Строеж-къде, как, колко? Тема за взаимопомощ-16-ти том :)

• 72 647
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
Radenia, колко стаи ще имате в къщата? VRF  или VRV си заслужава при сгради с много помещения. Иначе е ненужно скъпо удоволствие. Под 50 000 лв. трудно излиза като цена. При нас пуснахме тръби за 2 петорни мултисплита на Дайкин и две Нокрии на Фуджицу. Към мултисплита може да се закачат различни вътрешни тела според нуждите на помещението. Така например в нашата спалня е касетъчен, в стаята на детето - стенен и така...

# 631
Буболечо   bouquet и от мен за информацията

# 632
Здравейте.До края на седмица ще приключи сделката за покупка на дворно място и започваме и ние  Party Къщата ще бъде еднофамилна,на 2 етажа.Засега не мога да реша,как ще е подобре,,стълбите на втори етаж да бъдат в хола или да ги направим отделно,в коридора.Ако имате мнение по въроса,с удоволствие ще го чуя    Hug

Буболечо,може ли и на мен цените   bouquet

# 633
  • Пловдив
За момичетата от Пловдив и околностите тук давам плащанията, които сме направили по подготовката за започване на строежа ни, с уговорката, че някои от сумите зависят от тарифата на конкретната община /в случая Родопи/, проектирането започнахме през януари, внесохме проекта в общината през април, а разрешителното получихме юни. Така, че посочените суми могат да бъдат само ориентир, а при всеки конкретен случай да са различни, както и цената за проектиране би могла да се договори ...

Цитат
- Виза за проектиране - 80 лв., извадиха ни я от агенцията, която посредничеше при покупката на парцела, важи 6 месеца.
- Проучване за ВиК /защото УПИ-то ни нямаше такова/ - 40 лв. - пуска се молба във ВиК с копие от нот. акт, официално отговарят в срок от 1 месец /и го спазиха/
- Проучване за присъединяване към ел. мрежа - 58 лв, пуска се заявление в ЕВН с копие от нот. акт, отговарят за 1 месец /обикновено по-рано/ - дават предварителен договор.

- Геодезическо заснемане - нашето беше 160 евро
- Геоложки доклад - 130 евро - това е заплащането на инженера-геолог, който гледа почвата и прави доклада, отделно наехме багер да изкопае дупка с дълбочина 2 м - 20 лв. ни струваше

Тези по-горните неща са нужни за започване на проектирането.

След това - нашият проект беше по 11,50 евро на кв. м РЗП /което според мен е скъпо, но се съгласихме/ и включваше само архитектурен проект, конструкции, проект ВиК и проект за електроинсталациите.
Отделно си платихме следните неща:
- Вертикална планировка и трасировъчен план - 160 евро
- Топлосъхранение и енергийна ефективност - 160 евро
- Озеленяване - 180 евро
- План за безопасност и здраве - 130 евро

За разрешителното за строеж - платихме 388 лв. в общината за 220 кв. м РЗП и отделно още 110 лв. за разрешително за извозване и депониране на изкопна маса и строителни отпадъци - за 92 кв. м ЗП

Преди започване на строежа извикахме отново геодезиста да направи трасировка - 150 лв.  + по 15 лв. на точка - ние имахме 11 точки - общо 315 лв.

Искам на свой ред да помоля дамите от Пловдив и околностите, които вече са напреднали и са стигнали до дограмата - моля, препоръчайте ми производител, от когото сте доволни, става въпрос за PVC-дограма - споделете за цени, условия, срокове ... Благодаря!  bouquet

Последна редакция: чт, 22 юли 2010, 09:37 от Буболечо

# 634
  • густо майна Филибето
По нашия проект още се работи, но цените досега са:

Проект - архитектурна част, конструкции,ВиК и Ел - 18,40лв/кв.м.
Хидрогеоложки доклад - инженера ни е познат, цената е доста по-ниска от обичайната
Геодезия+вертикална планировка и трасировъчен план - 600 лв
Топлосъхранение и енергийна ефективност- 250лв
ПОИС и ПБЗ - 300лв
Озеленяване - 200лв
Архитектът движи проекта.

# 635
Здравейте.До края на седмица ще приключи сделката за покупка на дворно място и започваме и ние  Party Къщата ще бъде еднофамилна,на 2 етажа.Засега не мога да реша,как ще е подобре,,стълбите на втори етаж да бъдат в хола или да ги направим отделно,в коридора.Ако имате мнение по въроса,с удоволствие ще го чуя    Hug

Буболечо,може ли и на мен цените   bouquet
Моят съвет е стълбите да са отделно. Първата причина е, че височината и обема стават големи, когато са в хола и отопляването е трудно, а и разходите за него по- високи. Преди да почнем нашата къща и аз много се чудех, добре, че имах приятелки с къщи и от двата типа, за да ме посъветват.

# 636
E то зависи какво търси човек. Ако е някаква определена визия и излъчване, пренебрегва това, че топлото бяга нагоре. Ако търси функционалност-прави отделен коридор със стълби. За мен първият вариант е много по-красив, а и иначе какво коридорът няма да се отоплява ли newsm78

Последна редакция: чт, 22 юли 2010, 13:33 от galana_s

# 637
  • Пловдив
При нас другото предложение на архитектите беше стълбище, започващо от хола. Ние го отхвърлихме от практични съображения /свързани с отоплението, естествено/, но подкрепям мнението на Галана, че всичко зависи от предпочитанията и вижданията на собствениците  Peace. Едно такова вътрешно стълбище "дава мегдан" за разнообразни интериорни решения, които ако са обезпечени със съответните парични средства, могат да направят дома единствен  Simple Smile

# 638
  • Банкя

При нас е предвидено стълбата да е от хола. Доста се чудих, което решение е по-добро... Отделното стълбище винаги ми е стояло малко "студено", "самотно", докато такова, тръгващо от хола за мен внася уют. Grinning При него обаче съществува опасността от загуби на топлина от самото помещение нагоре по него и по коридора на втория етаж и по-високи разходи като цяло. Thinking
Затова си измислих нещо като компромис - стълбите тръгват от хола, но горе имам само едно малко коридорче 2,5мх1,0м, тоест само още 2,5кв.м, които отоплявам през хола и смятам, че няма да ми се увеличат много разходите. Wink

# 639
Добре де, а иначе когато стълбището е поместено в отделен коридор, няма ли да то отоплявате? Нали от този коридор ще влиза студ в другите стаи Rolling Eyes

/въпросът е към тези, които разсъждават, че така няма да има топлинни загуби/

# 640
  • Банкя
galana_s Точно това имам предвид, че доста хора не отопляват стълбището и затова ми стои "студено". Иначе от гледна точка на практичност и пестене на енергия, е хубаво стълбището да се отоплява, дори и на малко по-ниска от стайните температура, за да не се губи от топлината на другите помещения. Wink
Комфортът да се качваш по отоплено стълбище е отделно нещо и всеки сам преценява, дали и как да си го осигури. Peace

Според мен недостатъкът на стълбище, тръгващо от дневната, е "бягането" на топлото от дневната (голяма площ, малка височина) към горната част на стълбището (малка площ, голяма височина) и постоянната необходимост от затопляне на самата дневна. Когато това са отделни помещения, отоплението им е не е така взаимносвързано и както писах, може да има и разлика в температурите, тоест да се оптимизират разходите. Peace

Времето ще покаже, дали вариантът, който съм си измислила за нашата къща, е практичен или не. Mr. Green

# 641
  • Пловдив
Цитат
Според мен недостатъкът на стълбище, тръгващо от дневната, е "бягането" на топлото от дневната (голяма площ, малка височина) към горната част на стълбището (малка площ, голяма височина) и постоянната необходимост от затопляне на самата дневна.
Тук да добавя и постоянното течение, което би се получило поради естествения процес на конвекция - топлият въздух се издига нагоре, студеният слиза надолу, естествено това би се усещало единствено в зоната на стълбището и то през студената част от годината. Ако обаче температурата в сградата е относително постоянна - мисля, че този дефект би се минимизирал.

Иначе ние не предвиждаме да отопляваме коридора, при нас той е "вътрешен" - има помещения от трите си страни.

# 642
... Отделното стълбище винаги ми е стояло малко "студено", "самотно", докато такова, тръгващо от хола за мен внася уют. Grinning
Колко сме различни хората, наистина... Simple Smile На мен пък точно обратното - големите отворени пространства не ми са уютни. Аз съм разказвала, че първия ни проект беше точно така - със стълбище - голямо, красиво, от хола, с много кътове и зони. Ами пък няма да ми е уютно да се излегна на дивана и да си гледам тв в такова голямо отворено помещение. Не че сега хола ми е малък - 45 кв.м. е, но някак ми е по-интимно. Иначе отоплението не ми е било аргумент - сега стълбището тръгва от антрето и навсякъде имам радиатори- и във входното антре, и на стълбището, и на горните коридори. А и подпокривното пространство, където е кабинета е отворено, там е вита стълба, така че отоплението така, или иначе се налагаше да ми е обезпечено. А и  как ще се прибира тихомълком малката, като порастне и почва да закъснява, докато ние я чакаме в хола....Simple Smile Винаги съм се впечатлявала от красотата на вътрешните стълбища, но не е за мен. На мен, например, също така, ми е хубаво, когато ми е тъмно, или ми е приглушена светлината, а повечето хора предпочитат светлина....Така че всеки с номера си....

Последна редакция: чт, 22 юли 2010, 15:05 от Гретел

# 643
  • Банкя
Гретел Тъй като горният цитат е мой, си позволявам да се съглася с теб - "разни хора - разни идеали (в случая вкусове)". Wink

Иначе аз стълбището не съм го мислила като акцент, архитектът предложи от двураменно да стане трираменно и да се акцентира на него. Стълбището е относително в ъгъла на помещението, което само по себе си (без площта за стълбите) май няма и 35 кв.м. Големи свободни пространства и мен не ме кефат особено. Naughty Но аз не си го представям мое така. Rolling Eyes А дали ще стане, е друг въпрос... Като го видя готово на груб строеж, ще мога да преценя, дали е добър избор това ми решение. Hug

Иначе мъжът ми звънна току що, че е взел проектът за делбата от проектантите (стана за 2, а не за 1 седмица, както бяха обещали ooooh!). То какво ли се ядосвам, като до тук всичко става в такива срокове. Май просто трябва да си пренастроя часовника и да слагам всичко по 2 (та накрая и парите Mr. Green).
Та утре ще го внася и ще се започва поредното чакане. Whistling

# 644
Radenia, колко стаи ще имате в къщата? VRF  или VRV си заслужава при сгради с много помещения. Иначе е ненужно скъпо удоволствие. Под 50 000 лв. трудно излиза като цена. При нас пуснахме тръби за 2 петорни мултисплита на Дайкин и две Нокрии на Фуджицу. Към мултисплита може да се закачат различни вътрешни тела според нуждите на помещението. Така например в нашата спалня е касетъчен, в стаята на детето - стенен и така...
Shocked Shocked Shocked
Ще имаме едно голямо "Г"-хол ,трапезария,кухня,три спални и голямо антре.По принцип сме се спряли на газ,но сега чета за термопомпите.И те ми се видяха доста скъпи ама ти направо ме срути на пода Crazy.И камина ще имаме ама само за романтика FlutterБях чувала от тук от там малко и преди за тези системи ама май не е по нашия джоб.

Буболечо имам познат,който работи с брат му в тази свера.Сменил е на сестра ми в апартамента ПВЦ и в нашия и на свеки с алумин.Всички сме доволни.Ще ни слага и в къщето,а и на село в старата къща също.Работи със много богат асортимент като вид и цвят.Работилницата им е в двора на Комарса.Който иска ще дам координати на ЛС Peace

Общи условия

Активация на акаунт