Машина за хляб-32 част

  • 45 092
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
  • София
  • Мнения: 8 502
Ердинч може би ще отговори по-компетентно от мен. Аз ще споделя това което съм научил.

Значи тази технология нашите баби от време оно са я ползвали ама то защото са искали да дадат възможност на маята да се "нахрани" и размножи (не знам дали забелязвате, че тук количеството на маята се намалява). Тя самата (новородена) пресна мая не мирише така като тая дето я купуваме пресована.

Та затова нали всички "утежняващи" тестото добавки (захар, мазнини, яйца и т.н.) са ги добавяли вече при второ омесване на тестото, когато вече имаме и силен глутен и достатъчно мощна мая.

Та значи може и от прясно мляко  (съответно айрян) да си замесите първоначалното тесто, но разните му там захар, яйца, мас, масло и т.н. (демек това което отнема достъпа на маята до течностите) ще добавите във втората фаза.

Не знам дали успяхте да прочетете един линк от козуначената тема, който ви дадох май в миналата част на тази тема (а може би и преди това), където една дама беше публикувала една много стара публикация, от която ставаше ясно, че така навремето са правили и козунаците.

Аз например така нареченото "маяно" тесто си го правя още от вечерта, държа го на хладно (не в хладилник) и на другия ден си меся хляба, но в моето семейство е прието когато се прави хляб, това да е хляб без всякакви излишни луксозни добавки и може би това има някакво значение.

Впрочем миналата седмица във второто омесване към "маяното" тесто добавих само пълнозърнесто и ръжено брашно и пак се получи сполучлив хляб (айде да си кажа, че и аз нарушавам принипите, в него имаше ким на зърна).

# 601
  • София
  • Мнения: 1 379
Дядо Хаджия,да разбирам ли така -първо брашно и вода само ,после след престоя мая ,захар,сол, -това ли е технологията? После месене,прегъване ,втасване и печене.

# 602
  • Мнения: 481
Дядо Хаджия,да разбирам ли така -първо брашно и вода само ,после след престоя мая ,захар,сол, -това ли е технологията? После месене,прегъване ,втасване и печене.
Аз поне така правя  Naughty и хлябасе получава.

Искам да питам, който  правил козунаци. Аз снощи замесих козунак. Използвах една рецепта някъде от тази тема ( Blush  не помня къде точноя видях и си я разпечатах). Та въпроса ми е - каква е причината козунака да стане като хляб, не стана на конци а като го отрязах вътре си приличаше на хляб. 
Дали не е втасал достатъчно се чудя newsm78 - като го омесих, оплетох го и го оставих 1 час да довтасва. Не посмях повече за да не превтаса. Беше се надул, но не беше удвоил обема си. Като започнах да пека се надигна, направо изкочи от тавата.
Довечера ще направя снимки, ако не са го изяли докато се прибера от работа  Joy
Иначе стана много вкусен.

# 603
  • Мнения: 59
Здравейте,
купих си вчера хлебопекарна и я изпробвах,резултата никак не беше добър,обърках програмите и съм в чуденка. newsm78
Много изписано,в много теми и съвсем нищо не разбрах. newsm78
Мога ли да помоля за няколко реда на бързо как,кое и най лесно се случват нещата с тази машина.
Благодаря ви,предварително.  bouquet

# 604
  • Мнения: 734
Направете рецептата на Полин - хляб с айран. Винаги става хубав. Сложете на основна програма продуктите - първо течните - после сухите. Когато започне да се замесва (при мен - първо по-бавно смесва продуктите, после - перките започват да се въртят бързо за месенето на тестото), при по-бързото въртене стойте до машината и ако не става хубава гладка топка: ако се маже под бъркалките добавяйте с лъжицата бавно брашно, за да може тестото да стане на топка; ако тестото е на топка, но е много "разръфано" отгоре и/или има остатъци по стените на контейнера - добавяйте с лъжицата бавно вода, изчаквайте тестото да я поеме и така - докато стане гладка топка. Хлябът удря в капака, хубав става. Аз заменям известна част от брашното с пълнозърнесто - пак на основна програма става добре. Можете да добавите ядки (ленено семе, сусам, белен слънчоглед). Можете да добавите малко количество подправки - например сминдух. Добавянето става при звуковия сигнал, който е малко преди края на месенето.
Основната програма е тази за бял хляб, около 3 часа и отгоре.
Успех.

# 605
  • Мнения: 7 779
Здравейте,
купих си вчера хлебопекарна и я изпробвах,резултата никак не беше добър,обърках програмите и съм в чуденка. newsm78
Много изписано,в много теми и съвсем нищо не разбрах. newsm78
Мога ли да помоля за няколко реда на бързо как,кое и най лесно се случват нещата с тази машина.
Благодаря ви,предварително.  bouquet
кажи каква ти е машината ?
какво искаш да правиш , за да ти се даде някаква насока ?
може да споделиш несполучливата ти рецепта , за да се опитаме да разберем къде може да си
допуснала грешка.

# 606
  • тъгата в мен
  • Мнения: 1 042
Благодаря,Хаджи.Аз пробвах веднъж да замеся първо брашното  с водата,НО.......изпуснах малкия момент,че тестото(по препоръката на Ердинч)трябва да се замеси за не повече от 4 минути.А аз го оставих поне 10 минути да се върти,та белким се събере на топка ooooh! (После при добавките беше много трудно получената ми твърда вече топка,да поеме мазнината и млякото....За друг път ще знам-по -проста рецепта и по-малко първоначално месене.

# 607
  • Мнения: 59
Машината е на Горение с една бъркалка и два съда,кръгал и вертикален.
Искам да се заредя с брашна/в смисъл по на едро/ може ли да ми кажете освен бялото,какви други да си взема?
Рецептата ми беше:
350мил. вода
1,5 с.л. масло/май сложих повече/
1,5 ч.л.сол
2 с.л. сухо мляко/аз сложих на половина с водата мляко/
2 с.л заха
500гр.брашно
3,4 мая/нея разтворих във водата и млякото/

Стана вкусен,ма отгоре потъна и сякаш се ронеше повечко.

# 608
  • София
  • Мнения: 8 502
Дядо Хаджия,да разбирам ли така -първо брашно и вода само ,после след престоя мая ,захар,сол, -това ли е технологията? После месене,прегъване ,втасване и печене.

Ето тук съм преписал дословно инструкцията на Ердинч. И изглежда е точно така както вие го казвате.

Благодаря,Хаджи.Аз пробвах веднъж да замеся първо брашното  с водата,НО.......изпуснах малкия момент,че тестото(по препоръката на Ердинч)трябва да се замеси за не повече от 4 минути.А аз го оставих поне 10 минути да се върти,та белким се събере на топка ooooh! (После при добавките беше много трудно получената ми твърда вече топка,да поеме мазнината и млякото....За друг път ще знам-по -проста рецепта и по-малко първоначално месене.


Аз лично не съм сигурен, че тези 4 минути са толкова фатални. Даже и аз понякога съм увеличавал времето за да омеся хубаво глутеновото тестото. Въпросът е после то да се отпусне много хубаво. Всъщност първо правим едно обикновено тесто за баница и сигурно знаете, че за да се уверим, че тестото се е отпуснало хубаво го "ощипваме" и ако не се върне в първоначалното си положение значи се е отпуснало.

Я да видим сега дали ще успея да опиша моята технология (тя е подобна на Ердинч):

1. Приготвяме глутеново тесто:

- 80 % от предвиденото брашно
- 80 % от предвидената течност

омесваме хубаво тестото и го оставяме да се отпусне (отиват около 15-20 минути). "Ощипваме" го и ако не се дръпне обратно а си остане ощипаното, значи тестото се е отпуснало. Стремете се тестото да бъде хомогенно и гладко.

2. Приготвяне на маяно тесто:

- 10 % от предвидената течност (топла, но не гореща)
- 10 % от предвиденото брашно
- 1 ч.л. захар
- предвидената мая

Замесва се много меко тесто. Оставя се хубаво да втасва (някъде между 10 - 15 минути) става едно такова само на конци.

3. Омесване на окончателното тесто:

Първите две теста се смесват и се добавят останалите съставки (сол, яйца, мазнина и т.н.). С останалите 10 % от брашното или течността се регулира консистенцията на тестото. От там нататък се продължава по начина предвиден за производството на изделието.

Това кето трябва да имате предвид е, че този вид теста са много подсилени от страна на закваската и при тях се получава така нареченото "разливане" по време на печене. Затова или правете малко по-твърдо тесто от обиковенното или пък намалете времето на втасване.


Ако ще използвате тази технология за направата на козунаци
следва да имате предвид, че захарта трябва да е разбита (разтворена) в млякото, а яйцата леко разбити. Но затова ще пишем някой друг път.

Описаната от мен технология се различава от тази на Ердинч с приготвянето на така нареченото "маяно" тесто. Затова онези, които искат да работят само по технологията на Ердинч трябва да изчакат неговите разяснения.

# 609
  • Мнения: 748
Аз да се оплача моята машина беше на ремонт ,че и изгоря мотора.Направиха я и аз вече доволна ,но уви как са настроили бъркалките много бързо въртят и като че ли от прекаленото  месене не ставаше хляба.Говоря за изпитани рецепти като този с айряна поне 4-5 пъти не става и не става-пада хляба ,един твърт а бе бясна съм.Снощи се сетих като видях ,че тестото е станало махнах бъркалките и така оставих машината без бъркалки до края,хляба стана точно такъв какъвто трябва.
И сега се чудя дали да я давам за поправка пак,че знам ли какво още ще и направят. newsm78
Машината ми е мулинекс от този модел който беше преди бегетите.

# 610
  • Мнения: 1
Здравейте Simple Smile отдавна не бях влизал тук Simple Smile и влизам за да попитам следното нещо. Някой знае ли рецепта за безквасен хляб - такъв за който се говори в Библията  Simple Smile моля ако някой знае такава рецепта да я напише на личен - да не я пропусна Simple Smile четох че маята причинявала много вредни неща и искам да опитам Simple Smile Благодаря Ви Simple Smile

# 611
  • София
  • Мнения: 8 502
Здравейте Simple Smile отдавна не бях влизал тук Simple Smile и влизам за да попитам следното нещо. Някой знае ли рецепта за безквасен хляб - такъв за който се говори в Библията  Simple Smile моля ако някой знае такава рецепта да я напише на личен - да не я пропусна Simple Smile четох че маята причинявала много вредни неща и искам да опитам Simple Smile Благодаря Ви Simple Smile

Маята не причинява никакви вреди. Не зависи какво а колко ще сложиш.
Един от вариантите на безквасения хляб например е содената питка.
Другия вариант са така наречените "пърленки" без мая. Приготвя се тесто от вода, брашно, сол и захар и се печат на котлон на много тънки питки.

# 612
  • Мнения: 224
Машината е на Горение с една бъркалка и два съда,кръгал и вертикален.
Искам да се заредя с брашна/в смисъл по на едро/ може ли да ми кажете освен бялото,какви други да си взема?
Рецептата ми беше:
350мил. вода
1,5 с.л. масло/май сложих повече/
1,5 ч.л.сол
2 с.л. сухо мляко/аз сложих на половина с водата мляко/
2 с.л заха
500гр.брашно
3,4 мая/нея разтворих във водата и млякото/

Стана вкусен,ма отгоре потъна и сякаш се ронеше повечко.
И моята машина е същата. И при мен някои от хлябовете стават понливи незнам дали при1ината е в мен или в машината. Вземи си пълнозърнесто, ръжено и типово брашно и най-вече бяло. В момента правя хляб с типово бяло и трици доста добре бухна. За сега не съм имала пробял с тази машинка, но рецептите в книйката която ми дадоха не вдъхват много доверие.

# 613
  • Мнения: 1 446
Някой по-горе питаше за козунаците и конците. На мен тази година за първи път ми станаха на конци. Използвах рецептата на Венета, само сгъване, никакво биене и месене.   bouquet

Записах си я и повече друга рецепта и технология няма да ползвам за козунаци.

# 614
  • София
  • Мнения: 10 221
На 500гр брашно  350мл течност са си много.Не знам откъде е тази рецепта,обаче на 500гр брашно върви между 270-300мл течност. Peace

Общи условия

Активация на акаунт