Майчинството счетоводно - 30

• 42 157
  • 755
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте,искам и аз да обясня моята ситуация и ще се радвам ако ми помогнете.
Собственик съм на ЕООД,в момента съм по майчинство с бебче на 1мес.през 2009г имаше назначено момиче в фирмата ми с цел да и направя услуга за да си получава майчинството но поради некоректно попълнени документи от страна на счетоводителя ми НОЙ ме накара да върна преведените й лично на нея пари.
След като отказах да върна цялата сума(ЗАЩОТО ПОВЯРВАЙТЕ МИ НЯМАМ НИКАКВА ВИНА)започнах всеки месец да превеждам по 20лв.с цел погасяване на сумата.
При издаване на болничния ми лист представих ЛИЧНА банкова сметка,по която да ми бъдат преведени болничните,но НОЙ ми прави запор на сметката и вече втори месец нямам никакви пари тоест има превод но немога да тегля.
Та питането ми е такова -имат ли право НОЙ да ми запорират лична сметка при условие че фирмата ми е ЕООД и имат ли право да ме лишават от парите за бременност и майчинство.

# 376
Здравейте. И аз да попитам. До началото на Юни съм в 135 дни - болничен. От 12.Юни излизам в 275 дневен отпуск по майчинство. Фирмата, в която работя изплаща заплати на 25-ти и в 14-дневен срок след тази дата си получавам болничните. Интересува ме, когато мина в отпуск по майчинство горе-долу по кое време ще си ги получавам. Като  преди или по друго време. Благодаря ви предварително.

# 377
  • Пловдив
Здравейте. И аз да попитам. До началото на Юни съм в 135 дни - болничен. От 12.Юни излизам в 275 дневен отпуск по майчинство. Фирмата, в която работя изплаща заплати на 25-ти и в 14-дневен срок след тази дата си получавам болничните. Интересува ме, когато мина в отпуск по майчинство горе-долу по кое време ще си ги получавам. Като  преди или по друго време. Благодаря ви предварително.

парите от 12 до 30 юни ще получиш края на юли,след това до всяко 5 число да края на 410 те дни.например до август ще получиш за целия юли и така

# 378
Въпрос : досега не съм получавала детски надбавки. Дъщеря ми на 5 юни навършва година и 8 месеца - мога ли тепърва да кандидатсвам за тия пари?

# 379
  • София-Младост
Въпрос : досега не съм получавала детски надбавки. Дъщеря ми на 5 юни навършва година и 8 месеца - мога ли тепърва да кандидатсвам за тия пари?
Можеш, стига да отговаряш ан условието доходът на член от семейството ви да е до 350 лв за последните 12 месеац преди текущия.

# 380
  • Пловдив

да,разбира се-по всяко време може да се кандидатства

служебни бележки за доход на двамата родители,бележка от педиатъра за ваксините,молба по образец,акта за раждане-подаваш в районната соц служба

# 381
Едно въпросче и от мен. От февруари работя и получавам 50% майчинство - 120 лв. Дъщеря ми от 8 март е на ясла и си мислех, че ще ми спрат майчинството - така съм чувала. Но за март получих пълна сума, за целия месец. Дали е забавяне на връзката м/у институциите и НОИ още не са уведомени, че детето е записано в ясла, или е вярно това, което твърдеше една позната наскоро - че се спират парите само на неработещите майки? Да не би после НОИ да си поискат обратно парите  newsm78.
Благодаря предварително   bouquet!

# 382
  • София-Младост
Едно въпросче и от мен. От февруари работя и получавам 50% майчинство - 120 лв. Дъщеря ми от 8 март е на ясла и си мислех, че ще ми спрат майчинството - така съм чувала. Но за март получих пълна сума, за целия месец. Дали е забавяне на връзката м/у институциите и НОИ още не са уведомени, че детето е записано в ясла, или е вярно това, което твърдеше една позната наскоро - че се спират парите само на неработещите майки? Да не би после НОИ да си поискат обратно парите  newsm78.
Благодаря предварително   bouquet!

Въпреки, че детето е записано на ясла, ти ходиш на работа. При теб обезщетението си е напълно законно! Получаваш си 50% обезщетение до двегодишна възраст на детето.

# 383
здравейте, искам да ви попитам за една странна ситуация в която се намира мъжа ми в момента.
той е на срочен договор до края на годината, но вчера разбрахме, че от фирмата му търсят човек на неговото място. могат ли да му прекратят договора преди да е изтекъл или са длъжни да си изпълнят срока? 
а също така той има да ползва отпуска за 3 години назад - възможно ли е да не му я платят?
освен това му отказват да ползва тази 15 дневна отпуска, която се полага за раждане на дете.
къде може да се получи консултация в някаква държавна институция във Варна?

Благодаря предварително!

# 384
Здравейте!
Моля да ми отговорите сумата от 240лв. след навършването на детето на 1г. еднократно месечно ли се плаща или се разделя на две плащания за месец. Малко объркано го формулирах въпроса, но вече 3 месеца, откакто ме мъчат с тия 240лв. - веднъж на куп, веднъж на порции през 2-3 дена. Сега отново имам преведена само половината сума  newsm78
То и без това тия пари отиват само за погасяване на кредити, но поне да мога да си спазвам срока  Confused

# 385
  • Майничка
Здравейте!
Моля да ми отговорите сумата от 240лв. след навършването на детето на 1г. еднократно месечно ли се плаща или се разделя на две плащания за месец. Малко объркано го формулирах въпроса, но вече 3 месеца, откакто ме мъчат с тия 240лв. - веднъж на куп, веднъж на порции през 2-3 дена. Сега отново имам преведена само половината сума  newsm78
То и без това тия пари отиват само за погасяване на кредити, но поне да мога да си спазвам срока  Confused

По принцип - наведнъж.

здравейте, искам да ви попитам за една странна ситуация в която се намира мъжа ми в момента.
той е на срочен договор до края на годината, но вчера разбрахме, че от фирмата му търсят човек на неговото място. могат ли да му прекратят договора преди да е изтекъл или са длъжни да си изпълнят срока? 
а също така той има да ползва отпуска за 3 години назад - възможно ли е да не му я платят?
освен това му отказват да ползва тази 15 дневна отпуска, която се полага за раждане на дете.
къде може да се получи консултация в някаква държавна институция във Варна?

Благодаря предварително!

1. Ако договорът е в полза на работодателя, той може да го прекрати във всеки един момент.
2. А предните години на постоянен договор в същата фирма ли е бил и как е трансформиран в срочен? Ако е бил на постоянен, прекратен е и после е сключен нов срочен, би следвало заплащането на неползвания отпуск за предните години да стане при прекратяването на постоянния и да бъде отразено в заповедта за прекратяване на трудово правоотношение.
3. Нямат право да му откажат този отпуск, ако го поиска считано от деня на изписване на детето и представи съотв. документ от болницата.
4. В Инспекцията по труда - ето.

# 386
gargamela, благодарско   bouquet Дано да сме в тоя "принцип"  smile3503

# 387
Здравейте!
Зависи колко ти изостава плащането, да не е сума от края на първата година и началото на втората. Мен на 19 май ми преведоха 240 лв. за месец март  Peace

# 388
Зависи колко ти изостава плащането, да не е сума от края на първата година и началото на втората. Мен на 19 май ми преведоха 240 лв. за месец март  Peace

Вече им загубих спатиите да ти кажа честно. То разликата в месеците от първата и втората година е 1 ден - детето е родено на 27.02  Laughing

# 389
  • На брега
Здравейте! Последните 6 месеца от бременността си съм осигурявана на 1600 лв. при два работодателя 900/700 лв. Сумите които ми се привеждат от НОИ са повече от странни - около 600-700 лв/месечно и то на порции. Сумата отговаря горе-долу на това, което очаквам от едната фирма... (за май месец пък ми приведоха 70 лв. пак на 2 части). Има ли начин да проследя движението на парите? Искам да проверя и дали по-малката сума не се дължи на некоректно попълнени документи от счетоводството на едната фирма.
Благодаря ви предварително!

Общи условия

Активация на акаунт