(Био) зеленчукова градина 3

• 114 559
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
  • Пазете Гор
За тиквите разправят, че малко окъсани листа не го притесняват, даже повече раждали. Но винаги е различно.

За градините е тъй - хем трябва да вали, хем и да грее, хем и град да няма. Цялата следваща седмица ще е дъждовна май. Пазете от охлюви!

Няма да се отчайвате, не е късно със нов разсад да се подменят пропадналите растения - иде реч да си купите готов. Мене ме е пощадила градушката, а и фасулът се показал най-накрая.

# 121
Здравейте,
при нас пак валя град  #Cussing out Този път доста, утре ще видя какво е останало в градината. Днес садих пак домати. Кажете ми повече за доматите? Има ли значение дали различни сортове са един до друг и по колко коренчета в дупка. Вчерашните дето ги садих направо умряли ми се видяха днес, така ли са преди да се хванат?

# 122
  • Бургас
Здравейте зеленчукопроизводители!!!
Моля за помощ,листата на краставичките се сбръчкаха.Помогнете,с какво да ги напръскам.Явно е от тия гадни дъждове.
Предварително благодаря.
Писах и в другата тема,дано получа отговор.
Весел градинарски ден!!!!

# 123
Вълчо, не знам Видин, но Враца два дни след 17 часа такъв град и дъжд валя, че... На 12.05 газих вода до колене, шофьора не можеше да отвори вратата на спирката имах чуството, че сме под автоматичен откос, вчера не се досетих да снимам Rolling Eyes
А на вилата незнам. В събота ще видя.  #Cussing out

# 124
При нас се изля благодатен и чакан дъжд, тиквичките за една нощ са се измъкнали нагоре и нацъфтяли! Лора, по едно, максимум 2 корена в гнездо. Има време за нови разсади, дано вече няма градушки!
KIKI_nik, как са се сбръчкали? Я покажи, да я разнищим тая работа...

# 125
  • Бургас
Набързо направих снимки,дано успеете да ми помогнете.
http://picbg.net/pic.php?u=53570LlWd6&i=432772&file=.jpg
http://picbg.net/pic.php?u=53570LlWd6&i=432772&file=.jpg

# 126
Снежи мерси.  bouquet
При нас се размина само с обилен дъжд.Поражения незнам да ли има, защото чакам да изсъхне .Казаха ми, че в росно(мокро не се пипа).
Днес ще питам мама за нейния разтвор с хлябна сода.Баба така си пръскаше краставичките и дори след градушка раничките зарастваха и те пак се навдигаха.После ще пиша.
Съжалявам за салатките и черешите.Неизползваеми са след третирането. Praynig
Аз пък посях семена от естественна гъба, но нищо не излезе.Няма и следа от семенцата.Предполагам ,че са млечасали и изгнили.

# 127
KIKI_nik, подозирам, че е някакъв вид мана + акари или листни въшки. Разгледай долната част на листата, виждаш ли нещо? Според мен напръскай с Верита и Би-58. Едното е за маната, а другото за акарите. Но не съм специалист точно в тази област, ако имаш възможност, вземи си мостра и иди в най- близката агроаптека, като след това не забравиш да пишеш. Така взаимно ще се ограмотяваме Simple Smile
Коригирам се, защото досега четох при професионалистите: Верита + Топсин М.
Любе, разкажи за тази естествена гъба, че не съм чувала Embarassed

Последна редакция: пт, 14 май 2010, 12:54 от Ana.Ivanova

# 128
  • Пазете Гор
Мисля, че KIKI_nik си е завъдила листни въшки. Има два метода: да завъди калинки и да пръска със сапунена вода. Аз съм събирал ръчно калинки и съм носил в градината. Може би е помагало, не знам, но изчезваха въшките.

Благодатна е влагата сега, не се оплаквайте. Ще видите какви зарзавати ще избуят. Репичките ми за моя голяма изненада  станаха чудесни - едрички и крехки. До сега не бях постигал репичка по-едра от бонбонче детска радост.

Lora_mum, доматите се самоопрашват, в смисъл, че всеки цвят опрашва себе си. Не можеш да ги кръстосаш. По принцип кръстосването е проблем ако събираш семена, за плодовете няма ядове. От разпространените култури се кръстосват пипер (внимателно с лютите), някои краставици, някои тиквички и особено фасулите. Кръстосват се с диви братовчеди, а понякога и помежду си магданоз, моркови, целина. 

За кратунките: при тях семената запазват кълняемост до две години. за съжаление и аз изгубих семето. За да не се чудим какво става, препоръчвам рътене на семената и после засяване само на тези които имат поници.

# 129
Те са като лози, но раждат плод подобен на тиквичка.Едногодишно пълзящо разтение което за удобство се качва на асмата.Като се накисне се бели и остава естествен сюнгер.Невероятен е за кожата на лицето и тялото.Използва се и за съдове.
Семената са вътре и преди кисненето се изчоплят.Предполагам, че ако бях ги ратила нямаше да се получи така.Но не е късно ще потърся семена от пакетче.(моите бяха на три години).Ще го търся на вид ,защото незнам как се казва.
Ако някой е гледал да пише.
За пръскането на краставиците се разбива една лъжица син камък,вар около150гр. със 2л. вода прибавя се и 1,2 пакета хлябна сода.Освен разтенията трябвало да се напръска и в корена почвата.Това помага за мана.
Баба пръскаше с метличка.Успех. Praynig.

Последна редакция: пт, 14 май 2010, 14:44 от любето

# 130
Нищо няма да посявам от семена вече. Cry
Само готов разсад-коренът чак  да се е завил в картонената чашка.
Вярно че 4-ти ден валеше,но пък за час и половина да ми отмие почвата.
Явно и тази система с повдигане на земята не работи при мен.
Но пък репите са ми поникнали за 2 дни.
Ани-пробвай от лилавия босилек.Той е с по-дребнички листа,но е ароматен и ако го разклониш с прекършване става като храстче чубрица.Аз  салата от домати без него не сервирам.Или на препечена филийка-резен домат,резен пресно сиренце завито с босилек.Купих си кошници от леска,високи 40 см,диаметър около 50 см в тях реших да посея моркови отново.Искам да пробвам и брюкселско зеле и няколко корена броколи,по краищата ще бодна латинки-хем за хубост,хемда пазят влагата.В Ботаническата градина гледах такива зеленчуково-цветни композиции.
Любето-какви полезни неща разказваш.Да я потърсим тази "гъба". Laughing
Миме-изгуби се... newsm78

# 131
Намерих гъбата,нарича се Luffa sponge.
Дано и фотото да се покаже.
http://www.jungleseeds.com/images/GourdsLuffa.jpg
Вид лияна.Като изсъхнат тиквичките и остава порестата част.
Чудесно,Любе! Hug
Няма само да ядем и копаем в тези градини,я.Градинарки с гладка,изпъната  кожа.
Ох,ще си мисля цял ден за Луфата... Laughing

# 132
Тук съм.
Нямах нет -чак днес го оправиха( преди малко).
То страшен дъжд,гръмотевици.В градината кал-ужас.
Не съм ви чела-довечера на спокойствйе ще прочета пропуснатото.
Ани-тиквите са се показали!
Вес Hug

# 133
Браво Веселче точно Луфа беше името.  bouquet  bouquet  bouquet

# 134
Набързо направих снимки,дано успеете да ми помогнете.

Кики, бих посъветвала да не си правиш експерименти, а да занесеш лист в агроаптека. При влажно време буболечки, гъсеници и гъби се разпространяват със страшна скорост. Понякога във форумите може да прочетеш и потресаващи неща, които биха били смешни ако не бяха опасни. Като например че "пръскането със син камък" е "био" или "еко" ...  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт