(Био) зеленчукова градина 3

  • 114 535
  • 740
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 2 308
Здравейте! Сравнително редовно ви чета и май само се уча от вас Embarassed
За плевелите се пръска 1 месец по- рано и след това се копае и сади. С греблото се махат сушоляците и само да има някой зад белчето...
В двора имам дръвче между кайсия и праскова, наследено та не знам името му.
Преди година започнаха да му съхнат цели клони, то е голямо и мисля, че не е нужно да се зазимява.
Оказа се, че е заразено с гъбка незнайна и повлече след себе си и грозде и смокиня и ябълките дори, а за дюлата още ми се реве...
Наложи се да туря ръце на кръста и да прежаля около кило ракия- нямаше друго!  smile3511
Задължително се дезинфекцира ножица, трион и др. режеш до живо! Замазваш, пръскаш срещу каквото се сетиш обилно и варосваш!
Ако е малко дръвчето зазимявай. Но ако не е от замръзване, а щуротия като моята има надежда да ги спасиш! Ще ти бъдат благодарни!
Аз съм си мързеливичка, пък и не живееме там, поради това много не спазвам срокове кое за какво е и кога е.
Ама днес ходихме и ще има от всичко, много им се радвам ама се скъсахме да пръскаме и режем
Много ми стана дълга темата, па и не ми е мястото сред майсторите, ама съм с желание да помогна.
Успех ви желая и плодородни градини!

# 61
  • Мнения: 28
Права си Amber Laughingтой ще е hahaha късметлията

Да ви покажа дъжда какво чудо е направил с репичките токущо ги отръгнах
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2792/709989627206551687612735 … mLqGJU24YcJ0i.JPG

# 62
# 63
  • Мнения: 301
Благодаря ви за добрите думи! Аз от мерак и красота я докарвам, ама толкова много неща не знам - от вашия опит черпя  bouquet
Мими, репичките ти са като за списание  Grinning Домати взех различни сортове, защото не разбирам много - да пробвам - взех 10 корена Рила, 10 - Сърцето на Албенга, 10 Биволско сърце,10 Розалина и 3 Гардел -а черито от миналата година се е разсадило само-не зная дали ще даде плод, но ще опитам. Биволското сърце нещо клюмнаха, да видим дали ще ги отгледам.
Вълк, страшно око имаш! Благодаря за съвета!Това е една много едра жълта слива, която не цъфна изобщо таз година newsm78
Вес, благодаря, и аз съм  фенка на твоята беседка на любовта Grinning Невероятна е! Дървото с розови пухчета се казва албиция - тази зима в големия сняг е измръзнало и без малко да го отпиша - едва тази неделя видях, че пуска листенца от по-старите клонки.
Измръзнаха ми и смокините, и нара, и всичкия лигуструм, и май че и двете огромни лагерстремии - за тях ми е най-много мъка! И аз мисля да завивам таз зима ...

# 64
  • Мнения: 30
Pippo, браво за градинката! С риск да бъда старомодна - зелените морави са красиви, но само толкова. Поливаш, ториш, косиш, хвърляш и след 10 дни - хайде пак отново. Изглежда ми безсмислено /не че и ние нямаме/. Я по- добре да боднем по някой корен домат Simple Smile И моята албиция измръзна. И смокинята. Така става всяка година, отказах се да чакам плод, радвам и се само като на декоративно дърво.
mimi_vi2, страшотни репички! Тази сутрин откъснах първата узряла ягода, детенцето с радост я хапна!

# 65
  • Мнения: 28
Аз си засях семенца от Албиция,поникнаха доста дървенца.Гледах ги една година в саксия да заякнат малко и на следващата ги пренесох директно в градинката.Уж ги бях покрила със пръст да не замръзнат но двете измръзнаха и сега е само едно дървенце.
То сега е височко около 12 см. и има листенца.Расте много -бавно.
Балките са ми поникнали редовно.Декоративните тикви-"Тюрбан"също.

# 66
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
През почивните дни ходих по Ямболско и откъснахме първите чушки на баклата. Тя беше предзимно засяване, а пролетната още не беше вързала. Изглежда чудесна култура, бобова, освобождава площите към края на май, може да се ползва от градинарите интензивници. Та се чудя дали няма да стане бакла втора култура.

Снощи попривързах някои от корените на доматите, коите са по-силно израсли. Мисля, че е време да слагам зеления фасул в редовете на доматите. Като си гледам графика, може би през уикенда 22-23 май ще е тая работа. Поздравявам mimi_vi2 за чудесните репички. Аз извадих снощи три-четири, ама са мънички сравнително. Моите са от оня сорт с бели опашки и са люти до безобразие.
Довечера ще накисна птичия тор и в събота ще подхранвам. Посях рътената бамя - десетина растения. Разсадът на босилека ми е почти готов, ще го слагам в неделя. Други години имаше саморасляк босилек, ама сега няма хич, та добре стана, че се подготвих с разсад.

Ще се наложи да си купя разсад за целината, всичко са опасли охлювите, до шушка. И морковите и те почти са опасени.

Сега за доматите и пипера е важно леко загърляне и подхранване през десетина дена. Хубаво е ако има някой варел да престои водата, да не е ледена.

Може да се направи откос на джоджена, за да се изсуши, а той пак ще израсте, дори с разклонения. Също сега може да се оберат листа от мминалогодишната целина - за сушене, и да се освободи мястото, като който събира семе, да си остави един корен. Също има много шума из девесила, и може да се суши и той.

От моите сортове домати засега най-добре вървят Марица и Калина, Идеал и Трапезица се бавят леко, както и Дорината.

Вес, има значение рохкавоста, и то голямо. При почви, които силно се деформират при засъхване и овлажняване (смолниците, като моята) и са плътни и тежки -  там просто не се гледат моркови. Кореноплодите остават дребни и деформирани. Хубавите почви, коите не се спичат, не правят буци, пазят морковите.  За домашни нужди моркови се гледат на слята повърхност и тогава окопаването е просто невъзможно. При редово отглеждане се правят междуредови окопавания за подобряване на влагозадържането. Вътрередовите обработки са трудни и не се правят, защото шансът да се наранят растения е много висок. Борбата с плевелите вътре в реда става "вручную" и е една от най-добите терапии срещу стрес. Wink

# 67
  • Мнения: 4 587
Стискаш зъби и търпиш бурените, поне докато морковчетата станат колкото молив. Тогава може вече и да се прореждат, ако са на редове. Като се оставят по едно морковче през три-четири пръста едно от друго. По-рано не ги прореждах, но излизаха криви, увити едно о друго и дребни. Убедих се, че добивите са по-високи, когато се проредят. За да им осигуря рохка пръст, правя продълговати гърбове, през 40-50см един от друг, успоредни. После потупвам с металното на мотиката, като тръмбоване и профила на тия гърбове от триъгълен става на равнобедрен трапец. После по средата на тия гърбове правя брезничка с пръст, пръчка, каквото падне, в брезничката ръся семенца и заривам плитко, с рохка пръст.
Майка ми пръскала доматите само с Пероцин, след дъжд задължително. Това против мана. Пероцина обаче бил спрян. С лекарствата и препаратите май се въртят страшни игри, веднага щом излезе нещо по-скъпо, с евтините никой не търгува. Едно е 6% търговска печалба от нещо за 5 лева, друго е 6% върху 20.
Мразя ги тия прахообразните, защото няма начин да си премериш 1.25гр, примерно,  да си докараш оптималната концентрация. С течните е лесно, ползваш спринцовка.

# 68
  • Мнения: 6
здравейте,
как чак сега намерих тази хубава тема. Но пък я изчетох цялата. И аз съм оп пишман-градинарите дето ходят само от събота на събота на село. зеанимавам се повече с цветята в двора, а мъжът ми е по зеленчуците.
Наскоро обаче прочетох книгата на Курдюмов за еко-земеделието и много се въодушевих. засега мъжът ми не приема да я прочете и да ползва опита там, но аз продължавам с настояването. купих си плоскорези дори, още не са ползвани. Мисля догодина да се поразвихря малко при зеленчуците в тази посока, но убеждаването става бавно...

То при нас и сега земеделието е еко, щото никога и с нищо не пръскаме и не торим, може би от незнание и мързел, не знам. Но винаги има доволно от зеленчуците за домашни нужди. Засега зеленчуковата градина е просто едно празно и слънчево място около 500 кв.м. и там се правят лехите за пипер, домати, краставици, тиквички. Това е което обичаме и понеже има място доста, лехите са през 1,5 м, свободно е около тях.

Винаги сме оставяли краставиците на земята, никога не са били вдигани. Майка ми така ни каза че било по-добре, пазели си сянка  и влага и не изгаряли. Аз понеже прочетох в книгите и винаги ги пензирам за повече добив. Прекършва се върха на централния влек като стане на 5-6-7 листа, после след време и на страничните така, и после ги оствяме.Наистина има много краставици.

Някой по-нагоре пита за компостерите. Аз имам купен- една пластмасова кутия около метър висока. Има доста неща в нея но понеже не ги разбърквам и стават по бавния начин- за около 2 години. По-добрия вариант е дупки в демята и там съм нахвърлила също треви и отпадък, миналата година стара хубава пръст щото ги покрих с найлон и стана бързо.

извинете за многото писане, беше ми приятно

# 69
  • Мнения: 2 510
Чувала съм за компостерите, за да изгние съдържанието вътре трябва да няма достъп на кислород и да се задушава. В нашия край ги правят повече в ями в земята. За зеленчуковата градина ми казаха, че не бива да се влиза и пипат растенията преди да се вдигне росата. Вярно ли е? Аз нямам вода за зеленчуци и се отказах след безоспешни опити.

# 70
  • Мнения: 6
Чувала съм за компостерите, за да изгние съдържанието вътре трябва да няма достъп на кислород и да се задушава. В нашия край ги правят повече в ями в земята. За зеленчуковата градина ми казаха, че не бива да се влиза и пипат растенията преди да се вдигне росата. Вярно ли е? Аз нямам вода за зеленчуци и се отказах след безоспешни опити.

напротив, трябва да се разбърква и овлажнява отвреме навреме.
ето сайта от който си купих моя компостер

http://ecocompost.bg/index.php?p=5&l=1&id=22

# 71
  • Мнения: 28
Куркума-птичйя шербет може ли да се изпозва за подхранване на тиквички-не съм ги засявала по техноологията с оборската тор?
За подхранване на краставиците става ли?Доматите вече ги подхраних!

И аз имам да пощя Close моркови,едно великденче се мъчи да се разполага и има една влачеща трева и тя е много -гадна в коренчетата на морковите се е забила.При арпаджиченото семе е същата работа.
Ягодки има тук-таме зеленички са още.Овошките ще трябва да ги пръскаме с бордолезов разтвор-вече имат оформен плод,надявам се че не сме закъснели  Rolling Eyesоще!
Пероцина -става също и за пипера.Жалко ,че са го спрели от продажба Rolling Eyes
Ще направя един откос на джоджена и девесила за сушене.Хубаво е ,че има кой да посеща Laughing

# 72
  • Мнения: 465
Голяма мъка ми е великденчето,Миме. Laughing
Когато го плевя трябва да следя да не остане по зелената морава,че ще пламнат и съседите.А те са чувствителни към моето опитно земеделие.С една пръскачка ходят с раундъб за глухарчетата,а после децата им с боси крачета тичат  по нея. Shocked
Mumita,а на вашето дръвче са присадени заедно кайсия и праскова ли?Аз не съм виждала.
Само цитрусово дърво с три различни клона гледах-портокал,лимон и мандарина.Една хубост и аромат при цъвтене...
За мен компостерът не е достатъчен за зеленчукопроизводсто.За цветя-да.Ама нали ние искаме да докараме растението да дава и плодове около семките,костилките.Без животинска тор добре прегоряла не виждам как ще стане.Мазен хумус е нужен.
Куркума-направо ми гледаш в градината.  Blush
Бях решила една стара вилица да разкрача и да боцкам м/у морковите.Но ще послушам и Вълкът да зачакам с плевенето и да прореждам.Благодарна съм ви. Laughing
Снеже63,като закаляш растения при роса-хем мана,хем загниваме.От собствен селски опитговоря.
Вчера ходих да питам за белокрилката по доматите-показаха ми едни бели картончета с лепило(като на мухоловка),закачва се около растенията.Притеснява ме,че стигне ли гадината до пеперуда може и да е снесла вече онези 80-100 яйца... Shocked

# 73
  • DE
  • Мнения: 971
Здравейте, за кампостиране имам затворен ,

 
и отворен,



Не ровичкам и обръЩам, червеите си вършат добре работата.



# 74
  • Мнения: 4 587
Не, Веселчето, става въпрос за плод, на вид и вкус нещо средно между праскова и кайсия.
Относно облагородяването, навремето един чичко от Петрич беше направил асма с 16 сорта грозде.
На село пък оставяме доматите без колове до късно. Идеята е вятърът да ги клати, проветрява, а те, борейки се, да надебеляват на стъбло. И чак, когато налягат, им забиваме колове от северната страна. На юг, под вадата са корените им.

Общи условия

Активация на акаунт