Кулинарно вдъхновение с олио Бисер

  • 29 286
  • 65
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 0
Праскови


Необходими продукти:

4 яйца
2ч.ч. захар
1ч.ч. кисело мляко
1 амонячна сода
1 сода за хляб
1ч.ч. олио
1 бакплувер
ванилия
За пълнежа:
трохи от сладките
1ч.ч. смлени орехи
1ч.ч. пудра захар
1ч.ч. прясно мляко
1 пакетче масло
1 ч.л. какао
1 ванилия

Начин на приготвяне:

Приготвяме тестото като амонячната сода и содата за хляб се слагат в киселото мляко. Бъркат се до кипване и се изсипват в купа. Добавят се яйцата, захарта и олиото. Поставаяме бакплувера в брашното и го разбъркваме. Омесваме тестото. Оставяме го да престои час и половина. От тестото оформяме малки топчета, които постоавяме в тава и печем до леко зачервяване. След като са изпечени ги изчакваме да изстинат и от равната страна на всяка сладка издълбаваме малка дупка. Приготвяме пълнежа като смесваме всички продукти до получаване на еднородна смес. С него слепяме сладките две по две. Накрая оцветяваме сладките с червена и оранжева боя, които предварително сме разтворили във вода. Овалваме ги в захар.



# 31
  • Мнения: 0
Питка „Слънце”

Продукти:
2 яйца
2 лъжици захар
1 лъжица сол
1 лъжица оцет
мая
1 бирено шише мая
олио
сусам
мак
Замесваме тестото. Оставяме  да втаса в намазнена купа. Оформяме слънцето, след което оставяме да втаса отново. Намазва се със жълтък. Поръсва се със сусам и мак. Печем.





# 32
  • Мнения: 0
Калмари пане

1 кг калмари
4 яйца
300 гр брашно
олио
лимон

Нарежете калмарите, измиите ги. Панираме ги в яйце, брашно и пържим в сгорещеното олио. Поднасяме с лимон.

# 33
  • Мнения: 0
Софиянки
500гр хладка вода
2 л. Захар
3-4 л. олио
250гр сирене
мая
Замесва се меко тесто. Прави се на една кора и се ръси сиренето. Завива се на руло, реже се и се слага напречно в тава намазана с олио. След като втаса се пече. За отгоре се разбива яйце с прясно мляко и се намазва преди печене.

# 34
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
  Да се включа и аз в чудесната инициатива с една лесна,вкусна и ефектна

   Погача "Гербер"



40гр.мая
1с.л.захар
1с.л.брашно
300мл.прясно мляко
3-4с.л.олио
2яйца
1,5ч.л.сол
около 750гр.брашно
плънка:
2яйца
200гр.сирене
половин стрък праз
за намазване:
1жълтък

  Забърква се маята,1с.л.захар,1с.л.брашно и 50мл.топло прясно мляко и се оставя сместа да шупне.
  Пресяваме около 750гр.брашно,правим кладенче и наливаме шупналата мая,още 250мл.мляко,3-4с.л.олио ,2 яйца,1,5ч.л.сол.Замесваме меко,пластично тесто и оставяме на топло да втаса два пъти(след първото бухване премесваме и оставяме да се надигне още веднъж).
  Приготвяме плънката като размачкваме 200гр.сирене с две яйца и ситно нарязан половин стрък праз(ако няма праз може да се добави зелен лук,спанак,лопуш и даже магданоз).
  Готовото втасало тесто делим на три равни части и разточваме всяка на кръг с големината на тавата в която ще печем(с диаметър 30-32см,големичка).Намазваме дъното с олио ,слагаме първия пласт тесто и намазваме с половината плънка.Отгоре застиламе втория разточен лист и останалата плънка.Най-отгоре покриваме с третия лист.
 По средата на тавата слагаме чаша обърната наопъки и притискаме леко.С остър нож нарязваме лъчове от чашата към края на тавата(9-10-12).Всеки един отрязан сектор усукваме 1-2 пъти.


  Оставяме погачата да втаса,намазваме с разбит жълтък и печем на 180С до зачервяване.
  Да ви е сладко!


# 35
  • Варна
  • Мнения: 2 171
Мидена супа

Необходими продукти:
Малко узо или мастика/за готвача Wink/
Картофи/ количество според тенджерата/
глава лук
Мидени ядки/ползвах замразени/
девесил, копър, черен пипер
лъжица- две брашно за запръжката
чаша прясно мляко
бучка краве масло

Картофите се обелват и нарязват на едри парчета. Сваряват се с малко вода и сол, и се пасират. Вземате тенджерата за супата, сипвате и слагате нарязаният на много ситно лук да се позапържи. В края на запържващия процес прибавяте и брашното и разреждате с пасираната смес, чашата мляко и ако се налага още вода до получаване на маалко по- рядка консистенция от тази за стандартна крем супа. Тук отпивате от узото, проверявате на вкус как е солта и прибавяте мидените ядки+ две- три щипки девесил, още толкова/ а може и повече/ копър и оставяте да поври. Като се посгъсти я махате от котлона, прибавяте маслото и черния пипер, и сервирате с лимонче и усмивка  Grinning.




Мексиканска салата с риба тон


Необходими продукти:
Домати
Печен пипер
Боб от консерва
Консерва риба тон филе
Връзка пресен лук/ чесън също ходи/
Лимонени резенчета нарязани на "осминки"

Доматите се нарязват на едри кубчета, пиперът също се нарязва на едро, върху тях се изиспва боба и рибата тон, прибавят се лука и лимона,поливате с и сервирате.


Последна редакция: ср, 09 юни 2010, 10:23 от Катюша

# 36
  • Хасково
  • Мнения: 592
Портокалови меденки ( бърза рецепта )

1 яйце
1 ванилия или 1 к.л. канелена захар
1/2 ч.л. хлебна сода
1/2 кафяна чашка олио Бисер
250 гр. брашно
2 супени лъжици мед
1/2 чаена чаша захар
кората от половин портокал
сока от 1/4 портокал




 Яйцето , захарта , олиото , медът и кората от портокал се разбиват добре, прибавяме содата , ванилията и сока от порокала и накрая брашното. Получава се меко тесто. Оставяме за 3-4 минутки във фризера и тестото е готово за употреба. Може да се направи с формички с дебелина около 0.6 мм , а може и на топчета . Леко набухват от содата , затова ги сложете на растояние едно от друго. Пекат се на загрята фурна, докато станат жълтеникави ( около 5 мин) . Може да ги залеете с мед, разтопен шоколад или някакъв топинг.
Изключително вкусни !

# 37
  • Бургас
  • Мнения: 231
Здравословен сос

1връзка магданоз
1 глава чесън
50мл. Олио Бисер
50мл. лимонов сок
1к.л сол
Всичко се слага в блендер и пасира.

Изплзвам го основно за заливка на задушени зеленчуци /броколи/. Може да се използва з азаливка на всяка една салата или пържено/панирано предястие.

# 38
  • Мнения: 9 123
Ветрило от патладжани




Необходими продукти за 4 порции:
2 средно големи патладжана
200гр. сирене
4 домата
1 глава чесън
мащерка или магданоз
80мл. олио

малко кашкавал

Приготвяне:
* Патладжаните се режат напречно на филии, които НЕ СЕ СРЯЗВАТ ДО КРАЯ - оставя се цяла част около 1см.
* Изкисват се в солена вода за около час
* Изцеждат се от водата и се измиват
* Във всеки разрез се нарежда парче сирене, скилидка чесън и парче домат, като самия патладжан леко се извива.
* Поръсва се с мащерката / може и без нея, но придава хубав аромат/.
* Залива се с олиото и 100мл. вода
* Пече се в тавичка с капак или фолио около 1ч. на 200*.
* накрая се настъргва с кашкавал и запича за около 10 мин.
* Забележка: За нелюбителите на патладжана, около тях в тавичката се добавят картофи, които успяват да се изпекат докато стане готов патладжана.
* По желание се поръсва с магданоз при сервиране

# 39
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
       ПОСТНИ  СНЕЖНИ ТОПКИ


 

Необходими продукти:
1ч.ч. олио
1/2ч.ч. лимонада(швепс или друга газирана напитка)
щипка сол
около 2 1/2 - 3 ч.ч. брашно(колкото поеме за меко тесто)
пълнеж:
2-3 ябълки
чаша орехи
захар на вкус
1ч.л.канела
пудра захар за овалване

 От олиото,лимонадата,солта и брашното се замесва меко тесто.
Ябълките се настъргват,смесват се с начуканите орехи и канелата.Подслажда се на вкус.
От тестото се късат топчета,колкото орех,разплескват се на дланта,поставя се чаена лъжичка от пълнежа и се завива на топчица.
Нареждат се в намаслена или покрита с хартия тавичка.
Запичат се при 180С до леко порозовяване.
Още горещи се овалват обилно в пудра захар,да заприличат на снежни топки.
Поднасят се охладени за закуска или десерт.

# 40
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
 ПЪСТРА  РИБЕНА  ЯХНИЯ



Продукти:
500-600 гр. риба(шаран,сом,каракуда,скумрия,херинга,сафрид,цаца)
1/2ч.ч.винен оцет
1ч.ч. олио
дафинов лист и черен пипер
3с.л. доматено пюре
две кисели краставички
две пиперки(може да са от туршия)
чаша грах
сол
  Почистената ,измита и посолена  риба(ако е едра се нарязва) се нарежда в по-тясна и висока тенджерка,залива се с оцета и олиото,добавят се подправките,похлупва се и се слага на много слаб огън да къкри.В никакъв случай не се разбърква,а само се разклаща леко съда,за да не се раздроби рибата,да остане цяла.След 40 минути се добавя доматеното пюре,нарязаните кисели краставички,чушките и граха.Къкри още двайсетина минути,докато остане само на мазнина.Охлажда се и се прибира в хладилник за 24 часа - костичките на рибата омекват и се топят в устата.
  Яхнийката се сервира студена с бяло вино.

# 41
  • Мнения: 0


ТАРАЛЕЖ

Продукти

1 кг. кайма
2 яйца
сол на вкус
1 суп. лъж. чубрица
1 каф. лъж. кимион
1 каф. лъж. черен пипер
4 филийки накиснат сух хляб
галета за овалване
малка зелка за декорация
клечки за зъби
около 0,5л.  за пържене

ПРИГОТВЯНЕ

Каймата се обърква с изброените продукти без галетата. Правят се топчета колкото орех, овалват се в галета и се пържат в дълбок съд в силно загрято олио  ( може и във фритюрник) . След като се изпържат се набождат на клечките за зъби и се боцкат върху разрязаната на две зелка! По желание таралежът може да носи на бодлите си всякакви заленчуци!!! Приятен апетит!!! Дано съм ви зарадвала с това малко и лесно кулинарно изкушение!!!

# 42
  • Мнения: 418
Сладкиш Шоколадовия Тони Wink

Продукти:

за тестото:
2 яйца
1/2 ч.
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч захар
1 с.л. канела
3 с.л. какао
1 бр. бакпулвер
1 ч.ч - кисело мляко

за глазурата

250 гр. - краве масло
4 с.л. захар
1 , 2 ванилии
4 с.л. - какао
50 гр. - прясно мляко

Продуктите за тестото се разбиват последователно, яйца,захар, кисело мляко с разтворения бакпулвер, , пресятото брашно с канелата и какаото. Пече се на предварително загряна фурна 200 градуса, около 50 мин.
За глазурата: Смесват се кравето масло, захарта, ванилиите, какаото, и прясното мляко на бавен огън след което се заливат върху готовия блат.

# 43
  • Мнения: 1 708
Запеканка

1 кг картофи
2 глави лу
1 пакетче кайма  250 гр.
1 буркан нарязани мариновани гъби
десетина нарязани маслини
1 кубче гъбен бульон
1-2 с.л олио Бисер
кашкавал за запичане около 60-80 гр

Сварявате картофите.
Запържвате  лука и каймата в олио Бисер
Добавяте нарязаните мариновани гъби и няколко нарязани маслини
Подправките са копър и  гъбен бульон
Нареждате картофите нарязани на шайби на дъното на тавичка
Изливате сместа отгоре
Нарязвате няколко шайби домат върху които слагате топено сирене и маслинка
Отстрани слагате кашкавал и запичате







Свинско в сладко-кисел сос/екзотично/

500-600 гр.свинско месо
2-3 с.л олио Бисер
За соса
2 с. л брашно
250 гр.бульон
2 с.л соев сос
1 с.л мед
1 с.л оцет
50 гр мариновани лукчета
20 гр.стафиди
20 гр.орехи

Запържвате в олиото Бисер свинското месо на хапки.
В отделен сос се прави сос :
Запържват се 2 супени л. брашно.Прибавя се една голяма чаена чаша бульон.Прибавят се предварително разбъркани 2 с.л соев сос,1 с.л мед и 1 л.л оцет.
Къкри на много слаб котлон докато се сгъсти.Добавя се една шепа малки мариновани лукчета, орехи и  стафиди.
Този сос няма нужда от сол.Аз гоовкусявам само с черен пипер.
Заливат се хапките месо и се сервира с гарнитура по желание.







# 44
  • на втория етаж
  • Мнения: 248
   Печена салата с лук



  Необходими са няколко глави лук,една-две едри чушки,сол,оцет и олио.
Лукът(цял,без да се бели) и пиперките се изпичат на тенекия,на жар или във фурна при градски условия.
След като изстинат се почистват и лукът се нарязва на едри парчета,а чушката се накъсва на конци.
Подправя се  със сол,оцет и олио,разбърква се и е готова за сервиране.
Ако престои в хладилник няколко часа,салатата става още по-вкусна.

Общи условия

Активация на акаунт