(Био) зеленчукова градина 3

• 114 530
  • 740
  •   1
Отговори
# 45
  • Русе
Не зная какъв сорт са защото пролетта ги купувахме от пазара и там отговарят "смолянски" . Мъжът ми ги избирал и ги е купил доста едри. От опит зная, че може да се разрежат и така и направих . На зелена маса са супер, а отдолу ще видим. Сините картофи вървят по слабички може би защото семето беше прекалено дребничко., но те са само за експеримент.

# 46
  • Пазете Гор
Стигнах да си покажа разсада в деня на засаждането - първи май: пикиран разсад
Сега растенията са дръпнали малко и даже днеска наредих колци, стигнаха ми точно, до един (е, смотах три от комшията Wink). Препоръчвам да се започне с опорите, че после се разрастват корените, та да не ги късаме.

Сложихме бамята да се ръти за ден два, подготвих лехичката. Охлювите опасоха морковите до голо, пфу. Още никакъв фасул не ми се е показал, мина седмица от първия.

Нищо не измислих за опора на малините и къпините, та ги попривързах на колчета.

Сериозно се замислям да сложа един ред гнезда вейков фасул и в гнездото им една царевица за кол. Някой с опит с царевицата? Имам предвид някоя градинска, не за зърно.
Ама как се минах с тоя дъжд снощи, брей, клечах до някое време да поливам, пък то...валя два часа и повече. Нека има.

Последна редакция: нд, 09 май 2010, 22:33 от Куркума

# 47
Мими, при вас не валя ли? При нас на два три пъти валя, и днес след обяд.
И сега от запад са се задали едни тъмни облаци.
Валя и още как.Пак се зададоха едни облаци градушкарски ама и този път се размина.Нйе бяхме пак на гости и затова чак сега се включвам.
Сега като гледах прогнозата за времето се очертава топла седмица .

Последна редакция: нд, 09 май 2010, 22:46 от mimi_vi2

# 48
Куркума, не знам какво е да се сече разсадът, ама за по-сигурно си купих готов;-) Явно това с разсадите не е толкова лесно, както си го мислех Embarassed Изнесох ги навън, ама нямам надежда, че ще стават.
Вес, 5-6см е, ама много хилав и само с две листенца, а гледам из градинката поникнали от лани черита (предполагам) по 3-4см високи, ама с 4 листенца и си прилича на домат newsm78 Не знам дали да експериментирам да засея няколко от тях...
Вълк, много полезен съвет за пензирането - даже не знаех за какво иде реч.
След няколко дни къртовски труд отвоювахме още малко площ от райграса и това е резултата:
http://dafinaaa.snimka.bg/nature/gradina.487193.18623217
 Тази година увеличих и асортимента Laughing да видим какво ще излезе накрая, че съм една пишман градинарка - тичам чета в нета и обратно в градината Embarassed ....Но най-полезните съвети намирам при вас - благодаря!

# 49
Pippo-много красива е станала градинката така Grinning с тези камъчета.Подредена и стилна.А какъв сорт домати си закупи?Може ли да споделиш със нас. Hug

# 50
  • София
Привет и от мен  Hug

От седмица чета предишните теми  - поздравления за постиженията - страхотни градини сте спретнали.

Имам конкретен въпрос: Мога ли да направя зеленчукова градина на място, което от години е в треволяци и бурени? В смисъл, че след като се махнат, прекопае и натори /прегоряла оборска тор, кравешка/ - колко време е нужно, за да бодна 20-30 корена домати? Почвата е добра,  климата е по-хладен и мисля, че може и да се получи нещо, ако ползвам готов разсад.
Площтта, която мога да отдедя за зеленчукова градина е около 150 - 200 м2. Искам да има от всичко по малко, но може би догодина.

Друго да питам - някой от вас има ли яма/ уред за компостиране? Мисля, това да е първото нещо, което да направя - на пролет поне да имам готов компост. При толкова много трева и клонки е грехота да я хвърлям, само не знам бурените как ще ги разпознавам  Confused Отделно има много охлюви - у нас не ги ядем  Mr. Green, а събирането им е доста трудоемко. Те какви точно вреди нанасят и задължително ли трябва да се махнат преди засаждане  newsm78

Съвети приемам всякакви, надявам се и да се похваля на есен  Crazy

# 51
Пиппо, страшни лехички си заформила, много е красиво. Не знам за други хора да се борят с райграс, да садят зеленчук.  Mr. Green
http://media.snimka.bg/6048/018351471.jpg На това дръвче най-долното клонче е излишно, но го отрежи наесен, след като окапят листата. Два успоредни клона, близко един до друг, не е добре.

daniabc, още не е късно. Изтръсквай на място пръстта от корените на бурените и премахвай и корените. Като огрее слънцето, охлювите ще намалеят, те са там, заради бурените. Ако имаш кокошки, дай ги на кокошките. но трябва да ги настъпваш, да се натрошат. Кокошки и патици ги ядат, къщичките им стават за черупки на яйца.

# 52
Включвам се и аз, може би да се жалвам. Кайсиите ми окончателно исъхнаха. Остана само една, но на нея има 3 кайсиики, поне е жива засега. Същото стана и с черешите. Имам ранна череша с плодове около 24 май. Уви сега на нея няма почти нищо. Измръзна ми и смокинята. А пък за розите не ми се говори, много от тях имат сухи клони, загубих си и жълтата роза. Ох, с какво да се похвала, само засега лозите са що годе добре. Тази пролет засадих 3, едната има листенце. На 6 вечерта имаше страшна буря и градушка, последната при нас поне беше с дъжд, но една колежка ми донесе сутринта снимка с GSM при тях всичко ебило покрито с лед. Все едно гледаш зимен пейзаж.

# 53
Снеже 63,а колко годишни бяха кайсиите?
Ти взе ли някакви мерки късната есен преди студовете да "зазимиш" дръвчетата.По врачанските баири има силен вятър като тук,който допълнително сваля зимната температура.Отчупи парче кора от дърветата и разгледай отблизо за гадинки.
Но нямаш избор-трябва да топлоизолираш догодина дръвчетата си.Особено лозичките и смокинята.Поне аз така мисля. Hug
Daniabc-с бурените виждам,че е ефикастно не само изтръгването им,но и подтискането им.Колкото повече расте надземната им част,толкова повече  се развива и кореновата система.Мулчувай,ако имаш възможност.А за уред за компостиране-направо иди на място за да видиш как изглежда целия процес с прегарянето на органичния отпадък.По селата не може да не намериш някоя баба с купчина ланска тор в края на двора.Гледам тук едни "хай-тек" уреди като шкафчета едно над друго от пласмаса(която ненавиждам)-не съвпадат с духовното ми отношение към земеделието.
Пиппо-знаеш,че съм ти фенка.И на градината,и на сръчните ти помагачи,и на дървото с цветове като розови перушинки.То как се нарича?
Куркума-има ли значение рохкавостта на земята около морковите?Колко често да ги поливам?Моите ги овардих от птиците и сега съм ги обградила с мулч,който задържа влагата,но ми е трърда почвата... newsm78

# 54
Не зная колко бяха годишни, аз прекупих мястото през 2006. Може би тази последната наистина исъхна от студа. Но другите исъхнаха мисля от голямата суша, а миналата година едната изсъхна с плода. Там е много къменисто. Казаха ми, че трябвало да ги режа, но аз не знам точно как. За смокинята, наистина от студа, когато купих мястото беше изсъхнала, но странично изкараха клони. Тази година не очаквах такава люта зима. Наистина ще трябва да взема мерки наесен.

# 55
  • София

Daniabc-с бурените виждам,че е ефикастно не само изтръгването им,но и подтискането им.Колкото повече расте надземната им част,толкова повече  се развива и кореновата система.Мулчувай,ако имаш възможност.А за уред за компостиране-направо иди на място за да видиш как изглежда целия процес с прегарянето на органичния отпадък.По селата не може да не намериш някоя баба с купчина ланска тор в края на двора.Гледам тук едни "хай-тек" уреди като шкафчета едно над друго от пласмаса(която ненавиждам)-не съвпадат с духовното ми отношение към земеделието.

Уредите и аз ги гледах - нищо особено. Виждала съм паркове с големи кошове от мрежа, където пускат треви, клони, шума... Прочетох доста материал, сега се чудя яма  да правя, или нещо наземно /ямата иска често бъркане с вила, да се вкарва кислород/. Копривата към бурени ли спада, щото и от нея има доста  newsm78

Ще е малко чудо, ако успея тази година да направя градина. Но не пречи да опитам, да бодна нещо тук-таме, пък каквото излезе.
Иначе не съм съвсем без практически опит, мога да правя "решетка" за краставици, за морковите знам, че е добре да се садят по-нарядко с някое и друго чесънче помежду им, за да се пазят взаимно от гадинки  Simple Smile

# 56
  • Русе
  daniabc , ние миналата година бяхме в подобно състояние. Купихме си къща, необитавано от 30 години, с двро - гора и храсти никнали на воля през това време. Къщата не се виждаше от лиани. Почвата в този край също не е от най подходящите по принцип. Ей така на шега, между другото разчистихме малък участък и сложихме домати, чушки, краставици и патладжани. Хич не сме се занимавали много много, защото имахме много работа по къщата, обаче пак ядохме доста домати.

# 57
Снежи 63-  Hug  За смокинята нещо само да кажа-тук една баба сподели че смокинята есенно време я завива със царевичак(изсъхнали стебла царевица) за да не замръзва.
Нйе имахме смокиня но я премахнахме-не ги обичам като плод.

Сега погледнах в кофичките с" Биволско сърце" по листата едни кафеви дребни петна.Не всичките са така.Решила съм сега да го бодвам в градината кално не кално.Че да не разболее и останалото дето е покрай него.

Пс:След тоя дъжд тревата е избуяла ooooh!,само  незнам кой ще застане зад мотиката Rolling Eyes Laughing

# 58
  • Русе
  mimi, не се давай. Ти си мозъка и вдъхновението. Митко да се хваща за мотиката  Twisted Evil

# 59
daniabc, защо не взмеш, да напръскаш мястото, с препарат против плевели, само че ми се струва малко късно, защото действа след 2 седмици и не изглежда много добре. Да засадиш домати мисля, че няма да имаш толкова проблеми. В нашия край хората ги засаждат полегнали, казват, че така развиват по-голяма коренова система и изхранват по-добре плода. Краставици също, но трябва да имаш вода. При нас садат даже две реколти краставици.

Общи условия

Активация на акаунт