Любов и наказание /Aşk ve Ceza/ - тема 9

• 52 088
  • 738
  •   1
Отговори
# 165
Много от турските традиции са били и наши до преди 60-70 год.
Младите обикновено са се женели за тези, които определят старите.
Родителите са давали чеиз , ниви ,добитък и т.н.
Ние обаче сме тръгнали напред ,а Турция едва сега се опитва да се отлепи от миналото, не навсякъде ,но на повечето места.

# 166
Много благодаря, Анна!
Извинявам се, че късно отговарям. Всеки прави каквото може, за да му е хубаво. Благодарим и на теб за снимките и материалите, които постваш!

# 167
Много от турските традиции са били и наши до преди 60-70 год.
Младите обикновено са се женели за тези, които определят старите.
Родителите са давали чеиз , ниви ,добитък и т.н.
Ние обаче сме тръгнали напред ,а Турция едва сега се опитва да се отлепи от миналото, не навсякъде ,но на повечето места.

Съгласна съм, че много от традициите ни са сходни, но те са били такива и в западния свят в началото на миналия век. Но мисля, че в Турция не на повечето, а на много малко места се опитват да излязат от тях и да вървят напред. Огромната територия, която се намира в Азия  и хората там са необразовани /особено жените/, живее все още с тези традиции. Виждаме, че дори и в Истанбул, който се смята, че е най-модерният им и светски град, все още доста от хората и семействата живеят с тези традиции, подчиняват им се и страдат от тях. Затова и този филм е обвързан с каузата за образованието, защото без него не може да се върви напред. И преди бях писала, че това е една от основните идеи на филма и основно различие м/у Чичек и Назан - едната е образована и много по-подготвена за живота, а другата е необразована и е обречена да бъде жертва на такива дребни хитреци като Бора. А всъщност и двете са родени, расли и възпитавани в еднакво патриархални семейстава, които "дишат с традициите". Единствната разлика е образованието.

# 168
Шахнур разбра, че Саваш не е казал на Ясемин, че е женен за Чичек + Ахмед Моран простреря Чичек и това е ясно на всички + все още няма развод + настояването на Саваш Шахнур да се извини на Ясемин, за която тя каза, че ще се ожени дамо през трупа й, иначе ще го загуби + децата ги няма = Шахнур е виновна за стрелбата и за това Ахмед Моран да разбере, че Чичек е в Прага /или ще заминава за там/, да я върне и да стане ясно, че Саваш и Чичек са женени.
Има една малка подробност, която ми дразни логиката - това, което Саваш казва в трейлъра, че не му дава сърце да я въведе в неговия свят на дрога, изостанали традиции, оръжия, стрелба. Може би Ясемин все пак не разбира, че той е женен.  
Аз мисля,че причината ще е майката на Ясемин.След този случай няма да даде дъщеря си на такова семейство.

# 169
Трябва да ти идва и отвътре, когато става въпрос за образование.
Чичек не е от тяхното семейство ,но се е вслушвала в съветите на жената на Пала. Назан, с която са  от едно семейство е мислила за други неща. Виждаме ,че и синът на Пала не е от най-ученолюбивите. Просто Чичек е от изключенията във Ван, както и Саваш..

emely,съгласна съм с теб ,дори нещо такова си преведох от анонса.

# 170
Ами да - Саваш и Чичек са изключенията ЗА МОМЕНТА, но точно това е едно от основните внушения на филма - че те трябва да са примерът и да се превръщат в правило, а не да си остават изключение!

# 171
Гледах отново снощната серия, за да видя специално жестовете на Надя. И тук все още имам едно на ум.  newsm78

Мисля си, че тук сценаристите ни вързват тенекия - още една завръзка, която обаче според мен ще излезе ялова. Държат ни на каишка, както се казва. И нарочно "пуснаха" Мехмет да види как Надето държеше ръката на Саваш.

По-късно, мимиката, която Надя направи по време на бизнес вечерята, също може да се тълкува нееднозначно. Например като съжаление, че при Саваш и Ясемин нещата вървят, а при нея и Джем - не.  Sad

Ние все още не знаем цялата история на Надя. Но Саваш я знае. И си мисля, че в този случай той няма да бъде подведен така, както се подведе при Чичек. А и наистина манджата ще се пресоли, ако и Надето хлътне по Саваш. Аз лично не очаквам от тоя храст да излезе заек. Поне засега. Или поне ми се иска да бъде така.

# 172
Момичета ,възхищавам ви се от сърце  newsm51До сега не бях гледала на филмите по този начин.Толкова много неща научих и за съседите,и традициите им от задълбочените коментари .Страхотни сте .Хиляди благодарности   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 173
Аз пък съм убедена, че Надя е влюбена в Саваш и то отдавна. Затова се върна да му помага, но тогава все още не знаеше за любовта му към "пепеляшка". Многократно даваха реакциите й - вярно много прикрити, но все пак забележими, когато се споменаваше Ясемин. Но съвсем ясно, и то отблизо показаха как се промени изражението на лицето й, когато Саваш й каза, че е предложил брак на Ясемин и, че в края на седмицата ще я представи на майка си. В този момент тя изрази изненадата, болката и разочарованието си, които до момента успешно прикриваше, но Саваш беше твърде отнесен със собствените си проблеми и изобщо не го забеляза. Предполагам, че когато разбере за нейните чувства ще бъде още повече изненадан и неподготвен, отколкото с Чичек, защото с Чичек  все пак са женени, живеят в една къща и може да се предполагат някакви чувства, а с Надя за него те от много години са само приятели и нищо повече. Сигурна съм, че ще бъде потресен от това откритие и сценаристите изобщо няма да ни спестят тези емоции. Трябва да има все по-голяма интирига и повече изпитания за любовта на нашите герои. Чичек не е най-силният противник на Ясемин за сърцето на Саваш - твърде са различни двете и в образованието, и в светския си и житейски опит. Но Надя е на интелектулнато ниво на Ясемин, дори с това, че е учила и живяла в чужбина е малко над нея. Така, че там би могъл да се получи интересен сблъсак. А ми се върти в главата, че в един момент може да стане комбина между Надя и Мехмет - и двамата се чувстват неразбрани, пренебрегнати и предадени. Дано да не съм права за последното.

# 174
Маги,и аз мисля така.Подхвърлят ни грешни улики за Надя.Според мен проблема и е,че тя не е намерила голямата любов,а не че е влюбена в Саваш.

# 175
 Simple Smile_Magi , на мен като ,че ли ми се иска от храста да излезе заек,като че ли двамата много си приличат.Струва ми се ,че връзката Саваш - Ясемин натрупа много негативизъм. Да си починат малко. Да изживеят нещо настрани , а после да се съберат. Hug Hug Hug Горкия Саваш  се претрупа със задачи.Наводнение, фабрика, брат, Чичек, Ясемин...нужно му е разтоварване.
Кой мисли за него.
За пострадалите от наводнението като стана въпрос ,въобще не жали пари.
Много положителен образ създава Мурат. Саваш направо е мечта. Спокоен, стабилен и търпелив.

# 176

Да пийнем и да продължим с разсъжденията! Наздраве!

# 177
Наздраве !Ето и мезето ,че гладна мечка хоро не играела Simple Smile

# 178
Имаме алкохол,мезета ,музика ,но само мъже ни липсват в темата Embarassed

За мен запазете от гроздето,че като гледам плодове ми се прияде. Ще ида да си взема една ябълка.

# 179
Маги , дано да си права за Надя  Praynig  че в последните 2 серии започнах да се предавам  Rolling Eyes сетих

По повод дискусията и мотото на серията се сетих за работното заглавие "Ван- Бодрум- Истанбул" - струва ми се много подходящо, не като чисто географски, а по-скоро като културни понятия - начин на живот, светоусещане. Този сблъсък на култури, на който сме свидетели..
Лейля едва ли може да забрани на Ясемин брак, но може да я разубеди - заради нея и най-вече заради детето... което пък ще расте без баща, но с 'бонус' Мехмет  Close.. много труден избор  Confused

Алекс  Peace преди време момичетата казаха, че всъщност Измир е най-модерния и 'европейски' град в Турция, Истанбул е огромен конгломерат от всякакви общности, една 'представителна извадка' на цяла Турция, можеш да видиш всичко

Общи условия

Активация на акаунт