(Био) зеленчукова градина 3

• 115 479
  • 740
  •   1
Отговори
# 375
Дадохте ми кураж за гадините,ще преглъщам по-философски загубите.Пиппо- Hug
Малка ми е територията,а мерака голям ,та за това... Blush
Вчера в един градински център за пръв път от 10-тина години видях чубрица(savory).
Продавачът като започна да ми я хвали-от Южна Европа идва,част от Средиземноморската диета(демек нашата кухня,която е хит  тук в момента),за пица става,за чай става.Навежда се на ухо да ми подшепва-АФРОДИЗИАК била билката.
Така значи.Цъкам ,ахкам..подпалих навалицата зад мен да си купят по един корен поне.
На висок тон обясних,че Родината и е България.Аз така го чувствам. hahaha
Любе, с трите ти юначета не е лесно градинарството.За повече калций разсади броколи,за сила и румени бузи червено цвекло,както Мимето пише или някоя билка,аз бих сложила розмарин,градинска лавандула или мента-за теб самата,за душата ти...
Да ви питам:
Има едни много дребнички корнишонки,виждала съм ги само в бурканчета кисели-те специален сорт ли са или ги берат по-рано?
Куркума-приятна ваканция,таман като си дойдеш и ще ахнеш!
Дедо-мини да кажеш здравей ! Cry

# 376
Аз още мисля за празната тенекия на Куркума /и за моята саксия/. Ами сложи фъстъци - те стават за мезе на бирата Joy Или създай хранителна верига, в основата на която е именно тази тенекия. А накрая на веригата е ... Прасчо! Идеално мезе, а? hahaha
Веселче, купих опаковка корнишони, на която пише, че стават едва няколко см. Не знам дали е вярно, сложих да пробвам. Ако ги искаме малки, трябва да берем, докато са още с цвят, но сякаш ми е жал или се улисвам с друго. И при мен има краставичка, също и тиквички. Също и благотворна влага, стахотно е за скубане на бурени и преразсаждане.
 Вярно, че Дедо не е писал от сума време. Някак си липсва...

Последна редакция: нд, 30 май 2010, 20:09 от Ana.Ivanova

# 377
Набрах една кофа, направих 18 компота от ягоди. В няколко успях да пусна по една шепа джанки. Няма бомбаж. Mr. Green
Обичам ягоди+джанки, малини+джанки, малини+вишнап, ягоди+вишнап.
Снощи валя от 00.00 докъм 4.00.
Поветица и колтуци растат на проклетия.
Бобът ми за зелен си пусна мустаци, като тоя на Мими.

# 378
  • Пазете Гор
И аз днеска бая колтук откъснах. Топлината и влагата направо изстреляха всичко. Да не забравяме почерпката с кокоша тор. Пак ще им давам в сряда-четвъртък. Горещо препоръчвам всеки, който има възможност, да шербетува домати, пипер, патладжан. Обичат.

mimi_vi2, добре ме сещаш за цвекло. Някога гледаха в дядовата градина, ама му викаха "кръмно", май беше фуражно, и само за маски и боядисване го вземаха хората. Садяха го по тировете. По него време не беше модерно да се яде цвекло. Ставаха глави по кило.
Та кажи, ако знаеш нещо за цвеклото салатно - технологии, поливки, торене, садене, сортове, срокове.

Само да припомня, че сега е добре да си наберем и изсушим джоджен, риган, девесил.

Лозата е готова. Има листа колкото дланта ми, а инак крехки. В събота ще напълня голямата тенджера със сарми.

Сортът грах е добър: днеска видях средно в шушулка по 10 грахчета.

# 379
Кръмното цвекло не се яде от хората. То отгоре е по-тясно, а надолу, към опашката става лееко с по-голям диаметър. Хората ядат захарно или червено цвекло.
От кръмното животните трупат маса, а от захарното правят мляко. От червеното не знам какво правят. Червеното става на салата, или в борш.

# 380
Вес- ти направо си му разказала играта на търговеца LaughingБраво на теб    bouquet направо ти стискам ръка Hug Hug Hug
Сега и ако си направят едни hahaha кюфтета с чубрица ще усетят най-добре аромата и.
Комшийката всяко година носи в Америка(Кънектикът-правилно ли го написах Rolling Eyes) на дъщеря си семе от чубрица и там я сеят,тя я ползва за пълнените чушки Heart Eyes Mr. Green

Куркума-аз червеното цвекло не го обичам и не го сея,просто ми дойде като идея.Една година сях в лозето и стана де колкото зелен орех-прасетата го хапнаха тогава.За срокове-незнам.Обърни вниманйе на пакетчето какво пише.
Червеното цвекло за бебетата е много полезно на пюре със зеленцуци.

Ани-а ти ще откриеш сезона на тиквичките като гледам скоро време Laughing

Вълк-и при мене култуците са побеснели.Днес  в парника поизчистих доста,а уж всеки ден си оглеждам парника.Най-много обичам компот от дюли Crazy

След обяд опощих арпаджика и морковите.Полях тиквичките-имат пъпки за цвят.Боба-цъфти.Единия корен Пащърнак нещо пожълтява -листата му по точно newsm78 от долу нагоре-това му е втора година.Да не би да му е време да го вадя за готвене Rolling Eyes

# 381
Като сте казали грах, казвайте дали може още да се сее-колко място ми трябва за да опитаме? Вълчо, Куркума???
Ние направихме най-откаченото капково напояване - невероятни чупки за два стръка пипер.   http://dafinaaa.snimka.bg/nature/gradina.487193.18984556
Патладжаните май имат мана и пръсках със СПОР.
Сложих кисела почва на боровинките и покрих с борови кори.
http://dafinaaa.snimka.bg/nature/gradina.487193.18984567
Най-сетне успях да усетя удоволствието да си опъна един шезлонг под лоницерата. Разкош!
http://dafinaaa.snimka.bg/nature/gradina.487193.18984661
Успешна седмица на всички!

# 382
Пиппо, най добре да отидеш в магазинче и да питаш. Преди да купиш пакетче грах, чети на опаковката от кога до кога се сее. Дори и да си изпуснала със седмица - две крайния срок, не е фатално. Зъ проба ще ти са достатъчни 10 квадратни метра, 50 см ред от ред, през 15-20см напускани, по3-4 зърна заедно. Ето ги граховете, но поне тук не пише кога се сеят. Тая година съм на Фабио - http://sortovisemena-bg.com/categories/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%85. … =1000012&c=11

Чудото на Калведон например може да се засява до края на юни. http://sortovisemena-bg.com//units/searchresults?s=%D0%B3%D1%80% … D1%82%D0%B1%D0%B0

# 383
Вълчо  bouquet
Благодаря, ще отида да потърся днес-утре. Ама какви 10кв.м. за проба???!!! Ти ме изуми! На мен цялата ми зеленчукова "градина" е 20кв.м. Имах предвид да засея 10-20 растенийца например....
Чудото на Калведон ми звучи добре, но: "За 1 кв/м са необходими 80-100 бр.семена"?? Пускат се по три-четири заедно за да се хване поне едно или да стане като храстче? Прави ли се конструкция?

# 384
За този грах не се прави конструкция. Като посееш по 3,4 семенца на едно място, той се захваща с мустачките си един за друг и стои изправен. Има един стар сорт грах, викаме му "бабин". Консумират се предимно шушулките, че са крехки и вкусни. Той иска вършини, върви по тях. За съжаление изгубих сорта Embarassed
За цвеклото дали вече не е късно? Моето започва да формира глави. Сято е през февруари, от студ не се бои. Има разкошни тъмнозелени листа, изглеждат крехки. Дали не стават за салата? Thinking

# 385
Ана, говориш за грах Амброзия, в първия линк от предния ми постинг - най-горе.
Ама някак не си се представям да ям грах с шушулките за зелен боб.

Пипо, на един кв.м  ще се хванат три реда през 40 см. На гнезденца през 15-20см ще се хванат 6 гнезденца, по 4 зрънца в гнезденце =3х6х4=92 грахчета.

# 386
Благодаря Ани, Вълчо! Това ми изглежда достатъчно като за начало - благодаря за количествените сметки!  bouquet

# 387
Става вкусна супа от тази Амброзия, с няколко главички пресен картоф, връзка копър и шепа джанки! Ама няма грах!
Пролетта купих арпаджик, холандски, подобен на червен воден лук. Прехвалиха го, големи глави правел, голямо нещо! От 1 кг. продавачката изкарала 36 кг! Засях го, окопавах, поливах, като бебе го гледах! Сега започва едно гниене - от корените нагоре, главата омеква и изгнива, а листата пожълтяват и увисват. Гледам, и на съседката е същия, лехите почти се оголиха! Такова чудо не съм виждала, какво ли може да е?

Последна редакция: пн, 31 май 2010, 11:48 от Ana.Ivanova

# 388
Ани-да не би да го е напитила бълхата,видяли вътрев бялата част дали има нещо подобно.Или му е доста влажна почвата и не го напича достатъчно слънецто.Брей-за пръв път чувам такова нещо.Най- вероятно може да е от преовлажнена почва ми се струва.

Направихме си разходка със децата и като минавах покрай една къща видях от прословутата Турта.Откраднах си две коренчета и ги засадих веднага.Да мога само семето им да хвана.Невен цъфнал и наникнал в нас колкото искаш.Листни въшки по сините сливи и джанките-колкото искаш.

# 389
  • Русе
  На нас не ни остава много време за градината, защото се борим с кухнята и пак гости. Обаче всичко си върви за сега добре, въпреки че е сме назад с материала.
 Насях си невен. Много го уважавам това цвете. А за туртата съм слушала легенди.
  Лавандулата върви, засяхме босилек, целина и девисил.

Общи условия

Активация на акаунт