Бременни майки в чужбина - 25 тема

• 24 291
  • 721
  •   1
Отговори
# 75
  • T"A
Честито на всеки, който празнува Гергьовден   bouquet

И аз минавам, за да се обадя, че бебето още си играе в корема ми   Hug За разлика от Бюти, аз прекарах целия ден в мързелуване и подремване, тук е много топло тези дни (в събота очакваме 38о) и днес излязох само веднъж и то - за да си купя сладолед  Mr. Green

Марита, и аз не разбрах това с хапчето, много странно ми звучи... ииии - много наивно написано  Rolling Eyes

На всички очакващи бебчета всеки момент пожелавам едно леко и безпроблемно раждане! Praynig Hug И спокойствие, че като знам какво е като започне да закъснява..,. Ванко ми закъсня с 10 дена.. #Crazy и ми беше толкова изнервено от това чакане и звънене да питат дали вече се е родил... така че момичета, спокойно те бебоците си знаят кога им се излиза! Hug  bouquet

yes много точно си го описала, личи си, че си минала по този път  Hug

При нас бебето може да получи всякаква фамилия, напр. може и само моята или само на бащата или двете фамилии. А аз съм с две фамилни имена (моминско и по мъж), като в българския паспорт първото и бащиното са ми записани на един ред, а после - на друг - двете ми фамилии. И е малко странно сигурно, когато си показвам двата международни паспорта, защото в тукашния бащиното име изобщо не е записано Crazy Между другото - и при мен процедурата по изваждането на документите след брака мина лесно и бързо, точно както и Марита е описала  Peace Въпрос на късмет явно... Маги, успех с бюрокрацията и споко - накрая нещата се нареждат по-бързо, отколкото очакваме  Hug

Лека нощ!

# 76
Бързо и безпроблемно сте се справили, защото сте имали работа с ЕСГРАОН-а.  Peace Последните 2 години имах работа с общо 4 общини и абсолютно съм съгласна с вас, че хората са професионалисти, любезни и всичко се случва невероятно бързо. Дори съм ги давала за пример, защото всеки път като ми се наложи да ходя в Холандската община трябва предварително да си уговоря час, чакам минимум 40 минути и накрая някой все нещо объркал. Но с останалите отдели на администрацията има елементи дето могат да те изнервят ужасно. Отидох да си плащам данъците и таксите (няма да разправям цялата история), но на финала докато се редях на касата за 30 минути една "лелка" се скара с 4 души включително опита и с мен. Стана ми жал за един дядо как му се разкрещя като на говедо и той милия излезе толкова объркан от стаята. Недопустимо е подобно отношение, защото в такива моменти ми се отщява да им плащам и стотинка. Не се получават по-бързо от очакваното, а ми писва на края и ме обзема апатия.
Освен това така слънчасах (буквално, не в преносния смисъл) от тичане тук и там и най-вече висенето за документите (на слънце ни бяха опънали), едно главоболие и световъртеж са ме хлопнали, че имам бели петна в главата си  Confused нито виждам, нито чувам, не мога свързано да говоря дори.
Маритке  еле пък умрем си от бюрократщина и некадърност и да трябва да им плащам на всичкото отгоре  Crossing Arms
Бобизахлади се от вчера и при нас, но добре че така стана, защото нещо не ми понася топлината.  CryМоже да е само от дългото стоене на слънце, мислех да ходя на лекар, но какво ще ми каже за слънчасване - да стоя на сянка и хладно. За любезността те затова не мога да им се разсърдя за дълго на холандските бюрократи. Може да е лицемерно, но е любезно отношението им. Не понасям някой хем да иска да плащам, хем да ми се зъби като говедо насреща  Crossing Arms. Пуста гордост, бе, главата ще ми изяде! В паспортното на Мария Луиза пък полицая ми каза "Кво ме интересува, че сте с бебе бе госпожооооо? Я, се наредете отзад и като ви дойде реда ще ви повикам".
Ментичка Hug успех и бързо!

# 77
Бюти ще умра от смях с теб и твоя "коз" хахахха. ма по тази логика сега аз няма да смея да мия прозорци де,а докато родя би трябвало поне няколко пъти още да го правя хахахахаа

мента хайде залавяи се и ти с дом и бит заниманията Grinning

и маги не се ядосвай.ще мине.нали знаеш,че трябва да се премионе през това "удоволствие"...гледам имаш опит  Hug

# 78
  • T"A
Маги, за опашката и това някой да ти даде ред - то не зависи от полицая/служителя, колкото от хората на опашката... те ако не се усетят, и полицаят да те пусне по-напред, ще се намери някой да се заяде...  Confused

Марита, тя, Бюти е направила обратното на теорията  Grinning - според теорията гнезденето се засилва в деня на раждането, а не че то самото води до раждане  Laughing Демек - ако днес и е Денят, ще има непреодолимо желание да чисти и подрежда;  Wink
Аз имам периодично такива дни, но ей ме на - раждането си има друг темп при мен  Rolling Eyes

Още снощи се сетих нещо, но забравих да напиша:

Бюти, Звездичка ако е вярно това, че бебето се познава от сега колко ще е активно, жална ми майка! Моя първи син е много активен и енергичен, затова се надявах поне втория да бъде по-кротък, но май от сега трябва да събера сили за още по-голямо зверче  no

Аз дълго време имах такива притеснения - какво диване ще ми се роди, щом в корема ми е толкова енергичен, и все питах родилите жени дали при тях е имало връзка между поведението на бебето в корема и след раждането... Обаче вече не се тормозя с такива мисли, всички лекари казват, като ми видят подскачащия корем, че имам щастливо бебе  Grinning, защото за лекарите активността е знак за благополучието на малкото човече, и аз реших, че този подход е по-полезен за мен  Mr. Green

# 79
 Heart EyesЕли   , и от нас голям гуш! Ако имате сили - пуснет си иск щом ви съветват, ама че работодатели - заслужават "каквото повикало, такова се обадило". Но ако не ви се занимава ги зарежете - то всичко се връща на този свят, нали знаеш! Сега почивай повечко да имаш сили! Как са уроците с акушерките? Аз съм в понеделник, и нашата се нафява да минем всички уроци преди да родя (още 6), че да съм наясно с материала Joy

Бюти, аз това го зная за пердетата - че е знак за събитиетието Wink Нали помните как се хихикахме с Тинк - тя каза, че прала и сложила пердетата и аз и казах, че имам една френската дружка в София, която от "време оно" ме е предупредила - като захванеш пердетата накрая - чантата да ти е готова Joy При мен въпросът юни-юли месец ще бъде "ами като нямам пердета? Да няма като слоница да го нося 2 години, докато сложим пердета???"

Мента, бебо се настройва сега за среща с новия свят, гали си пупата - нали така каза, че правиш, успокоявай го да е добре и да не се стресира, като се накани, ще ти се покаже с една голяма усмивка!

Маги, направо си жива за ожалване с тия опашки и с бебе Томи. Как не ги е срам, да не би за кеф да си помъкнала бебето с теб! Лелеее, ще си спра и здравни и всякакви щуротии дето плащам в тая прости държава! Аз за по-спокойно си плащам и там и тук осигуровки, та да нямам драми един ден като съм там, че имам познати по летищата ги държаха, че се водели с ограничени права...иди докажи, че нямаш сестра после! А нас са ни държали, че мъжа ми не е излязъл ДО 30-тия ден, ами НА 30-тия (от разрешените навремето 30 дни без виза или нещо подобно, вече не помня...) Искаха 2500 лева глоба, просто така се бях ядосала, че бълвах змии и гущери, исках без "връзки" , по "нормалния" начин да се справим и да разберат, че 30-тия ден се включва...и като не разбират от дума и ми поискаха подкуп, се обадих на мой близък, който им беше шеф ... няма да ви казвам, като дойде човека да види каква е тази глупост, за която ни държат - какъв панаир настана. А защо трябва така? Като си знам правата, защо все ще има един идиот да реши, че съм балъка, на който днес ще одере кожата. И ми се отщява тая държава само заради просташкия манталитет точно на такива, дето не разбират, че аз с моите данъци им плащам заплатите и той там е сложен да пази реда, а не да се възползва от властта и плахите хора, готови да се подчинят на всеки от незнанието си...Уф, много дълго стана, ама ще ме извините Wink

# 80
хахах значи да се радвам,когато ме боли чак от ритници и премятания Grinning

# 81
Ох, Маритке, спрях! Къде ще ида...а и съм от тия дето лесно им минава, избор няма, затова е по-добре да не си хабя енергията.  Peace

Мента, ясно, че не зависи, но поне да имаше нормално отношение, обидно ми е така с този тон някой да ми говори  Crossing Arms, те служителите не са виновни, че системата е скапана, но и аз си имам достойнство като съм попитала човешки да искам същия отговор Simple Smile.

Боби, и аз бях от окачалниците като теб, но от 1ви януари прекратих всякакви плащания!  Crossing Arms Това след случая миналия август. Плащах по 150 лв здравни застраховки, наложи ми се преди да пътуваме за Холандия заради кървене да отида на лекар и какво?!?! на циганките дето по 10 лв плащат им излизаха Д-тата, а мен ми казаха да почвам да обикалям поликлиниките  Shocked айде като е така никакво плащане повече! Като ми се наложи по-добре на частно, че и по-евтино ще ми излезе, защото като сметнеш за година колко съм дала, а не съм ползвала никакви услуги що ми е?

И на мен така ми казаха за ритниците Simple Smile, че са признак за здраво бебе да им се радвам. Няма общо с характера на бебо (или поне при нас е така), но да видим в бъдеще, че папа е бил щур.

# 82
ама аз май още не схващам що им плащате осигуровки на тия кожодери?аз дори като живеех там нямах.много ясно,че АКО ми с еналожи там да ходя ще си ида на частно,ама то моята тук ми покрива по цял свят така че...аз си имам където и да съм и нямам нужда от българската. то аз се замислям верно длаи да не си хвърля паспорта вече,а камо ли да им плащам нещо пък на тия.ама аз съм си обидена на българия и това си е.за мен беше мащеха. тука съм цървулка и чужденка и пак имам повече достойнство и права,отколкото в моята родина.ай сиктир на моята родина.

# 83
Марита, какво да ти кажа, аз съм много принципна и вероятно странно за хората, но правя това, което е по закон, а другите дали го правят - не ми дреме. Така аз съм пред себе си "чиста". Ако имаше 50 % такива луди поне, щеше да е по-напред държавата и нямаше да е мащеха за теб или поколението ти. Ама пусто тоз балкански нрав, явно на хората си им е по-лесно да не спазват законите и така си живеят...Жалко, че няма ярки и добри примери да се следват, затова сме на чалга и биг Брадър в таз България...(някои му викат "бой,глад и стрижене", ама както си постелеш в крайна сметка).

# 84
боби,моята история е объркана.аз преди време живеех в чужбина,когато ме застигна този проблем и после се върнах в българия за известно време,сега пак не съм там.е какво да им дължа,като на мен осигуровките ми не са там? ми аз нямам нужда от бг осигуровки и застраховки. нали като ползвам там после тукашната каса ми го покрива.ми по тази логика кога ще ида да се редя при джи=пи с циганките и да седя да ме навикват по коридорите? нещо не схващам просто смисъла и тези пари ми се струват просто грешни.защо хора,които не живеят там и си имат други застраховки трябва И там да плащат? ми аз ще си ходя там след минимум една година,а бях последно януари месец за една седмица пак по документални въпроси.е чий да им плащам? ами,ако много ми се дървят просто ще спра да си ходя.ако искат да ме търсят тука.

# 85
И аз като Марита, от както се преместих, нищо не плащам. Осигуровката тук ми покриви всички разходи за EU имам и такава карта. Тази зима бяхме в Швеция, та се наложи там в спешното да ме преглеждат, че имах сериозно кървене, платих си само такса за спешен кабинет (10-20 евро), която си плащам и тук в Германия.

Даже днес ми пратиха една цяла папка с инфо относно бременност от осигуровката. Та сега ще имам да си чета интересни работи  Simple Smile

Обаче мога и да се оплача от немската родина  Mr. Green Исках да си поръчам торта за Baby Shower-а, но просто не ми оставиха избор, толкова грозни торти, без разнообразие, само с 2 вида декорации и т.н. Като ги питах така може ли да го направим, емиии.... то как ще стане това....абе аре бе, аз дето през живота си торта не съм правила, знам как се прави  ooooh!
Та сега ще я правя сама, изпекох вчера блатовете, и крема е готов. Та като е готова ще ви пусна снимка, не че очаквам да е нещо супер, ама поне няма да е тая грозната по поръчка

Елл, нещо се изгуби, а на мен ми замириса на бебе...  Mr. Green
Бюти, Ментичка отчитайте се по-често, че много ви мислим

Боби, по закон не е нужно да плащаш в повече от една държава 

# 86
една мацка сега ме пита ама сигурна ли съм,че мъжът ми може да бъде с мен на раждането и аз се замислих.....не съм питала никой изрично и реших,че това не подлежи на обсъждане,ама сега взех да се замислям.може ли?

# 87
Марита, освен Бюти не виждам кой друг може да ти отговори. Ясно е че извън Бг е доста разпространено, но според мен зависи от болницата. Нашата например, не само допуска бащите, но и ги насърчава да присъстват. Струва ми се логично, при положение че имате фамилни стаи, да присъстват и двамата родители

# 88
Боби, по закон не е нужно да плащаш в повече от една държава 

Ааа, Сю , те законите са ясни  Joy , аз плащам и в БГ, "уж" за да не се разправям с простотии един ден Wink но като гледам на Маги опита  newsm78 започвам да се замислям !

Тук при нас пък се приема по презумция, че бащата присъства на раждането - няма "не искам", а и те така гордо си разказват после ... много мило ми стана миналата година, бяхме цялата компания французи, работили в щатите, и всички татковци с бебета се фукаха и си разказваха! Много е хубаво и миличко на жените им стана. Само моя и още един седяха и само попиваха инфо Wink  Мен ме е страх да не му стане лошо, но той дума не дава да кажа моя мъж сега! Марита, мисля, че в БГ се плаща в повечето болници, приемат го за "екстра"... 100 лева за таткото май искат, абе странна работа...но всеки с проблемите си. Много искам да се оправи тая здравна система в БГ, но то поколения трябва да минат - в мисленето и ценностната система на хората е проблема  Sick

Траят си засега бебетата, Мента, всички те бъзикахме за вчера, че вече едва ли не е сигурно , но няма повече да даваме зор на бебо, обещавам!

# 89
Боби, няма нужда да плащаш в бг, това че си осигурена в Фр е достатъчно. Извади си само европейска здравно осигурителна карта и си свиркай. Ако ти се наложи да ходиш на лекар в Бг, само я показваш и това е. Ако все пак те накарат да си платиш, след това ще ти възстановят парите във Фр. Затова дадох примера със Швеция от последната зима. Ние пътуваме постоянно и понякога се налага да тичаме по доктори та ни е ясна вече системата.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт