(Био) зеленчукова градина 3

• 115 486
  • 740
  •   1
Отговори
# 420
  • Пазете Гор
Pippo, Сега не е момент за сеене на грах, може би поне в края на месеца. Ама слагайте , може пък да стане добре, знам ли. Виж, за шербета нямам колебания. При количествата растения, за които говориш, с три-четири лопати кокоша тор ще ториш целия сезон. Ама чети назад как, че е тънка работа. Противогазът е задължителен Grinning. И поне две баки празни от латекс с плътен капак, канчок за сипване. Мерак трябва.

Ana.Ivanova, Квадратно-гнездовия метод беше някаква соц-съветска щуротия за садене на царевица. По едно време само това са писали по вестниците. Та аз тука го споменавам ей така, за кодош. А инак идеята е в гнездо да се слагат семена по ъглите на въображаем квадрат, а не просто как да е. Безсмислено упражнение, шегувах се.

Лясковско е Меката на зарзаватчиите. Нашият Вълк един вид е бил на Хадж.

Имам новина, банда! След двукратно пръскане с чесновата смрад петната по листата на доматите изчезнаха почти напълно! newsm44

# 421
Biby, чесънът се размножава вегетативно, тоест без семена. Садят се скилидки чесън през ноември или максимално рано напролет. При по-късните засявания не се оформят глави със скилиди, но само една глава едра скилидка. Засадена наесен, тя дава едра глава с много скилидки.
Засаден през август-септември и поливан добре, може да даде чесън за зелено. Ама иска поливане, защото тогава често е сухо.

Благодаря, Куркума!

При мен има нашествие от листни въшки  Sick Нападнали са всичко гадовете - дървета, домати.
На доматите имам някакви бледи петна по листата. Най-страното е, че  на балкона имам 4 корена, които чакат да бъдат засадени, но и по тях има същите петна. А и балконските не щат да мръднат и 1см. вече доста време. Май ще се озоват в кофата, а другите мисля да напръскам и аз с чесновата смеска.  Thinking

# 422
Куркума,неизчерпаем си като енциклопедия,браво!  bouquetБлагодаря ти за споделената радост!
Моят грах най-вероятно е от недружно израстващия,някой шушулки са вече големи,други не,има още цъфтеж някъде.Отдавам го и на мястото,тъй като е под черешата и не се огрява равномерно.Сорта не можах да го прочета на опаковката,много неясно е написан Sad
Кога да засея пак грах за консервиране за зимата?
Ана,много ти е хубаво зелето като от списание излязло bowuu
При нас вчера наваля сериозно,градината е пренапоена.Нещо тази сутрин се притесних,върху листата на домат,краставици,тиквички имаше побелял слой ShockedВъзможно ли е да е слана? EmbarassedИзвинете ме,но трябва да попитам...

# 423
    Здравейте! Има ли някой патил от листни въшки и гъсеници по овощни дръвчета- доста сливи, 2 ябълки и 2 череши. Досега са пръскани с бордолезов разтвор, но  не ми се струва био. Освен това "цопнах" и една мини биозеленчукова градинка между тях  и съвсем е наболял проблемът с опазването им. За листните въшки четох по-назад за засаждане на латинки. А за гъсениците и кафявото гниене по овошките има ли кой да сподели опит?

# 424
   За сляпото куче и къртиците да споделя опит. Опитах със смес на камфор и накълцан чесън, но според мен не се трогват май. Затова за биозеленчуковата градинка изкопах на дълбочина една права лопата, положих рабица и засипах отново с пръстта. Отстрани оставих от рабицата 20 см височина като оградка.

# 425
Baвy-здравей! Hug
Хитра е идеята да опаковаш в мрежа градината си.
Изкопала си трап,на основата му си поставила мрежата ,в/у нея си посипала земята,а краищата стърчат отстрани...Така ли да си го представя?
За малки площи ми допада идеята.Наесен -вдигаш мрежата и..изхвърляш сухите растения.
Ооо и за отглеждане на картофи става по методиката,която бистрихме в предната тема...
Запали ме ,признавам.Макар че борбата при мен върви с катерици и заенца,които(от собствен опит пиша) не обичат скълцан чесън за таратор,около растенията.Не им допада вкуса и ..това е.
Ekspowoman-според мен не е слана,а капчици влага,които се кондензират сутрин рано на повърхността на културите.Голям студ трябва за слана...
И при мен вали,ама се радвам-тихо ръми втори ден.Всичко е щръкнало -грахта и латинките цъфтят.
Напръсках зелевите и босилекът преди дъжда със сапунена вода(от препарата за миене на чинии),да видим дали ще се множат тези с многото крачета...
И аз искам да си хапна от на Ани зелката-варена, в тенджера с домашна кокошна ,копър и кисели джанки. Blush
Куркума-по твоята квадратна схема сеехме царевица и боб в средата.Много добре вървят двете култури.Не знам обаче дали сега младото поколение знае да "вее" сух боб.То си е арт това. Laughing

Последна редакция: ср, 02 юни 2010, 16:12 от Веселчето

# 426
   За сляпото куче и къртиците да споделя опит. Опитах със смес на камфор и накълцан чесън, но според мен не се трогват май. Затова за биозеленчуковата градинка изкопах на дълбочина една права лопата, положих рабица и засипах отново с пръстта. Отстрани оставих от рабицата 20 см височина като оградка.
Има капан.
Малко време ми отне да разбера какво имаш предвид. Рабицова мрежа.  Картофи могат да се гледат така. Като станат за вадене, двама души вдигат мрежата, изтръскват пръста и картофите остават върху мрежата.

Някакъв челен съветски опит ми се върти из главата, с кодово име ямичка, ямка.

# 427
Прав си.  Hug
В миналата тема нали нищихме отглеждането на картофите.Метода с черния чувал е подобен на съветския.
Вълк,ако сложа полуобръчи зад грахта ми(която е от високопълзящите) дали ще стане добре-да се увива по полукръжности,че нямам място?  Laughing

# 428
Ямките не мога да разбера за каква културу са били, но едва ли за картофи. У нас са известни под името Ломски ямки. Долу горе по същото време с квадратно-гнездовия способ, метода на Стаханов в мините и почина на Злобин.

Веселче, ръгай обръчите, страхотни арки ще се получат. Тия бобовите малко животни ги ядат. Например стъблата на боба ги ядат само овцете и то само през зимата. Другите домашни добитъци не ги близват. Предполагам и твоите заеци и катерици ня ги харесват за храна.

# 429
  • Пазете Гор
Ломска ямка , Вълк. С някакви сламки вървеше.

...
Кога да засея пак грах за консервиране за зимата?
...
При нас вчера наваля сериозно,градината е пренапоена.Нещо тази сутрин се притесних,върху листата на домат,краставици,тиквички имаше побелял слой ShockedВъзможно ли е да е слана? EmbarassedИзвинете ме,но трябва да попитам...

Консервирай от сегашния грах, стига да имаш достатъчно. Грахът не търпи съхранение, веднага трябва да се преработи. Грахът цъфти и връзва постепенно, а някои сортове узряват дружно, разбираш ли нюанса? В градината си имала фина роса, тя не е опасна. Слана се получава при безветрие и температура под -1 градуса, което вече е невъзможно. Ще си говорим за слани най-рано през октомври.

За въшки аз пръскам със сапунена вода, работи. Другото е ръчно събиране на калинки и пускане в градината. Не вярвах, ама помага. Сигурно някои от тях снасят от стрес яйца, а ларвите им се хранят само с въшки и имат уникален апетит.

# 430
При нас вчера валя страшен порой и градушка #Cussing out.Страх ме е да погледна в градината.Лекичко забелязах, че краставиците са усукани и нападали, но мама каза докато е мокро да не влизам да ги ровя.
Това с калинките е супер идея.
Иначе сте много готини  bouquet.Даже като ми е гадно ,защото райграса се залепи на земята и незнам какви ми са щетите  в градината,като си представя как ловя калинки и  те снасят от стрес, ми се развиделява. Laughing

# 431
Аз разсадих още малко от брюкселското зеле и броколито.Пилетата ми го опасаха доста разсада но става да се разсади.
Това ми напомни за прабаба ми-тя предварително преди да разсади зелето му отскубваше големите листа на половина т.е. листото е с половин маса.И така аз забелязах че пилците са помогнали на зеленцето да развие добра коренова система.
Туртата-се е прихванала,нали е крадната Laughing

# 432
  • густо майна Филибето
В Пловдив вчера валя, доста време четох за градушки и порои, и поливах. Съчувствам ви, дано щетите не са катастрофални Sad Днес грее слънце, посетихме градината - ами всичко избуяло за 2 дни! Друго си е да полее Дядо Боже.
Някои от доматте имаха огромни колтуци, а уж ги преглеждах онзи ден Embarassed Махнах ги. Грешка ли е? /заради размера им/

# 433
Не е грешка. И аз колтучих преди малко, и набрах една кофичка ягоди. Най-после изядохме репичките. Улял съм се тази година. Около 20 марули и салатки останаха, половината тръгнаха да правят семе. Развам се на чудесна дъждовна пролет. Миналата година ягодите не можаха да ги изхранят, последните станаха като опечени от жега и суша.
Грахът полегнал.
Първата ми леха грах не изникна редовно, уплътних със зелен боб. После забелязах, че съм пропуснал един ред, само съм дръпнал брезнички, и уплътних с царевица за варене, бяла. От тия дъждове познайте какво е станало. Бобът расте бързо и си стиска мустачките с тия на граха, тук там се показва царевица. Вече скубането на грах и после да се бере стана невъзможно, ще се бере грашулка по грашулка. 24 часа валя.

# 434
За-виж-дам ви!!!
Аз бера само по десетина краставички на ден от парника.
Друга реколта немам. С лука и купешки домати и чушка едната салата надробявам. А, и сирене Забърдо Wink
Имам гроздова от 1998-ма, затова се хабя Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт