Майчинството счетоводно - 30

• 42 157
  • 755
  •   1
Отговори
# 345
  • В полите на Пирин планина
plana, както и Вива писа, трябва да си уведомила работодателя за бременността си, за по-сигурно - писмено, с документ от наблюдаващия те гинеколог, за да се ползваш от въпросната закрила. И аз съм ти писала по-горе, че ключовият момент е уведомяването на работодателя

# 346
plana, както и Вива писа, трябва да си уведомила работодателя за бременността си, за по-сигурно - писмено, с документ от наблюдаващия те гинеколог, за да се ползваш от въпросната закрила. И аз съм ти писала по-горе, че ключовият момент е уведомяването на работодателя

Да прави сте не оспорвам, просто се учудвам, че въпреки това закона не защитава бременната. Аз един вид се страхувах, защото до 3 - ия месец още нищо не е сигурно, пък и аз съм с рискова бременност.
Благодаря ви

# 347
  • Пловдив
Момичета, моля да консултирате и мен, защото получавам противоречива информация от две счетоводителки.
Работя във фирма, в която ме осигуряват на 400 лв и допълнително си плащам осигуровки като самоосигуряващо се лице във фирмата, в която сме съдружници с партньора ми. На няколко пъти вече от НОИ отказват да ми изплатят болнични, които по съвет на счетоводителката вадя в два екземпляра, които се представят от двете фирми поотделно. Според едната счетоводителка, която съм питала, нямам право да получавам обезщетение за болничен от двете места, а само от фирмата, с която имам сключен договор. Според счетоводителката на нашата фирма имам право да получавам обезщетение и от двете места, тъй като осигуровките, които плащам покриват всички рискове.
В момента съм бременна в 3ти месец и ако досега е ставало въпрос за болнични от по ден-два, сега се притеснявам, че мога да увисна с целия болничен за раждане и т.н. и всички осигуровки, които усърдно съм си плащала последните 2 години, да отидат на вятъра. На всичкото отгоре поради ред причини искам да напусна постоянната си работа.
Въпросът ми е мога ли да разчитам на обезщетение само въз основа на осигуровките като самоосигуряващо се лице или е необходимо да сключа трудов договор с нашата или друга фирма?

Предварително благодаря на всички.

# 348
  • В полите на Пирин планина

Да прави сте не оспорвам, просто се учудвам, че въпреки това закона не защитава бременната. Аз един вид се страхувах, защото до 3 - ия месец още нищо не е сигурно, пък и аз съм с рискова бременност.
Благодаря ви

На практика КТ защитава бременната жена. 

# 349
  • Варна
Здравейте, в момента съм в отпуск за отгл. на дете до 2 год. възраст. Започвам работа при втори работодател на 4 часа на трудов договор, за да си вдигна осигурителния доход, тъй като съм бременна. Дококото разбирам от вашите отговори, всичко това е законно, нали?
Какви документи трябва да подам и кой от работодателите трябва да ги подаде?

# 350
  • София-Младост
Здравейте, в момента съм в отпуск за отгл. на дете до 2 год. възраст. Започвам работа при втори работодател на 4 часа на трудов договор, за да си вдигна осигурителния доход, тъй като съм бременна. Дококото разбирам от вашите отговори, всичко това е законно, нали?
Какви документи трябва да подам и кой от работодателите трябва да ги подаде?
Законно е да работиш при втори работодател по време ан отупск за отглеждане на малко дете. За какви точно документи  е питането?

# 351
  • Варна
Декларацията за промяна на обстоятелствата кой трябва да я подаде, новия, стария работодател или аз? И евентуално какво други приложения?
И като работя за 2000лв. ще получвам малко по-адекватно майчинство, нали, в смисъл ще се зачита този доход?

# 352
  • София-Младост
Декларацията за промяна на обстоятелствата кой трябва да я подаде, новия, стария работодател или аз? И евентуално какво други приложения?
И като работя за 2000лв. ще получвам малко по-адекватно майчинство, нали, в смисъл ще се зачита този доход?
Няма подаване на декларация според мен, ти продължаваш да си получаваш чрез първият работодател пълното обезщетение от 240лв. Смятам, че трябва да се зачита, нали ще се внасят осигуровки на тия 2000лв. Simple Smile

Последна редакция: вт, 01 юни 2010, 15:33 от Ала-Бала

# 353
Здравейте, искам да попитам нещо.  Blush
Случаят е следният:
В отпуск по майчинство съм за отглеждане на дете. То е на 23месеца и получавам по 240лв месечно. От другия месец (когато стане на 2 год детето) работодателят ми съобщи, че ще обяви фирмата в  несъстоятелност. Какво ще се случи с мен? Ясно е, че оставам безработна, но на бюрото по труда ли отивам и кой ще ми внася осигуровки.
Освен всичко съм бременна. Това е причината да се съмнявам, че ще си намеря работа. Освен ако не успея до месец - два, но за момента от никъде не ми се обаждат за интервю.
Живот и здраве като се роди бебето ще получавам ли някакви пари за него в случай, че не съм си намерила работа?

Благодаря ви предварително.

# 354
Здравейте мили момичета, моля за помощ от тези, които са по запознати. Става въпрос за моя приятелка, която е бременна в 10 г.с. и все още не е регистрирана а ЖК. Днес обаче е казала на работодателя си, че е бременна/по телефона/. Това не се е приело добре, и сега се притеснява да не я уволнят. Имат ли право докато все още не е регистрирана, тъй като регистрацията на ЖК е в 12 г.с. Другият ми въпрос е: Поискала е да и вдигнат осигурителния доход като тя да си доплаща осигуровките, но са и отказали. Има ли вариант примерно да почне в друга фирма да се осигурява и така да получава по-високи майчински. Сега я осигуряват на 8 часа и 400 лв. Благодаря предварително за отговора:)

# 355
marieta76, не знам по първият въпрос, но за вторият знам - допълнителната осигуровка е набутвация. Плащаш всеки месец, после те връщат 12 месеца назад и дохода ти спада наполовина. Не си струва Sad

# 356
Здравейте мамчета, имам нужда от консултация. newsm17 Преди това искам да кажа, че доста почетох по въпроса за болничните и се опитах да си направя някакви калкулации сама. Но искам да съм сигурна,че не греша никъде ще попитам.
Случаят ми е следния:На 24 съм и ми е първа бременност, а и за щастие досега не ми се е налагало да излизам в дълъг болничен. Но сега ми се налага. Първо от 4 май до 11 май (7дни) ми издадоха болничен.Но после ме приеха в болница за няколко дни, от където ми издадоха болничен от 11 май до 13 юни (34 дни) Работя повече от година и половина в тази фирма (трудовият ми стаж е повече) и ме осигуряват на 900лв. Но през последните месеци съм взимала и бонуси. Фирмата редовно превежда осигуровките и болничните
Преведоха ми от фирмата за месец май заплата за 1 ден и болнични за 2 дена.
Въпросът ми е: Не ми е много ясно колко болнични ще ми изплатят от НОИ и кога? И по какъв начин ще се отразят на майчинските? Вторият ми въпрос е защото предпочитам да изляза болничен до края на бременност, защото все още имам болки когато се претоваря повече.
Относно въпроса как се отразяват болничните на майчинските питах двама счетоводители, но мненията им бяха различни newsm78
    bouquet  bouquet  bouquetПредварително ви благодаря за помощта.

# 357
  • Пловдив
Въпросът ми е: Не ми е много ясно колко болнични ще ми изплатят от НОИ и кога? -дните от 4 до 31 май ще ги платят края на юни.дните от юни-в началото в средата на юли И по какъв начин ще се отразят на майчинските?-ако 6 м преди май си осигурявана на една и съща заплата-няма да се отразят негативно т.е да ти намалят обезщетението Вторият ми въпрос е защото предпочитам да изляза болничен до края на бременност, защото все още имам болки когато се претоваря повече. -излез в болничен докрая -разбирам че се осигурявана на 900 лв и нагоре повече от 6 м и няма да ти се отрази

Здравейте мили момичета, моля за помощ от тези, които са по запознати. Става въпрос за моя приятелка, която е бременна в 10 г.с. и все още не е регистрирана а ЖК. Днес обаче е казала на работодателя си, че е бременна/по телефона/. Това не се е приело добре, и сега се притеснява да не я уволнят. Имат ли право докато все още не е регистрирана, тъй като регистрацията на ЖК е в 12 г.с. Другият ми въпрос е: Поискала е да и вдигнат осигурителния доход като тя да си доплаща осигуровките, но са и отказали. Има ли вариант примерно да почне в друга фирма да се осигурява и така да получава по-високи майчински. Сега я осигуряват на 8 часа и 400 лв. Благодаря предварително за отговораSimple Smile

за де се ползва от защитата за бременни,трябва да уведоми с бележка от лекар,която се завежда с входящ номер

може да се осигурявам на втори 4 часов трудов договор,обаче да погледне договора си-може да е забранено

Здравейте, искам да попитам нещо.  Blush
Случаят е следният:
В отпуск по майчинство съм за отглеждане на дете. То е на 23месеца и получавам по 240лв месечно. От другия месец (когато стане на 2 год детето) работодателят ми съобщи, че ще обяви фирмата в  несъстоятелност. Какво ще се случи с мен? Ясно е, че оставам безработна, но на бюрото по труда ли отивам и кой ще ми внася осигуровки.
Освен всичко съм бременна. Това е причината да се съмнявам, че ще си намеря работа. Освен ако не успея до месец - два, но за момента от никъде не ми се обаждат за интервю.
Живот и здраве като се роди бебето ще получавам ли някакви пари за него в случай, че не съм си намерила работа?

Благодаря ви предварително.

може да се запишеш на борсата,да
ако си безработна пир издаването на 45 дневния за второто,ще имаш право на социално майчинство /100 лв на месец за една година/,ако отговаряш на изискването за доход-350 бруто на човек

# 358
Бихте ли ми помогнали по този въпрос  Embarassed
Болничните, които ползвам в момента като бременна, за лежане в болница за задържане какъв вид болничен се водят - общо заболяване или болничен за бременност и майчинство? Питам ви, защото се чудя по какъв начин ще ми изчислят колко трябва да ми изплатят т.е. дали промените в изплащането на болничните касаят този ми болничен или не? Много благодаря?

# 359
  • Пловдив
Бихте ли ми помогнали по този въпрос  Embarassed
Болничните, които ползвам в момента като бременна, за лежане в болница за задържане какъв вид болничен се водят - общо заболяване или болничен за бременност и майчинство? Питам ви, защото се чудя по какъв начин ще ми изчислят колко трябва да ми изплатят т.е. дали промените в изплащането на болничните касаят този ми болничен или не? Много благодаря?

за общо заболяване са
няма реални промени в изпалщането на болничните-както преди е

Общи условия

Активация на акаунт