(Био) зеленчукова градина 3

• 115 482
  • 740
  •   1
Отговори
# 345
  • густо майна Филибето
Куркума , благодаря  bouquet Намерих,прочетох.

Ana.Ivanova , беше питала за контролната леха - такава, с която да сравнявам останалите като вложен труд и резултати. Чета още за органичното и природното земеделие. Земе-делие се разглежда като правене на земята /делаю на руски е правя/. И я правят с помощта на червеи и почвени микроорганизми. Микроорганизмите ги има полуферментирали в пресния оборски тор. Разстилат тънък слой и затрупват с дебел слой органика - да има гадинките с какво да се хранят, да им е топло и влажно. Заедно с червеите готвят,разрохкват и правят плодородието. А ние не копаем.  Ама хич  Simple Smile

# 346
Любознателна, вчера и аз четох за компостирането, разбрах доста неща, мисля да пробвам. Имам една парникова рамка, която в момента е празна, защото разсадих зеленчука. Та може би в нея. Също така четох, че едни хора си компостирали в кутия, с доста малки размери, и тази кутия стояла на кухненския плот.... newsm78
Представяш ли си ако я отвориш, без да знаеш, че в нея има червеи? hahaha Това, че не се копае, много, ама много ми харесва! Но не виждам как е приложимо на големи площи.
Куркума, има манатарки, и то по много, за този, който ходи по гората. Ама от гонене на дивото си останах без колци! Joy
Ще купувам мицел на кладници. Но ще трябва и мъжка подрепа в това начинание, та да видим кога.

Последна редакция: пт, 28 май 2010, 10:07 от Ana.Ivanova

# 347
  • Пазете Гор
Оборският тор и растителният компост от остатъци имат един минус: пълни са с плевелни семена, пребогато. Аз затова и минах на птичи тор, идеален е за малки градини. Вярно е, обаче, че оборският тор и компостите подобряват механичните качества на почвата. много съм чел за калифорнийските червеи, но все не мога да стигна до ферма, да погледам, да взема.

При мене маточината е бурен, и се боря с все сила. Чаят от маточина действал успокояващо, ама аз предпочитам бира. Тя всякак ми действа - успокояващо, тонизиращо, освежаващо, отпускащо, за апетит, за настроение, за мерак, срещу мерак, за голи охлюви, за печено пиле.
Вчера влязъл песът ми в градината изровил пет гнезда Йерусалимски боб. Бамя още няма Sad.

# 348
  • густо майна Филибето
Ana.Ivanova , аз чета в момента в един руски форум, админа му е засипал 1300кв. с дървени стружки, полива с дъждуване и обяснява научно Simple Smile Доста сложно ми е да го преразкажа, още повече, че си го превеждам на 80%  Blush Обаче научих това-онова и ще пробвам да експериментирам с 1 леха на база негов и на други подобни земеделци опит, тоест повече с природно и малко с органично земеделие.

http://www.forumdacha.ru/forum/viewtopic.php?t=1136&postdays … r=asc&start=0

# 349
Люб, установявам, че с руския нещата при мен са още по-зле... Ще чакам да споделяш!

# 350
Аз затова и минах на птичи тор, идеален е за малки градини.
, ама аз предпочитам бира.
Птичият тор е добър и за кайсии. Преди цъфтеж се изкопава на около 1м. в кръг около кайсията , постаря се птичи тор и се заравя с земя. Казват, че кайсиите не падали от дървото.
За биричката и Аз, но с пържени картофки със сиране.  cheers спам..

# 351
Сега и скакалците са подивели.Вижте това http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3013371https://
Вес -пусна линк за подивелите пчели,сега скакалците са наред.Между другото забелязвам да щъкат зелени скакалци по цветята Thinking

Аз като правих птичия шербет бях оставила кофите под една млада вишничка.Без да искам като пълних кофите със вода едната преля и вишната се напой .
А то нали не беше престоял и се оплаших че ще я умъртвя-а тя милата така се разлисти и листата и станаха тъмно зелени.Много е бухнала сега-красива е Grinning

# 352
Добро утро и от мен!
Само да допълня,че дъждовните червеи са различни от червените червеи,които използват в сандъците с преработка на хранителните отпадъци.
Наричат го още вермикомпостиране.
Аз сега съм се замислила да си поръчам една кутийка с калинки.На рекламата пише,че идват гладни и готови да снасят яйца.Само ме е страх да не им увелича по някакъв начин популацията,но ще помисля...
ПС.Миме,скалците идват при нас в края на лятото.Но са голяма напаст.Сега чета,че фирмата дето ще ми продаде гладните калинки,предлага и градинска жаба с къщичка,за да се крие от жегите.Ядела до 140 насекоми на ден.Но за скакалци не съм сигурна.Нашите котараци хрупаха скакалци навремето.... Joy
Ох,от кое да се вардя по-напред.Току що една катерица ми прегриза едно зеле,бях забравила снощи да скълцам от лютия чесън.Ама здраве да е..Дали сме всички под едно слънце,ще насадя отново...Поне съм сигурна,че ми е жива,биологичночиста градината...

Последна редакция: пт, 28 май 2010, 16:16 от Веселчето

# 353
Един от големите доставчици на червеи при нас.
http://www.wormman.com/cat_composting.cfm
Ако има интерес мога и да преведа подробности от сайта му.
Газдите да кажат как ще мерим Ph-то на "леглото" на червеите  Laughing

# 354
Здравейте, да ви попитам, как точно се прави извлек от чесън - колко чесън, в колко вода, и колко време да стои. Нарязан ли да е чесънът? Искаме да напръскаме някои растения и две дръвчета против листни въшки.

миналата година правих нещо подобно с чесън, но без да спазвам някакви пропорции, и пръсках пипера, че беше нападнат, и имаше добър ефект.

# 355
Здравейте, да ви попитам, как точно се прави извлек от чесън - колко чесън, в колко вода, и колко време да стои. Нарязан ли да е чесънът? Искаме да напръскаме някои растения и две дръвчета против листни въшки.

миналата година правих нещо подобно с чесън, но без да спазвам някакви пропорции, и пръсках пипера, че беше нападнат, и имаше добър ефект.
Куркума скоро писа  че е правил нещо с чесъна за пръскане за доматите.Сещам се че беше писал 15 глави чесън  ама на колко литра вода незнам Rolling Eyes

Куркума ще каже най-добре Hug

# 356
Един от големите доставчици на червеи при нас.
http://www.wormman.com/cat_composting.cfm
Ако има интерес мога и да преведа подробности от сайта му.
Газдите да кажат как ще мерим Ph-то на "леглото" на червеите  Laughing

Химиците да кажат. В часовете по химия мерихме с парченце лакмусова хартия.

# 357
  • Пазете Гор
mimi_vi2, Country Life , аз писах, бърках и пръсках, ама дали е точната пропорция - не знам. Сложих 15-20 глави чесън, намачкан с тъпото на теслата, в 5 литра вода. Не знам помогна ли, ама петна вече не се появяват. Старите си стоят. Направих и "втора цедка"и утре ще пръсна с нея.

Но всичко може да е от слънцето, то да ги е излекувало.

Чудя се какво да сложа в едни шест свободни тенекии. Патладжан, бамя, фасул? А?

# 358
Сложи чери домати. И аз търсих, но се беше свършил, така и стои саксията празна. Бамята не ти ли поникна? newsm78

# 359
Колко коренчета чери в една тенекия,Ани?
Все да ви питам вие как се отнасяте към вертикалното  висящо градинарство..
В торба с почва да пробиеш дупчици отстрани и да боднеш салатки,ягоди ,билки.
Дали ще станат корнишонки да пълзят  надолу по перваза на прозорец? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт