(Био) зеленчукова градина 3

• 115 388
  • 740
  •   1
Отговори
# 525
  • густо майна Филибето
Вълчо, добре дошъл, липсваше Hug
Плоскореза е патентован ако не греша. Това го правят най-вече американците, каквото и да измислят, и най-елементарното, тичат да патентоват Simple Smile Предполагам, че и в Русия са го използвали и преди това.
Моите ягоди свършиха Sad Мисля да се поогледам за ремонтантни Rolling Eyes Два корена от малините ми бяха купени от Бриколаж, те миналата година даваха плод до късна есен. Дали значи това , че са ремонтантни? Rolling Eyes Обаче нямам ни една узряла малина, а в едно селце ми набраха пълна кофичка от кисело мляко да се почерпя. Касиса, черния, зрее. Готвих вече една манджа грах. Голямо чопленен на шушулки падна. Тъй като гледам - да имам още за две яденета. Малко неблагодарна работа тоя грах. То пък и аз го засадих на един пясък, трева не никне там, аз грах чакам Laughing Късаме по 2-3 люти чушки, 3 краставици изядохме. На Куркума бамята я сънувах вече, сигурно от завист за неговата упоритост, ние много я ядем, а не сях Grinning

# 526
Има тънкост в чопленето на шушулките. След като се набере, се разстилат на слой 5-10 см да поувяхнат. Поне 24 часа. После се отварят като кафе Нова Бразилия. Шулуюпините се събират в лявата ръка, докато се получи дебел сноп. Неочоплените са отдясно, съдът с грахчета между краката, съдът за отпадъците - отляво. Ако сте левичари, всичко описано до тук е обратно.

# 527
Ей, зеленчукари, къде сте? Цял ден никой няма, не ви ли напече слънцето? Аз поливах. Брах реколта от ягоди, грах, краставици, зеле. Чоплих шушулките на граха. Имам още да бера, и да бера, и да чопля,..... #Crazy
Някой извади ли вече зимния чесън? Струва ми се готов.
Люб, имам цял ред ремонтантни ягоди, които мисля наесен да изкореня. Ако искаш или имате път насам, пиши да ти ги запазя или изпратя.

Последна редакция: нд, 13 юни 2010, 21:47 от Ana.Ivanova

# 528
Аз приключих с ягодите. Тук там остана някоя прошарена дребосъчка. Между два реда, които ми се видяха най-отдалечени, около 80-100см направих 5 гнезденца по две семки гергана, за два дни покълнаха и сега ги насях. Ще вървя в съседните междуредия и ще ги обгрижвам. Залях гнездото с овчи шербет, поставям с кълнчето надолу и леко заравям с рохка пръст.
Доматите ми са в много добро състояние, но са късни. Всички имат много цвят, едва днес видях едно доматченце. Преди около седмица разсадих десетина корена чубрица и пет-шест босилек на две вади, на мястото на репички. Малките бели охлюви са изяли листата на туртата.
Аз не издържах да отгледам био домати и ги опуших с Ридомил голд и инсектицид Акарин ли, как се казваше, не знам. С това опуших и туртата, но охлювите май не им пука. Краставиците ми сега имат цвят и краставичета - 2-3 см. А една краставичка нещо я прегриза и остави с едно истинско листо, /егати пензирането/, чак сега изби от там да тръгва нещо като клончета. Връстничките й имат милини, мустачки и цвят.

# 529
И аз днес откъснах първа "реколта" -1 корношонче и 1 тиквичка Laughing
Ягоди имам през цялото лято, но са дребни и не много сочни, но ароматни. На есен ще ги разсадждам, че са от 3 години непокътнати, сигурно затова...
Както не посъветвахте  напръсках пипера със сапунена вода - май има подобрение. Сега остава да пробвам с чеснова вода. И аз не издържах и пръсках  патладжаните с Топсин - бяха започнали да се маносват и сега са в перфектно здраве... мисля newsm78
Тиквичките ми са толкова много, че мисля да пробвам паниран цвят по италиански тертип Grinning
Успешна седмица на всички!

# 530
Здравейте!
Много на бързо да се фръцна с "големите придобивки". То на фона на вашите си е смехотворно, ама...
http://media.snimka.bg/6287/018829199.jpg  това е манголд, в нашия случай е зимоустойчив  Mr. Green - доста манджи е понесъл, па и кокошките на съседите налитат
http://media.snimka.bg/6190/018634743.jpg  това е земна ябълка/от май месец е снимката, сега е висока около 1,20/
Миналата година имаше голямо засушаване при приятели от с. Хераково- те нямаха и вода за поливане.
Оказа се, че се размножавал при суша вид буболечка- много прилича на щурец-хлебарка- та тази гадинка "пензираше" всичко що стърчи!
Водихме екземпляра на агроаптекар Joy  Вълчо огледай се за такива гадинки- доста бързо се множат.
Успешна седмица ви желая!

# 531
  • густо майна Филибето
Ana.Ivanova , а защо ще ги махаш ягодите? Имаш ли забележки?
mumita , аз си купих семе на манголд чак от Англия (с други семена беше, иначе не бих се занимавала) Моят трябва да стане много цветен, аз повече като декорация го купих Laughing Поникна , зелен с червени жилки е засега. Очаквам оранжеви и лилави листа, освен зелените  Rolling Eyes Обаче още не съм прочела как да го готвя Grinning
Веселчето, ухолазката ако е щипалка, на мен като дете точно в ухото ми е влизала. Имала съм късмет, че успя да излезе.

# 532
Люб, искам да ги махна, понеже вече четвърта година са на това място и издребняха. Изнервям се при бране, екземпляри с големината на горска ягода! Иначе са много ароматни, сега в жегата ще почиват, а после пак започват да цъфтят и зреят. Често дори има до първия сняг. На тяхното място ще сложа едногодишни, доста едри. Те пък са по- податливи на болести, в дъждовете много от тях се сдуха.
И малко извън темата - имаш ли двуцветна роза и какви са ти впечатленията?

# 533
  • густо майна Филибето
Ще си помисля за офертата, как може да се организира Wink
Имам двуцветна, която само с 3 двуцветни цъфна, сега си е чисто тъмно червена, втора година. Иначе е жълто и тъмночервено. Чета на две места, че се е случило и при други. Но пък от другите двуцветни на фирма Флоров не съм чела оплаквания.

# 534
mumita-я,какво спаначено цвекло имаш(манголд).Тук е по-разпространен варианта с червеникавите нишки по стъблата и листата.Аз го ползвам вместо лапад в манджа.Не съм пробвала да завия сърми,ще трябва лекинко да бланширам обаче.Лошото е,че заема място,което ми е кът.Снимай основата на земната ябълка,тя нали трябва да е над почвата? Hug
Миме-ти защо питаше за разпръсквачка?За тревата или зеленчуците ще я ползваш?
Аз изскубах и унищожих тиквата и заразените латинки-в корените намерих поне 5 вида гадини.Дъждът ,който вали 5 ден е радост за краставичките,грахта и тиквичките.Добавих люта унгарска чушка и домат,с листа на картофи,да пробвам като Анн.
Гледам котето на съседите за 1 седмица.Разходих го на розова каишка вчера около градинките.Викам му:"Абе,отъркаляй се,изпикай се ,маркирай,да разберат катерици и зайци ,че хищник има тук,а то-с копринените лапи едвам пристъпя,мирише билките  и примигва със зелените очи..като Парис Хилтън."
Такива ми ти работи.
Любознателна-като правя тази зелена тор,да изтръгвам ли корените на репите или само да и изрежа листата?Ще сложа в браздите,да видим как ще гние.Репи не ядох-поне почва за догодина да правя. Sad
ПС.Как да позная,че грахта е за бране? Embarassed

# 535
Имам един спанак, пък той самораслек от самораслек от спанак преди 5 години. тая година разсадих един - ми то листенцата му кано сърчица - най-много 10см дълги. Пуснаха си и семе - колко, 40-50см висок. А оня самораслек - листата му колкото на захарно цвекло. Оставих един за семе и му забих един кол, завързах му хурката. Но той размина кола, пусна си и разклонения, сега е храст към 1.75, почти колкото мене. Има си хас да гледам манголд. Shocked

# 536
  • густо майна Филибето
Веселчето, само листата, оставяш корените вътре да си гният. По принцип го правят така - първо тънък слой пресен оборски тор, защото съдържа коктейл от микроорганизми и сапрофити, които разграждат растителната маса. Отгоре мулчират. Иначе руснаците си имат един препарат ЭМ , който съдържа необходимите микроорганизми и сапрофити, но доколкото разбирам е по-добре да се ползва пресен оборски тор, защото съдържал гадинките, характерни за района.  Това шербетуване, което правят нашите съфорумци, оказва се много полезно. После е нужна влага, топлина така или иначе лятото има. Последното на което попаднах и много ми хареса е мулч само между редовете. Лехите са направени вдлъбнати откъм пътечката. След като се преключи със зеленчука задължително се сее седерат - някаква едногодишна култура, най-добре смес от семена - рапица, ръж, дори едногодишни плевели, защото всеки обогатява почвата по различен начин. Зимата това нещо загива и изгнива и обогатява почвата. Това понякога правело ненужен сеитбооборота, защото така или иначе подменяш една култура с друга. Компостирането има своите превърженици и такива, които го отричат. Аз харесах повече идеята да се компостира на лехата. Така гниенето е само аеробно и веществата директно отиват при корените на растението.
Това е последното, което чопля, най-ясно и най-приложимо ми се струва, поне при моите условия. http://podvorie.mybb2.ru/viewtopic.php?t=206 и други теми от този подфорум. http://podvorie.mybb2.ru/viewforum.php?f=39  Има доста подробности, които не мога да преразкажа накратко.

Последна редакция: пн, 14 юни 2010, 15:46 от Ljuboznatelna

# 537
Здравейте!
Веселче, манголда става  за сърми, салатка, зеления в супата, но най много го хапваме вместо спанак- с ориз, и баница.
А земната ябълка е под земята, нашата я хрупаме сурова, а зимата я слагаме в суровата туршия, имаме приятел с тежък диабет- обожава я.

http://agrosaveti.com/agro-news/interesni-novini/2102-zemna-yaba … a-topinambur.html

http://www.google.com/imgres?imgurl=http://vicsrg.ho.com.ua/stat … p;ved=0CDYQ9QEwBw
Много се смях за котето- Парис Хилтън Joy
Успех дружина, че нещо се "задъни и увисна" небето - дано няма градушка!

# 538
# 539
  • преди Варна/сега Горна Оряховица
Здравейте!Аз съм била точно за тука, като новоизлюпена собственичка на почти 2 декара двор с къща! Половината градина я обработихме с Раундъп,изгоря тревата, изчистихме и насадихме ...http://didimam.snimka.bg/family/nov-dom.489588.19126895.big  ....насадихме е много смело казано..защото само АЗ  съм по градинската  работа  Hug   другата част от двора после я напръскахме , та сега изгаря тревата и ще си остане така,чистичко като я махна.Освен късни картофи и зеле да наслагам. Има доста ягоди в двора, чела съм , че август е най-подходящ за ягодите да се разсаждат, моите направо ще им местя мястото, защото градината и двора в този си вид няма да останат, тепърва ми предстои да разкроявам и да прекроявам градината си и да си блъскам главата кое къде да бъде! Тез листа на манголд ми грабнаха очите  Hug
Сега отивам да ви чета!
.....Pippo кажи ми , защо се пръска пипера със сапунена вода...като си дойда във Варна ще почерпя  Flutter

Последна редакция: пн, 14 юни 2010, 22:27 от Дидка

Общи условия

Активация на акаунт