Строеж-къде, как, колко? Тема за взаимопомощ-16-ти том :)

• 72 613
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
rose-bose Каква е цената на фирмата, която си дала за най малката станция до 5-6 човека, знаеш ли? Отделно да питам, добре може да се полива градината т.е. лятотот е Ок. Зимата какво правим с водата  ? Или аз май нещо не схващам как функционират  newsm78

# 661
  • Варна
http://www.hg-sons.com/index.php?view=video&id=39&option … be&Itemid=291
мен ме впечатли това клипче,защото много добре изглеждат нещата,но ми се искаше да чуя повече мнения .

# 662
  • Варна
Ние сме събрали оферти почти от всички фирми и точно не помня,трябва да проверя,но някъде около 3200 Евро май беше...Те бяха няколко варианта модели /едните с повече степени/ и различни цени. Но пишеше че тази цена включва всичко . Няма нищо допълнително.
Защото други фирми дават по-малки суми,ама като сложиш после разни- доставяне,монтиране,консумативи и то разликата се окаже малка, а  по качеството май нямат нищо общо.

# 663
  • Варна
rose-bose Каква е цената на фирмата, която си дала за най малката станция до 5-6 човека, знаеш ли? Отделно да питам, добре може да се полива градината т.е. лятотот е Ок. Зимата какво правим с водата  ? Или аз май нещо не схващам как функционират  newsm78

Ами то ако искаш да поливаш с водата,тя се събира в резервоар.Ние даже мислиме да я събираме заедно с дъждовните води...А зимата не е проблем,защото на резервоара си има преливник и тя си попива в почвата.То всичко е дълбоко в земята  и не може да замръзне.Поне така ми обяснява мъжа ми - той много се е запалил. Thinking

# 664
  • Пловдив
Цитат
Здравейте,
искам да ви питам наехте ли лицензирана строителна фирма за строежите си?
Ако сте ползвали бригади - как оформихте всички строителни книжа, необходими за разрешение за ползване?
При нас е бригада, ние си доставяме материалите, от тях само работата.
Имаме технически ръководител /за обект от пета категория не е задължителен дори и строителен надзор/, на когото плащаме за всеки етап /в случая при нас - на всяка плоча/. Той води заповедната книга, както и е техническото лице, което подписва протоколите.
http://www.mrrb.government.bg/index.php?lang=bg&do=law&type=7&id=195 - това е наредбата, в която са посочени необходимите документи, които се водят по време на строежа.

А ето и малко снимки от днес: изгледи

# 665
Буболече ,чудна къща,бързо напредвате  Heart Eyes И какви хубави гледки си иматее  Flutter

Това в коя част на Белащица е  Thinking

# 666
  • Пловдив
След Черен Петър нагоре до един разклон с пътно огледало /от тези, дето са като пътни знаци и помагат да се види по-добре пътя/ и на разклона - вдясно, води се местност Варниците.
Елфичка, днес за разнообразие минахме през Браниполе и през самата Белащица, та показвах на мъжа ми вашия дворец на живо  Simple Smile

# 667
 Shocked знам къде е  Laughing Ние сме под Св. Георги хотела, до една къща в гръцки стил .В началото на вгуст съм на гости при нашите на басейн малко да си почина, та съм решила хубаво да обиколя навсякъде да поклюкаря, къде какво се строи ... Ще мина и през вашите да ги покажа на мъжо, нагледно  Hug Hug

# 668
  • Банкя
rose-bose По принцип за получаване на разрешение на строеж е необходимо един проект да има решение за канализация - или заустване в уличен канал, или изгребна яма (септичните вече са забранени), или пречиствателна станция за отпадни води + разрешение за заустване на водата.
Вие, доколкото разбрах, само ремонтирате, тоест едва ли ще правите нещо документално, така че може да си изберете.

Предимствата на пречиствателната станция са ти ясни, недостатък е, за е хубаво да има постоянно "потребление", тоест, тъй като пречистването става на няколко етапа, един от които е биологичното пречистване с микроорганизми, то те трябва да има с какво да се хранят, за да не измрат. Попитай в конкретните фирми, какъв е максималният период, в който може да не се използва съоръжението.
Недостатък е и ако няма къде да се излива/оттича пречистената вода. Имай предвид, че, преливайки от резервоара, водата ако не се отведе с тръба нанякъде, то тя ще водонасити почвата около резервоара и може да компроментира стабилността му. Отделно през зимата съществува опасност от замръзване на тази вода, пукане на тръби и невъзможност изобщо за оттичане.

Оптималният вариант при ползването на пречиствателни станции е наличието на дере или река наблизо, където с тръба да се отвеждат пречистените води (или излишното количество от тях). Ако ще изливате в река, поточе, езеро и подобни ви трябва разрешение от Напоителни системи. Peace

Буболечо Страхотни изгледи! Поздравления за напредването. Hug

Искам и аз вече бетон и тухли на нашето местенце... Cry
Мъжът ми е внесал днес проекта за делбата (ПУП-а) и са му казали, че за тази процедура няма срок... Rolling Eyes Така че ще си почакаме... Tired

# 669
мИСЛЯ си съвсем лаишки... тия микроорганизми няма ли да измрат от почистващите продукти...един Доместос например, с който се чисти банята...нали всички тия неща попадат в канала, респективно при въпросните микроорганизми. Нали Доместос унищожава всички познати микроорганизми Wink

Буболечо, браво Peace Напредвате Peace И какъв простор е около вас-завиждам Wink

# 670

Елфичка, днес за разнообразие минахме през Браниполе и през самата Белащица, та показвах на мъжа ми вашия дворец на живо  Simple Smile

Blush Благодаря много!Надявам се,че ви е харесала  Hug

А аз да питам Росе-Босе каква е цената на тези пречиствателни станции,които пусна с клипчето.И ние с мъжът ми току що се впечатлихме,но не ни стана много ясен принципа.Къде отиват твърдите неща от отходните води,примерно динени семки и костилки  Joy След като няма химия и таблетки вътре какво става с тези неща?А мъхчетата от дрехите?Няма ли някакъв филтър ,който се чисти?доколкото прочетохме,това нещо не се чисти и постоянно циркулира,но как преработва точно отпадъците  Thinking

# 671
  • Пловдив
Да си призная, и аз се замислям точно за това - с какво ще почиствам, за да не загинат микробите. Вярно е, че могат да се презареждат периодично, но все пак и това не е безплатно. Някъде из нет-а бях срещала и някакви ензимни почистващи препарати - без хлороподобни съединения в тях.
Откакто сме започнали строежа миналия месец, представители на две фирми, предлагащи такива пречиствателни системи минаха вече през обекта, имам и брошури и визитки, но ... цени - нямааа  Laughing - сигурно да не ни наплашат предварително.

# 672
  • Варна

Точно затова се ориентирахме към тези станции,защото и в офертата им пише ,че технолгията е нова,само аеробна и няма значение ако не живееме постоянно там.В детайли не го разбирам но принципа е такъв,че когато има какво-пречиства,когато няма работи на празен ход.Четох някъде и статия за това аеробно пречистване.....Иначе при нас дере има,няма проблем.
А за цената точно ще погледна и ще ви изпратя направо офертата на лични/ако може де Laughing/,защото е в пощата на мъжа ми.

Последна редакция: пт, 23 юли 2010, 16:07 от rose-bose

# 673
Чакаме офертата  Hug

# 674
  • Банкя
Точно затова се ориентирахме към тези станции,защото и в офертата им пише ,че технолгията е нова,само аеробна и няма значение ако не живееме постоянно там.В детайли не го разбирам но принципа е такъв,че когато има какво-пречиства,когато няма работи на празен ход. Четох някъде и статия за това аеробно пречистване.....
Позволявам си да задълбая в темата, тъй като това е част от специалността, която съм завършила. Wink
Не помня всичко с подробности, тъй като след следването не съм се занимавала с пречистване на води, но по принцип не може да има пречистване на битови отпадни води без биологична част, тоест трябва да има микроорганизми. Както писах по-горе, те се нуждаят от "храна", но не е невъзможно, да изкарат и няколко дена с наличното, тоест без да има прилив (да се използва съоръжението). Въпросът е колко е този период. Тоест според мен е важно да е казано предварително, да фигурира в договора ви и да имате някаква гаранция. Grinning
А иначе при пречистването има и анаеробни, и аеробни процеси, тоест при наличие на кислород. Той се вкарва с помощта на компресор.

Едно такова съоръжение е пречиствателна станция в умален вариант, като отделните съоръжения са обединени в едно, поради много по-малкия обем отпадни води.

Принципно отпадъци като семки или други боклуци се пречистват в етапа на механично пречистване или чрез утаяване, но точно как е решено в тези малки съоръжения, не съм запозната, но със сигурност се прави и предхожда биологичното пречистване. Peace

Общи условия

Активация на акаунт