Майчинството счетоводно - 30

• 42 150
  • 755
  •   1
Отговори
# 405
  • София-Младост
Бенджолина ще се опитам да ти отговоря:
1 Да, можеш, освен ако няма изрично условие в трудовия договор не си длъжна да уведомяваш първият работодател за работа на друго място.
2. В болничен можеш да излезеш във всеки един момент, просто няма да получаваш обезщетение по него, докато не натрупаш съответния осигурителен стаж-6 или 12месеца. Времето, през което си в болничен се зачита за трудов и осигурителен стаж, нищо че не се внасят осигурителни вноски.
3. Отговорът се съдържа в т.2 Simple Smile
На платен отпуск нямаш право докато не натрупаш 8 осем месеца трудов стаж общо.

# 406
Ала-Бала, благодаря ти, че прочете този така дълъг пост.  Hug
Аз прочетох тук някъде из темите, че трябва да имам 6 месеца на високата сума, а ако съм в болничен това няма как да стане.
Или нещо подобно, че майчинските падат ако си в болничен.

Въпросът е там, че имам желанието да си вдигна майчинството.

Още едно въпросче ми изниква.
Фирмата в която работя е малка и нова (от края на 2009).
Аз и от тогава съм там (самото основаване, просто ми забавиха договора)
За момента съм единственият служител. С изключение на счетоводителката, която не е постоянно, а просто веднъж или два пъти в седмицата оправя нещата.
Тя май е на "Договор за счетоводни услуги"
Шефът ми не е българин и идва от време на време.
Фирмата няма политика за входящи номера и т.н.

Та аз как да уведомя, ей това не ми е ясно?
Освен с препоръчано писмо с обратна разписка, но смешното е, че аз получавам тези неща  Joy

# 407
Здравейте. Ще съм ви благодарна ако можете да ми отговорите на следния въпрос: Мога ли да прехвърля майчинството си на майка ми, която е работещ пенсионер след навършване на 1 година на моята дъщеря?

# 408
  • София-Младост
Здравейте. Ще съм ви благодарна ако можете да ми отговорите на следния въпрос: Мога ли да прехвърля майчинството си на майка ми, която е работещ пенсионер след навършване на 1 година на моята дъщеря?
Да, след като бабата е осигурена можете да направите прехвърлянето.

Ала-Бала,
Още едно въпросче ми изниква.
Фирмата в която работя е малка и нова (от края на 2009).
Аз и от тогава съм там (самото основаване, просто ми забавиха договора)
За момента съм единственият служител. С изключение на счетоводителката, която не е постоянно, а просто веднъж или два пъти в седмицата оправя нещата.
Тя май е на "Договор за счетоводни услуги"
Шефът ми не е българин и идва от време на време.
Фирмата няма политика за входящи номера и т.н.

Та аз как да уведомя, ей това не ми е ясно?
Освен с препоръчано писмо с обратна разписка, но смешното е, че аз получавам тези неща  Joy
Изчакай си постояния договор и освен да говориш със счетоводителката, или просто да дадеш уведомлението на шефа, когато се мерне, да го завери по някакъв начин.

# 409
Благодаря ти Ала-Бала за бързия отговор. Ние мислим да назначим бабата-пенсионерка във фирмата ЕООД на мъжа ми, а другият въпрос ми е колко време преди прехвърлянето на майчинството да бъде назначена?

# 410
Ekatya, ще ти се изплати обезщетение и по втория труд. договор. Трябва да имаш през целия си живот 6 м. /за общо заболяване/ или 12м. /за бременност и раждане/ осигурителен стаж. Не се изисква при всеки работодател отделно да го добиваш. Ако при единия работиш на 8ч., а при другия  на 4 ч. ще ти се изплати в пропорция 2/3 при първия работодател и 1/3 при втория. Дохода се събира общо и при двамата работодатели 6/12 мес. назад.

Извинявам се че пак питам , но това означава , че при положение че не съм се осигурявала 6 месеца на второто място за доход оттам ще ми се вземе минималната работна заплата или 0 лв.?
Защото като чета цитираните членове от законите излиза,че трябва да се вземе МРЗ.

# 411
Ала-Бала, много благодаря  Hug

Ако ми изникне още някое въпросче, може да ви обезпокоя отново. Blush

# 412
Здравейте,
искам да попитам как стои въпросът с изплащането на 240-те лв. от втората платена година от майчинството.
Имате ли представа, кога започват да се получават - автоматично след изтичането на 90% , които са до 07.05  при мен или от следващия месец- т.е Юни,  и къде може да се провери,( в  сайта на Нои) дали са подадени документите от работодателя? Според нашата счетоводителка, документите ми са подадени в НОИ през Април, но днес получих съобщение,че утре ще бъде извършено последното плащане само по тези 90%, които са реално 3 работни дни през Май, и като проверих в системата на НОИ се оказва,че там няма посочено,че документи  за втората година са подадени...  Сега съм в чудене счетоводителката ли лъже,защото иначе здравната ми осигуровка е внесена прилежно-т.е ходено е до НОИ и трябва и документите да са занесени, аз ли не знам къде да проверя..
Извинявам се, ако въпросът ми е често срещан и предварително благодаря за отговорът Simple Smile

Последна редакция: ср, 02 юни 2010, 18:43 от JeenySJ

# 413
Здравейте! В момента съм по майчинство до 410 дни и се водя на работа при втори работодател. При него си заплащам здравните осигуровки. Бихте ли ми казали дали има промяна в размера им от нова година насам и ако да каква трябва да е сумата сега?

# 414
Ekatya, ще ти се изплати обезщетение и по втория труд. договор. Трябва да имаш през целия си живот 6 м. /за общо заболяване/ или 12м. /за бременност и раждане/ осигурителен стаж. Не се изисква при всеки работодател отделно да го добиваш. Ако при единия работиш на 8ч., а при другия  на 4 ч. ще ти се изплати в пропорция 2/3 при първия работодател и 1/3 при втория. Дохода се събира общо и при двамата работодатели 6/12 мес. назад.

Извинявам се че пак питам , но това означава , че при положение че не съм се осигурявала 6 месеца на второто място за доход оттам ще ми се вземе минималната работна заплата или 0 лв.? ще ти се вземе дохода само от едното място
Защото като чета цитираните членове от законите излиза,че трябва да се вземе МРЗ. МРЗ се взима ако си в отглеждане на дете до 2 год., безработен, неплатен отпуск, който се зачита за стаж.

Здравейте! В момента съм по майчинство до 410 дни и се водя на работа при втори работодател. При него си заплащам здравните осигуровки. Бихте ли ми казали дали има промяна в размера им от нова година насам и ако да каква трябва да е сумата сега?
20,16 лв.

Здравейте,
искам да попитам как стои въпросът с изплащането на 240-те лв. от втората платена година от майчинството.
Имате ли представа, кога започват да се получават - автоматично след изтичането на 90% , които са до 07.05  при мен или от следващия месец- т.е Юни,  и къде може да се провери,( в  сайта на Нои) дали са подадени документите от работодателя? Според нашата счетоводителка, документите ми са подадени в НОИ през Април, но днес получих съобщение,че утре ще бъде извършено последното плащане само по тези 90%, които са реално 3 работни дни през Май, и като проверих в системата на НОИ се оказва,че там няма посочено,че документи  за втората година са подадени...  Сега съм в чудене счетоводителката ли лъже,защото иначе здравната ми осигуровка е внесена прилежно-т.е ходено е до НОИ и трябва и документите да са занесени, аз ли не знам къде да проверя..
Извинявам се, ако въпросът ми е често срещан и предварително благодаря за отговорът Simple Smile
Ако документите ти са подадени трябва да се виждат в сайта на НОИ заедно с болничните и предишната декларация до410-я ден. Нека тя ти даде вх. №, с който са представени документите. С  този вх. № в НОИ на място може да провериш за по-сигурно. Осигуровките се внасят към НАП.

Последна редакция: ср, 02 юни 2010, 22:29 от AnMary

# 415

Извинявам се че пак питам , но това означава , че при положение че не съм се осигурявала 6 месеца на второто място за доход оттам ще ми се вземе минималната работна заплата или 0 лв.? ще ти се вземе дохода само от едното място
Защото като чета цитираните членове от законите излиза,че трябва да се вземе МРЗ. МРЗ се взима ако си в отглеждане на дете до 2 год., безработен, неплатен отпуск, който се зачита за стаж.

Съжалявам но не съм съгласна точно заради това изречение:
"Съгласно чл.16, ал.4 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване/НИИПОПДОО/, паричните обезщетения на лица, които към деня на настъпване на съответния риск са осигурени за общо заболяване и майчинство и/или трудова злополука и професионална болест по различни договори или на различни основания, се изплащат поотделно по всеки от договорите или за всяко от основанията.
"
Според мен то показва че двата договора се разглеждат поотделно нищо не се сумира и не се дели на 2/3 и 1/3. И по цитираните закони след като нямам 6 месеца на втория договор на високата заплата се взима МРЗ.

# 416
Ekatya, няма да навлизам в излишни спорове. Няколко човека ти обясняваме едно и също, но ти  не искаш да разбереш. Няма как да ти се прибави МРЗ за месеци, в които имаш осигурителен доход., независимо, че не е при същия осигурител.

# 417
Толкова ще ти превеждат, ако предходните на тези 6 месеца си осигурявана на по-ниска сума или 0лв.
и как точно може да е осигурена на 0 лв
като дори за месеците без работа се взима 240 лв,а не 0лв
Ох, да, както съм го написала ще объркам жената .... по-добре да не се меся  Embarassed   Elfita,   bouquet

# 418
  • Пловдив
Ekatya, няма да навлизам в излишни спорове. Няколко човека ти обясняваме едно и също, но ти  не искаш да разбереш. Няма как да ти се прибави МРЗ за месеци, в които имаш осигурителен доход., независимо, че не е при същия осигурител.

и за това се опитах да обясня,но тя не го приема,защото й е по-добре другия вариант

Ekatya,много ще се радваме,ако ни запознаеш как са ти изчислили обезщетението и да кажеш-ех,бяхте прави  Mr. Green

gmarinova , Hug

# 419
  • На тавана. С Карлсон и Дребосъчетата.
Здравейте, мами,
Имам едно въпросче. В средата на юни трябва да изляза в 45-дневния болничен преди раждане. До този момент от началото на април месец съм в болнични, като ми ги пуска лекарят, при когото се следя на частно, а междувременно веднъж месечно ходя по здравна каса при друг лекар. Основният ми въпрос е, мога ли да си пусна 45-дневния болничен при частния лекар или трябва задължително да го направя при този по ЗК? И още, ако реша да се откажа от лекаря по ЗК (в общи линии губене на време са ми прегледите при него), има ли някаква процедура, която трябва да следвам, да заявя официално, че се отказвам от него или не е необходимо да предприемам каквото и да е? Изобщо, някакви спънки с НОИ или НЗОК ще имам ли, ако се откажа от прегледите по ЗК в началото на 8-ми месец?

Общи условия

Активация на акаунт