Майчинството счетоводно - 30

• 40 412
  • 755
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте, не знам дали тук трябва да си задам въпроса,който е следния:
Малкия се роди на 9 март и този месец трябва да взема майчинство(Месечна помощ за отглеждане на дете до една година)за пръв път.Въпросът ми е за месец март дали ще взема нещо тъй като детето е родено в началото на месеца?

# 46
Привет,
така, моята ситуация е ледната - в момента ползвам отпуск за отглеждане на дете до 16.06 тази година (тогава става на 2 години); от вчера съм в 45 дневен болничен за раждане на второ дете;  Изпращам на работодателя си болничния лист, както и приложение N12 към чл. 14 (за промяна на обстоятелствата за изплащане на парични обезщетения) + заявление за изплащане на обезщетение по чл. 54 ;
Въпросът ми е, има ли някаква друга декларация, която е нужно да се попълни, за да ползвам обезщетение по чл. 49 (застъпване на майчинство)? т.е. дали тези две декларации, които изпращам са всички нужни документи?
Благодаря!
Програмата на НОИ е направена така, че автоматично изчислява и изплаща по-доброто обезщетение при застъпени майчинства. Може и да не подаваш молба.
Това сигурно ли е?
ДА.

# 47
  • София-Младост
Здравейте !

В момента съм в майчинство, но искам да Ви попитам мога ли да ползвам за себе си болничен .Идеята ми е ,ако го дам на работодателя дали НОИ ще ми го изплати?
Благодаря предварително   bouquet
В отпуск за отглеждане на алко дете до 2г. възраст си така ли? Да, може да ползваш болничен. Но ако в 6 месец преди това не ти влизат дните от първите 410 дни(където може би си получавала по-висока сума) няма да има смисъл, тъй като пак ще го смятат на база 240лв.

Здравейте, не знам дали тук трябва да си задам въпроса,който е следния:
Малкия се роди на 9 март и този месец трябва да взема майчинство(Месечна помощ за отглеждане на дете до една година)за пръв път.Въпросът ми е за месец март дали ще взема нещо тъй като детето е родено в началото на месеца?
Ще вземеш разбира се за работните дни до 10 март.

# 48
Здравейте !

В момента съм в майчинство, но искам да Ви попитам мога ли да ползвам за себе си болничен .Идеята ми е ,ако го дам на работодателя дали НОИ ще ми го изплати?
Благодаря предварително   bouquet
Може. С болничния подаваш прилож. 12 за промяна на обстоятелствата. и прилож. 4 за 50% майчинство. След изтичане на болничния пак прилож. 12 и прилож. 3 за 100% майчинство. Мисля обаче, че няма да ти е изгодно. Ще получаваш 80% от осигурителния доход 6мес. назад, т.е. от 240лв., защото си в майчинство.

# 49
  • Пловдив
Благодаря Ви  много момичета Hug

# 50
Здравейте.Днес погледнах в сайта на нои и установих,че 6 месеца са ме осигурявали на 660 лв,а в същото време основната ми заплата е 450.Тези 6 месеца влизат в изчисленията за майчинството.Нямам идея обаче дали е добре или зле,при положение,че аз чисто съм си получавала 350.Ще ви бъда благодарна за отговорите.

# 51
  • София-Младост
Здравейте.Днес погледнах в сайта на нои и установих,че 6 месеца са ме осигурявали на 660 лв,а в същото време основната ми заплата е 450.Тези 6 месеца влизат в изчисленията за майчинството.Нямам идея обаче дали е добре или зле,при положение,че аз чисто съм си получавала 350.Ще ви бъда благодарна за отговорите.
Говори първо с вашата счетоводителка. Възможно е осигурителния праг да ти е 660, а същевременно да си на по-ниска заплата.

# 52
  • Sofia
Здравейте!
Тъй като темата за детските все още е недостъпна си позволявам да запитам тук: само доходите от трудови правоотношения ли се декларират или всички  Confused В служебната белажка, която получих от работодателя е посочено , че имам изплатен неизползван отпуск по чл.224 от КТ през миналата година. Отделно получавам и наем от недвижим имот и ако сумирам всичко се получава сума по - голяма от 350 лв. на член от семейството ...
Така ли се смята и има ли смисъл изобщо да си губя времето?
Предварително благодаря   bouquet

# 53
Благодаря ви много!

# 54
Здравейте Grinning
Моят въпрос е малко тъп, но... тъй като нямам интернет-банкиране, важно ми е да знам.
Вчера в сайта на НОИ статуса на графата, в която очаквах да изпише, че са ми изплатили майчинството, беше в процес на обработка. Бяха отбелязали, че са получили декларация 53. Днес пише, че "По случая са започнали изплащания". Но никъде не пише за кои месеци и по колко. Хубаво, за това колко са, да речем, не ми трябва да го гледам, знам го, но за следващия месец как ще разбера, че са преведени парите? В смисъл, сега като не пише за кога какво е преведено, другия месец също ли ще е така Rolling Eyes ? Надявам се да съм обяснила добре Embarassed

# 55
Здравейте. От ноември съм на Трудовата борса. От ноември до февруари включително съм получавала по 360 лева, а март и април по 180 лева. В средата на януари ми е терминът. Ако от сега започна да се осигурявам на 2000 лева, то колко ще бъде майчинството?
Преди това имам трудов стаж 8 години, като последните ми заплати от преди борсата са 425 лева.
Благодаря предварително.

# 56
Здравейте,искам да попитам нещо,предстои ми да се запиша на борсата и не съм бременна,но въпроса ми е,при бременност,тъй като нямам познати,с фирми за да ме осигуряват има ли вариант при,който да се осигурявам като лице на свободна професия и имам ли право на майчинство и за колко време ще е,въобще имам ли някакъв вариант освен майчинство по трудов договор или социално майчинство само за 1 година?Иначе си имам доста трудов стаж
и още един въпрос ,ако може-в момента съм болнични,но като се върна ще ме съкратят,ако през времето на болничния,фирмата е минала на 4 часа,това ще се отрази ли на обещетението за съкращение,след като аз лично не сам подписвала за 4 часов работен ден?Искрено се надявам да ми отговорите,защото не ми се иска да ме излъжат!

# 57
  • Майничка
Здравейте!
Тъй като темата за детските все още е недостъпна си позволявам да запитам тук: само доходите от трудови правоотношения ли се декларират или всички  Confused В служебната белажка, която получих от работодателя е посочено , че имам изплатен неизползван отпуск по чл.224 от КТ през миналата година. Отделно получавам и наем от недвижим имот и ако сумирам всичко се получава сума по - голяма от 350 лв. на член от семейството ...
Така ли се смята и има ли смисъл изобщо да си губя времето?
Предварително благодаря   bouquet

Декларират се всички доходи.

Здравейте Grinning
Моят въпрос е малко тъп, но... тъй като нямам интернет-банкиране, важно ми е да знам.
Вчера в сайта на НОИ статуса на графата, в която очаквах да изпише, че са ми изплатили майчинството, беше в процес на обработка. Бяха отбелязали, че са получили декларация 53. Днес пише, че "По случая са започнали изплащания". Но никъде не пише за кои месеци и по колко. Хубаво, за това колко са, да речем, не ми трябва да го гледам, знам го, но за следващия месец как ще разбера, че са преведени парите? В смисъл, сега като не пише за кога какво е преведено, другия месец също ли ще е така Rolling Eyes ? Надявам се да съм обяснила добре Embarassed

Проверявайте в Е_услуги / Справки по ЕГН / Справка за изплатени Парични Обезщетения и Помощи от ДОО чрез НОИ - актуално състояние - там излизат датите, сумата и за кой месец се отнася.

# 58
  • София
Mоля кажете към кого да се обърна,от 01.02.2010 съм в непрекъснат болничен до сега/самоосигуряващо лице съм/а не са ми превели нито един лев,какво да правя?????

# 59
Здравейте, въпросът ми е следният: живея извън България, в момента ми тече майчинство за второто дете, предстои ми скоро раждане на третото ми дете. Имам ли право да взимам майчинство, при условие че няма да отглеждам детето си в България?

Общи условия

Активация на акаунт