(Био) зеленчукова градина 3

• 115 485
  • 740
  •   1
Отговори
# 405
Леле, как съм ви изтървала.

При нас доматите много не вървят, не бяха дъждове, не бе чудо, и продължават даже.
Девисилът ми се е изгубил.  Shocked Трябва да си набавя нов.

Обаче едни картофи, които на шега метнах, просто прорасли бяха, много добре вървят.  Grinning

Шапка свалям на денонощните градинари!  Simple Smile

# 406
Здравейте приятели! Simple SmileЧета ви всеки ден,но сега да се похваля и аз...Вече ми се роди първата тиквичка newsm68.Много й се радвам,колкото мъжки показалец е.Добре се представиха тиквичките,да...Граха е вързал доста шушулки,чакам да прецъфти и да го почваме... :lol
Сложих онзи ден зеле късно-Кьосе17,Пазарджишко подобрено и карфиол.В моята градинарска книга прочетох,че сега се сее,юли се разсажда,вегетац.период 130-140 дни.Така както и Ана Иванова каза също.После в кацата,хоп.
Миме,бях ти обещала за домат трапезица да докладвам,но Twisted Evilпросто се съсипа нещо и не го и броя вече.Просто аз не се справих с разсада както трябва Embarassed
Идеал и биволско сърце се развиват добре иначе,пу-пу.
p.s-за соларните лампи  и аз се присъединявам,хубаво очертават,нашите са около бунара и райграса само Laughing
Хубав ден на всички ви! Hug

# 407
  • Пазете Гор
Едни изоставени бункери има над Вълче поле, Ивайловградско, там има ако от прилеп, ще събера три колички, само да изпадне път до там.

Вес, твоята градина, пък и на повечето момичета са подредени някак, мна Вълка е малко арт, а пък моята всред курници и нужници, бараки, навеси и сушини, тараби, тенекии и боклуци. Общо с комшията извозихме от началото към пет зила боклук и все едно не е почнато.

И за шербета: приготвя се от свежа оборска тор. Или кокоша, ама там е друго. Ти май ще слагаш рибно брашно - то с вода ли се разрежда?
mimi_vi2 тая кокошата бъркоч има чудодейно въздействие, стига да не се прекалява. Запалих тука още двама комшии да торят така, единия си кара ако чак от Сливенско, по два чувала де. И нежно му викат "чорбица". Слепени с калаен припой  черпачена дръжка и канче от консервена кутия - с това сипваме чорбицата. Индивидуален подход към всеки корен.

Ana.Ivanova на твоите лампи предполагам са им умрели батерийките. Просто ги смени. Особено ако са изкарали зимата на студа. В повечето случаи са ААА, има ги по магазините, лесно се смнят.
Нощем в градината само върху скарата работя. Инак е хубаво по тъмно да се полива. Моите лампи са най-вече ограничители за маркуча. И за хубост, нали.

Купих цвеклово семе и сладка царевица. Ще пробвам квадратно гнездовия метод - челен съветски опит.

Почвата е мека - да плевим. Hug

ekspowoman, аз се радвам за първата тиквичка, браво. Нека да кажем, че тиквите и краставиците имат мъжки и женски цветове. Първо цъфтят мъжките, не е като при хората. Женските, преди да цъфнат, изкарват плодник, голям колкото пръст. както казваш. После цъфти и чака опрашване. Най-често се опрашват от мравки, но и разни летящи насекоми. Около 30 % от женските цветове не връзват, и тогава плодникът завехва и окапва.
Оранжерийните сортове могат и без опрашване, такива сортове май се наричат хетерозисни, ама не съм сигурен така ли беше. Техните плодове нямат семе, или поне не и жизнеспособно.

При граха има два варианта:
- едновременно узряване на всички шушулки
- постепенно узряване.
Подчертавам, че говоря за технологична, а не за биологична зрелост. Та мисълта ми е да видиш твоя от кои е, та да не би да го окосиш нацяло и да имаш и презрели, и недозрели. По често се срещат дружно узряващи сортове, но все пак....

Ха да видим, кога ще направим гювеч-зарзават, ама само от градината. С бамята му, с пиперките, с граха и фасула, с тиквичка, домат, лук и магданозлия да е, картофчета, домати.

# 408
Анн, цитирам ти от една книга, която за мен е настолна в градинарството - "Дворна градина", 1985г.
" При късното производство на главесто зеле семената се слагат в края на май и началото на юни.Готов е за разсаждане 30 - 40 дни след поникването. Разсажда се на тирове на разстояние 70/40-50 см. Важна грижа е редовното напояване. Зелето обича подхранването с размит пресен оборски тор, с азотните не бива да се прекалява...От 100 кв.м. се получава среден добив 350-450 кг."
Куркума, тая работа с гювеча ще я преправям, нали не сях бамя... Пиперките не са цъфнали, патладжана не се е прихвал... и цялата градина е във вода, днес цял ден не е спирало да вали!

# 409
  • Русе
Ани със зелето до тук добре, но ме притесняват въшките, дали ще можем да го опазим. Освен да пробвам. Ти кой сорт зеле отглеждаш за кисело, че сигурно е пълно с различни семена?

# 410
Анн, със зелето не правя експерименти. За ранно слагам само Дитмарско. Ето как изглежда към момента: Да ти кажа, много му се радвам, защото сравнявам с комшиите...
Там е на 3 перца. За късно - Кьосе и Балкан. Сей и не бой се, все някак си, със съвместни усилия и съвети, и с божията помощ, ще го опазим от вредители! Simple Smile

# 411
Кога се сее/сади чесън за глави?

# 412
  • Пазете Гор
Biby, чесънът се размножава вегетативно, тоест без семена. Садят се скилидки чесън през ноември или максимално рано напролет. При по-късните засявания не се оформят глави със скилиди, но само една глава едра скилидка. Засадена наесен, тя дава едра глава с много скилидки.
Засаден през август-септември и поливан добре, може да даде чесън за зелено. Ама иска поливане, защото тогава често е сухо.

Ana.Ivanova, сложи му малко шербет на туй зеле, на някоя поизостанала глава. Предвиждам необуздан растеж.
анн за кисело предпочитам Балкан, но то е мое виждане, и Кьосето е добро. По моя край почти само Балкан гледат, няма ранно или средно ранно.

# 413
  • Русе
Благодаря ви. На зима ще докладвам дали сме яли сърми.

# 414
Ех, че сте готиниии Grinning
Добре, че мина тоз дъжд, да се спра и аз, че да ви нагледам!
Браво, реколти вече вадите, трудът ви резултат дава Hug
Ама що никой едно "наздраве" не казва? - Толкоз зарзават за салата имаме Laughing

# 415
Ах,Дедо -къде се губиш Sad липсваш във темата Hug
Да наминаваш по-начесто, Grinning че да ни радваш.

# 416
Здрасти, Дедо! Не само в тая тема, съвсем се изгуби.
Тук дъжда не е спрял, от вчера вали. Вчеря бях в Търново, и там валеше.
Минахме през с. Драганово, там били големи газди. Mr. Green

# 417
Куркума, моля, разкажи за този квадратно-гнездови метод?

# 418
Ана, зелката ти е супер! Аз съм сложила едни 6 зеленца (не 6 реда, а 6 броя) дето като чета колко болести могат да лепнат направо ми иде да ги извадя в събота още.
И като слушам Куркума как хвали шербета, ще взема да си доставя от таз ценна смеска Laughing Само не знам дали няма да ми трябва противогаз?
Дедо наздраве,  аз само салата от рукола мога да спретна засега.
Вълчо, поръчах грах  Carouby - днес ще го получа. Да видим дали ще го сместя по твойта формула.

# 419
Да му се невиди, имало и декоративен грах, да си го гледаш ей тъй, за радост на окото, да пълзи по някоя баскетболна мрежа или маскировъчна от военните. Както пълзят грамофончетата.
http://www.strelitzia-bg.com/search.php?query=%E3%F0%E0%F5&s … showall=1&p=2
Ана, чудна зелчица, в добър жизнен статус.  Mr. Green

Последна редакция: ср, 02 юни 2010, 12:43 от Вълкът с дълъг ник

Общи условия

Активация на акаунт