(Био) зеленчукова градина 3

• 115 386
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
  • DE
Здравейте, и моите тиквички най- после се появиха.

Тук е доста хладно от дни, през деня не е повече от 10*.
Решила съм да засадя чушките и патладжана в градината, но при тези температури дали няма да им е студено на вън?

# 136
Никъде не съм споменала, че това е био или еко.Писах с оглед на последните събития от дъжд и градушки.
Това с листенцето е добре, ако си решила да третираш.Аз за себе си съм решила да не излагам живота и здравето на децата си на риск.
Ако искам третирани зеленчуци ще си ги купя.
Нищо не може да се сравни с вкуса на салатите и лука които ям сега.А ягодите...
Благодаря за това ,че ме нахъсихте да опитам и сама.
Видяла съм с очите си, че след градушка това спаси след отстраняване на повечето ударени стебла и плодове цяла реколта.А от предписани от аптеката препарати болните и изгорели от студа листенца направо изсъхнаха.След това ги изкубаха и пробваха да посеят други.Но...Аз пък съм от тези които през онова лято в което валя град като яйца, яде краставици наготово. Laughing

# 137
Използвайки нощесната влага,  направих следното:
1.Загърлих картофите, при което изрових малки картофчета, колкото за една супа. Забелязвам, че тези, които не съм торила с нищо, изпреварват другите, третирани с оборска тор.
2.Загърлих бобовете.
3.Скубах бурени в несвяст, окопах домата. Еми той си е бая голям, но досега от бурена не се забелязваше.
4.Много гадно си съсипах ръцете, но с ръкавици не мога. Кажете, моля - как да бъдем хем дами, хем градинарки?
5.Хванах тен. Мускулна треска вече нямам, явно свиквам Simple Smile
mimi_vi2 , радвам се за тиквите. Вече леко се притеснявах. Моите са захлупени под пластмасови касетки, против охлюви.
Веселче, отивам да прекъсна връхчетата, но на твоя отговорност, да знаеш!

# 138
  • Пазете Гор
Най-хубаво от всичко е, че с една непретенциозна тема привлякохме толкова много нови зарзаватчии! На всички тях обещавам незабравими мигове в градината и на трапезата. И да знаят, че захванат ли се - това е до живот Laughing. От хероина може да се откажеш, ама от градината не. Питайте бабите си. Wink.

Чудесни дъждове. Показа се Старозагорски чер! Сях го между репите, и като преминат те, а то ще е до десетина дена - фасулена леха. Сложих и по две зърна Никос до коловете на три от редовете домати (а те са общо 6х10 корена всеки). Сорт Калина внезапно е дръпнал и вече има пъпки за цвят. Колтучих. Има колтуци до към 7 см. Сортът Идеал върви пък отлично откъм шума, пъпки няма, ама то е нормално.

# 139
Да разбирам ли, че този боб е посаден през ред домат? Защото и аз съм почитателка на уплътненията. По 2 зърна, но на всеки кол ли?

# 140
Куркума, благодаря за разяснените за доматите.   bouquet
Днес си мислех за нашето пръскане. Имам спомен, че миналата година брахме ранната черешите юни - и ранните и късните на едно. Така, че черешите ще успеем да хапнем, а за ягодите, може  да изпуснем първата реколта, но и през юни мисля, че раждат, гледам още има цветчета, които не са вързали. Дано и от тях успеем да опитаме.
Да споделя малко опит - лука и картофа съм со сложила на шарена сянка - под асми и под череши. За сега върви доста добре. Ягодите под асмите също вървят добре. Даже тези, които са само на слънце са по-дребни и по-малко отколкоте тези под асмите. Нашия двор е южен - пече от сутрин до вечер. Магданоза и той под дърво е станал доста едър. За джоджена да не говорим, вече писах преди, че е като бурен - навсякъде се е самозасял. Комшиите ядат от него, че да не го хвърлям им го давам.
Краставичките ми обаче нещо не вървят. Правих си сама расада, някои са се хванали, някои не, но са хилавки. Тиквите са поникнали навсякъде, някои ги изядоха охлювите, други са си живи и здрави. Тиквичките за сега са средна хубост - ще видим нанатък. Салата е под дърво на шарена сянка. Расте, но не бързо, явно и пречи сянката, но не е съвсем зле. Расада го бях взела от една баба за 20 салатки 1 левче и беше почти увяхнал и много малък. Но се оправи и почти всички се хванаха. С този темп на разтеж може и салати да ядем, нищо че са пръскани. Нарастват по-бавно, въпреки дъждовете, но изглеждат добре.
Вчера скубах трева. След дъжд по-лесно излизат корените на тревата. Махнах тревата, обърнах мястото изравних и насадих пипер и домати. Сега обаче прочетох, че не се садяли едни до други, че не се понасяли като видове. Ще местя доматите.
Мойте расади на чери доматчета вървят много добре, но мойте домашни ми счупиха две коренчета.  #Cussing out Скоро ще ги местя в градината. Днес не съм си ходила на село, че колата е счупена. 5 километра са, ама пеша не става.
Ако не ми се хване домата, ще си купя нов расад. Като го садих после моя го поля, ама така го полива, че му изравя коренчетата и после не го оправя #2gunfire
А как влачи маркуча из лука, направо премазва всичко. Не му правя забележки, че се сърди, ама хич не се старае. Пък аз обичам всичко да е перфект. У дома мойте не споделят моя ентусиазъм и ме ядосват ужасно.
За цветята не ми остава време. Накупила съм и така си стоят в кофичките. Кога ще ги местя в градината, незнам. На всичко отгоре съм 10 дни с температура и ми е зле, пък докторката дига рамене и ме праща само на изследвания...
Малко ви се оплаках, извинете   bouquet
Радвам се, че ви намерих, защото около мен няма много градинари в блока.
Късно ли е и аз да сложа боб на всеки кол на доматите? По колко боб и може ли всеки боб да се сее?

# 141
  • Пазете Гор
Ana.Ivanova , не , не съм садил през ред. Избрах три реда - така че да има различни сортове, различно огряване от слънцето и сложих до всеки колец от избрания ред по две фасулчета. Просто за да знам къде са. За първа година ще опитам така със фасула и искам да има различия, за сравнение. На един ред ще сложа фасул през юни, когато тръгнат да съхнат най-долните листа. Миналата година сложих фасул в доматите към 25 юли  и си стана, но искам да видя как е по-ранното засяване. Може би съм казвал, но да уточня - аз садя доматите на висока бразда, и фасулчетата са в нея. вадите и пътеките са свободни.

Апропо, ти защо слагаш тор за картофите? Във вашия край повечето почви са добри, и за зеленчуци, или поне колкото да изгледат средно ран или късен картоф, но все пак ти си я познаваш по-добре.

Оборският тор освен хранителни вещества подобрява и механичните свойства на почвата: например аерация и влагозадържане. Това ще даде отражения по нататък.

Lora_mum
, Нормално е в това време краставиците да не вървят: те искат топлина, поне 15 градуса средна температура, и слънце. Не се притеснявай за тях, ще дръпнат със слънцето.

За маркуча: за да не влиза маркуча в лехите, по ъглите има се набиват колчета! Знам го от баба и дядо. Тая година вместо колчета си сложих малки соларни лампи, около 50 см високи - приказно красиво е вечер!
За да не дърпа маркуча, на края му се връзва една здрава летва около 2 м и се държи и насочва тя. Така не се ходи много и не се влачи маркуча. В маркуча се надява един накрайник на лейка. Хубаво е да си оформиш за повечето култури поливни вади, и да наливаш водата там. Но това само при положение, че имаш обилно поливна вода. Чрез нея може и да подхранваш Когато водата е кът, се полива около корена, разни импровизациии за какпково напояване, бутилки в земята и каквото се сетиш.

Идат валежи от утре. За градинарите от Западна България е късно, но другите могат да подхранят младите растения преди дъжда. Също цялата следваща седмица казват, че ще е хладна и влажна, демек става за разсаждане, на който все още му предстои. Тези, които нямат разсад, и няма откъде да намерят, да слагат директно семето на домати, пипер, патладжан на постоянното място - ще имат реколта, макар и с малко забавяне.

Моите домашни гювечоунищожители се къпят от сума време с такава гъба. Да питам за семки? Май обича топли земи, Вес...

# 142
Ани- как си успяла да копаеш мила,тук при нас е адска кал в градината мога да назгазя само в началото.За копане не мога и да си помисля.
Аз успях преди големия дъжд да полея с пилешки шербет доматите-от далеч ми се виждат читави и незасегнати от пороя.
Биволското сърце обаче ми е полегнало малко защото го садих точно преди да завали.Като престанат дъждовете ще трябва да се прекопае и да се загърлят доматите.На чушлетата също им е време да ги засаждам.
Между другото съм боднала и някой друг корен домати между градинските китки-ей така за красота!

В парника доматите до сега няколко пъти ги култучих,днес даже премахнах второто разклоненйе на стеблото.Част от тях вече цъфнаха и пак ще действам с четката.Поливах парника по времена дъжда-краставиците избуяха.Събрах и един  варел дъждовна вода.
Арпаджика в лозето е поникнал и доста е наддал на височина.Сях го към края на април.
Картофите и те искат загърляне но е кално.И ето за уре пак валежи.Като гледам скоро няма да стъпя в градината.

# 143
Чета,радвам ви се и преживявам с вас. Hug
И аз чакам края на пролетните дъждове,че ако река да събирам дъждовна вода ще ми трябва да прережа(по идеята на Вълка) цистерна,не бидон.Онзи ден за половин час гумите на микробуса ми бяха до половина потънали във воден порой.
И като при Matze-to не ще да се вдигне температурата повече от 10на градуса.
Което е билка,лен,магданоз,бурен -расте и зеленее.Днес си купих разсад на брюк.зеле,корнишони,ягоди,тиквички и латинки.Утре ще снимам кошниците.Скълцах чесън,поръсих го най-отгоре.Да видим дали някой ушат или опашат ще го пипне тази нощ.И хранилки си имат-какъв е този ентусиазъм-не знам. Rolling Eyes
Много е интересна темата с бордоледовия разтвор и биоградината.Ако сте я обсъждали в миналогодишната тема-игнорирайте ме.
Тук са доста разнопосочни мненията в органик обществото.На мен ми допада идеята,че е най-важно,ако се използва син камък+вар да се помисли кога точно да се приложи,за да остане и атакува маните и заразители.Не да го отмие дъждът веднага.
Не ми е много ясна как се раждат плесените по растенията.От почвата нагоре или от листата към корените?Ако попие разтворът в почвата ще има ли бъдеща превенция?
Дедо или Куркума да ни обяснят популярно.Аз само син камък на лозе съм виждала.
И с Любето съм съгласна за содата за хляб.
Една приятелка пък ръси с царевично брашно за качамак против плесени... Thinking

# 144
Днес-засадихме доматите.И край вече със засаждането,градината е запълнена.От сега нататък ще се копае и полива.
И парника го завърших вече със още два реда домати.
Разасад на броколито и брюкселското зеле като стане за разсаждане ще уплътнявам където мога,че няма място вече.

Вес- за плесените предполагам че се развиват от листата към корените.Няма как да тръгне от почвата-така мисля аз ако греша ме опровергайте.

Има мана по лозето-да поспрат валежите и ще се пръска.Той мъжо се занимава с това-аз само му докладвам.

# 145
моля, кажете две думи за загърлянето - защо, кога и как се прави? Embarassed

# 146
pippo Hug-  за коя култура питаш Rolling Eyesче за всяка е специфично.

# 147
Картофите се загърлят,царевицата.Фъстъците задължително.
Ето и кошниците ми със зарзавати.Заринала съм ги дополовина в почвата.Краставиците и тиквичките ще се катерят по решетка,зелето ще стърчи нагоре,а латинките и ягодите са висящи.Така поне ги виждам в мечтите си. Laughing
Никой от животните не е близвал от счукания чесън.Хванах му цаката,май.
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/moyata-gradina-2010.481259.18740184
За грахта 1 м колци добре ли са?Аз намерих един тънък бамбук.

Последна редакция: нд, 16 май 2010, 15:38 от Веселчето

# 148
Граха. Боба ако ше се загърля, много внимателно, че има плитки корени встрани.
Загърлянето е придърпване на рохка пръст към стъблото, от двете междуредия.
При царевицата се прави с цел да си пусне допълнителни, т.н. добавни корени от горното колянце.
При граха, да се задържи по-лесно и по-дълго прав. И при доматите може, ако поливаш във вада, която де не минава през корените, а между редовете. За такова поливане трябва река или кладенец, много вода.
Е, тука десните два реда грах са загърлени, другите така си останаха, заваляха дъждове. Като кликнеш на снимката, се увеличава и вижда по-добре. http://prikachi.com/users/wolf/326h.jpg
В момента грахът цъфти. Има зачервени ягоди, но още не съм откъсвал узряла. Поне са големи.

Последна редакция: нд, 16 май 2010, 15:39 от Вълкът с дълъг ник

# 149
Загърлянето се прави, за да се създадат оптимални условия за зеленчука, а именно: запазване на влагата, аерация и рохкавост на почвата, унищожаване на плевели. Загърлят се много култури, както в горните постове е писано. Вълчо, доста грах, да видим как ще чистим! Бера узрели ягоди. Наскубах няколко моркова, оцелели от предзимното засяване, като моливи.
mimi_vi2, градината е на тераси, бързо се отцежда. И то тук не валя много, колкото за мана.

Общи условия

Активация на акаунт