(Био) зеленчукова градина 3

• 115 391
  • 740
  •   1
Отговори
# 150
  • Пазете Гор
При мене снощи имаше порой и вадите между доматите се позапълниха. Днес се изясни, духна вятър и рекох да ги продълбоча. Ровнах малко и вътре ...корени, ама гъсто. От доматите, а ужким е вада 50 см широка и към 30 дълбока. Та зарязах тая работа, а идеята ми беше да загърлям малко.
Аз да си докладвам за сортовете домати: засега най-бавно върви Трапезицата, но пък са едни здрави растения, само дето не виждам пъпки.
Пащърнакът направи първи същински лист, та може да се опази от охлювите. Магданозът е още по-напред, та и него го броя спасен.

За краставиците да кажа: те се вкореняват от която и да е част на стъблото, ако се гледат на земята. Та при тях може да се позаравя  където е удобно по стъблото, а не само при корена.

Впечатляващо дружно изникна почти всичкия фасул: Старозагорският и Йерусалимски. Сега остава да се преборя с буренаците на комшиите, че вторият сорт ми е до оградата.

Значително ми е разреден пипера от охлювите. Фирата е към 30%, а нямам за подсаждане.

Това е любимото ми време от годината. Почти всяка вечер ходя в градината, когато всичко е утихнало. Докосвам растенията, гледам ги. Хубаво ми е. Небето е светло и мога да видя прилепите.

Абе само аз ли сях бамя?

# 151
Само ти ся бамия. А бакла ся ли? Скоро ще станат твърди костилките на джанките, става хубава лятна супа.
http://recept-i.blogspot.com/2010/01/0052.html

# 152
  • Пазете Гор
Бакла не сях, ама ме е яд. В селото на булката я сеят и предзимно, вече е почти готова.

Ама вярно, защо така няма фенове бамята? Че хия бива ли гювеч без нея? Жалко. Ама де да видим аз какво ще изкарам.

Имам джанка в градината, ама я пасат натюр, а костилките са вече на кокал. Чувал съм зелените джанки как се консервират, та да са налични по нататък за ей такива вкуснотии, и за туршиии разни. Не помня рецепта, но като цяло беше вода, сол и оцет. 1000:40:20, или нещо такова.

# 153
  • Русе
Тази вечер при нас имаше толкова много дъжд и вятър и градушкя, че ми се плаче. Пипера, краставиците, патладжана, дини, пъпеши всичко плува във вода. Направо като река течеше и за капак и градушка- беше страшно. Тези дни ще отида да видя какво е оцеляло и от къде ще я започваме. За успокоение ще ми остане фитнеса от копане и плевене и тенът.

# 154
не бързай да скубеш убитото.
От времето, когато гледах лозе, помня имаще един препарат, от който наранените или пукнати зрънца калцират и не гният. Ако не те лъжа, Байлетон. Пък може да става и за други растения.

Куркума, в Северозапад четох за консервиране на джанки, мога да попитам за рецептата. Тая благинка се слага вместо оцет у всяка лятна супица. В големите жеги се консумират много течности против високо кръвно, слънчев или топлинен удар.
По нашия край се харчи жътварски таратор. Също като таратор, но без кисело мляко. вода, оцет, малко сол, краставица и доста копър.
Баба ми ядеше сурова бакла с хляб. Топва си в солчица и така.

# 155
  • Русе
Сега прочетох за този препарат Байлетон . Няма много информация, но го дават за брашнеста мана по чти по всички култури. Ще попитам в агро аптеката, ако мога поне останалото да спася.

# 156
Значи не е било Байлетон против гниене на зрънцата грозде. С това явно съм пръскал против мана профилактично. След като спрях против мана, почвах против гниене - две или три пръскания през три седмици.

# 157
Пролетна супа от Северозападна България(централен Резерват)  Laughing
Месо не се слага-пресни картофки,перца лук ,от стария магданоз ,фиде и застройка-задължително.15 минути преди края добавяш зелени джанки.Костилките падат на дъното на тенджерата.
Подкиселяваме също с "реса"-излишното вързало  зелено грозде.
Тъкмо да питам Вълка по колко зрънца грах слажи в гнездо,аз само соя с такава гъстота съм виждала...
Моята мярка е дължина м/у разпънат палец и показалец,по 2 грахчета. newsm78
Ох,от вчера чета за една гъба -Кладница,която може да се гледа на "заразено" с мицел брезово пънче.Някой пробвал ли е?

Последна редакция: пн, 17 май 2010, 04:58 от Веселчето

# 158
Небето беше доста черно при нас вечерта,видях че се носеха и градушкарски облаци и направо ми се уплаши окото.Само стисках зъби да си заминат.А то тйя облаци значи идвали от към Русе-и си казах:удари ги някъде ама къде ли?
 Анн-дишай дълбоко и каквото отцелее.Може да засадиш направо семки в земята както казва Куркума,ако съвсем са се затрили растенйята.
Вълчо- и аз чакам джанките да станат за супа,аз я правя със зелен фасулец -става супер.
За баклата- пра баба ми много я отглеждаше  за супа.
В градината имахме Земна ябълка-обаче от доста години изчезна, а като дете много обичах да я хрупам.Сега може ли някъде да намеря такова растенйе?
Също така разсях малко броколи и бюкселско зеле-уплътнявам където мога.Пиперчето и него разсадих.
Вес- супата правилно си я описала Heart Eyes- да станат джанките само и ще спретна една супичка. Mr. Green

Пс:Гадно време се очертава-вятър,валежи,дано да няма повече градушки.На градинката ще и се радвам само от прозореца Confused

# 159
Веселчето, теоретично знам как се отглежда кланница, на гниещо пънче. Но на практика не съм го виждал. Много хубава, плътна гъба. Мен ми е най-драго да намеря колония млади на някое старо сечище, на някой загнил пън. Рязал съм такива две колонии и от липа, в идеален център на Кубрат. А веднъж на село на една суха топола, до болницата. Спрях на заден каручката до тополата, изправих на нея ритлата и се качих по нея. С едната ръка съм прегърнал тополата, с другата режа колония, но гледам да падне между гърдите ми и тополата. И си викам, сега Мара ако тръгне, съвсем ще я втасаме.  Mr. Green
Мими, тая земна ябълка е хубава, особено напролет да си хрупаш. Надземната част прилича на слънчогледово стъбло и листа. Обаче в един момент се размножава като бурен. Знам коя съфорумка има много, Янтра, от Сопот.

# 160
Мими аз също имам земна ябълка. В момента е около 2 педи порастнала. На самоотглеждане е.
Незнам кога се вади и размножава, ако искаш свиркай.
Баба ми казваше, че като я обелиш, хвърляш обелките в градината и от тях също ставало.
Използваме я предимно за закриване на кофти гледка към комшиите Embarassed, гриземе я, а зимно време я слагаме в суровата туршия Mr. Green

# 161
Враца вече прилича на тропиците, само че пети ден падат градушки. Скоро ще приличаме само по тревата на тропика. Да попитам пръска ли някой против плевели и трева и с какво? С какво си пръскате лозите?  Миналата година пръсках с шавит и супер купроцин, но чух, че е хубаво препаратите да се сменят.

# 162
  • Стара Загора
Майка ми гледаше кладница преди години, купи си от някъде мицел. Не помня с пънчета ли беше или тя си сложи. ДОста гъби изкара и не заемат много място пънчетата.

# 163
http://media.snimka.bg/4633/015522348.jpg
Сандвич - пънче, мицел, шайба от същото пънче. Шайбата се ковва с един пирон.
Добре е да имаш помешение дълбоко в земята, за да е постоянна температурата. И да потдържаш сравнително влажно. Да се пулверизира от време навреме финна мъглица.

# 164
Аз съм гледала кладници, по технологията, приложена от Вълчо. На нашия пазар има човек, който продава мицел. Раждаха си около 2 години и бяха атракция за гостите ми. Мицела се омесва с навлажнени трици и така се полага между пънчетата. Пънчетата се режат от живи дървета, широколистни, най-добре орех. В една стара книга четох следното: изкопават се два трапа, като в долния се слагат заразените пънчета. Горния се пълни с вода, която по капилярен път просмуква надолу, създавайки необходимата влажност. Това е по-добро, от епизодичното поливане и опръскване, което правех отвреме- на време. Особено през летните горещини. Върху рова с пънчетата се мята някакво покривало, което да пази сянка. Ако някой има интерес, да пише, човека е на пазара всеки четвъртък!
Вълчо, а ако беше тръгнала Мара? Joy

Общи условия

Активация на акаунт