(Био) зеленчукова градина 3

• 115 484
  • 740
  •   1
Отговори
# 390
  • Русе
Почивните дни хапнахме панирани тиквички. Дали защото са панирани или защото са наше производство бяха много вкусни. Червеното цвекло може и сега да се сее, моето е 10см. Сега го претъргах. Миналата година цвеклото ми стана много голямо - ядохме прясно, в туршията най- ни хареса, а останалото раздадох на приятели. Бях се пооляла с количеството. Да се похваля, че черните ми домати започнаха да стават черни още докато са зелени. Не знам на вкус какви ще са, но са много интересни. По-късно ще ви покажа и снимки.

# 391
Добро утро и от мен!
Ядем шушулките на един вид грах,Вълк. Laughing
Те са тънки,прозрачни със 6-7 едва загатнали се  бобчета отвътре.Ще потърся латинското название,че се обърквам с другите имена.
А захарният грах"sugar pea" децата в детската градина на щерката чакат да пораснат,за да отворят шушулките и....директно да го консумират,може би понеже не познават зелените джанки тук.Всяко дете има посадена саксия и чакa.
Червеното ми цвекло е незасегнато от буби за сега.
 http://vkoukova.snimka.bg/flowers/prolet-v-long-grov.479156.18996160
Явно,че това е неговата географска ширина.Жалко,че не успях да го "повдигна" на по-висок бордюр.Руснаците го отглеждаха на поне 30-40 см висока почва.Най-хубавият размер за консумация с големината на ябълка.А листата нарязани в супата.Подобрява качеството на кръвта ни,изчиства токсините.Вместо морков,(в суров вид) може да го настържеш във всяка салата.За по-консервативните-варено.Една от най-колоритните руски празнични салати се нарича"Селедка под шуба",за борщ всички са чували.
Ани,моят праз не  ще да пониква,3 седмици чакам. Thinking
Холандкият лук може и да си носи някоя местна гадина.Случвало ми се е чуждоземски семена да са ги "преобработили" с консерванти...А може и Мимето да е права с водата.
На моя воден лук му излизат главичките нагоре,опитва се да живее над почвата,какво му става-незнам... Crazy
Решетка не сложих за краставиците,но една мрежа закрепи тинейджъра и те плъзнаха с мустаците за една нощ... Grinning
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/prolet-v-long-grov.479156.18996158

Последна редакция: вт, 01 юни 2010, 14:07 от Веселчето

# 392
Веселче, водния лук по принцип обича плитко разсаждане! Когато правя това, съкращавам корените и листата. Правя съвсем мъничка дупчица, само с пръст бутвам, слагам коренчетата и уплътнявам с пръст. Главичката или това, което в последствие ще се формира, е почти над пръстта. Може би твоя за това така се саморегулира Simple Smile
Хубави краставички, браво! А копър и чесън има ли? Wink

# 393
  • Пазете Гор
Грахът се сее максимално рано напролет. Аз така направих, ама ме хвана на два пъти сняг, та поникна към 30 %. Сял съм и за втора култура, началото на юли, на шарена сянка. Изникна 100%, но роди по-малко и не така вкусен, както пролетния. Но беше друг сорт. Може да се използва за уплътняване, не като основна култура, но за зелено торене и сянка. И гювеч.

Бамя няма. Макар и да имам надеждици в две показали се листенца...

A m b e r
, може би знаеш, но за други ще е полезно да научат, че много внимателно трябва да се подхожда със сеитбата и избора на място за девесила. С шумата на едно растение се изхранват девесилено поне три семейства, многодишен е и е огромен.
Ето http://media.snimka.bg/6373/019002170.jpg - това е девесилът на комшията, зад мрежата е;
Пък и моя: http://media.snimka.bg/6373/019002168.jpg.
Девесилът понася пресаждане, малко след поникване. Избира му се подходящо място, защото е задълго.

На първата снимка на преден план е една туфа риган. Това е от едно-едничко стръкче, от едно тригодишно растение. Та и с него шега не бива.

Мотая се и не си купувам патладжанен разсад. Това ще е в тенекиите. И евентуално бамя Wink.

# 394
След обяд търгах бурени Tired където ми видеше окото.Към вечерта прекопах патладжана и Биволското сърце и шербетувах със овча тор.На мястото където са не е торено.Мъжо като обръща с правата лопата в ранна пролет тук-таме вкарах по някоя друга кофа пилешки а-та под пръстта.
Стеблото на Биволското сърце почна да се удебелява,до скоро беше като на тревичка-крехко.
Има една наникнала мирудия-подправка за шарена сол.Изгубих и семето и сега гледам изникнала тук -там,ще се мъча да събера семенца като узрее.Прилича малко на люцерна.Джоджена дето го остригах за сушене изсъхна като порастне новия пак ще има  един откос.

Да питам нещо-  Девесила виждам че сега има цвят.Може ли от семенца да се завъди по принцип?

Със тоя грах и мен ме амбицирахте -утре  е пазарен дендано да открия от сортовете който предложи Вълчо.Ще си го засея за красота.

# 395
  • Русе
Да ви попитам кога се сее семето и кога се сади разсада за късно зеле. Не зная дали ще мога да го отгледам, но ми се иска да пробвам

# 396
За кисело зеле зелето трябва да е сравнително дребно, да се подреди по-добре в кацата.
Затова гледат сорт кьосе. И сега не е късно, юни може де се сее, юли да се разсажда - това за прясна консумация.
За кисело - сеене септември, разсаждане октомври, прибиране - ноември.
http://www.strelitzia-bg.com/detail.php?item_id=1810

# 397
  • Русе
И от октомври до ноември ще успее ли да направи зелки? Аз се страхувам, че не можем да го опазим от въшки. Сигурно трябва голямо пръскане?

# 398
Най-големия враг на зелето е зелевата пеперуда. Гъсениците и са едни такива, гадно зелени и депилирани, и нямат наяжданка. Листата на зелето имат восъчно покритие със специфично повърхностно напрежение при допир с вода - абе с две думи, с каквото и да пръскаш, става на топчета и се търкаля надолу. За да се избегне това, в разтвора се капва малко веро, а това не го пише по препаратите.
Ако не стегне зелки до ноември, ще стегне до декември. Не му пука от студа много много. Ако се разсади в началото на октомври, до края на ноември са два месеца. В прохладното расте бързо.

# 399
Вълчо, моята схема е съвсем различна от твоята! Семената слагам сега, после разсаждам на мястото на граха, които е обогатил почвата с лесноусвоим азот. Слагам Кьосе и Балкан, големите зелки са по-вкусни. А ако са пък и леко напукани... думи нямам! Веселчето беше писала как пръскали зелевите пера с брашно, против гъсениците. Бяло брашно ли? newsm78 Моето Дитмарско вече завива листа, образува зелка.
mimi_vi2, това, което описваш, е сминдух! Съставна част от шарената сол, дано захванеш семенца, че и аз съм му навита! Преди години имах, но го изгубих.
Куркума, от тези слънчеви лампи доволен ли си? Колко време ги ползваш?

# 400
  • Русе
  Куркума, ще внимавам с девисила. но пък дворът ни е голям и див, храсти колкото искаш  Simple Smile

Преди време ми бяха дали семе на самардала, което хвърлихме из лозето, но него го зарязахме.

# 401
  • Пазете Гор
mimi_vi2  - девесил може да се хване и от семе, и от резник от коренището напролет. Предполагам, че мерудийката, за която говориш, е сминдух. Абе ти бая често шербетуваш, да не ги пресилиш - разправят четири-пет пъти на сезон трябва - два пъти преди плододаване, и няколко пъти след това. Тъй поне правя с кокошата тор.

За втора култура грах веднъж сях сорт Средец - набръчкани и малобройни зрънца, не много вкусен, ама става, шушулките се наливат последователно. Бих ти препоръчал Динга - чуден вкус, има го в хипермеркетите, немски сорт; както и един унгарски сорт с шантаво име, което няма как да запомня. Звучи като тьорльони корай, хубав е.

Дали не е време да разсадим праз?
За зелето: Кьосето ми е скучно малко, обичам рошавия и крехък Балкан.

Ana.Ivanova, Соларните лампи са много приятна работа. Има разнообразие на форми, модели, декорации, имитации. Сравнително евтини са тия, дето съм сложил, имам ги от април. Вечерно време градината изглежда много добре. За осветление не стават, само за декорация, че са само с един диод, но колкото да не се спъва човек светят. Има разбира се и с повече диоди, и с рефлектори, те може би осветятват и по-сериозно. Предполагам, че ще имат живот:
- докато батерията изчерпа броя цикли, за които е направена. Тя може да се смени.
- докато помътнее пластмаската, в която са диодите. Дай боже да не е скоро.

Хубаво е човек да гледа фасул в дворната си градина. Всеки ден има напредък, бързо расте и повдига духа на зарзаватчията

# 402
Ани-Веселчето писа за царевично брашно доколкото си спомням -такова беше за поръсване.

Куркума-споко!Патладжаните и доматите не съм шербетувала.Те са на съвсем отделно място.Останалите домати който съм шербетувала са ми в горната градина.

Аз ливнах малко пилешки шербет на прасковата и от няколко дена я гледам как се е разперила,листата и станаха лъскави и тъмнозелени.
Семенца ще ви дам-само да узрее сминдуха!Някой ако иска може и от Лобуда да му пратя семе когато узрее на есен.
Днес си купих динено семе сорт-Шугър бейби.Сях между розите.Надявам се да вържат,че ги харесвам киселки в буркани.
За соларните лампи и аз съм навита- много са аткрактивни.Като Куркума може да ги ползваме да ни светят през тъмното като поливаме лехите!

# 403
Моите соларни лампи бяха 10 на брой, една остава последна в строй! Купих миналата година, от голям магазин в Плевен. Скапаха се, то евтиното е така! Не ми е хрумвало, че стават за нощна работа в градината, по това време имам други мисли... Joy Joy

# 404
Ето защо градините ви по-буйни и плодородни от моята...А то,нощем на соларни лампи копаем и поливаме,а? Joy Joy
Брашното за зелевата гадина беше пшенично,че е по-финно, за да могат да го преглъщат по-лесно гъсениците.
Много ме впечатли девисила на Куркума и съседа му. Laughing
За пръв път го  виждам на храст.Нашият на село ставаше до коляно.
И риганът гледам разкошен,но от тези джодженови ме е страх.Моят пак си удвои мястото,уж е в дървена рамка.
Миме и за сминдух,и за лобода се записвам.Чудя се какво да ти предложа-може би ...сладки картофи.Или от мексиканските люти чушлета-халапиньос.Като ламя ставаш след употреба,огън излиза от устата.
Стигнахме до дини и пъпеши.Аз обичам средноголемите мраморки  с черни семки(за любеници),за пъпеши-един по-светло зеленикав сорт,много воден.
Ще шербетувам тази седмица-акото на дивите гъски е опасно(някакъв лош вирус има),та за това с рибна тор.
Не ,че не намерих къде акат прилепите,но ме е страх.. Stop
Лека ден и от мен!

Общи условия

Активация на акаунт