотина , че никой не прави това , което му е работа и което трябва !Не ангажирамн никого и аз не искам да бъда ангажирана . Винаги ще помогна с каквото мога и на родителите си и повече на децата си , но който има деца да си ги гледа !

# 43
И пропуснах да поясня. Малкото боготвори бабите си , особено едната , а ги вижда еднакво рядко  Grinning Grinning Grinning Не мисля , че за да се изгарди отношение на детето към възрастен ................., то трябва да бъде гледано от възрастен ,
И още , всеки човек понякога му идва нанагорно ........................, но аз коагато се реших че ще имаме бебе , знаех какво ме очаква , че вече няма да бъда "свободна " нито минута в следващите поне 20 години ...............така , че .............това за бабите , близо , далече ........НЕ! Ние ще създаваме ред и навици и всичко еди колко си дни и за една събота някоя баба ще се прави на добра , глезеща и незнам си каква. Ще си дойде и ще ми каже сумата на баба е по-хубава и няма да ям от вашата ............да бе да ............ама не ! Това съм го чувала от чужди семества и техните деца и в нашата къща няма как да стане ! Близко наше дете беше гледано доста често от баба си ..и се оказа , че на 14 години яде само 5 неща и то които баба му само можела да прави най-добре  Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning Joy..........."благодаря " но няма нужда. Щом сме създали дете , ще правим всичко и нямаме наше време ! Ако искахме да се занимават бабите макар и само в събота , да им бяхме купили по един един пудел на бабите , хем да го разхождат , хем да го глезят , хем все да го хранят ! Joy

# 44
Сама си гледам детето(баща му е в чужбина) от както се е родило.Единствена помощ получавам от баща ми и брат ми-те го гледат ,когато аз съм на работа,а синът ми е болен.Свикнала съм и не ми тежи.Когато съпругът ми е в БГ му отделя много време естественно.

Общи условия

Активация на акаунт