(Био) зеленчукова градина 3

• 114 527
  • 740
  •   1
Отговори
# 720
  • густо майна Филибето
И аз си садих райска ябълка , обаче като декоративно дръвче Laughing Има красиви тъмнозелени листа, които есента се обагрят в червено, а ябълките стоят на дървото дълго след като листата са паднали Simple Smile  Това нещо не мога да го ям, но ако имам ябълки след време, може да им измисля някакво приложение Thinking
Дедо, и ние сложихме три лешника тази пролет, но само единия се хвана без проблем, другия почти се предаде, но сега виждам, че е изкарал отдолу нови листенца, а третия май няма да го бъде. Кога да чакам реколта? Grinning
Въх, сега докато пиша, се сетих, че имам една бяла череша, която не съм се сетила да проверя дали е узряла smile3555 Имаше десетина черешки. Вишната си ражда от първата година, нищо , че е най-дребна от всички овошки. Абе тия пловдивчани са засадили вишни покрай улиците, пълно е, и никой няма кой знае какви мераци да ги яде Rolling Eyes А аз ги обожавам пресни и на компот! Също и посипани със захар - ред вишни, ред захар.
Не зная да ви оплаквам ли за дъждовете, да ви завиждам ли. Тука духа и изсушава всичко, а дъжд няма, днес поляхме каквото успяхме и утре цял ден това ще правим. Ами като сме насадили едни храсти гъсто, гъсто, пък те като дървета.... Confused Отложих първия домат за утре, даже ще са три. като си извадя и лукче, скъсам краставичка, и врътна мръвка на барбекюто.... Grinning И бира ще има, но аз ще съм шофьора Confused

# 721
Ех,Любето само в сънищата си виждам такава гледка.
Райска градина...Вървиш,повдигаш натежали клончета от плод,капят райски ябълки,строшиш лешниче,разровиш листата-я,краставичка,я тиквичка,мирише на джоджен и босилек.Чисто,росно,екологично,босоноги дечица припкат по тревата.Бубите си стоят по местата,работят-едни опрашват,други-торят..Ядат се една друга кротко.Ех... Rolling Eyes
Дедо-а високи ли храсти са лешниците?На широко или на високо се разпростират?И за фурмите повечко информация ,моля. Hug
Аз пак с моите краставици.Ами те са само с женски цветове,станат по 2 см и пожълтеят.Четох,че може да са им множко цветовете на един филиз.Преброих 15 .Освен да свалям и да завивам в японско шуши.Засукват в ролцата с рибата току що развили се корнишонки.
И едно патладжаново запитване имам.Не трябва ли да е по-висок ,когато цъфти?
Моят е под коляното ми,а вече има по 3 цвята.Дано поне той да не стане като джанки на размер.
Боб вече нямам,но пък откъснах 10 см люта унгарска чушка за гювеча.Задоволена съм от огъня в нея.Обожавам люто. Blush
Миме,китайският чесън стана както каза Куркума  Rolling Eyes
-на една дебела скилидка,но е миризлив,гори устата и на таратор плаче за мастика.
Любознателна-  Hug
иди да видиш бялата черешка,че бързо загниват.Може и да имаш за сладко,кехлибарено. И вишновка да направиш,ама в коняче...Тук пуснаха Спрайт с вишни.
Пише на бутилката-мощен,невиждан антиоксидант. Laughing
Бавничко преоткриват Стария свят американците,ей.

Последна редакция: сб, 26 юни 2010, 16:51 от Веселчето

# 722
Лешникът става не много компактен храст - 2-3 метра височина и диаметър.
Люб - реколта след 3-та 4-та година, ама както казах, иска висока влажност на въздуха, не толкова поливане.
И при теб не са много благоприятни условията, както и при мен, но ще се инатим.

# 723
Дедо ми пусна мухата с лешниците. Laughing
На студено издържат,с гъвкави клонки са,ще преживеят вятъра и торнатата,задушно-влажно.
Зачетох се как да се засаждат от орехчета.
Сипваме в кофа с вода.Който изплува махаме,потъналите оставяме.Поставяме в найлонов плик с ципче отгоре.Зариваме с влажен пясък.Поставяме в отделението за зеленчуци на хладилника.Най-отдолу.Периодично проверяваме за плесен или развален лешник в торбичката.Ако започмен стратификацията през Октомври-Ноември ще можем да преместим в почва през Февруари.Малки саксийки,с пръстта пробиваме дупчица.Внимаваме с поливането,да не прекалим.Почвата да успява да изсъхне м/у поливанията,за да се вкорени по стабилно растението.
Преместваме в градината,когато температурата достигне най-малко 60 градуса по Фаренхаит.
След 3-5 години  чупим лешници.

# 724
Много ти комплициран метода.
Аз ти предлагам друг. Кога си у нашенско, ми се обаждаш.
Нося ти издънки от два-три сорта, черпиш едно.
Скриваш ги в багажа /че е забранено/ и си ги засаждаш у мичиганско наесен.
Залъгваш катериците с пържоли и накрая се хвалиш с Дедови лешници.

# 725
Лелее, Веселчето, няма никакъв смисъл да храниш тлъсти мичигански катерици и с лешници.
Абе гърците знаят някаква хватка, Вълчицата казва, че при тях не са храсти, а дръвчета.
Това постоянно избиване на издънки от лешниковия храст не е приятно.

# 726

Това постоянно избиване на издънки от лешниковия храст не е приятно.

e да де Laughing
аз за к'во искам да й ги набутам Mr. Green

# 727
Гледам тук в един двор също гледат лешника като дръвче. Аз пък иска да избиват издънки, да завземе един буренясал участък на градинката ми, но има да си почакам сигурно десет години поне, в момента ми е само една клечица с няколко листа...

# 728
Вес,много хубаво,че чесъна е покаръл.Мога да пробвам да надупча малко ей така за зеленко.Да има за дроб сърма.

И аз не знаех,че може да се направи плодова тор.То тая година и без друго няма много плодове и за ракийка едвам ще съберем.За торчица няма да остане.Сега виждам,че Черницата окапва ама прасчовците я уползотворяват.
В градината е лекинко поизветряла почвата от горе.Може да се копае но е кално още.Откъснах днес две доматчета от парника.
Четох някъде,че през другия месец може да засеем краставици за по-късно.Като престанат дъждовете може и да засея да пробвам какво ще стане.
Няма завързал боб след като го обрах.Предполагам,че е от интензивните валежи.Може и няколко гнезда тиквички да сложа,имам едно местенце стой си празно.

# 729
  • густо майна Филибето
Мулчираните градини,които виждам наоколо не са просто посипани с дървени парченца,а всъщност имат многогодишно дебело покритие-5-7 см.Като разровиш с пръчка,влагата е след първия сантиметър и надолу.Отгоре е сухо.Там където е гниенето.
Мулчират рано пролет и късно есен.Такъв сериозен процес на зеленчукова градина не съм виждала.
По-рехавко завиват-с накълцана слама объркана с торф,сено от соя.

Ясно, руснаците, дето ги чета, просто са открили Америка Laughing Ами така е, като не зная други езици Grinning

Да ви разкажа как гледат картофи под слама(сено или други треволяци)

Това са го правили още в миналото поради липса на техника и време. Има малки различия в технологиите, но общо взето почвата , където ще се садят се разрохква, слага се семето/доколкото разбрах без да се закопава/, отгоре се насипва слама или сено с дебелина 30см и се приключва. Предполагам, заради климатичните условия там, не ги и поливат Rolling Eyes В началото тръгвали слаби, но после заяквали. Ваденето било също толкова лесно като отглеждането. На други места срещнах и закопаване около 7см, като сламата я трупат на два пъти - първия път само 10см, когато картофа се покаже 15-17см отгоре, засипват с още 20см, като се внимава да е около растението, а не върху него.
Да онагледя - шахматно през 45см :

А това е реколта на картофи, засадени на участък, който не е обработван 8г /това обяснява и по-големия добив, който с годините става по-малък/, под мулч от бурени. Всяка купчинка е от корен картофи. Най-голямата е с тегло 5,8кг. Среден добив - около 3кг на корен. Семето е разрязано на две и посадено заедно през 40см.

Ето и разказ в картинки на Александр Мчедлизле:
Първо разр … 72;та
Картофите, … 79;ва
Засаждането - през тридесет см шахматно
Засипва с к … 86;ст
Полива с ра … 3; Ем/има го и в Бг/
Засипва съ … 72;ма - около 40см
Засипва и п … 80;те, в случая няма достатъчно слама и е с дървени стърготини
Картофите  … 90;ат - излизат над сламата по-бавно, отколкото ако са засадени в земята.
Получава с … 86;ва
Реколта - сламата се маха с гребло и на повърхността са картофите.
След събир … 80;те - в междуредието нищо не се маха. Сеят се седерати - в случая може би рапица /редька масличная/
От тук

А някой може ли да ми разясни какви са тия зелени мрежи, които видях над една градинка Rolling Eyes

Последна редакция: нд, 27 юни 2010, 07:31 от Ljuboznatelna

# 730
Мрежите,мисля че бяха на Мария F. За тях ако става въпрос предпазват зеленчуците да не ги калвът птиците!

# 731
Биоградинарите тук ползват вид памучни,тензухени мрежи,с които завиват посажденията си.Вярват,че предпазват не само от птиците,но и от насекомите.Светлината минава през тях свободно.Единственото неудобство идвало,когато потрябват пчелите за опрашване.
В един Форум,четох,че една мераклийка хваща пчела и пуска я вътре.Тя ходи,гледа,опрашва цял ден,а привечер я освобождавали.Така "обучена" на другия ден пак се връщала,че и другарки си водела.Аз не съм запозната с пчелната комуникация.Може и да е раздувка.
Според мен е удачно да използваш бели покрития,ако гледаш грудкови или листни зеленчуци.
Гледах на фото парник като на Мимето,но покрит не с найлон ,а със по-плътен плат за ранни зеленчуци.Ще пипна в магазина материята да видя дали има изкуственни нишки.
Любознателна-да добавим линковете ти към темата. Hug
Толкова картоф,такава леснотия като гледаш,че да ти се прииска..Само ме интересува какво е химическото съдържание на Байкал М...
Като гледам тук какви добавчици продават-с едно пръскаш,за да зазреят доматите,с друго за да са  равномерни,с трето да избуяват листните култури.И са им налепили зелени етикети-"Органик".Трябва да се чете дребния шрифт,обаче. Naughty
Момчета-не ме отказвате,а само амбицирате за лешниците.Вярно е,че почти забравих за катериците. Embarassed
Според мен те ще налитат повече на жълъдите в дъбиците наоколо,но не се знае.
Миме-ти какви овошки имаш?
Нашите прасенца хрупаха костилките на джанките,обожаваха ги.

# 732
Вес,доста интересно е това за завиването на зеленчуците с материя.Идеално ще еза зеле,за домати от тип Рома от по-храстовидните видове.
Ако можеш Вес снимай в магазина или да ни покажеш сайт с тези платна.Брей,все нови хамерикански неща научавам  Laughing
Иначе във нас маме дръвчета: ябълки,джанки и сини сливи,кайсии,черница,череши,праскова.
Ами това е! Hug

# 733
  • Русе
Първо да се оплача, после ще се хваля. Имам проблем с патладжана. Започват да му увяхват долните листа и да пожълтяват. Не мога да разбера дали е болест или нещо бъркам в отглеждането. Ще ви покажа снимки ако някой знае нещо по въпроса да помага. Предварително ви благодаря.
http://an65.snimka.bg/hobby/moyata-zelenchukova-gradina.509128.19400722
http://an65.snimka.bg/hobby/moyata-zelenchukova-gradina.509128.19400817

# 734
Здравейте,
нов съм в този форум. Направи ми впечатление, че всички сте запознати много добре със земеделската работа и реших да ви попитам, защото агрономът, с който се консултирах, не можа да ми помогне. От известно време се свиват листата на доматите ми във вид на "масури". Третирах ги с Родомил Голд, Вастак. При първото пръскане, което беше около 13 юни, имаше леко подобрение. Но след последното пръскане - на 24 юни - няма резултат.Не мога да разбера какво е заболяването и с какво да ги третирам. Не се забелязват въшки по листата, не са маносани. Интересното е, че не всички растения са засегнати. Ще се радвам на положителни отзиви, защото съм се видял в чудо.

Общи условия

Активация на акаунт