Майчинството счетоводно - 30

• 42 146
  • 755
  •   2
Отговори
# 420
  • Пловдив
Анири ,45 дневния може да ти го издаде и лекаря на частно.Може да не ходиш вече на ЖК-няма да имаш никакви проблеми.Просто спираш да ходиш-не обявяваш никъде нищо

# 421
Здравейте,
Искам да попитам има ли разлика в болничния при трудова злополука (катастрофа по време на командировка с последващо приемане в болница) и какво обещетение ще се изплати?
Благодаря предварително   bouquet

# 422
трудовата злополука е 90%, не 80% от среднодневния осигурителен доход
първият ден е за сметка на работодателя

# 423
  • Майничка
Анири ,45 дневния може да ти го издаде и лекаря на частно.Може да не ходиш вече на ЖК-няма да имаш никакви проблеми.Просто спираш да ходиш-не обявяваш никъде нищо

Само да добавя - но предварително се уверете, че вторият лекар ще Ви издаде направление за раждане.
Освен това непосещаването на ЖК не Ви освобождава от необходимостта да представите в болницата всички необходими изследвания преди раждането.

Здравейте,
искам да попитам как стои въпросът с изплащането на 240-те лв. от втората платена година от майчинството.
Имате ли представа, кога започват да се получават - автоматично след изтичането на 90% , които са до 07.05  при мен или от следващия месец- т.е Юни,  и къде може да се провери,( в  сайта на Нои) дали са подадени документите от работодателя? Според нашата счетоводителка, документите ми са подадени в НОИ през Април, но днес получих съобщение,че утре ще бъде извършено последното плащане само по тези 90%, които са реално 3 работни дни през Май, и като проверих в системата на НОИ се оказва,че там няма посочено,че документи  за втората година са подадени...  Сега съм в чудене счетоводителката ли лъже,защото иначе здравната ми осигуровка е внесена прилежно-т.е ходено е до НОИ и трябва и документите да са занесени, аз ли не знам къде да проверя..
Извинявам се, ако въпросът ми е често срещан и предварително благодаря за отговорът Simple Smile

След като 410-те дни приключват през май, няма начин документите за втората година да са предадени през април - това ще стане най-рано в началото на юни, след начисляване на осигуровките за май. Плащането ще е до 15 раб.дни след подаването на документите.

# 424
здравейте,бъдещи и настоящи мами. нова съм във форума и имам толкова много въпроси  Rolling Eyes. преди ден и аз видях  EFP. искам да ви питам относно майчинството. осигуряват ме на 511.00 лв. от година насам. преди това нямам и ден трудов стаж в България - бях в чужбина. по трудов договор обаче съм на заплата от 350.00 лв. здравните ми осигуровки също се плащат от около година - така, че съм с прекъснати здравни права. преди това докато съм била студентка университета ме е осигурявал. какво става от тук насетне - трябва да заплатя на здравната каса за 3 год. назад от днескашна дата? въобще има ли смисъл да съм здравно осигурена, или така или иначе ще си плащам най-вероятно за всеки преглед - нали знаете повечето лекари как са  #2gunfire
 и колко евентуално ще ми бъде майчинството - изчислявано на 350 или на 511 лв.? има вариант таткото да е без работа след време и се чудя има ли смисъл да довнасям някакви парички към осигуровките, за да е по-голямо и майчинството, което ще получаваме. въпросите ми са много и дано не е станала каша, обаче все от някъде трябва да започна с решаване то им.
благодаря предварително на всеки отзовал се   bouquet

# 425
Здравейте, през август изтичат 410 те дни, искам след това    да си ползвам отпуска в размер на 80 дни. Трябва ли да се връщам на работа и колко отработени дни трябва да имам- държавен служител съм. Благодаря ви предварително.

# 426
  • На тавана. С Карлсон и Дребосъчетата.
Elfitа, gargamela, много ви благодаря за бързия и ясен отговор! Hug

# 427
трудовата злополука е 90%, не 80% от среднодневния осигурителен доход
първият ден е за сметка на работодателя

Много ти благодаря  Hug

# 428
  • Варна
Здравейте отново, в момента съм в отпуск за гледане на дете до 2 години, който изтича на 15.07. Отново съм бременна. От юни съм назначена в друга фирма на 4-часов трудов договор. При основния ми работодатял искам да изляза в 6-мес. неплатен отпуск след като ми изтече този до 2-те години, но сега виждам, че детето не трябва да е на ясла. Въпроса ми е, ако изляза от 16.07. в неплатен, а детето постъпи на ясла 5 дни по-късно, след като вече ми е разрешен този отпуск, какво следва?
И цялата тази схема законна ли е? Много ми се иска да не излизам от правилата и затова толкова настойчиво разпитвам. Предварително благодаря за отделеното време.

# 429
  • Майничка
Здравейте отново, в момента съм в отпуск за гледане на дете до 2 години, който изтича на 15.07. Отново съм бременна. От юни съм назначена в друга фирма на 4-часов трудов договор. При основния ми работодатял искам да изляза в 6-мес. неплатен отпуск след като ми изтече този до 2-те години, но сега виждам, че детето не трябва да е на ясла. Въпроса ми е, ако изляза от 16.07. в неплатен, а детето постъпи на ясла 5 дни по-късно, след като вече ми е разрешен този отпуск, какво следва?
И цялата тази схема законна ли е? Много ми се иска да не излизам от правилата и затова толкова настойчиво разпитвам. Предварително благодаря за отделеното време.

Абсолютно законно е. 6-месечният неплатен отпуск може да се ползва до навършване на 8г. на детето, без значение дали ходи на ясла, училище и т.н.

Здравейте, през август изтичат 410 те дни, искам след това    да си ползвам отпуска в размер на 80 дни. Трябва ли да се връщам на работа и колко отработени дни трябва да имам- държавен служител съм. Благодаря ви предварително.

Ако междувременно заплатата Ви е повишена, за да бъде заплатен отпускът на новата сума, трябва да отработите поне 10 работни дни в един месец и да излезете в отпуск от следващия. Ако се събират 10 работни дни от август, отработете ги и излезте в отпуск от септември. Ако не се събират през август, подайте молба за ползване на отпуск за гледане на дете до 2г., прекъснете от 16.9., връщайки се на работа и излезте в платен отпуск от октомври.
Ако няма промяна в заплатата, няма проблем да излезете в платен отпуск след 410-ия ден, като не забравите да подадете прил.4, за да получавате 120лв. по време на отпуска.

Последна редакция: чт, 03 юни 2010, 10:42 от gargamela

# 430
Ekatya, няма да навлизам в излишни спорове. Няколко човека ти обясняваме едно и също, но ти  не искаш да разбереш. Няма как да ти се прибави МРЗ за месеци, в които имаш осигурителен доход., независимо, че не е при същия осигурител.

и за това се опитах да обясня,но тя не го приема,защото й е по-добре другия вариант

Ekatya,много ще се радваме,ако ни запознаеш как са ти изчислили обезщетението и да кажеш-ех,бяхте прави  Mr. Green

gmarinova , Hug

Ами при положение че 3-ма счетоводители ми казват че съм права и НОИ са ми отговорили достатъчно любезно , мисля че те са достатъчно компетентни , за да им се доверя Simple Smile Иначе ви благодаря
и да , като получа обезщетение ще пиша какво е било , за да няма и други заблудени в моето положение Simple Smile

# 431
Ekatya, няма да навлизам в излишни спорове. Няколко човека ти обясняваме едно и също, но ти  не искаш да разбереш. Няма как да ти се прибави МРЗ за месеци, в които имаш осигурителен доход., независимо, че не е при същия осигурител.
и за това се опитах да обясня,но тя не го приема,защото й е по-добре другия вариант

Ekatya,много ще се радваме,ако ни запознаеш как са ти изчислили обезщетението и да кажеш-ех,бяхте прави  Mr. Green

gmarinova , Hug

Ами при положение че 3-ма счетоводители ми казват че съм права и НОИ са ми отговорили достатъчно любезно , мисля че те са достатъчно компетентни , за да им се доверя Simple Smile Иначе ви благодаря
и да , като получа обезщетение ще пиша какво е било , за да няма и други заблудени в моето положение Simple Smile

Моля те като получиш обезщетението подробно да споделиш как е изчислено. На 3-та счетоводители много поздрави - не са наясно как се изчисляват болнични при осигуряване на повече от едно място.

# 432
  • Варна

Абсолютно законно е. 6-месечният неплатен отпуск може да се ползва до навършване на 8г. на детето, без значение дали ходи на ясла, училище и т.н.

Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал.
1всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в
заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6
месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

Тоест "заведение на пълна държавна издръжка" не е ясла, така ли да разбирам? Много добре е ако е така.

# 433
  • Майничка
...
Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал.
1всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в
заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6
месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.

Тоест "заведение на пълна държавна издръжка" не е ясла, така ли да разбирам? Много добре е ако е така.

На пълна държавна издръжка са детските домове, в яслите и градините родителите плащат такса.

# 434
  • Варна
Супер! Много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт