1) Подава се молба към Председателя на Комисията за лечение в чужбина;
2) Комисията изпраща нашата молба с всички прилежащи документи на Националната генетична лаборатория за становище;
3) Генетиците връщат отговор, в който се посочва къде да се проведе изследването и необходимата сума за финансиране;
4)Комисията заседава и одобрява отпускането на необходимата сума.
Стъпки 1, 2 и 3 (макар и по-бавно от законово предвидения срок от 30 дни) ги минахме. Стъпка 4 (одобряването на парите) също! НА ДУМИ. Вече сме говорили със секретарката на Комисията за лечение в чужбина г-жа Пламка Нинковска достатъчно пъти, за да си разпознаваме гласовете по телефона. Обяснението в началото бе, че „Взе се положително решение, парите ще бъдат отпуснати. Дайте си телефона, ще ви се обадим до седмица“. Никакво обаждане от тяхна страна, след изтичането на седмицата, звъним ние. И: „Комисията има много работа, много се работи… Оставете си телефона, ще ви се обадим до 3-4 дни“. Обаждане няма. Зъним след 5 дена: „Заседанията на Комисията са много тежки, в събота и неделя се събираме дори. Дайте си телефона, ще ви се обадим когато се отпусне сумата“. Никой не се обажда. Звъним след седмица… Тук вече забравихме как точно протече разговора, защото и ние вдигнахме оборотите по телефона. Както и да е, след като изказахме няколко „хвалби към техния труд“, тя бе достатъчно откроена да заяви в прав текст: „Страх ги е! Всички ги е страх! Молбата е на бюрото ми, но никой не я разписва. Трябва един подпис само, но никой не подписва нищо от страх!“. (това става вече през месец април, когато беше чистката в МЗ).
Молбата е подадена на 23 февруари. Сега сме 9-ти май. НИТО ЕДНО ОБАЖДАНЕ не сме получили до този момент от МЗ. Официални и конкретни обяснения не сме получили. Чакаме си, вече и ние не знаем какво

Пишем всичко това с идеята ако тук има и други като нас (или да са били в близки отношения с въпросната Комисия за лечение в чужбина) да споделят своят опит.
Обеснение на тази диагноза намерих на руски ако можеш обесни с думи прости какво означава това ,че ме хвана параноя с това мое шибано сърце и това на съпруга ми също има проблем .