(Био) зеленчукова градина 3

• 114 547
  • 740
  •   1
Отговори
# 15
  • Стара Загора
Вдигат се според мен "герганата", майка слага колове и тел опъната между тях, и другите да кажат, че аз не се занимавам много. Краставици по земята не съм виждала обаче
Аз ядох репички миналата седмица, проскубах ги че бяха много нагъсто наникнали Simple Smile
Разсада за "чери" и "наслада" много добре вървеше.

# 16
Краставиците "Гергана" на кол ли са или по земята?
на кол или се оставят да се катерят по мрежа която е специална за краставици!

Последна редакция: чт, 06 май 2010, 17:32 от mimi_vi2

# 17
Фибичка много си миличка и трудолюбива  Hug

Момичета да ви питам - по Искърското дефиле обикаляме от една седмица да търсим някакво къщенце, обаче току що едни приятели ни казаха че там нищо не виреело.
Не че искаме някакви добиви , ама като се има предвид какви сме неуки и ако се падне и неплодородна почвата и какво - едни доматчета да не можем да си сложим Confused
Моля ви се кажета ако знаете нещо по въпроса - вярно ли е или не?
Как така не вире нищо Rolling Eyes.При солени и киселинни почви трудно вирее растението.Може да внесете на есен оборска тор> хумос>дървесни стърготини за да подсилите почвата.
Като за начало пробвай с краставици да видим дали ще виреят.Ако изникнат и завържат значи ще може и друга култура да се сее.
Може ли по-точно да опишеш почвата и ако може снимай да покажеш.Копнете с дна права лопата да се види пласта на самата почва.

Пс:Колеги моля ви  Flutterпоказвайте повече снимков материал Grinning Кой знае какви красиви градинки със зарзават сте направили Hug

# 18
  • Русе
Слагаме доматите, по точно мъжът ми и съседът. Гледам облачи се, дано да го изпреварят

# 19
Аз да се похваля - поникнаха ми тиквичките, руколките и чесъна, лукът ми вече е готов за салатки. Само дето с разсада на домати не се справям - стават 5-6см високи и умират. Кога трябва да ги пикирам? Къде греша?

# 20
Ани от Троян -ето цъфнали краставици от Деликатесните  Grinning
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2069/139691635017863163912731 … xYd092137h7e4.JPG

Последна редакция: пт, 07 май 2010, 12:07 от mimi_vi2

# 21
Един дребен студен дъждец вали при мен.
Вчера след работа успях да мулчувам с дървесина от кипарис.Питах,разпитвах местните градинари-това е разковничето.И дупките на мравките съм затиснала с тях,Миме.  Laughing
Моите са червеноглави  и своенравни-за една нощ зариват поникнало до тях растение.Продават и мулч с урея(още по-полезно с/у мравки било пипи-то),но ми се повдига от миризмата.
То и аз имам предел,де.
Опитвам се с мулча да запазвам влагата в почвата,че имам и ежедневен вятър,който духа от езерото Мичиган.
Пиппо-за мен 5 см домат си е таман за разсаждане в градината,ако ти е топла почвата. Hug
Мислех си за въпроса на s+schris.Широко понятие е био-зеленчуковата градина.На всяка географска ширина вирее различен "зарзават".Не е задължително градинката в Искърското дефиле да изглежда като край Дунава,да речем.
Ние толкова изписахме и за "повдигната" градина и за различни почви+торове,и за "на баир" и в гора.Само мерак да имаш.Пък и най-хубавите боровинки,къпинки,малинки,дренки виреят на по-постна почва...
Покажете,моля,мрежа за Герганата,че не мога да визуално да се ориентирам. Embarassed
PS.Вчера във варачанското ми село паднала градушка.Има ли засегнати градинари?

Последна редакция: пт, 07 май 2010, 16:40 от Веселчето

# 22
http://www.aquamat2000.com/bg/products/%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D1%80% … D1%81%D0%B0%D0%BChttps://-Вес , виж тук за мрежата !

При нас небето е посивяло -кани се да завали.Съобщиха иза евентуални градушки.Дано ни подминат Praynig
Ето-почна да гърми.Дано да завали само дъждец без градушка Praynig.Отивам да завивам разсада и доматите!

Последна редакция: пт, 07 май 2010, 17:17 от mimi_vi2

# 23
Благодаря за линка на мрежите,Мими!
Не разбрах дали има метална основа или е само пласмаса,дали ще издържи тежината на краставиците?Подобна конструкция,но с колчета от див орех и плетеница от сезал майсторехме на село.Макар,че бяхме любители на ситните корнишонки,пълзящи по земята.Едно от чудесата на детството е да се разровиш под врежовете след дъжд и да си откъснеш хрупкава бодлива краставичка.Със солчица. Laughing
И моля,Ани да се включи с коментар на мрежите са бране на сливи.
Хеле,в Троян няма начин да няма.И за сладко и за ...сливовица-печеница. Blush
В Радомирсктото ни село ги брулеха на платнище.
Срам,несрам да питам и Дедо как се берат бадеми.Ако е със стълба-хич и да не понечва с вързаното коляно.Да не подклекне.
Вълк,чете ли за пчелите в разградско подлуднали след пестицидите в рапицата? Shocked

# 24
Вес- мрежата е само пластмаса.Може цяло лято да издържи.Забива се по един кол от двете страни на лехата с краставици и мрежата се опъва на дължина и ширина.
Бадемите може и да ги одрусаш.Да постелеш едно платнище под дървото и друсаш .Гледах по нета чев бадемовите градини ги берат с машини който ги одрусват.
Вес,как така пчелите са "подлуднали"?

# 25
  • Пазете Гор
A m b e r , най-хубаво е да ти полее дъждът новия разсад. Дано да са успели, пък и да е валнало. Мене днеска ме пощади градушката, само хвърли няколко зърна ледени.
Pippo, разсадът ти сигурно се сече, ама няма за кога да го пикираш, освен ако не ти се сади през юни. Няма лошо и тогава, де. Та моя съвет е да си подготвиш лехичките, и да наслагаш доматките, което колкото е порасло, на постоянното му място. Смисълът на разсад и пикиране, освен друго, е и да се използват студените месеци за растеж на растенията. Сега няма смисъл да се занимаваш. При доматите, и по-рядко при пипера се практикува и директна сеитба, на която, между другото скоро ще и дойде времето.
mimi_vi2, аз за краставиците и опорите им големи мъки брах. Пробвах телени конструкции, колчета, манила, не става добре. Затуй все гледам да ги туря до оградата телена, или пък както миналата година си измислих една пирамидална конструция - като индиански вигвам. Става. Взех и мрежа, за която говориш, ама не успях да я разплета, та стана едно усукано, грозно...добре че краставиците вързаха. Те пък излязоха бог знае как корнишони, ама се отплесвам.

Вес, то не е само мража, има и колци през метър-два. Здраво е, държи. Абсолютно подкрепям гледането на краставици свободно по земята, тъкмо си пускат и корени и се хранят по-добре. Проблемът идва, когато нямаш достатъчно място, и тогава правим всички магарии за качване на краставиците по разни телове
Дедо, А снимки утре ще дотуря в подписа, има разсад, спанака май снимах, ще щракна тиквичите, че растат за изложба, пу-пу.

# 26
Хубав дъждец падна.Посадения зарзават ще лудне от дъжда.Успях набързо да налея от птичия шербет на градинските доматки преди да се усили дъжда.Събрах и дъждовна вода  за поливане.И " нали сме късметлий" градушката ни подмина.

Куркума-тази индианската конструкция за краставиците ми се вижда доста сполучлива.Замислям да си направим такава.Колчета колкото искаш,а и така ще стане по -красиво и лесно ще се берат краставиците.

Ани-кратунките поникнаха Grinning.Сега са наред твойте Peace.

Amber- Hug

Последна редакция: пт, 07 май 2010, 23:01 от mimi_vi2

# 27
Миме,прочети за пчелите  Sad
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=471133
Да си покажа градината.В бебешка фаза е.Само кочата билка и здравецът са най-наперени.Джодженът не го броим.
За любителите на котки препоръчвам кочата билка.Изсушена,стъркана в платнени торбичка ги "омагьосва".И за хората на чай е приятно успокоителна.В умерени дози,разбира се.  Laughing
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/moyata-gradina-2010.481259.18585834 градината
Споделям с вас разходка в селото Лонг Гров.С толкова любов и усет за красота е докоснато всичко там...
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/prolet-v-long-grov.479156

# 28
Момичета, толкова ви е поетична темата, така си почивам като почета и си представям и дъждеца и цъфналите ви краставички и малцуването  /дето изобщо не знам какво значи, но каква хубава дума!/
Някаква романтика има в тази тема и някакъв  копнеж ....страхотно е !

Нямам с какво друго да ви се отблагодаря, че след тежък работен ден-нощ се разведрих тук за малко.
освен с една също вълшебна атмосфера
 http://www.youtube.com/watch?v=h-S90Uch2as&feature=related

А за снимки на почвата-  още не сме я избрали колебаем се м-у две къщички , но земята е доста постна и камениста.
Ке попитам ако нямат нищо против следващата неделя ще ходим пак да снимам.

Последна редакция: сб, 08 май 2010, 14:08 от s+chris

# 29
  • Русе
Mimi, като часовник сме, прибрахме се, изпихме по една студена бира и тъкмо сложихме боба и невена и заваля. Казах ти, че сме късметлии, и че няма да има градушка. Laughing
 Днес обаче сме се заровили да оправяме къщата и не знам дали ще стигнем до гората.

Общи условия

Активация на акаунт