(Био) зеленчукова градина 3

• 115 387
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
Дидка Hugдобре дошла при  нас.Дано и други се престрашът да пишат при нас.
Гледах снимките ти-голям двор,кладенец-за което ти завиждам Flutter и като цяло на воля можеш да се шириш и да засяваш доста неща.Да ескпериментираш дори.Питай и не се притеснявай нйе-всички тук сме зарзаватчийски отбор в радост и беда Laughing Peace

Вес- разпръсквача ми трябва за поливане на зарзавата-боб,моркови и тн.Питането ми беше-дали е ефективно поливането по този начин.
И да не ставам банална-питам защото досега не сме ползвали такова нещо.

# 541
  • густо майна Филибето
mimi_vi2 , производителите пишат , че с дъждуване има най-добри резултати. Дъждуват и краставиците и като се маносат пръскат и пак дъждуват и така.... ooooh! Някъде из тоя форум го четох http://forum.selo.bg/viewforum.php?f=4 Аз имам наблюдения /пътувайки с колата/ как дъждуват едно поле със зеле. Разпръсквачите са на стойки около 1 - 1,20,   над земята през 2-3м. По едно време поливаха всеки ден.

Дидка , честита ти къщичка и двор! Много е хубава къщата и пристройките, да имате сили да оправите всичко, двора е разкошен!

Люлин , ти май не си попадала на тази тема, там можеш да ни покажеш много снимки без зеленчук Simple Smile

Вашите градинки са много подредени, на Люлин чак колчетата са боядисани! Аз малко се срамувам така, но ще ви покажа и моята градинка. Мястото й е временно, догодина се надявам там да има къща. http://prikachi.com/images/285/2226285v.jpg

Най-ляво е сладка царевица, после има люти чушки, които не се виждат, после краставици, домати и пипер. Зад тях има боб, който мишката изяде на 2/3, и пак домати. Най-отзад са опънати въженца за декоративни тикви. Ягодите и граха са ми на друго място. И най-хубавото беше, че поработим малко и бух в басейна, после пак поработим и пак в басейна, същински курорт! Grinning

# 542
Дидке, добре си дошла! Hug Питай смело, ние тук един от друг се учим и се опитваме да си бъдем полезни. Пипера се пръска със сапунена вода против листни въшки и акарчета, които се залепват от долната страна на листата и смучат сок.
mimi_vi2, здравей, мила!  bouquet Аз имам такава пръскалка и ми върши добра работа. Тя е с 3 изхода / нямам снимка/. Ползвам я да поливам пипера. Между лехите набучваме кол, на върха му привързваме разпръсквача и снаждаме с маркуча. Пускам водата привечер и това нещо се върти и дъждува. Много е удобно и пести време, влагата напива равномерно, а не се стича по цепнатините. Не е скъпа, от железария я взехме.
И да споделя, че май много сгафих... Embarassed Извадих зимния чесън, ала имам подозрения че не е напълно узрял! И това защото все се припирам, все бързам като пуле пред майка си ooooh! Стореното - сторено, на негово място какво да сложа?
Куркума, идвай си вече, грахта е за бране!

# 543
Много скептичен съм за дъждувани зеленчуци. Това би означавало след всяко дъждуване и дъжд, да се пръска против мана. При капковото, особено ако е със заровени тръби, тоя проблем не би го имало.
Люб, момченцето ти е пораснало. Много мразя бетон, а като ти видях наредената пътека и ми стана едно такова, драго.
Като се засилих да купувам тръби за колове за домати, бяха свършили. И отидох на един магазин, в който продават пластмасови изделия за селското стопанство - армирани найлони, мрежи за краставици, такива работи. И от там си купих пвс тръби за колове. А снощи ми щукна да ги напълня с шербет, те са забити 40 -50 см в земята, корените на доматите и те вече би трябвало да са там. Взех една фуния и се оказа, че събират 1-1.2 литра. Обаче за 11 часа нивото е спаднало с 6 см, което ми се вижда малко. Против мана би било чудесно да мога да ги поливам така изотдолу, без да има изпарения. Явно при забиването в долния им край вътре се е пресовала почва.
Ана, чесънът и лукът се вади, когато му изсъхнат стъблата над земята. А лукът - когато налягат по земята и още седмица две. После лукът се нарежда на сенчица, да му изсъхнат стъблата, и чак тогава се режат, или се сплита на плитка.

# 544
Благодаря ви момичета  bouquetМного-добре сте ми обяснили за пръскалката.Скоро време  ще се сдобйя с такава Peace.
Вечер късно или сутрин много-рано ако се дъждува предполагам маната може да се избегне-като райграса Wink
При мен нищо ново за сега-жега-зной.Вечер към осем часа влизам в градината и то за малко.
Аз лука го застъпвам когато тръгне да прави глави.Остава така до зрялост.Така са ме учили бабите.След като го извадя го оставм на сянка разтлан за около седмица  след което му отрязвам брадата и листата.

Приятен и прохладен ден на всички Hug

Последна редакция: вт, 15 юни 2010, 10:08 от mimi_vi2

# 545
Вълчо, той чесъна пожълтя и полегна. Оставила съм го на място да съхне. Дъждувания ми пипер лани беше стигнал почти мой ръст.

Последна редакция: вт, 15 юни 2010, 13:13 от Ana.Ivanova

# 546
  • густо майна Филибето
Вълкът с дълъг ник , това с тръбите и шербета много хитро Wink Ако са по-широчки направо кореново поливане става Simple Smile Мина ми през ум да им пробиеш дупки в частта под земята, но тоя шербет сигурно има и парченца, няма да минат Thinking
И ние не обичаме бетоните. Място колкото искаш (1200км.м.) , но копан басейн няма да има И пътеките ми ще са такива, само една площадка чиста от трева искам, с подложен пясък и малко цимент във фугите. И езерото е с мушама, и къщата ще е дървена. Ако успеем и с еко зеленчука, ще сме супер.  Grinning

# 547
Може би от цели дървени трупи,сглобка ще е къщата,Любознателна? Laughing
Преди десетина години тук летата ни бяха горещи и от жал към растенията,които се сваряваха през деня(забравих да уточня и влагата-70-80%) сложих на маркуча дъждопръскачката.Като на погребение беше след това.
Зеленчуците обичат кротичко отдолу,кореново или през дупчици на маркуча.Дървените стърготини за сега ме спасяват.Аз почти нямам плевели заради тях.Или поне не се подават на повърхността.
Към чесъна добавих лимон и лют пипер като пудра.Днес не виждам от черните въшки.Зелевите ще пудря утре(да изсъхнат листата от дъжда) с брашно.Ще ви снимам гъсеници с пукнати кореми,Това е.
Люлин-мерклийка си. Hug
Ето такава решетка като на пълзящите ти растения ми трябва за грахта.Аз сега съм набола от изрезаните сухи клони на люляка.Барабар с разклоненията.
Днес започам по руския начин да компостирам под мулч.Само да не пламне зелената маса,че няма да се отърва от мухъл.
Щипалките спят в цветовете на краставиците.В този случай не ги броя за вредители,нали? Laughing
Вълчо,ти колко често мислиш да шербетуваш?Тикви сади ли,че да се радват на изобретението ти?

# 548
ова е много стар и много рядък шербет, веселчето. Амнайсет пъти разреждан. Вземам отгоре 3 литра, наливам ги в двайселитрова чиста вода, а на шербета наливам три литра чиста. Колкото за миризма. Имам 4 гнезда тиквички изобилна, снощи засях още 4. Имам 4 гнезда краставички с краставиченца, она вечер насях пет гнезденца в едно междуредие на ягодите.
Дано утре да вали. Съседът ми беше дал два корена тиквичета да попълня едно гнездо с поникнала една изобилна. Даже еидният корен беше скъсан. Те обаче живнаха и сега гледам, че ще са с по-дълги милини от изобилната, а тиквичетата им са топченца - дъщеря му е май в Испания, имало и такива за пържене, каза, като станат към 15 см диаметър тия топки, да ги бера за готвене.
Наесен, като извадя тия колове, ще ги разпробия в една редичка през 5 см в разстояние на 40 см и като ги забивам, ще гледам дупчиците да са към стъблото на домата. Доматите, дето са по един корен на кол, сякаш са по-добре, поне се вижда кое е колтук, кое е съцветие. Дето са по два по-трудно се вижда, и по-трудно се връзват.

Люб, има капански стари къщи от камък, дърво и кирпич, дори без гвоздеи. Направо се виждат сглобките между гредите и как са хванати с един дебел дюбел. Тук там тия дюбели стърчат и навън нарочно, оформени като кука, с малко засечка от горе, като легнала по гръб 1-ца - да си закачиш я плитка лук, я върва червени пиперки, я ватенката. Такива работи.

# 549
Люб, Веселче, благодаря ви.
Тази ми е любимата тема от форума. Приятна и съзидателна.
Всички обаче сте доста по-продуктивни от мен! (И от главния помощник, мъж ми).
Нямаме много място за експериментиране с различни култури, по-голямата площ е отделена на тревата.  Simple Smile Тук усещам укорителния поглед на Ана, която се отнася с пренебрежение към тези излишни тревни килими, ама Ана си има планина и горски животни, изглед прекрасен, а ние си имаме много бетон и никакви градинки.

# 550
Като сърфирах с наниз пипер, пак попаднах при рибарите . Тия са много сладкодумни, бият по тоя показател ловджиите.
В капанската кухня вместо ориз се ползва булгур. И тия пълнени сухи пиперки се наричат раки. Капанците сме инатливи и неотворени за промени, предполага се, че преди да достигне ориз по нашите земи, се е готвело с булгур. В къщи имаше едно време ромель, за правене на булгур от жито.

Люб, в Разград събориха старата баня и й разпродадоха дяланите камъни по лев. Безупречно издялани, повечето по-дълги от метър. Бял варовик.

Последна редакция: вт, 15 юни 2010, 15:21 от Вълкът с дълъг ник

# 551
Ама,уплаших се за твоите домати.Хубаво ,че уточни.Рекох си-шербет по водна тръба.Майко.
Ако мястото ти има наклон-добре за комшията.
Та за булгура ми е питането.Как пшеницата се превръща в булгур?
Сигурен си,че испанската тиквичка не е моята топчеста лимонена краставица?
По листа няма различие.Пълзи.Мимето ме замисли-текила или мастика ще и върви,незнам... Laughing

# 552
Изобщо не съм сигурен. Когато дойде Вълчето с фотоапарат, ще снимам. И спанак за семе висок 1.70, дали е спанак. Булгрът е строшено на две-три пшенични зрънца.
Пшеницата за варене е малко наранени от краищата пшенични зрънца, за да може като увира, да се пукне отнякъде и пръсне като пуканките.

# 553
Ех, Люлин, дълга памет имаш ти, дългааа Wink. Разходих се по тъмно в двора, в парадния. Имам морава, цветя и езеро с водни лилии. Мрънкам, как да не мрънкам - откакто измислиха електрическите и бензинови косачки, това се превърна в занимание за жените, а мъжете си пият биричката и се потриват по коремите! След такова косене с дни ме болят ръцете!
Ето, специално за теб: http://s39.radikal.ru/i085/1006/af/a7296056e851.jpg

# 554

Току що западният дъжд дойде при нас. Вали, като за световно, пълни вадите.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт