(Био) зеленчукова градина 3

• 115 478
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
Краставиците искат нагоре. Ако прозореца е с решетки, ОК.
Виждал съм ягоди от дупки в стара каца или буре. Каскадно. Красиво е.

# 361
  • Пазете Гор
Не ща домати, стигат ми. На бирата не вървят коктейли с чери, Ana.Ivanova  Wink.

И няма бамя, рътената изкара поници, ще я сложа в неделя. Белким тръгне. Вече не помня какво сях една година, все не никнеше, аз сея допълнително и така, стана някое време и като изникна всичко до последното семенце. Дали магданоз не беше, че бях направил сигурно 10 квадрата.
Ако вземе да изникне всичката бамя, дето зарових, и новата - олеле.

Да взема да туря по две от тия дето изброих, а?

На всички домати вече имам връзки, и бурно цъфтят. Прогнозата ми за мой първи готов домат е 25 юни, и за краставица тогава, тиквичка около 15. А грахът май ще стане, когато съм на море. Днес видях първа шушулка, а пътувам на 10 юни. Дали ще ме изчака до 20?

Много съм положителен към вертикалните, Вес, че място нямам хич. Краставици, тиквички, фасул  Wink.

# 362
Краставиците искат нагоре. Ако прозореца е с решетки, ОК.
Виждал съм ягоди от дупки в стара каца или буре. Каскадно. Красиво е.
Става и със стар бидон-някъде в нета го гледах.

Куркума-сложи патладджан за по аткрактивна визия Laughing
А бамята ако изникне както прогнозираш-ще раздадеши на нас,който ти е по-наблизо балазе му Joy
 Аз в старата тема бях сложила една снимка на вертикални тиквичкисамо ,че бяха виснали на долу. От един китайски сайт я бах копирала.Щом китайците са го пробвали може и да стане .

Ето я снимката -открих я Tired 

Последна редакция: пт, 28 май 2010, 23:18 от mimi_vi2

# 363
  • Русе
  Мими, такива тиквички мисля, че е гледала бабата на Светльо в Полски Тръмбеш. Разказвал ми е за тях, но ще го питам когато се събуди  Grinning

# 364
Днес сутринта решихме да отидем да си наберем мащерка и след обяд  да отскочим до едно градче.Да и аз като Ana Ivanova  тръгнах за каквото трябва а каква стана тя.Набрахме череши за компоти.Сега ще правим варката.
А ето какво изрових ,има няма половин килограм http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2089/140871249319386457161275 … ElCki32A8j8dc.JPG
Вижда се и част от Лобудата.
 Hug Hug Hug

Вес-случайно да ти се намира рецепта за пай с череши Joy

# 365
Тиквички много обичам.Ама заради Старото момче и холестерола гледам да не ги пържа.Нарязвам ги на парчета в тава с чушки,патладжан и гъби,поръсвам с 1-2 лъжици зехтин и за 15 мин във фурната на най-силната степен ги запичам.Със скъцан чесън и магданоз на края.Има и сос за топене.
Вчера гледах филм за биоградинарството.Понеже се тревожа,че буболечките ще изядат градината преди да дава плодове.Един тукашен агроном вика-"Не паникувайте при първите наръфани листа-релакс и чакайте наблюдавайки!
Показа брюкселско зеле,на което бубите му ядат от "ненужните листенца"...колтучат го,а то си дава успешно нагоре малките зелчици.Такова,едно чувство за хармония с природата ме докосна...
Човекът каза големите зелки с/у зелевата въшка да опрашим с брашно.
В един хартиен плик го беше сложил ,проби  на 3-4 места с един шиш за плетене и поръси.
Докато хрупат листа  то им влиза в коремите,надува се и на сутринта се пръскат като ...бомби.
И аз разсадих пипер,който прилича на капия и син домат.
Куркума има ли формула как се изчислява кога ще береш зарзават.Да сметна по нея и да не ми е тревожно? Thinking
Миме,аз видях стара конструкция на пчелен кошер(като плетен кошник),тук там пробит.И по вашата технология-изникнали ягодки.Като че ли надничат,мила гледка... Hug
Айде,откри сезона на картофите,Миме!!!!!
Светлозеленото ли е лободата?

Последна редакция: сб, 29 май 2010, 17:39 от Веселчето

# 366
колко болести са ми се завъдили из градината Rolling Eyes чудя се откъде да я почна. Намерих ето това:
Зелени инсектициди
Някои ароматни треви и билки пропъждат определени видове насекоми:
• Хвощ и коприва пъдят червените паяци.
• Лимонникът пъди комарите.
• Чесънът, пиретрумът и вратигата пъдят листните въшки.
• Пелинът пъди мухите от посевите.
• Чубрицата пъди зелевата пеперуда.
За да подсилите действието им, правете от тези растения запарки или отвари.
всъщност, може да сте попадали тук:
http://www.maxima.bg/bg/library/zadoma/savetibalkoni/VIII.htm
Има доста полезни съвети.
Вес, аз под италианско влияние тиквички, пиперки, моркови, гъби и патладжани омазвам предварително със зехтин, поръсвам с риган и запичам леко на скара или плоча. После с малко сиренце са фантастични. Grinning

# 367
Гледам много много да не им обръщам внимание на вредителите.
Нещо ми прегриза три корена домати на 20см над земята, оставих по 1 колтук и вървят. Имам цвят, доматчета още не съм виждал. Грахът е разкошен, виждат се мноого шушулки, прозират на светлината, видях шушулка с 9 грахчета. Още не си е легнал. Догодина ще насея грах само покрай оградата, аз съм ограден с бодлива тел, чудесно са се уловили за нея.

# 368
  • Пазете Гор
И моят грах е до там , Вълк! Ама ми се щеше да е по-ранен. Сях на 3 март, поникна след 15 март, ще бера около 15 юни, което е жалко, защото по това време съм на море.
Инак за домата залагам за охлюв, че те е опасъл. Свиркай си. От една и съща площ се получава еднакъв добив, независимо от броя корени. В сравними мащаби, разбира се, де.

Грахът е култура, малко незаслужено пренебрегвана от зарзаватчийките във форума. Става  сравнително рано, става и като втора култура, не иска много грижи, много полезен, добивен, добър в сеитбообращението. Чел съм, че с предшественик грах, някои култури вдигат добива с около 30 %.

Вес, не знам каква е формулата. Може и изобщо да няма, нищо, че пишат по книгите. Просто така ги чувствам.  Аз, когато се надувам, казвам, че ми е в ДНК-то.

И не можах да стигна днес да купя малко патладжанен разсад. Приготвих имамбаялдъ днеска, та ми се пощя с домашно...знаете как е.

А комшията има домат колкото едра черешка, а прилича по форма и големина на заешки бъбрек.

Вредителите при мене засега са в рамки: листни въшки в девесила, охлюви повсеместно.

mimi_vi2
, велика си. Аз съм картофоцентрик и затова уважавам картофопроизводители, хеле ранните. Номинирам те за градинар на Май месец! И анн. И всички. Изобщо номинирам май за месец на градинаря!

Pippo , всичко написано е тъй. И босилекът пъди комарите!

И каквото, и който да вреди, има ли по хубаво от градината? Аз видях и в Библията нещо за това, ще поровя, и ще пусна цитат.

# 369
Брей,Вълчо интересна работа на 20 см.да ги прегрезе Thinkingда не би някое зайче да сее мернало някъде наблизо.

Аз картофи наси сях за красота само.Тези са от четирите гнезда който засях преди големия и неочакван сняг.
Имам още четири гнезда картофи ,който сях по-късно.Предполагам,че след месец ще са готови.

Вес- да това светло-зеленото е Лобуда. Hug

Куркума-Номинирам целия зарзаватчийски отбор Laughing Peace Peace Peace

"Светът е отцелял защото е сял" Laughing

Последна редакция: сб, 29 май 2010, 22:46 от mimi_vi2

# 370
Чудесни градинки си имате! Успех,и най-вече за грахчето! много го обичам, навремето майка ми половината двор грах садеше само заради мен Simple Smile

Последна редакция: нд, 30 май 2010, 01:03 от MissNellie

# 371
  • густо майна Филибето
MissNellie , тук се обсъждат по-скоро плодове и зеленчуци, можеш да попиташ тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=496519.0  , ще я насадим тая градина  Simple Smile Само уточни за коя част на света става въпрос /май не е Бг/, какъв е климата.

# 372
Уфффф, много съм зле! Вярно че си пише зеленчукова, ама аз градина, био , и айдеее, на маслините Grinning Прощавайте! И успех с градините!  bouquet

# 373
Имам краставички и тиквички големи колкото кутре.Почти всеки корен от краставичките е вързал по 5,6 бр.Доматките обаче само цъфтят, но нямат домати.
Дайте предложение на мястото на лехата от марулите и салатките, какво да засея.Мисля си за праз,фасул или зеле.Има ли някакъв летен грах?Мястото не е много голямо ,но не искам да го похабявам да стои празно.
Този метод с бурето е много красив особенно както са назряли ягодките на комшията.Изглежда като  цветен букет.

# 374
Имам краставички и тиквички големи колкото кутре.Почти всеки корен от краставичките е вързал по 5,6 бр.Доматките обаче само цъфтят, но нямат домати.
Дайте предложение на мястото на лехата от марулите и салатките, какво да засея.Мисля си за праз,фасул или зеле.Има ли някакъв летен грах?Мястото не е много голямо ,но не искам да го похабявам да стои празно.
Този метод с бурето е много красив особенно както са назряли ягодките на комшията.Изглежда като  цветен букет.

Можеш да сееш:сладка царевица,червено цвекло,пипер -сега му е времето да се засажда,патладжан също можеш.
Сетих се за тйя неща.Някой ако има предложенйя да казва! Hug

Общи условия

Активация на акаунт