Машина за хляб-32 част

  • 44 732
  • 735
  •   1
Отговори
# 720
  • София
  • Мнения: 8 497

Комшу,

Тая технология ще я пробвам аз.

Току-що изпробвах пандишпановия кекс в микровълновата. Пече се между 8 и 10 минути. Като изстине ще ти кажа как са се развили нещата.

# 721
  • София
  • Мнения: 1 230
Страхотни сте,Ердинч мерси това ще се пробва.Само имам малко тъп въпрос тия чашки колко са големи  Rolling Eyes аз имам едни подобни 220 мл са,надявам се да не си търся после хлебчетата по фурната  hahaha

Понеже никой не ми отговори преди сега пак ще питам.На някой да му се е случвало да започне да му пада бъркалката по време на месене,а и ако е да каква може да е причината.

# 722
  • Мнения: 383
Страхотни сте,Ердинч мерси това ще се пробва.Само имам малко тъп въпрос тия чашки колко са големи  Rolling Eyes аз имам едни подобни 220 мл са,надявам се да не си търся после хлебчетата по фурната  hahaha

според мене няма значение размера, обикновенни порцеланови чашки за нескафе са

Цитат
Понеже никой не ми отговори преди сега пак ще питам.На някой да му се е случвало да започне да му пада бъркалката по време на месене,а и ако е да каква може да е причината.

на мен не ми се е случвало, но бащата има опит по въпроса
*може би е вследствие на луфт между гнездото на бъркалката и оста и,
*особенно при по мокро тесто, зачестява проблема
*в най лошия случай изкривена ост

*опитай със по твърдо тесто
*опитай да застопориш бъркалката със парченце конец

# 723
  • София
  • Мнения: 1 230
Благодаря за отговора   bouquet
Относно бъркалката проблема ми се получава още при първите няколко оборота,гледам добре да я закрепя,но пада и ми надра казанчето.Машинката е в гаранция още,ако се наложи ще ида до сервиза.Мога да опитам с конец това е идея   bouquet

# 724
  • Мнения: 106
Здравейте.Имам въпроси към Ердинч,мисля че ти беше писал нещо за закваска.Ако някой е провил и има опит,също може да помогне и да ми отговори.Може би въпросите ми ще Ви се видят малко странни  Embarassedно не мога да разбера.Ще копирам една рецепта на която не разбирам посладното изречение-половината се оставя в хладилника а с другата половина замесвам-НО колко от втората половина слагам за един хляб от 750 или 1000 гр.И остатъка от втората половина къде се съхранява-сигурно и тя в хладилника.Когато втората половина свърши,към първата сигурно се слага пак 100гр.брашно и вода,но пак ли се повтаря процедурата за 3 дни.
Ето това е рецептата:
1 ден
100 гр брашно и 100 гр вода (може и малко по-мъничко)
Хубаво се разбъркват, трябва да се получи пастообразна маса, като гъста сметана.
Покриваме с влажна кърпа и слагаме на топло място без течение (аз слагам в шкафче, на което вместо задна стена е радиаторът)
Стартерът ферментира около 24 часа до появата на малки, макар и редки мехурчета. До появления маленьких, пусть редких, но пузырьков. Има смисъл отвреме навреме да се поразбърква.

2 ден
Закваската трябва да се подхрани. За тази цел досипваме 100гр брашно и доливаме вода, за да стане консистенцията както в началото – като гъста сметана. Покриваме с кърпа и оставяме още 24ч на топло.

3 ден
По правило тук вече въпроси няма: на повърхността на закваската има не просто мехурчета, а тя се увеличава по размери и цялата е като шапчица от пяна. Захранваме я за последно и пак на топло. Тук има много важен момент: закваската вече е достатъчно силна и трябва да уловим момента, когато е на върха си, т.е. тя трябва да се удвои – в този момент е максимално силна. Делим я на две.

Първата половина – това е нашата вечна закваска. Слагаме я в буркан с найлоново капаче с отворчета в него, за да може да диша и я слагаме в хладилника да следващия път.А с втората половина замесваме.

# 725
# 726
  • Мнения: 7 779
Благодаря за отговора   bouquet
Относно бъркалката проблема ми се получава още при първите няколко оборота,гледам добре да я закрепя,но пада и ми надра казанчето.Машинката е в гаранция още,ако се наложи ще ида до сервиза.Мога да опитам с конец това е идея   bouquet
за да изпада бъркалката сигурно луфта между нея е оста е по-голям.
с конец може да се получи ,но при печене може и да понамирисва.
опитай с тънък латун или с обикновено ал.фолио да уплътниш бъркалката.
използвай такова  от шоколад , защото е по-тънко

# 727
  • Мнения: 9 785
И аз може да се възползвам от съвета за фолиото, да не протича контейнера, и да се получава после тоя нагар, който ми цапа и тестото. Иначе днес като пуснах, пак имаше малко чернилка, но по-малко от друг път и обирах своевременно с една вилица. После спря да пуска. Като се изпече хляба, пак разглобих контейнера,и пак имаше нагар. Предполагам, че ако го чистя всеки път основно, няма да цапа Thinking. Поне се надявам Rolling Eyes. Засега няма да купувам нова машина.

# 728
  • Мнения: 7 779
И аз може да се възползвам от съвета за фолиото, да не протича контейнера, и да се получава после тоя нагар, който ми цапа и тестото. Иначе днес като пуснах, пак имаше малко чернилка, но по-малко от друг път и обирах своевременно с една вилица. После спря да пуска. Като се изпече хляба, пак разглобих контейнера,и пак имаше нагар. Предполагам, че ако го чистя всеки път основно, няма да цапа Thinking. Поне се надявам Rolling Eyes. Засега няма да купувам нова машина.
нещо не мога да схвана  newsm78
нагар - ще се получи ако има допир до реотана. а ти пишеш ,че го имаш в контейнера - т.е далеч
от реотана. огледай контейнера хубаво - да не би да се лющи тефлона ?

# 729
  • Мнения: 9 785
И аз може да се възползвам от съвета за фолиото, да не протича контейнера, и да се получава после тоя нагар, който ми цапа и тестото. Иначе днес като пуснах, пак имаше малко чернилка, но по-малко от друг път и обирах своевременно с една вилица. После спря да пуска. Като се изпече хляба, пак разглобих контейнера,и пак имаше нагар. Предполагам, че ако го чистя всеки път основно, няма да цапа Thinking. Поне се надявам Rolling Eyes. Засега няма да купувам нова машина.
нещо не мога да схвана  newsm78
нагар - ще се получи ако има допир до реотана. а ти пишеш ,че го имаш в контейнера - т.е далеч
от реотана. огледай контейнера хубаво - да не би да се лющи тефлона ?


Аз в последните страници само мрънкам и не искам да досаждам Crazy. Първоначално мислех, че е черно от триенето на метал в метал. Тефлона е поолющен на самата бъркалка. Но всъщност има нагар от това, че има луфт и съм намирала спечени парченца като извадя контейнера по дъното на машината. Също имаше много по самата бъркалка, по-точно по оста и, която както вече писах извадих цялата от контейнера. Чернилката не знам как точно се озовава в тестото, но някакси се качва нагоре при въртенето на бъркалката Thinking.

# 730
  • Мнения: 573
БУРГАС ДШ, абе аз не съм от майсторите, но ще се опитам да ти отговоря. Втората половина се оставя в хладилника за следващото месене. Обикновено изкарва няколко дена без да бъде захранвана. Поне с моята не съм имала проблем. Т.е. не е нужно да създаваш нова закваска за всяко месене, а само да я активираш. Колко е грамажа би трябвало да бъде описано в рецептата. При всяка една технологията и грамажа на продуктите и закваската са различни.

# 731
  • Мнения: 2 214
Преди писах за закваската от яболков сок, правих закваска и от кефир
Да ви кажа даже не знам защо съм си поръчала още един пакет мая, още повече че е 500 гр Shocked
Правя хляб само със жива закваска, а преди ми се струваше много сложно граничещо с невъзможно.
Ето закваската със кефира, снимката е малко гадна за което се извинявам.

А това е структурата на хляба който се получава

# 732
  • Мнения: 786
Може да не ви се вярва,но имам 1м.трайност на домашен хляб.Покрай козунаците ,бяхме забравили да ядем хляб Grinning и така си стоя един месец в кутията за хляб в хладилника.Влага може да се получи и ако самия хляб е по-клисав.Поне аз така съм забелязала.

# 733
  • Мнения: 224
Вярвам ти за трайността на хляба. Аз така бях направила хляб като щчсхме да ходим при майка ми по празниците, но го забравихме Simple Smile след 4-5 дни се рибрахме нищо му нямаше на хляба така си седеше в пликчето както го бяхме оставили, вярно малко по ронлив беше ама изядохме си го в рамките на още 4-5 дни, през които вече хлябът седеше в хладилника.

# 734
  • Мнения: 106
Благодаря Ви за помощта.Ще почета още от темата за "натурална закваска" и утре започвам,пък да видим до къде ще му излезе края.

Общи условия

Активация на акаунт