Кулинарно вдъхновение с олио Бисер

  • 29 284
  • 65
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 3 021
Много добри предложения, ама е хубаво да имат и снимки. Понякога картинката те предизвиква да изпробваш рецептата.

Репликата за снимките беше насочена към z_v_d най-вече. Пепчо по колко твой снимки съм въздишала. Ето сега и тези картофки страшно ме изкушават.

Последна редакция: сб, 22 май 2010, 14:52 от alex99

# 16
  • Мнения: 9 123
Алекс, мен лично много картинки са ме предизвикали  Joy Joy

Пикантни бейби картофки



Продукти:
1,5 кг. пресни картофи - дребни
1 к.ч. бира
1 к.ч. вино/или твърд алкохол
1 к.ч. вода
1/3 пак.масло
1/2к.ч. олио Бисер
2 лъж. горчица
3л. соев сос
4-5 сч.скилидки чесън
щипка пресен нарязан розмарин
щипка черен пипер
щипка червен лют
самардала и копър

***кафяната чаша е 60 мл.

Приготвяне:

Почистените и измити картофи и всички други съставки - разбъркани се поставят в тава, завиват добре с фолио и поставя да се пече за около час във фурната - първо на 250* - 20 мин, след това се намалява фурната на 180*.
Развива се фолиото и запича за 10 мин на мах. за зачервяване
Може да се поръсят с още копър или магданоз

# 17
  • София
  • Мнения: 574
                                                           Лазаня



12 листа лазаня/без варене/
1 глава лук
1 л-чка вегета/или зеленчукова подправка
200 г.кайма
150 г.шунка
2 шепи спанак/нарязан
300 г.настъргани домати
3 с.л-ци олио Бисер
босилек
100 г.кашкавал,за поръсване
4 чаени л-чки масло
100 г.задушени гъби
Нарязваме
лука и губите,задушаваме ги в малко олио и вода.Прибавяме шунката и
каймата и продължаваме задушаването.Добавяме вегетата,доматите,спанака
и босилека.Оставяме да ври,около 10 мин.Нареждане един ред кори и
плънка,после пак кори и плънка,като накрая завършваме с кори.Слагаме и
кашкавал,а най-отгоре маслото.Лазанята може да се залее със
сос,приготвен от масло/колкото орех/,в него запържваме1 л-ца брашно о
добавяме 1/3 чаша вода и сол.

# 18
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Бърканата торта на баба
Продукти:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.ч. олио Бисер
1/2 ч.ч. счукани орехи
2 ч.ч. брашно
кората от половин лимон
4 с.л. кокосови стърготини
5 сушени сливи
5 сушени кайсии
 Laughing Grinning Laughing Grinning Hug
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. Прибавя се киселото мляко със содата, олиото и брашното. Разбърква се добре. Добавят се плодовете, орехите и настърганата лимонова кора. Може да се сложат плодове по избор. Сместта се изсипва в намаслена и набрашнена тава. Пече се в умерена фурна и още топъл, сладкишът се наръсва с пудра захар.

ДОБЪР АТЕТИТ!      bouquet

Ами тази рецепта съм я публикувала аз в Гответе с мен преди доста време. Ето и снимка. А рецептата е тук.


# 19
  • Бургас
  • Мнения: 839
ilrai78 , имало е copy - paste  Sad
За теб   bouquet

# 20
  • сред люляците
  • Мнения: 767
ilrai78 , имало е copy - paste  Sad
За теб   bouquet

Благодаря, мила!  Hug Опитвам се да не се дразня, но не се получава...

# 21
  • Варна
  • Мнения: 2 171
Заек по сестрински  Grinning

Необходими продукти:
- един заек/ колкото голям ви трябва/
- моркови /колкото си решите, но нарязани на колелца  Wink/
- брашно, червен пипер, сол/размити в малко водичка до каша/
- целина, черен пипер, малко джоджен, босилек, дафинов лист
- една глава чесън и две лук, нарязани на едри кубчета
- една голяма халба бира за вас+ една голяма халба бира за заека

Приготвяне- заекът се измива хубаво и му се изрязват мазнинките/ако е някакъв по- охранен заек/ за да не придават горчив вкус. Разполага се в цялото си великолепие в намазнена с тава и се намазва хубаво отвън и отвътре с кашата/в която сте прибавили и подправките/. Ако е останала каша се доразмива с бирата за заека и още малко водичка и се излива в тавата/течността трябва да е два пръста/, ако не е останала каша, просто изливате бирата и добавяте вода. Наръсвате с нарязаните чесън, лук и моркови, завивате с фолио и печете час и половина- два. Ако при проверка с вилица месото е готово, махате фолиото до запичане като отвреме на време отпивайки от вашата бира, заливате заека със соса от тавата, за да не му е студено Laughing.

Сервира се цял в подходяща чиния + сосиерка за морковите и вкусния сос. Консумира се с добро настроение и в приятна компания Simple Smile.

# 22
  • Мнения: 482
Постен кекс

Продукти:
1 ч.ч. конфитюр (сливи или с подобна консистенция са най-подходящи)
1 ч.ч. хладка вода
4 с.л. захар
4 с.л. олио Бисер
1 ч.л. хлебна сода
кората от един портокал - нарязана на дребно
2 ч.ч. брашно (колкото поеме)
орехи по желание
пудра захар за поръсване
 
Начин на приготвяне:
Всички продукти, без пудрата захар, се смесват добре, като се бърка на ръка. Изсипва в малка тавичка, намазнена и леко набрашнена. Слага се в студена фурна и тогава се включва да се пече. Накрая се поръсва с пудра захар.
  chef

Извинявам се на ilrai78   bouquet Embarassed за ползуването на нейнатата рецепта. Рецептата си заслужава. Страхотна е. Дава възможност за много вариации - относно сушените плодове, и всеки път е нещо по-различно.

# 23
  • Мнения: 9 123
Пилешки дробчета в лют сос



Продукти за 4 порции:

1 кг пилешки дробчета
1 к.ч. олио Бисер
500мл гъсто изварен доматен сок
100мл чили сос (или 2 смлени сухи люти чушки)
7-8 скилидки счукан чесън
1 пълна с.л. мед
сол на вкус
3-4 кис.краставички, нарязани на ситно
щипка майорана
щипка целина (сухи)

Приготвяне:

* Дробчетта се измиват и нарязват на едро
* Заливат се с вряла вода, в която има 1 с л оцет и захлупват да престоят 5-6 мин.
* Изцеждат се и се поставят в тава
* Всички останали продукти се слагат в съда
* Пече се за около 30-40 мин. на 200*, като се разбърква 1-2 пъти в началото и се оставя да се запече

Последна редакция: чт, 27 май 2010, 09:08 от пеп-4o

# 24
# 25
  • Мнения: 909
Катюша ....,"заека по сестрински" изглежда невероятно вкусен,поздравления  newsm51

# 26
  • Мнения: 418
Присъединявам се към вас момичета за да ви предложа една рецепта, която много ми допада. Тя е за този сезон и е приятна за вечеря, не  натоварва и сънищата  по късно са сладки и спокойни  Peace
Пълнени тиквички


Рецепта:
1 кг. тиквички
1 ч.ч. - ориз
2 бр. - средни глави лук
1 бр. морков
60 - 70 мл. олио Бисер
черен пипер и чубрица на вкус
250 гр. - кайма
сол на вкус
магданоз на вкус
4 чаши - вода
за соса
   2  бр. жълтъка
200 гр. кисело мляко
 50 гр. брашно
 60 мл. олио Бисер
  1  бр.зеленчуков бульон
500 мл. вода  
чесън на прах или стар чесън/ по желание/
1 бр. лимон или 1 к. л. - лимонена киселина
[/left]

Лука, каймата, моркова, ориза и издълбаното количество от тиквичките се смесва и запържва в и се овкусява.След което тиквичките се  напълват, а остатъка от количеството на сместа се изсипва в тавичката в която ще се пече така приготвеното ястие и се залива с водата
Пече се докато изври водата от тавата.
Сос:
Горещата Вода и бульона се смесват . Запича се брашното в тиган до златист цвят, Добавяме , след което заливаме  с бульона. Бърка се енергично, докато се получи гладка смес по посолява на вкус
Разбиват се жълтъците с киселото мляко и добавете сока от лимона или лимонената киселина/лимонтозу/
бърка се непрекъснато, ги се  смесва с кашата и вари 5 минути
След което се  сваля от огъня, и се прибавя  чесъна, нарязан на ситно / или чесън на прах/

Да ви е сладко Simple Smile

Последна редакция: пн, 31 май 2010, 06:55 от klodia

# 27
  • Мнения: 9 123
Катюша ....,"заека по сестрински" изглежда невероятно вкусен,поздравления  newsm51

потвърждавам, много вкусно изглежда   bouquet

Шницели от лапад


източник: Ели Драгомирова

Продукти за 6 шницела:
Лапад - 18 еднакви листа
300 гр. сирене (може и с извара, както казва Ели, но аз правих само със сирене)
1 яйце + 1 жълтък
щипка черен пипер

Панировка:
2 яйца + белтъка останал от горната смес
Брашно ок . 4 с.л.
100 мл прясно мляко
1 супена лъжица олио Бисер
Щипка сол и Черен пипер

за паниране - олио Бисер за маслена баня

Приготвяне:
* Сиренето се намачква с яйцето и подправките.
* За всеки шницел се вземат по 3 бр. листа, на които внимателно се изрязват дебелите жилки, като се внимава се да не се разкъса лапада.
* Между всяко листо се поставя от плънката. Аз сложих обилно по 1 лъжица

* Приготвя се гъсто палачинково тесто от горните продукти. Олиото в панировката не позволява при пържене да се поема много от мазнината, каза Ели и беше права.
* Всеки шницел се потапя в панировката (с помощта на две вилици или шпатула е лесно и чисто) и се пържи в маслена баня до зачервяване от двете страни.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят, по възможност хартията да бъде върху решетка, защото ако е поставена в чиния, те се задушават и омеква панировката им от долната страна.

# 28
  • Варна
  • Мнения: 2 171
Ризото с калмари

Продукти:
200-300 гр. калмари нарязани на шайби
1-2- стръка зелен лук и половин глава чесън
Ориз- една чаша/купичка/ каквато мярка ползвате
половин консерва царевица и половин консерва грах
подправки- босилек, дивесил, черен пипер
лъжица- две консервирани домати или лъжица доматено пюре.

Запържват се в ситно нарязаните лук и чесън, прибавя се ориза и когато стане прозрачен се залива с две- три чаши/в зависимост от вида/ вода. Добавят се и калмарите, царевицата, граха и подправките и след завирането котлонът де намаля наполовина и се оставя да ври 15 минути под капак/аз лично го готвя в уок/. Малко преди края се прибавя доматите, изключва се и се оставя двадесетина минути.

# 29
  • Мнения: 0
Пълнен шаран за Никулден

Продукти:
1 шаран 3-4кг
500гр лук
200гр домати
100гр моркови
120гр кисели краставички
200гр стерилизирани гъби
2 твърдо сварени яйца
100гр орехи
50гр бяло вино
1с.л. доматено пюре
10гр соев сос
Олио Бисер
Магданоз
Кервиз
Черен пипер
Сол

Приготвяне:

В олиото задушаваме нарязания лук, прибавяме последователно ситно нарязаните моркови и домати, изчакваме да поомекнат и прибавяме нарязаните гъби. Оставяме на котлона малко да клокнат и прибавяме подправките. След като дръпнем сместа от огъня, прибавяме нарязаните на ситно предварително сварени яйца, киселите краставички и орехите. Подправят се с вино и соев сос.
След като сме приготвили сместа, пристъпваме към пълненето. Предварително почистеният шаран се осолява и намазва с олио. Пълним го  внимателно и зашиваме със здрав конец така, че да не изтече плънката.
За да не залепне шаранът за тавата, приготвяме от дървени пръчици скара, покриваме я с намазнено с олио фолио, поставяме рибата и прибавяме малко вода. Покриваме тавата с фолио, което също намазваме с олио. Пече се в умерена фурна. Преди да бъде напълно готов шаранът, се маха фолиото и леко се запича до златист цвят. След като изстине, се украсява по желание на готвача.

Общи условия

Активация на акаунт