(Био) зеленчукова градина 3

• 115 392
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
Вълчо-липсваш ни Cry- ще почакаме да отминат три дни Confused

Преди малко се върнахме от рожден ден.Аз обаче като отидох в хората да ви кажа какво направих.Вместо да седна на маса взех,че шпионирах градината им.Леле мале Shockedкато разгледах туй-онуй добре беше,ама като зърнах доматите ooooh!чак главата ме заболя.Хванах се и  ги околтучих без предупрежденйе.Що нещо изхвърлях ooooh!мамма мия!То това оставете-ама бяха и нападнати от колорадски бръмбар и мушичките минирали навсякъде.
И накрая си го изкарах на домакинята-нахоках я едно хубаво.Да пръска веднага иначе #2gunfire.Ще проверя след една седмица какви са ги свършили Whistling

# 511
# 512
  • густо майна Филибето
mimi_vi2 , значи да си помислим дали да те каним по зеленчуково време? Grinning Моите са пръскани, колтучени, но тревата е в изобилие, още те съм копала ни веднъж. А миналата година си беше поляна с много бурен, сега е ад. Минавам и скубя високите и си трая, докато поизсъхне и стане за копане. Обаче не са ми купили тясна мотичка (не зная как се казва) и ще продължа със скубането, предимно на пипера, че са колкото него вече.

Веселчето , не съм го чувала. Ама вие там каквото си имате не го пращате по Европа Simple Smile На много екзотики съм се нагледала, но никой не иска да праща Simple Smile (за ибей става дума).

# 513
mimi_vi2 , значи да си помислим дали да те каним по зеленчуково време? Grinning Моите са пръскани, колтучени, но тревата е в изобилие, още те съм копала ни веднъж. А миналата година си беше поляна с много бурен, сега е ад. Минавам и скубя високите и си трая, докато поизсъхне и стане за копане. Обаче не са ми купили тясна мотичка (не зная как се казва) и ще продължа със скубането, предимно на пипера, че са колкото него вече.

Люб, точно тук идва мястото на руския плоскорез на Фокин. най-накрая на моите двата ми сложиха дръжките и ги пробвах. Ми наистина е лесно, бързо и направо песен, не ти трябва мотика изобщо. Бръсне, теса, подкопава леко под корена, изобщо съм много доволна от това уредче. има още операции които изпълнява, но не съм се обучила

# 514
Calico, за какъв плоскорез става дума? Може ли линк?

# 515
Ето Ани, на този материал най-накрая има снимки на плоскореза, и телефони за поръчка.

http://www.zvkedri.com/ploskorez.html

# 516
 Calico, досега четох и съм изумена! Явно има и по-лесни начини за справяне с проблемите. Иска ми се са споделиш още малко впечатления от работата си с този плоскорез. Наистина ли е толкова лесно? И плевенето на бурени е детска игра? За тази цена получи 2 уреда, нали?
И в албумите надничах, да си призная Embarassed То голяма красота! Сама ли се грижиш за всичко в твоето приказно царство? Я ми разкажи по-специално за петуниите - как ториш, с какво, колко често...
Ох, извинете моите питанки, много съм любопитна... ooooh!

# 517
По човешки,с любов към земята е написана статията,Calico. Hug
Благодаря за информацията,ще опитам да си "отсея" за лично приложение от идеите.
Ще се радвам да видя и фотоматериали на самите градини.За себе си признавам,че ще ми бъдат необходими поне 2-3 години ,за да си създам почва по руската методика.
Тук,в една от фермите,които са органик наблюдавам високоповдигнатите легла и дълбоките междуредия(запълнени с гниещи плевели и растения),но наесен обръщат всичко заедно.Иначе последователността на зеленчуковите видове е като описаното в статията по-горе.Куркума често ни окуражава да садим втора,трета култура.
Замисли ме,но ми се иска да видя наживо.Аз не съм млада и нося "багаж" от едни наистина богати градинарски традиции.Но съм отворена към резонни идеи.Особенно в ширини,където плодородната почва е лукс,не е като българската.
Миме- Hug
много образователно си постъпила.Градинарството е и отговорност. Laughing

# 518
  • Русе
  Mime, най обичам такива гости. Да ми оправят градината, а и на критики нося.  Simple Smile
Утре на вилата се готви голям купон. Двама от приятелите ни са решили да празнуват рожденните си дни на нашта вила   #Cussing out , Очакват се над 20 човека. Обаче съм сигурна, че никой няма да се юрне да ми плеви градината.Cry

# 519
Ани, аз нямам много опит с плоскореза. Пробвах го едва 2-3 пъти- и малкия  и големия. То малкия е много малък, снимката лъже визуално, да кажем че е дълъг около 8-10 см. и е много удобен за премахване на малки тревички по лехите между корените на разсадите. Сега точно при нас се вихри тученицата. Ами много лесно и бързо с плоскореза ги подсичам, ако ги скубех щях да загуба поне 10 пъти повече време, ако ги копаех или тесах с мотиката- също. Просто го пързалям по повърхността и малко под нея и той бръсне всичко. Оставям ги на място да гният щото са малки още и не е грозно (ако ще гледаме естетиката), те до следващата обработка вече са изсъхнали и почти не се виждат.

Ани, да, така е, статията макар и популярна е впечатляваща. Изгледахнякои филмчета за това как се работи с това уредче, наистина има нужда от време за да свикне човек да борави с него, но пък "бръсненето" не е проблем, лесно е.

Весе, аз опитах с една високоповдигната леха. Явно за нашия климат не е много подходящ начин, или поне на мен така ми се получи. защото жегата лятно време е голяма, площа е опечена буквално, а като е издигната пресъхва много бързо и се загрява още повече. може би тези лехи са по-подходящи за по-северните страни, а при нас лехите на земята са добро решение.
Но съм много далеч от някакъв макар и минимален натрупан опит за да мога да говоря за това. Вероятно само с дебело мулчиране на лехата на земята ще е достатъчно да се запази влагата и сега смятам да отвоювам от мъжа ми (консерватор до края) една леха с домати и да му демонстрирам разликата

# 520
  • густо майна Филибето
Calico , така е, плоскорез си трябва. И аз нали съм мързелива , но пък съм чела за Фокин, Курдюмов и този онзи, вчера като си гледах пипера, дето е заприличал вече на полянката ми с трева, взех тесличката и остъргах всичко за нула време.  Grinning Виж, ако беше с дълга дръжка, съвсем нямаше да го усетя, но така голямо дупене падна, беше почнало и да се стъмнява и замалко да обръсна 2-3 пипера. И почнах пак да нареждам на моето момче - виж, хората го измислили, къде ще маам тука с мотиката и т.н. и т.н. Simple Smile И треволяците продължавам да си трупам в междуредията, обаче не зная като станат по-високи тревичките, които се промушват между рехавия ми мулч, как ще ги махам newsm78 Трябва или изцяло технологията на Курдюмов, органично земеделие, или на природното земеделие, с комбинацията засега не се получава. Във всеки случай в царевицата, където слагах окосената трева, още няма плевели.

Веселчето , ти се оправяш с руския, братушките си правят плодородие като в природата - трупат мулч и произвеждат почва. Привържениците на този метод си имат едно мото, което звучи горе долу така - Умния отглежда реколта, а мъдрия - земя. Идеята е, че плодородието го правят червеите и почвените микроорганизми, които се хранят с органика. Разкопавайки земята , ние ги лишаваме от тяхната храна и те намаляват, а от там и плодородието. Затова ни се налага изкуствено да храним почвата. Намалява имунитета на растенията и те повече боледуват.
 Ето как го прави един от тях http://dacha7.ru/arhiv/ Доколкото разбрах, за година получава около 1см хумус, и след 10г прилагане на метода , му се е наложило да изгребва пръст от повдигнатите си лехи, за да сложи нов мулч. Аз на негово място бих заковала още 4 дъски и ще продължа да трупам, но сигурно си има обяснение защо изгребва, а и аз може да съм по-мързелива. Simple Smile

Моите домати "Рила" имат и китки от по 9 домата Shocked Дали ще ги изхранят, защото аз толкова не съм виждала, другия ми, селски сорт , е от розовите, те са  до 3.

Последна редакция: сб, 12 юни 2010, 07:15 от Ljuboznatelna

# 521
Любознателна-ще разгледам и помисля в/у руското почводелие.Може и да са прави.Макар,че на живо съм виждала само тяхното традиционно земеделие,съобразено с географските им условия.
На север-картофи,ряпа,моркови и плодни храсти,на юг-средиземноморски зеленчуци,грозде...
Вчера занесох лист от тиква в найлонов плик да го прегледат под микроскоп в градинския център.
"Посипаното  кафе"по листата се оказа...акото на ухолазката.
Гледай какво име са дали на някогашната щипалка.
Като охлювите нощем пасе.Била полезна ,докато не се размножи или я подмамиш с....тор от червено кърваво месо(моя милост).
Човекът вика:"Отваряш кутийка с бира,пиеш половината-другата заравяш в почвата,през нощта те ти идват на гости,нe пасат,а само пият и се давят.Това е.И да не пръскам със зехтина листата на тиквата(както вече направих вчера),че им е бил любим.
И да гледам бирата да е права в земята,че малките катерички също ги теглело.
Виждал бил  и пияни катеринки,за което давали 15 дни ощественно полезен труд. #Crazy
Ето снимка:
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/moyata-gradina-2010.481259.19185612
ПС.Може ли на малък участък да се работи с плоскорез.Аз си го представям с размер на сърп... newsm78

# 522
Вес-като залагаш бирата сложи и някоя пържолка за катериците та поне да имат избор от кое да избират Joy Joy Joy
Всичките ли тикви са нападнати от тая гадинка Confused Дано успееш да ги оттървеш Peace

Зеленцето ми е нападнато от пеперудки Close даже и яйца намерих по листата.Мъжо ще пръска не само него но и цялата градина.
Тиквичките имат завръз вече.Поливаме през два-три дни.Верно е че доматите развиват дълбока коренова система,а тиквите могат да пуснат коренище дълго 4 метра и повече зависи от сорта.

Нещо искам да ви питам:Има ли такъв който да полива със разпръсквач градината?Какъв модел е най-практичен?Питам защото мисля да си купим.
А ако някой е намерил полза от друго поливане да каже!

# 523
  • густо майна Филибето
Веселчето , аз попаднах и на братушка , който си стоварва листен и тревен отпадък + мулч в междуредията и имаше въпрос за охлювите - пише, че предпочитали мъртвата материя и си пасяли долу при органиката, не се качвали на растенията, а били даже повече от преди. Намерих решение и за моя проблем с малкото оскубана трева. Трупам купчинка, на другото място растат плевели. Остъргвам ги , или по нашенски ги тесам, прехвърлям купчинката там. На празното място растат плевели - в някакъв момент повтарям процедурата. Simple Smile
На север-картофи,ряпа,моркови и плодни храсти,на юг-средиземноморски зеленчуци,грозде...

Ние сме облагодетелствани. Една потребителка от Караганда беше писала, че заморозките свършвали през юни и започвали наново в септември ooooh! Ставаше дума за домати .

# 524
Тия руснаци, умират да си видят някоя скицичка публикувана. Преди 48 години ковачът на ТКЗС "Трудолюбие" с Дряновец, окр. Разградски  правеше плиткорези от обръчи за каци и с тях кооператорите разреждаха захарно цвекло. После чавдарчета и пионери го вадеха и чистеха и отпътуваше за захарния завод в Русе с трактори. Как не сме се изпоосакатили с тия големи ножове, с които чистехме цвекло, не знам. Със сигурност в трети клас, в началото на учебната година, вместо на училище, ходихме на бригада. Бил съм на 9г и половина.
Сега ако трябва да си направя такова нещо, бих ползвал лента от автоматична ножовка, или острието на някой счупен нож. Майсторлъкът ще е да се нагоди ъгъла на острието спрямо дръжката. Грахът на Куркума ще го изчака, като гледам моя.
Скоро ще приключа с ягодите, вече бера последните - дребосъчки, но сладки и ароматни.
На Веселчето катерицата яде пържола. Ово е стандарт, както рекъл един сърбин в Ню Йорк.

Общи условия

Активация на акаунт