Кулинарно вдъхновение с олио Бисер

  • 29 292
  • 65
  •   1
Отговори
  • www.bg-mamma.com
  • Мнения: 551
*********************************** рекламна публикация ***********************************

Олио   откри най-вкусното кулинарно вдъхновение!


Победителят в конкурса за готварска рецепта във форума BG Mamma  се казва Lina_Kaz.
Нейната рецепта "Шпикована агнешка плешка” спечели адмирациите на кулинарните експерти на Олио Бисер.

Lina_Kaz ще получи от нас олио, с което да приготвя вълшебно вкусни ястия до края на годината.

Освен Lina_Kaz, Олио Бисер награждава и Пепа Стоева, Пепинка и Катюша, за тяхната активна подкрепа през целия период на инициативата.

Благодарим на всички участници в кулинарното вдъхновение!

Пожелаваме ви успех в следващите инициативи на олио "Бисер", за които може да се информирате от сайта: http://www.biseroliva.bg

Последна редакция: вт, 22 юни 2010, 18:41 от BG-Mamma™

# 1
  • Варна
  • Мнения: 2 171
Здравейте  Grinning! Веднага се включвам с една вкусна и здравословна салата, много подходяща за лятото.
На първо място ви е нужен хубав слънчев ден, в който да обиколите спокойно пазара с усмивка и да си изберете качествени зеленчуци- домати, пипер, лук/цвят и вид по желание/, тиквички/заменими от краставица/ и патладжан. Нужно ви е също така сирене- бяло саламурено, свежо, дунавия, моцарела, както и 100 грама ядки- орехи, бадеми, шам- фъстък/с последния става много вкусно/. Когато напазарувате  и се приберете/аз обикновено готвя салатата на вилата/ пускате приятна музика, сипвате си питие и се приготвяте да постоите пред скарата в добро настроение. Зелечуците се измиват и нарязват както ви харесва, сиренето също се нарязва на парчета, ядките се смилат или счукват. Вече пристъпваме към същинската част- в достатъчно широка купа се сипва  /и се досипва в процеса на печене ако се налага/, всяко парче зеленчук се потапя и после се слага на скарата и така докато опечете всичко, включително и сиренето. След като приключите с печенето, вземате широка салатна чиния и редите ред зеленчук от един вид, ред натрошено сирене, поръсвате със счуканите ядки и така повтаряте до приключването на опечените зеленчуци. Украсява се по желание и веднага се проверява дали съпругът е изстудил питиетата  Wink.
Салатата е с чудесен вкус и престояла известно време, но обикновено никой не я чака да попрестои. Да ви е сладко!


# 2
  • Мнения: 1 283
Здравейте и от мен  Hug. макар и по късни доби. В духа на Катюша се включвам с една вкусна, но не и здравословна гозба  Mr. Green подходяща за всички сезони и мръвкари. При нас салатата е само за украса, поне в този вариант, върви с червено винце зимата и бяло през лятото.
Нищо сложно както виждате, ребърца овкусени с чесънче, горчица, кетчуп, соев сос, мед и олио Бисер. Овалваме ги хубаво в маринатата и да престоят доволно, четири-пет часа. После мяткаме на скарата или във фурната, кой кво му идва на душата.
Печем питка от обикновено тесто: 500 гр. брашно, 15 гр. мая, захар и сол по една ч. л. олио Бисер 4 супени лъжици и прясно мляко една чаена чаша. Замесваме тестото и оставяме да почине, докато удвои обема си. После пак мажем с олио и бутаме във фурната на 180 докато порозовее. Ами това е. Оттам нататък се иска фантазия и добри продукти.  Wink



Последна редакция: ср, 19 май 2010, 23:17 от Mamma

# 3
  • Мнения: 9 153
Кате, много интересна салата, със сигурност ще пробвам, като се прибера  Peace
Пепи, питката ти не ме вдъхнови особено, но виж ребърцата са друга работа  Heart Eyes

Да се включа и аз с едни

Моркови от шунка.  

По скоро заигравка за злояди деца. Макар че моите отдавна не са малки деца, но пък са си злояди отвсякъде  #Cussing out Т.е. много ядат, но много избирателно



Продукти за 15-16бр.:
5-6 средни картофа
150-200гр. сирене
около 300 гр. шунка
2 яйца + още 1 белтък
връзка копър
1 ч.ч. галета (и малко корнфлейкс може, но да е съвсем фино смлян)
щипка чубрица, 2 с.л. брашно и сол на вкус
300 мл олио Бисер  за пържене на маслена баня - винаги го предпочитам при пържене, тъй  като е чисто и когато пържа с него няма примес на вода, която да цвърчи  Laughing



Приготвяне:
* Шунката се нарязва на правоъгълни паралелипипеди (ужс, счупих си езика, докато го напиша  
* От средата на всяко парче се "окълцват" ръбовете - изрязват се така, че да се получи заострено парчето в едната си част. Остатъците не се изхвърлят, в никакъв случай!, ползват се или за Рошковци, или за Бутерки   Дължината им е долу горе 8-10 см.
* Картофите се сваряват с кората (така не стават толкова водни, както когато са обелени). След като изстинат се белят и настъргват на ситната част на ренде.
* От копъра се отделят няколко стръка за украсата, другия се нарязва ситно.
* Заедно с чубрицата, жълтъците на яйцата, солта,брашното и настърганото сирене се омесват добре с ръка (трябва да е много гъста сместа)
* Взема се по една топка, колкото голямо яйце и разстила на дланта на ръката.
* Поставя се по едно парче от шунката и завива.
* Намокрят се дланите с вода се завива добре на пръчица така, че картофената смес да покрива добре шунката. При въртенето на "пръчицата" между дланите се изтънява в края, където е острата и част. Може да се помогне с парче свежо фолио и дъска - да се оформи на тях, но и с ръце е достатъчно добре.
* Готовите "моркови се нареждат на равна повърхност върху свежо фолио и прибират за 30 -на минути в камерата.
*  Разбиват се белтъците с щипка сол.
* В дълбок и тесен съд се загрява мазнината за пържене.
* Топват се вече втвърдените "моркови" в белтъците, отцеждат малко, след това в галетата и във врящото олио (не на мах, аз пържих на 6 от 9 степени на котлона)
* Пържат се много бързо - за по минута долу горе до зачервяване.
Затова е добре, ако няма още две ръчички да помагат в изваждането им, да се овалят всички в белтък и галета и чак след това да се започне пърженето им.

***Ние ги хапнахме с млечно-чеснов сос - ръка за ръка си вървяха с него Simple Smile Кисело мляко и майонеза 4/1 части, щипка сол, скилидка чесън добре счукана и стрък копър.


# 4
  • Мнения: 11 747
Кои са трите майки и страстни готвачки, които ще споделят идеи - аз нещо не схващам?

# 5
  • Мнения: 1 283
Готвих през почивните дни, но кой се сеща да снима  Mr. Green ще кажеш, че сме умрели от глад. Ето някои от нещата, които се сетих да щракна и беше мноого вкусно.
Пържих мини кюфтенца, естествено с олио Бисер, винаги е с доказано качество и затова е в кухнята ми.
Пържих зеленчуци на сач - лук на едро, моркови, чушки, отделно правих картофи на фурна само с олио и ето резултата
мини кюфтенца със зеленчуци на сач

Пилешко месце - предварително сварено и запържено със зеленчуците.

млечни питки, много пухкави и вкусни, само от прясно мляко, брашно, мая, олио, сол и захар.

# 6
  • Мнения: 9 153
а на мен ми попадна повечко риба в края на неделята и тъй като много обичаме Риба Ропотамо, зарязах багажи и се взех в ръце  Wink  че направих в буркани  ooooh!




Продукти за 6-7 порции, глинен гювеч около 2.5-3л.:
4-5 средни скумрии или какви да е риби
1,2 литра  доматен сок
1-2 ч.л. мед
40-50мл. оцет
2 големи глави лук
80-100мл олио
5-6 кис.краставички
200гр грах и/или сварен бял боб
2 дафинови листа
1-2 моркова по желание
чушка - печена, сурова или маринована - по желание
сол на вкус и черен пипер на зърна

Приготвяне:
* Рибата се почиства и нарязва на котлети (шайби) и поставя в тенджера с литър вода и оцета, едро нарязания лук и зърната черен пипер да поври на тих огън за 15 мин.
* Внимателно се изважда с решетъчна лъжица и отцежда. ;
* Краставичките и морковите се нарязват на кръгчета, чушката - на фантазия -  на кръгче, на ленти, на шайби.
* Отцедената риба се нарежда в гювеча плътно на един ред.
* Останалите продукти се нареждат на следващ ред, отново нарежда ред риба. Ако са останали зеленчуци се поставят отгоре.
* Залива се доматения сок. Посолява на вкус, прибавя дафиновия лист, олиото , меда и още няколко зърна черен пипер и запечатва гювеча с тесто (брашно, вода) .
* Пече се във фурната първо 20-25 мин. (до завиране) на 250*, след това намалява градусите на 180*.
*Ако е в тава - пече се около час, завита с фолиото.

Това е основната ми рецепта за риба, приготвена в момента в гювеча.
За бурканите правя така:

същите продукти,  умножени по 3 или по 4 пъти, приготвям бурканите, като сварявам шайбите риба във вода-оцет - 8:1 части, сол на вкус и 5-6 глави лук, едро нарязан, който после не слагам в буркана, 5-6 листа дафинов лист за общо 20-30 мин. Изцеждам и вадя само рибата. Другите продукти - направо в буркана, като слагам ред риба, ред от тях . Доливам с доматения сок, по 1л. олио и запечатвам. Стерилизирам 1ч. бурканите.
Задължително ги правя, когато е студено времето, в топло време ме притеснява "бомбажа"  Grinning

# 7
  • Мнения: 9 153
И една рецепта с тиквички, в сезона на тиквичките  Grinning

"Мусака" от тиквички с пилешко месо



Продукти:
1 кг. тиквички - малки да са, без семена
4-5  домата
пилешко месо - сварено около 800 гр. чисто, обезкостено или от консерва буркан (за който си има)
пресни копър и магданоз
1 каф. чашка  брашно
1 чаена лъжица сол
80-100 мл олио
300 гр. кисело мляко
2 яйца
1 глава чесън
150 гр. кашкавал
100 гр. сирене



Приготовление:
* Пилешкото месо се  нарязва ситно.
* Тиквичките се почистват,   нарязват на кръгчета, нареждат в тава за печенена два реда.
* Заливат се с олиото, посоляват и и оставят 20 мин. да си пуснат водата.
* Завива се тавата с фолио добре и пекат във фурната за 20 мин.  на 250*,  след което намалява степента на 180 и пекат още 30 мин.
* Подправките - магданоз, копър и чесън се нарязват ситно.  
* Изважда се тавата, развива и върху тиквичките поръсва обилно от смесените подправки.
* Нарежда се пилешкото месо на един пласт, след което завива добре с кръгчетата домат.  
* Връща се тавата във фурната за 10 мин. на 250*
* Яйцата се разбиват с  млякото  и брашното. Залива се ястието с тази смес, тавата се разтърсва с двете ръце, за да поеме надолу в продуктите и настъргват се сиренето и кашкавала.
* Запича се под грила на фурната за 5 мин. до получаването на коричка.

***По желание чесъна може да не се слага.

# 8
  • Мнения: 486
Включвам се и аз, с една рецепта  Simple Smile Laughing Laughing Laughing

Чеснова разядка
Продукти:
2 глави чесън
1 филия стар хляб
1 к. ч. счукани орехи
1 к. ч. олио Бисер
1 с.л. лимонов сок
2 кисели краставички
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Чесънът се почиства и се счуква с малко сол. Хлябът се накисва в хладка вода. След като омекне се изстисква и се добавя към чесъна. Сместа се пасира и към нея се добавят олиото, орехите  и лимоновия сок. Подправя се със сол и черен пипер.
Разядката се изсипва в сервизна чиния и се декорира с нарязани на кръгчета кисели краставички.

ДОБЪР АТЕТИТ!    bouquet

Последна редакция: пт, 21 май 2010, 08:04 от z_v_d

# 9
  • Мнения: 486
Локумки с вино /постни локумки/  Grinning Grinning Grinning
Продукти:
1 ч.ч. олио Бисер
1 ч.ч. бяло вино
брашно колкото поеме
локум
наситнени орехи
захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Омесва се тесто от 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино и брашно колкото поеме. Точи се кора с дебелина около 1 см, която се реже на правоъгълници. Върху всеки се поставя парче локум и наситнени орехи, размесени със захар. Завива се на пуричка и се поставя в намазана с олио тава. Пекат се до бледорозово и топли се овалват в пудра захар.

ДОБЪР АТЕТИТ!     bouquet

Последна редакция: пт, 21 май 2010, 08:06 от z_v_d

# 10
  • Мнения: 486
Бърканата торта на баба
Продукти:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.ч. олио Бисер
1/2 ч.ч. счукани орехи
2 ч.ч. брашно
кората от половин лимон
4 с.л. кокосови стърготини
5 сушени сливи
5 сушени кайсии
 Laughing Grinning Laughing Grinning Hug
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. Прибавя се киселото мляко със содата, олиото и брашното. Разбърква се добре. Добавят се плодовете, орехите и настърганата лимонова кора. Може да се сложат плодове по избор. Сместта се изсипва в намаслена и набрашнена тава. Пече се в умерена фурна и още топъл, сладкишът се наръсва с пудра захар.

ДОБЪР АТЕТИТ!      bouquet

Последна редакция: пт, 21 май 2010, 08:06 от z_v_d

# 11
  • Мнения: 9 153
Чесновата разядка с кисели краставички ми звучи интересно, никога не съм правила такава.  Благодаря за идеята   bouquet

една салата, на която и идва времето със слънчеви патладжани и с която можеш и да се нахраниш е

Кьопоолу -то  Heart Eyes



Продукти:
4 средни патладжана /ок. 1кг/
5-6 едри чушки
3-4 ск чесън
ок 100 мл зехтин/олио

Приготвяне:
* Патладжаните се надупкват с вилица или шишче и изпичат, както и чушките.
* Задушават се за 20-на мин. и обелват.
* Посоляват се и оставят се в наклонен съд да се отцедят за поне 5-6 часа.
* Нарязват се ситно и смесват.
* Чесъна се счуква, като се прибавя малко по малко зехтина/олиото, докато поеме половината мазнина и се получи каша.
* Прибавя се към зеленчуците с разбъркване. Добавя се с непрекъснато разбъркване и останалата мазнина.

*** След като са изцедени, поставям в буркани и заварявам половин час. Когато потрябва - изваждам, нарязвам и обърквам.
*** Изключително вкусна гарнитура или самостоятелно на препечени филии.

# 12
  • Мнения: 486
Баница с моркови
ПРОДУКТИ:
1 пакет готови кори за баница (по плътни)
0,750 кг моркови
канела на вкус
захар на вкус
1 ч.ч. олио Бисер

ПРИГОТВЯНЕ:
Морковите се настъргват на ренде, задушават се в масло или олио, след като изстинат се пристъпва към приготвянето на баницата, на всяка кора се поръсва олио с малка лъжичка(топи се в олиото и се ръси) в началото на кората се поставят около 2 супени лъжици моркови, поръсва се върху морковите 1 лъжица захар и канела /на вкус,/ навива се пуричката и се поставя в намазнена тава права или навита на кравай и така до изчерпване на количествата, поръсва се отгоре с олио и се пече на 180 градуса около 10-15 минути, при изваждане от фурната се поръсва с малко студена вода и се покрива с капак да се задуши по желание(ако искате да останат хрупкави не покривайте).
 Hug Hug

# 13
  • Мнения: 486
Гъбен хайвер
Съставки:
около 100 г сушени гъби
15 г олио Бисер
10 г лук
20 г зелен лук
5 г оцет
чесън на вкус
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Измийте и сварете до готовност сушените гъби, оставете ги да се охладят и ги накълцайте съвсем на дребно или още по-добре ги пасирайте. Ситно нарязаният стар лук леко запържете в мазнината, добавете гъбите и задушавайте 10-15 минути. Три минути преди края на задушаването прибавете наситнения чесън, оцета, солта и пипера.
Готовия хайвер поставете в подходяща чиния и поръсете с накълцания зелен лук.
 Joy Joy Joy  chef  chef

# 14
  • Мнения: 486
Фалшив хайвер Hug Hug Peace
ПРОДУКТИ
1 ч. ч. грис
1 ч. ч. олио Бисер
5 ч. ч. вода
1 лук, настърган и сока му изцеден,
1 ч.л. доматено пюре или ситно смляна лютеница,
1 яйце,
сок от 1 лимон,
1/8 ч.л. лимонтузу на прах, разтворено в ч с.л. вода,
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Завираме подсолената вода и на тънка струйка докато бъркаме с дървена лъжица прибавяме гриса. Като се сгъсти гриса (бързо става) го махаме от огъня да изстине добре. През това време настъргваме лука и го изстискваме. Ще използваме само сока му. Другото изхвърляме. При гриса слагаме доматеното пюре, жълтъка от яйцето или цялото яйце и започваме да бием като на тънка струя, като за майонеза, започваме да прибавяме и олиото. След това слагаме луковия и лимоновия сок плюс лимтузуто с водата, в която е разтворено. Подправяме на вкус и сервираме.
Става за салата и предястие! Добър апетит!
  chef  chef  chef bowuu bowuu

Общи условия

Активация на акаунт