Машина за хляб-32 част

  • 45 143
  • 735
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 0
танита 3 прекрасна пита, с какво си я поръсила?

с нищо,като се оформят топчетата се топват в масло объркано с магданоз и чубрица-така е по рецептата
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,283.msg15103.html#msg15103

Последна редакция: ср, 02 юни 2010, 14:12 от танита 3

# 541
  • Пловдив
  • Мнения: 27 164
Браво newsm10 Изглежда перфектно.Моля Ви мами помагайте!От 6 месеца имам машина за хляб,и от 1 месец ми излезе един малък проблем с почистването.

Да не е от бременността тази непоносимост към миризмата. След толкова чистене, миене и ползване едва ли е останало нещо за доизгаряне.
Остави казанчето, ами огледай вътре машината без казанче дали няма там брашно по реотаните.

# 542
  • Мнения: 786
Ето ме и мен с едни проблем.Вече втори хляб ми става на тухла.А преди тази рецепта е работила на 100%.Правена е по таблицата на Ердинч и ставаше такъв хубав хляб.А сега почвам да работа зя строителството Mr. Green
Какво става newsm78
Рецептата - 360 мл пр.мляко, 400 бяло брашно 200 пълнозърн. 10 мл олио,10 г захар, 8 гр сол, 8 гр суха мая.

# 543
  • Русе/София
  • Мнения: 1 838
ВяраВики да не би да си сменила брашното?

# 544
  • Мнения: 279
танита 3, перктна пита, чак ти завидях Rolling Eyes
С моето хлебче, както предположих, нищо не стана. Истинско паве. Още се чудя да го мятам отсега или да изчакам до довечера, ако някой се излъже да го пробва. Иначе май не е много зле на вкус, но не се е надигнало. Нещо не можем да се разберем с тези ръжено-пълнозърнести брашна. То ясно, че ще е по-сбито от белите, ама чак пък толкова... Ами не искам да ям бели хлябове.

Имам спешно питане. При първо месене имаше хубава топка и чисти стени на контейнера, стоеше си топка и при първото втасване. Започна второто месене и топката се превърна в гъсто кексово тесто
Винаги съм следила да е на топка тестото и да не маже под бъркалката преди да започне втасването. След като започне втасването го забравям и си става перфектен хляб  Peace. От самото втасване се променя консистенцията на тестото и започва да лепне, нормално е. Като се маха бъркалката преди печенето също лепне, но не се добавя брашно. Според мен е грешка добавянето на допълнително брашно след като вече е втасало тестото, предполагам че няма да се получи хляба.
 
Понеже нищо не разбирам все още и затова  винаги следя процеса, но до сега такова вторично размазване не е имало. Трябва да има причина. Същинското втасване не беше започнало въобще.

# 545
  • Мнения: 224
Ронго колко трае 1-вото ти месене? Моето е 10 мин и ако се случи да добавя брашно си мисля че понякога не мога да реагирам колко брашно да сложа и също топката да поеме добре допълнителното добавено брашно, но това са само мои си предположение, защото и аз много не разбирам  Grinning

# 546
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
  • Мнения: 728
Ронго, спокойно, и аз произведох нощес едно паве. Паве, ама вкусно. Иначе сбито, не се надигна, неугледно. Точно ръжено пълнозънесто брашно пробвах и го направих както си пишеше на опаковката  310 мл. вода (сложих айрян) на 500 гр. брашно. Мажеше ми, та бутнах още 2 с.л. брашно и се надявам това да е причината.
Възможно ли е при ръженото брашно топката да е "мажеща" и после да се стегне? Ако го направя по пропорцията от рецептата, видя че "маже" и не сложа допълнително брашно, дали ще стане по-пухкав хлябът?  newsm78

# 547
  • Мнения: 224
Ронго, спокойно, и аз произведох нощес едно паве. Паве, ама вкусно. Иначе сбито, не се надигна, неугледно. Точно ръжено пълнозънесто брашно пробвах и го направих както си пишеше на опаковката  310 мл. вода (сложих айрян) на 500 гр. брашно. Мажеше ми, та бутнах още 2 с.л. брашно и се надявам това да е причината.
Възможно ли е при ръженото брашно топката да е "мажеща" и после да се стегне? Ако го направя по пропорцията от рецептата, видя че "маже" и не сложа допълнително брашно, дали ще стане по-пухкав хлябът?  newsm78
Аз 2 пъти правех ръжен хляб. И на мен ми се мажеше повечко но пък стана доста вкусен и си бухна без проблем , но пък чст от брашното беше бяло. Доста голям процент от правещите хляб тук слагат и бяло брашно за да може да бухва а не да служи като строителен материал Simple Smile А да питама каква марка ръжено брашно си взела?

# 548
  • Мнения: 2
Мерси за съвета Янтра!Аз няколко пъти я огледах и нямаше брашно .Като гледах тука из форума и след като се позамислих малко,и след дългите чистения с препарати, открих един начин за премахване на миризмата.На гъбичката сложих малко оцет и леко я намокрих с малко вода и сега миризмита изчезна. Благодаря на всички за полезните съвети!!! smile3525

# 549
  • Мнения: 1 254
относно ръжените хлябове-няма как да очаквате да се надигнат и да бухнат като белите. Може да добавите бяло брашно за по-добър външен вид. рецептата която аз правя е 1/3 пълнбозърнесто, 1/3 типово и 1/3 бяло брашно надига се задоволително.
Топката която се образува не 'стяга' след това, трябва да се получи хубава топка както е показано в първия пост

# 550
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
  • Мнения: 728
Електра, вчерашното брашно беше ръжено-пшенично пълнозърнесто с ленено семе на мелници Арчар. За първи път го опитвам. Преди това пробвах едно пълнозърнесто брашно "Здраве" с овесени трици от същата марка Арчар и много ми хареса. И  двата пъти действах по указанията (пропорции, съставки) върху опаковката.

Мис Каприз, благодаря за указанията, накупила съм чисто ръжено и чисто типово брашно, ще пробвам твоята пропорция.  Heart Eyes

# 551
  • Мнения: 279
Брашното е Арчар "пълнозърнесто пшенично-ръжено" така пише, а това , което добавих след втечняването, пак е Арчар, но "грахам".  Първият цикъл на месене е 10 мин. и топката беше точно както трябва, според показаното на първа страница, а после се втечни направо, не просто да лепне. А предишният път, когато това се случи беше с бяло брашно, вече пробвано и пробвана вече рецепта. Много ми е странно - водата е същата, маята е същата, солта е същата. В днешната рецепта има и мед, но в тази за белия няма.
Иначе не съм очаквала да бухне както бял хляб, но паве...Трябва да се обединим с ВяраВики и да подпомогнем пътното строителство и без това нашата улица е паваж и сега я ремонтират Joy Може би трябваше да го оставя като кекс, в името на науката да видим какво би станало.

# 552
  • Мнения: 2 214
Никога не добавям допълнително брашно след втасване, кво си правил, правил, всичко трябва да е било преди втасването.
А пълнозърнестото и ръженото брашно по принцип се отпускат много след втсването не ги пипай.

# 553
  • Мнения: 279
А-а-а, мерси,ще знам за тези брашна, но нали първото втасване било за маята или пак нещо не съм разбрала.
А бялото брашно защо се отпусна тогава?

# 554
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
  • Мнения: 728
С Ронго значи сме ползвали еднакво брашно на Арчар, само дето моето е с добавка ленено семе. На мен ми мажеше още при замесването и е трябвало да го оставя така.  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт