(Био) зеленчукова градина 3

• 114 539
  • 740
  •   1
Отговори
# 90
На такава почва съм отглеждал кромид лук. Не става много едър, но узрява добре и издържа дълго. Става много лют, като готвим, и на съседите им се насълзяват очите.

Мимето, като кликнеш на снимката с десет бутон, срещу Adress е адреса на снимката, на краставичките е тоя - https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png

Копираш го целия, независимо на колко реда е. Над полето за писане на отговор имаш два реда квадратчета. На долния в ляво е това . Кликваш на него, и между втората и трета скоба пействаш адреса на снимката. Като публикуваш отговора, тя ще се вижда като картинка, без да се налага да кликаме.

Краставичките на Мими:
Да не ти попарвам радостта, но това, което виждаш под женските цветове са може би бъдещи краставици. За да станат краставици, цветчето трябва да се опраши. Ако не се опраши, това мъниччко краставиче - плодник ще пожълтее и изгние, без да нарастне. Под мъжките цветове има само тънка дръжка, те са опрашители, от тях няма да стане краставичка.
Тиквите балки, по 1 в гнездо. В краен случай, ако са нарядко гнездата, по 2.

# 91

ri4ko, внимавай с мургавите, все гледат дали няма нещо за вземане - метали, такива неща. Не всички, разбира се, но често.
Ти къде садеше, към Гривица ли?

Чесно казано и аз се притеснявам от мургавите,щото къщата е хубава,и железни арматури има в двора.Веднъж вече са я посещавали  #2gunfire  #2gunfire  #2gunfire
Уж ми обещаха да уредят свясно хлапе.Ще видим.Нямам друг избор,щото двете с приятелката ми гледаме 1 декар двор.Никога не сме градинарствали и двете.За сефте ни е.Мъжете ни са .........нямам думи.Граждани от висок ранг  Joy То и аз съм от град при това много по-голям от Плевен,но ми е много кеф тая работа.Ако можех да ходя всеки ден ,щеше да е друго.А то от седмица на седмица-не става.Другата седмица е абитуриентския бал на големия син,пак няма да мога да ида.Та мургавелковците са вариант.Иначе не е Гривица.В Петърница сея.Има си циглета разбрах вече.
Иначе да ви кажа честно,не залагам големи надежди тази година,щото още прохождаме.Разчитам на това,че почвата е чернозем,добре наторена и необработвана от години.Каквото стане.

Куркума,ти да не си от региона някъде?

# 92
Вълк- не си ми попарил радоста-споко!Даже много хубаво си обяснил  за опрашването.Аз тази година реших да пробвам краставици в парник ама догодина няма да слагам.На открито вървят по-добре!
Тежко и задушно е времето кани се да завали.

# 93
Добро утро!
Зачетох се във вестник "Труд".
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=477230
Излежда страшно появата на миниращ молец с гръцките домати.Още една причина да си отглеждаш сам зарзавата.
Любето-разкажи за заешкия тор.Кога го поръси-миналата есен или сега шербетуваш.
Този ми е един от новите любими градинарски термини. Laughing
Вълк -защо само по една тиква в гнездо?Две не е ли по-сигурно,повече мъжки цветове повече плод при опрашването на женките. newsm78

# 94
Тора е преседял от миналата година и сега прилича на пръст.Обърках го добре с почвата и тогава я разпределих на лехи.Всичко стана толкова мекичко и пухкаво.Да се не наровиш.Иначе нашта почва никаква я няма.Като керпич и камък до камък.Иначе имам и птичи, но не знам как да го ползвам.
Аз тиквичките ги сях по две на гнездо.Незнам дали няма да се заглушат.
Краставичките от кофичките също са по две.Дано не съм сбъркала.
Бих искала да попитам за дъждовната вода с която поливате дали я оставяте да пресои.Питам защото поливам от изцвор и водата престоява първо 24часа.Малко да се стопли.
Досега само цветя отглеждах, но мисля да се справя и с градината.Лошо е ,че нямам място за картофи и фасул.
Гледам овошки и лози.От няколко години(миналата ядохме и грозде).
Онзи ден една комшиика вика :,,Е та ти нямаш място.Къде пося толкова неща?,,Поканих я да види как всяка педя е оползотворена ,и то благодарение на вас и ентусиазма ви. Hug
По края и на всяко непотребно ъгълче сложихме череши,вишни,праскови,кайсия,круши,ябълки,синя слива,дюля,нар,касис,рингога слива,смокини,дрян и мушмул.Мечтая и за бадем ,но стана късно.Даже място съм намерила.
Гроздето е само десертни видове , а тази година очаквам да роди някакво либииско.Не се пръска и не го ловят нашите болести.Било бяло и продълговато.Има две грозчета.Ще видим.
Иначе на подложка от мискет(карловски) сложихме едно едро ,огромни продълговати черни зърна,много сладки и сочни и с големи гроздове грозде.И стана, хвана се.Малко е студено зимно време и десертните видове поизмръзват зимата ,та решихме тази стъпка дано да се спасим от това.

# 95
Любето Hug- това либииското грозде от къде го взехте(купихте).Така като го описваш е лесно за гледане.

Дъждовната вода съм я събрала  в един варел.То докато дойде време за ползване минават 24 часа.Вчера като си засаждах доматите поливах с нея-топличка беше-приятна.Желателно  да не поливаме с много студена вода.

# 96
Любето, аз винаги поливам с дъждовна вода и винаги е престояла тъй като мястото е далече от града. Само не трябва да е много гореща, защото това място се нагрява много през лятото. Събирам я във варел и бидон. Не успях да разбера, десертното грозде не пръскате ли. Младите лозички, аз заривам през зимата / тук също е много студено/ а и покривам с изсъхнала трева. За либииското грозде и аз се интересувам. Моето лозе е тип асма.

# 97
Взехме лозичките от приятели ,а те от други.Може и друго име да имат.Засега мога да кажа, че се гледа на лоза и листата са меки и лъскави като на карловският мискет.Взехме ги миналата година готови окоринени от филизи.Поблазни ме мисълта ,че не иска пръскане ,защото имам дете с алергии.
Иначе аз също ги завивам.Но последните две,три зими са невероятно студени.Тази пролет имам загуба на една лозичка.
Заложих киви да се окоринява.Съвети. Praynig
Дъждовната вода е добро попадение,но у нас капчуците са вкарани във канализацията.
И също малките много биха се зарадвали на бидонче с водичка Joy Joy Joy

# 98
Да ви се оплача. Нали сме пишман земеделци с моя мъж, вчера той реши да пръска. Аз понеже повечко чета в нета и разпитвам приятелки му казах да не пръска всичко, да не пръска ягодите, ранните череши, за салатите не съм му казвала, защото то е по подразбиране, щом скоро ще се бере, че не трябва да се пръска. А той напръскал всичко  Shocked ooooh! Смесен разтвор с 28 дневен карантинен срок. Сега гледам черешките и ягодките почнали да червенеят, явно ще узряват и няма да може да ги ядем. Предполагам, че до 8ми юни ще презреят...Много ме е яд, защото е отрупано с плод. А салатите направо ги отписах. Ще ви ги снимам, поне да им се порадвате на картинка, пък за догодина ще знам вече една голяма табела ще закача на всичко, кое да се пръска и кое не #2gunfire
Днес ни удари градушка. Няма поражения май, поне като огледах набързо не видях. Садих домати в дъжда и май съм изстинала сега, гърба яко ме боли. Има ли значение, че домати от различен сорт садих едни до други?

# 99
Няма значение, освен естетическо. Тия с по-светли листа сортове, цяло лято ще ти се струват леко болни. И моите са така, хем на кофичките пишеше.

Когато писах по езна тиква в гнездо, въпросът беше за тикви балки, не за тиквички. За за изхранят големи тикви, трябва дебело стъбло, трябва слънце, не да се издължава тънко дълтго заради сянката на съквартирантката.

# 100
Заложих киви да се окоринява.Съвети. Praynig
Joy Joy Joy
Не  знам как си го заложила. Кивито се вкоренява както розите, но трябва на 3 женски да имаш 1 мъжко и се сади на растояние около 2-3 метра. В Китай са го използвали като лек и украса. Много по-късно за плод. Иначе се гледа също като лозата/асма/ има листа приличащи на топола и сянката е по гъста. Ако си на студено място трудно, ще го отгледаш. Мой познати имат /бяха га купили от изложение/ Първата година го сваляха почти на земята и му изолираха стъблото. Вече 2 години имат плодове.

# 101
Поставих ги да се окореняват като рози.Мисля да ги пренеса на място ,след като се окоренят.Иначе на мене ми казаха, че на две женски е необходимо едно мъжко.Дадоха ми пет женски и три мъжки филиза.
За съвети  имах предвид трябва ли да ги третирам сега с нещо,и колко често да ги поливам?Колкото розите или по_често?
Вълкът прав си за по_ големите стебла.Моите тиквички не влачат, но пак им трябва място и въздух.Затова се притесних да не са много нагъсто в гнездото.

# 102
За съвети  имах предвид трябва ли да ги третирам сега с нещо,и колко често да ги поливам?Колкото розите или по_често?

Сега попитах. Не ги пръскат абсолютно с нищо /за разлика от лозата/ но изискват много вода за поливане. Поливат ги почти през ден в горещите дни. Искат голямо поливане. Жалко аз нямам вода.

# 103
  • густо майна Филибето
Абсолютно начинаеща съм и имам нужда от съвет. Това на снимката с червената стрелка да го кърша ли? След първи цвят е,в пазвата на листа, сорт Рила - ранен.За късните четох, че се оставя за второ стебло Rolling EyesКак да постъпя?

http://img41.imageshack.us/i/99444079.png/

А долните да ги откърша ли?

http://img532.imageshack.us/i/41550400.png/

Lora_mum,съчувствам ти Confused Ако ги киснеш във вода за час дали няма да стават за ядене Rolling Eyes Баба и дядо така правеха, но заради син камък.

# 104
Люб, това се нарича колтук. Ако ще отглеждаш доматите едностъблено, трябва да ги махаш. Този сорт е доста родовит, аз много го харесвам. Професионалните доматогледачи ги оставят нечистени, за да си пазели сянка, прочетох в онзи сайт, който ти ми прати. Simple Smile Страдали плодовете от слънцегреенето, затова. Аз ги премахвам, но ако някой изпусна и той цъфне, няма лошо. Ражда домати като тези по централното стъбло. Ако не ги премахваш, ще имаш повече, но по-дребни домати, ти решаваш. Също така махам и най- долните листа, но като позастареят. Да не се допират до земята, да е проветриво между корените и да не плъзва мана.
Лорче, много лошо те е подредил мъжо ти! Дръпни му едно конско, да му е за урок.

Общи условия

Активация на акаунт