(Био) зеленчукова градина 3

• 115 380
  • 740
  •   1
Отговори
# 555

Удари ни яка градушка у Сф - като голям боб! Shocked
Дойде от към "нашето село", зави през Витоша и пак там отиде.
Отивам да видя пораженията и ако нещо е останало ще снимам...
Успех и дано няма повече такива изненади!  Praynig

# 556
  • София
За съжаление в нашата градинка половината растения са на земята  Sad. От доматките имам два корена направо смазани. От сандъците с петуния - максимум два да са оцелели, останалото е за хвърляне.

Днес, трябва да пръскаме, да не забравите. По принцип се препоръчва с медни препарати, ама става и с какъвто и да е фунгицид. Хубаво е да се комбинира и срещу неприятели - въшки и други.

# 557
Ана, мерси за поздрава!   bouquet Много ти е хубаво езерото.

При нас снощи едва капнаха няколко капки, за щастие градушката ни се размина (този път поне).

# 558
  • Стара Загора
Привет на всички градинари и от мен StopИ аз  тази година  за пръв път реших  да си направя  зеленчукова градинка.Посях си грах,зелен боб,домати,краставици,тиквички,пепер,магданоз,чубрица и за моя изненада всичко тръгна добре.Вече си късаме тиквички и страшно много ни се ослаждат.Дано всичко продължава във  същия дух.Ето и малко снимки
тиквички
[/url]
домати
[/url]
и краставичка
[/url]
 Само незнам дали това по листата е мана или са изсъхнали от жегата

Последна редакция: ср, 16 юни 2010, 14:54 от nelinka_stz

# 559
Здравей Nelinka,
сродна душа си ми ти...
Все едно си надникнала в моята градина-само,че през океана. Hug
Е,не върви така леко.Побутвам,проскубвам,пресаждам,само плашило още нямам,но ми е радостно и вдъхновяващо като чета този Форум.И щерката докосва  за пръв път в живота си магията на градинарството.
Лоши са градушките.Не започнаха ли да разбиват облаците вече?Нали и вие данъци плащате...Крива работа,тъжна...
Ани,а водните лилии успяват ли да презимуват при теб?
Наблизо има езеро с лотоси,които издържат студовете ни.
Красота невиждана,с дървени мостчета,блатни птици ,лястовички  гнездят под стрехите на беседките.Лятно време на залез слънце босоноги двойки се венчават.Такава душевна хармония струи..
Малко снимки и от мен.
http://vkoukova.snimka.bg/flowers/prolet-v-long-grov.479156.19244590
ПС.Тук продават и меден сулфат като пудра,която директно се тръска на растенията,за да не се стимулират маните допълнително.Аз не ползвам,заради убежденията си,пък и рядко има градушки.Малки са ми площите,имам и едни бели платнища,които мога да разпростря над растенията в случай на нужда,те биха поели силата на градушката...
Вчера гледах в градинския център продават и разсад на китайско зеле,което те ползват за ..кисело.И това са ни откраднали азиатците...
А индришето продават като цвете с/у комари.Не бяха чували,че става за сладко от печени сини сливи... Joy

# 560
Става за всякакви сладка и компоти, ако плодовете нямат собствен аромат.
Тая сутрин мина една хала, малко градушка, как казваха в СЗ - сприя. Mr. Green
На съседа кайсията се разцепила на две, съборила оградата и заприщила пътя. Имам домати килнати над вързанката, сякаш няма счупено. Такива работи.

Нелинка, като поливаш, пази да не мокриш листата на краставиците.

# 561
Ето първата реколта от градината :http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1942/197735604417265012371276 … QtgsXLZLFkZrJ.JPG
Имам още боб да бера.Има и тиквички за готвене Shocked въпреки,че преди два дена бяха колкото показалец.

# 562
mimi_vi2, не се подценявай! Не е първа реколта, а ам"найста! Като се сетя за репичките ти, краставичките... Боба нисък ли е и какъв сорт? Виждам, че имаш сини метличини, много ги харесвам. Самосевки ли са или от разсад?
Взехме да пълним кошниците, време е вече и за рецепти. Как съхранявате тиквичките за зимата?

# 563
Във фризера, настъргани и с нарязан копър. В найлонови торбички, за тиквичкени кифтета.
Съседката отдолу ги реже на пръчки, колкото палец, и маринова по рецептата за мариновани корнишони. Казва, че били по-хубави.

# 564
Бобът е нискостеблен и не преде  и е отрупан със шушулки.

Amber-на боба не му слагайте вейки за да се катери.Ще чакам да се похвалиш колко си набрала след като стане.

Ани,аз не се подценявам има кой да подкрепя-мъжо LaughingКраставици всеки ден бера.Тя бебката върви и ги наобикаля и вика-ам-ам Laughing Joy
Митличините са купешки-купих си "Микс за алпинеум"и там имае поне 4 вида такива височки цветя.Незнам дали при семе Rolling Eyes ,че да си събера за догодина?
Лично на мен този мис не ми хареса.Сега се мъчат да цъфнат и кълдаръмчетата.
Утре ще готвя задушен боб,останалия като го обера мисля да го бланширам и във фризера.
За тиквичките-чета из нета,че може и туршия да се направи.Миналата година бланширах тиквички и ги сложих във фризера нарязани на кубчета обаче за супа.Чувала съм тук от бабите,че ги правели като киселите краставички,ама аз такова нещо не хапвам.То нее ли краставица-не става.
Наближава времето и за варене на ракийка.Тъй, че трябва да стягаме туршийте Mr. Green Laughing

# 565
  • преди Варна/сега Горна Оряховица
мими, тиквичките стават и на сладко  Hug за зимата

# 566
  • DE
Вие тук само за текили, ракии и мезета се разправяте Mr. Green
Но като ви гледам реколтите, заслужавате и по една ракия Hug
Вълкът с ....ник, имам спомени от старата баня в Разград !
Баба ми ме водеше един път в месеца там, да сме се накиснели добре !
Жалко че са я съборили. Направо си беше "паметник на културата"!
(вътре беше пълно с разни култури)
След вашите снимки с огромни доматета, и аз цоп с няколко снимки !
Моите сега почват да цъфтят !
 А чушките са някакъв измислен сорт!
Малки, дълги и жълти. Ще видя какво Ще излезе есента newsm78

ivematze.snimka.bg/flowers/gradina.507336.19250349

Аз тиквичките ги мятам на грила ! Правя марината, слагам копър и чесън ! Заварявам като краставичките !  Така правя и маринован патлажан  chef

Последна редакция: чт, 17 юни 2010, 02:50 от matze

# 567
  • густо майна Филибето
matze , страхотна градина! Дощя ми се да седна на онзи шезлонг при скованите и вече боядисани мебели (и те са станали страхотни) и да боцкаме доматчета на салатка Simple Smile
Тиквичките ги харесвам само пържени, майка ми има търпението да напържи много и да ги замрази. Аз засега не, затова не сях.

# 568
Има едни тъмнозелени, с повече сухо вещество, по-бързо се изпържват и на вкус се приближават по-към тоя на патладжан. Ама Вълчицата пък не ги харесва.

# 569
  • преди Варна/сега Горна Оряховица
   Ljuboznatelna      обаче шезлонга е вече зает  Joy      http://ivematze.snimka.bg/flowers/gradina.507336.19239055.big
matze това http://ivematze.snimka.bg/flowers/gradina.507336.19162847 е страхотно , как се казва? Чудесна градина имаш   bouquet поздравления

Общи условия

Активация на акаунт