(Био) зеленчукова градина 3

• 114 537
  • 740
  •   1
Отговори
# 75
То и аз се сещам за една мярка на мама-"До коляно" разсад,след това от яворовите колци,но признавам,че щателно пробирахме разсада под найлона,който поставяхме в градината.
И понеже с години сме сели само от домашно семе,пролетно време си разменяхме със съседките задължително растения.
И от мушкатата чупнеш,и от градинските лалета отскубеш...Естественно движение на видовете. Laughing
Снощи посях и семенцата на праза и зеленокори тиквички-завих ги с мрежата(торбата) от картофите.
Ох,дано някоя катерица да не се оплете,че лошо ми се пише.
Matze-освен откосите трева,други хранителни отпадъци слагаш  ли при червеите? newsm78
Гледа ли някой мушмули?На какво дърво се присаждаха?

# 76
Семковине се присаждат на семкови. От семковите най уважавам дива ябълка, но се среща много рядко, и дива круша. Дивата ябълка горчи като хинин. От костилковите най уважавам дива череша (песакиня). За подложки за облагородяване.

# 77
  • DE
Цитат
Matze-освен откосите трева,други хранителни отпадъци слагаш  ли при червеите? newsm78
Хранителни отпадъци и понякога от окосената трева(потдържа влага) слагам само в затворения.
В отворения всички отпадъци от градината.
В малкия има страшно много червеи, вадя и "присаждам" в големия.

# 78
Това за доматите без колове до късно звучи логично, ще го пробвам, и без това няма кой да ги забие. Имам мушмула, купена от пазара. Не е капризна, а редовно дава плод, много са вкусни, като угният. Цъфти доста късно, май още не е. Малките ми ябълкови дръвчета са нападнати от листни въшки, ще пръскам със сапунен разтвор. Цъфтят готварските тиквички, скоро ще берем. И понеже всеки е виждал цъфнала тиква, ще покажа друго "чудо" - градинските азалеи, едната почти съсипана от палави детски крачета. Това е и специално намигване към Любознателна, която напоследък се губи http://s16.radikal.ru/i191/1005/bc/e4f1c44559fb.jpg

# 79
  • Пазете Гор
Утре ще минавам през Троян, та ще гледам по дворовете за Анината градина. Есента бях към Сваленик, Писанец, Каран Върбовка, а и в Русе десетина пъти. Да бях видял на mimi_vi2 и A m b e r  градините, но има време Laughing. Форумско-зарзаватчийска инспекция Wink.

mimi_vi2 аз подхранвах с птичи тор и тиквички и краставици, нямаше проблем, но внимавай - ниска концентрация и сипваш около корените, без да е директно в стъблото. Избери ден преди дъжд, ако може, или преди поливка. Слагах към два литра шербет на корен 4 пъти за вегетацията, а пролетта бях сложил оборска тор по лопата на гнездо.

Утре, ако остане време, ще ида до една ферма за червеи. Ще купя малко тор, ще питам за червеи да си купя, да пооткрадна малко знания и ще споделя.

Загубиха ми се тегетисите, а разправят, че пазели от почвени нематоди, каквото и да значи това. Та и от тях (от тегетисите) трябва да си открадна отнякъде, нищо, че не са зеленчук.

Ние всъщност нямаме чисто зеленчукови градини, а сме земеделци: овошки, зеленчуци царевици, бостан, картофи, малини и какво ли не сеем. За тютюн и коноп не чух, ама нейсе Wink.

# 80
Аз си държа овчи шербет в гаража, оня ден Вълчицата надуши нещо, аз я избутах лекичко навън уж да държи вратата и й казах, че сигурно е от канала на улицата. Слагал съм на доматите, краставиците и тиквичките. Доматите дръпнаха яко и потъмняха. Скубя си чудесни репички, чисто червени. Те обичат прохладно и дъждовно. В момента в северните части на София валяло яко.

# 81
Куркума,кажи си направо целия маршрут.Може да инспектираш по пътя.
Аз тези дне не ходех до ранчото щото си бях на Бургас.Обаче моята приятелка минала да нагледа провизиите и каза,че пак било много избуяло.Абе тая трева с какво да я моря?Мисля тази неделя да викна от селото там едно мургаво младежче,гладно,жадно,да му дам някой лев и да почисти градината,пък и да обърне местото дето ще садя другите краставици и домати.Ми то аз там само с тая трева се разправям.пфууу
Отчет-
Всички картофи били поникнали на 30 см.Да ги заривам ли и докъде??????И дано и корените да имат.
Морковите и те доста пораснали-на какво разстояние да ги оставям като прореждам????
Салатите ми чак сега тръгват,т.е.високи са една педя пък с по 3 листа newsm78 Дали не сбърках нещо като ги присаждах????
Доматите са за колчета,ама нямам колчета EmbarassedДо кога мога да ги държа така,щото не са малки стръковете ????

ИИИ,така искам  и аз да кача снимка на градинката,и всеки път си мъкна апарата и телефоните ми са с камера и все нямам време.Дано като почистят тревата да ми се прииска Laughing

# 82
Куркума, заповядай, освен салата ще извадя и Троянска отлежала! Ще ти дам и тагетиси, имам неразсадени. Твоите може би са се изгубили, защото охлювите много ги обичат, изяли са ги. Пък дано мина инспекцията с отличен! Тази ферма за охлюви в моя край ли е? Не съм чувала, можеш да ме светнеш.

# 83
Ричко, надникни в железарските магазини, аз смятам да купя за колци тънкостенни тръби, продават се за тази цел. Имаше три вида, върти ми се в главата цена 1-1.50. Пък се ще изкарат три години.

# 84
  • Пазете Гор
Червеи, Анче, не охлюви Laughing. Ще ходя на място, дето правят биотор с червеи, както ни писа Matze. не е много далече от тебе, 50 км някъде.

А за тегетиса може и да намина, само да остане време, ще ида на Луковит, после Черни Вит и оттам за Априлци. Но цвете, нали знаеш, се хваща крадено. Напрегната ми е малко програмата, ама пак ще идвам, ти ракията пази, да инспектирам и доматите, и зелето, и мушмулите...Апропо, преди двайсет години присадиха мушмула на шипка и стана, екстра стана. Той шипокът се коренеше в едни камънаци, огромен и няма махане, та с мушмулата го озаптиха. Препоръчвам!

О, да, за шербета задължително добре затварящи се грънци, инак лошо. Аз ползвам баки от латекс заради хубавите капаци. Браво Вълк, спасил си амброзията от поругаване!

ri4ko, внимавай с мургавите, все гледат дали няма нещо за вземане - метали, такива неща. Не всички, разбира се, но често.
Ти къде садеше, към Гривица ли?

За колците: чамови летви второ качество (тоест много кора, бичени от капак) при нас са 8 лева пачката - 20 броя по 2 м. Идеални са, не се нагряват от слънцето, изкарват 3 години, че и повече. Само два удара с теслата да се заострят леко, и готово. На русенките, ri4ko, и на други места и това не трябва, почвата е лека, фина. При набиване пазете корените, осбено на тиквички, краствици, патладжан; доматите се възстановяват лесно. Връзвам с турски конопен канап от железариите, едно кило е към 6 лева, ама това е сигурно към километър връв, стига за много време, еко е и лесно се работи.

# 85
ri4ko- твойте катофи на височина са колкото мойте.Аз до сега веднъж съм ги загърлила.И сега гледам че пръста около тях е улегнала малко от дъждовете ще трябва пак да загърля.Може би днес ще е това ,че го дават да вали.

Тази сутрин набързо засях девет гнезда краставици.Чудесна е пръста-рохкава ,идеална за копане и засаждане.Разсадих малко Невен в градинката при цветята смятам да сложа и около доматите,бях чела че ги предпазва от нещо си -ама сега не ми се ровичка да търся.
А вчера вечерта засадих пет лехи с домати -Биволско сърце и от Идеала.Днес ако не завали вечерта пак ще засаждам.

Сега да се похваля-краставиците в парника имат завръз.Не виждам пчели да влизат в парника,а уж се навъртат около цветята.Опрашвах ги с четка за рисуване.

Тиквите -Балки по колко коренчета да оставя за да ги разредя?По четири са ми нанинкнали(то аз и по -толкова сложих де)
Доматите в парника имат пъпки-канят се да цъфнат.

# 86
 JoyАх, Куркума, ти верно си тръгнал по моя маршрут! Аз съм родом от Априлци, по-горе бях писала за подарена ми зеленчукова градинка, в която се чудя какво да слагам... Та там започнахме да строим къщичка преди няколко дни, това лято ще има работа в изобилие. Сега те изтървах, но следващия път тури един кат работни дрехи в багажника и идвай. Ако искаш копай, ако искаш бетон бъркай. После ще почерпя и с китка даря! Тази грешка с охлювите стана, защото ми е пламнала главата от тях, сега като вали сякаш извират!

# 87
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2059/102393070662913935412736 … 4ueOe4FUtZ2Tm.JPGhttps://
това са краставичките

(Не мога да разбера защо  в мненйето адреса със снимката не може да зареди ConfusedЗа това пускам по -два поста!(извинете ме))

Последна редакция: ср, 12 май 2010, 09:59 от mimi_vi2

# 88
Някой може ли да ми отговори какво се сади в камениста, безводна почва? Преди четири години купих едно място където земята е точно такава. Засега свободната площ я пръскам само против бурени, а дивите храсти ги режа, но то не изглежда много добре.

# 89
Открих вашата темичка преди няколко месеца  bouquet.
Изчетох ви на един дъх.В резултат сега и аз си имам мини био градинка.
Вече хапваме марулките и салатките(мой разсад),лука и чесъна(балучка и чесън от приятели).Днес готвих  chef от спанака(посях два вида_единия се скубе и готви ,а другия се берат листенца, защото е целогодишен) и лапада.(Спанак посях от семе ,а лапад си изкопах от една ливада направо коренчета)
Марковите вече са пораснали достатъчно за прореждане, а ягодите са отрупани с плод.Морковчетата посях от семена от свекито, а ягодите ми ги даде приятелко която разсаждаше нейните.
Посях и два стари корена кервиз,и семена за разсад.Магданоза,девесила,естрагона и джоджена вече пораснаха.Чакам босилека и чубриката още седмица и разсаждам.
Преди два дни посяхме на место разсадите на доматите и краставичките.Само ги полах извадих от кофичките и заедно с пръста ги сложих в средата на лехата.Вчера ги прекопахме и наторихме.(Моя тор е заешки)
Тиквички посях в гнездо с тор.Вече цъфтят и се надявам да вържат сочни зелени плодове.
На место сложих под шише краставици ,,Гергана,,.Вече ги открих и изкопах ,но са по дребни от тези в кофичките.
Миналогодишните овошки имат плодчета.Но за тях друг път защото много дълъг ми стана поста.

Общи условия

Активация на акаунт