Майчинството счетоводно - 30

• 42 151
  • 755
  •   2
Отговори
# 390
  • София-Младост
Здравейте! Последните 6 месеца от бременността си съм осигурявана на 1600 лв. при два работодателя 900/700 лв. Сумите които ми се привеждат от НОИ са повече от странни - около 600-700 лв/месечно и то на порции. Сумата отговаря горе-долу на това, което очаквам от едната фирма... (за май месец пък ми приведоха 70 лв. пак на 2 части). Има ли начин да проследя движението на парите? Искам да проверя и дали по-малката сума не се дължи на некоректно попълнени документи от счетоводството на едната фирма.
Благодаря ви предварително!
Вадиш си персонален код от НОИ и имаш достъп да видиш всичко, колко ти е изчислено обезщетението, колко ти е бил осигурителния  доход, кога са ти превели парите...

# 391
  • София
Здравейте! Имам въпрос и ще съм ви безкрайно благодарна ако ми отговорите. Всичко което намерих и прочетох по темата ме обърка тотално #Crazy! Аз съм самоосигуряваща се и съм  по майчинство в момента/детето ми е на 2 месеца/,но трябва да се върна на работа. Мисля да се върна по часово,но в такъв случай какво ще получавам като пари от майчинството и ще трябва ли да си внасям осигуровки и в какъв размер. Или да дам майчинството си на моята майка,но колко ще получава тя тогава/тя работи в момента/. Благодаря ви предварително!

# 392
Здравейте! Последните 6 месеца от бременността си съм осигурявана на 1600 лв. при два работодателя 900/700 лв. Сумите които ми се привеждат от НОИ са повече от странни - около 600-700 лв/месечно и то на порции. Сумата отговаря горе-долу на това, което очаквам от едната фирма... (за май месец пък ми приведоха 70 лв. пак на 2 части). Има ли начин да проследя движението на парите? Искам да проверя и дали по-малката сума не се дължи на некоректно попълнени документи от счетоводството на едната фирма.
Благодаря ви предварително!

Толкова ще ти превеждат, ако предходните на тези 6 месеца си осигурявана на по-ниска сума или 0лв. Общо взето е това: Връщат се 12 месеца назад, изчисляват среден доход, вадят данък, осигуровки, остава нетен доход, дели се в съотношение спрямо плащаното при двата работодателя и се изплаща в същото съотношение всеки месец.

# 393
  • Пловдив
Здравейте! Имам въпрос и ще съм ви безкрайно благодарна ако ми отговорите. Всичко което намерих и прочетох по темата ме обърка тотално #Crazy! Аз съм самоосигуряваща се и съм  по майчинство в момента/детето ми е на 2 месеца/,но трябва да се върна на работа. Мисля да се върна по часово,но в такъв случай какво ще получавам като пари от майчинството и ще трябва ли да си внасям осигуровки и в какъв размер. Или да дам майчинството си на моята майка,но колко ще получава тя тогава/тя работи в момента/. Благодаря ви предварително!

ако се върнеш на работа,няма да получаваш никакво обезщетение.ще имаш право едва,когато ти изтекат 410 те дни на 120 лв месечно
няма как да прехвърлиш на баба/дядо обезщетението.можеш едва след 410 я ден
след 6 я месец може да прехвърлиш обезщетението на бащата

ако работиш на граждански договор,няма да се отрази на обезщетението ти

Толкова ще ти превеждат, ако предходните на тези 6 месеца си осигурявана на по-ниска сума или 0лв.

и как точно може да е осигурена на 0 лв

като дори за месеците без работа се взима 240 лв,а не 0лв

NovaTema ,направи това,което Ала Бала те е посъветвала
базата ти е 12 м,а не 6

# 394
  • Пловдив
Момичета, моля да консултирате и мен, защото получавам противоречива информация от две счетоводителки.
Работя във фирма, в която ме осигуряват на 400 лв и допълнително си плащам осигуровки като самоосигуряващо се лице във фирмата, в която сме съдружници с партньора ми. На няколко пъти вече от НОИ отказват да ми изплатят болнични, които по съвет на счетоводителката вадя в два екземпляра, които се представят от двете фирми поотделно. Според едната счетоводителка, която

Щом се осигуряваш за всички осигурителни рискове, трябва да се изплащат и обезщетение от фирмата, в която се самоосигуряваш.
Няма нужда да сключваш договор с нея - самоосигуряването е достатъчно.

Нека колежката да провери как стоят нещата в Персоналния регистър и да се види какво трябва да се коригира.

Ако си сигурна, че наистина не ти превеждат пари и от двете места.

Благодаря за отговора   bouquet
Сигурна съм, че ми ги отказват болничните, защото получавам уведомителни писма, макар и със закъснение  Mr. Green
Единият път ми отказаха супер смешно според мен - отказаха единия болничен, защото съм осигурена в друга фирма  Rolling Eyes, а пък другия (за същите дати) го отказаха, защото точно този път мъжа ми беше пропуснал да внесе вноските за един месец и се получаваше дупка точно за този месец. Един вид хем съм осигурена, хем не съм осигурена  Mr. Green Но не ходих да се разправям, защото щях да загубя два дни, а той и болничния беше за толкова.
Още веднъж благодаря за съдействието. Hug

# 395
  • На брега
Благодаря, за отговора! Всъщност очаквах сума около 800-900 лв., тъй като предходните 6 месеца съм осигурявана на 520 лв. Така поне ги смятахме със счетоводителката ни. Сега ще отида до НОИ за парола и ще се опитам да разбера какво всъщност да очаквам  Mr. Green.

Последна редакция: ср, 02 юни 2010, 14:21 от NovaTema

# 396
Момичета, моля за помощ относно следното - свършва ми времето на обезщетение от Бюрото по труда и явно ще трябва сама да си внасям здравните вноски. Това добре, но какво трябва да направя, че и стажа ми да се продължи ... без работа съм все още.

# 397
  • София-Младост
Момичета, моля за помощ относно следното - свършва ми времето на обезщетение от Бюрото по труда и явно ще трябва сама да си внасям здравните вноски. Това добре, но какво трябва да направя, че и стажа ми да се продължи ... без работа съм все още.
За съжаление единственото най-изпълнимо е да намериш някъде да те назначат, като си плащш осигуровките. М/у другото стажа от БТ не ти се признава за осигурителен за болнични и майчинство...ако не бъркам.

# 398
Благодаря много ... значи трябва да ме назначат някъде, за да ми тече стаж.

# 399
  • Варна
Здравейте мили момичета
имам болничен от 12.05 до 08.06. кога да очаквам от счетоводителката да го подаде в НОИ - сега с майските заплати или другия месец с тези от юни?
Благодаря предварително   bouquet

# 400
  • Пловдив
Писе ,най-късно ще го подаде на 12 юни.Края на юни ще имаш парите за май.Средата на юли-парите за юни

# 401
момичета, аз пак се включвам, питах току-що счетоводителката на фирмата ни и тя каза следното - колкото трудови договори , толкова обезщетения. Пояснявам - каза че независимо че нямам 6 месеца по 2-я трудов договор имам право на болничен , той се подава в НОИ , но не ми се изплаща докато не направя 6 месеца осигурителен стаж, след което ми се изплаща на сумата , на която се осигурявам - т.е. в моя случай болничния по 2-я трудов договор ще ми се изплати с месец закъснение но на 600 лв на колкото се осигурявам
Не мисля, че се изплаща със закъснение, просто обезщетението започва да ти се изплаща от датата, считано от която вече имаш необходимият осигурителен стаж.

Здравейте, ето какво ми отговориха от НОИ :

Уважаема госпожо,

По повод запитването, Ви уведомяваме следното:

Съгласно чл.40, ал.1 от Кодекса за социално осигуряване/КСО/ осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение вместо трудово възнаграждение за времето на отпуск поради временна неработоспособност, ако имат най малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

Паричното обезщетението за временна неработоспособност се определя, съгласно разпоредбата на чл.41 от КСО.

Съгласно чл.16, ал.4 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване/НИИПОПДОО/, паричните обезщетения на лица, които към деня на настъпване на съответния риск са осигурени за общо заболяване и майчинство и/или трудова злополука и професионална болест по различни договори или на различни основания, се изплащат поотделно по всеки от договорите или за всяко от основанията.

Съгласно чл. 48а от КСО, осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

Съгласно чл. 49 от КСО, дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл.41, ал.2-5 от КСО.

Ако Вие работите при двама работодатели и сте осигурена за общо заболяване и майчинство и имате 12 месеца осигурителен стаж като осигурена за този риск следва да поискате издаване на 2 болнични листове за представяне пред всеки от тях и паричното обезщетение ще се изплаща от дохода при двамата работодатели съгл.чл.49 от КСО и чл. чл.16, ал.4 от НИИПОПДОО.

Й.Дечева инспектор при СУСО

Аз лично не разбрах ако изляза болничен преди да навърша 6 месеца осигурителен стаж по втория договор ще ми се изплати ли нещо по него и какво

# 402
Момичета, моля да консултирате и мен, защото получавам противоречива информация от две счетоводителки.
Работя във фирма, в която ме осигуряват на 400 лв и допълнително си плащам осигуровки като самоосигуряващо се лице във фирмата, в която сме съдружници с партньора ми. На няколко пъти вече от НОИ отказват да ми изплатят болнични, които по съвет на счетоводителката вадя в два екземпляра, които се представят от двете фирми поотделно. Според едната счетоводителка, която
Щом се осигуряваш за всички осигурителни рискове, трябва да се изплащат и обезщетение от фирмата, в която се самоосигуряваш.
Няма нужда да сключваш договор с нея - самоосигуряването е достатъчно.
Нека колежката да провери как стоят нещата в Персоналния регистър и да се види какво трябва да се коригира.
Ако си сигурна, че наистина не ти превеждат пари и от двете места.
Благодаря за отговора   bouquet
Сигурна съм, че ми ги отказват болничните, защото получавам уведомителни писма, макар и със закъснение  Mr. Green
Единият път ми отказаха супер смешно според мен - отказаха единия болничен, защото съм осигурена в друга фирма  Rolling Eyes, а пък другия (за същите дати) го отказаха, защото точно този път мъжа ми беше пропуснал да внесе вноските за един месец и се получаваше дупка точно за този месец. Един вид хем съм осигурена, хем не съм осигурена  Mr. Green Но не ходих да се разправям, защото щях да загубя два дни, а той и болничния беше за толкова.
Още веднъж благодаря за съдействието. Hug

Мисля, че е най-добре да отидеш на място в поделението на НОИ в Пловив. Там да ти обяснят на лично поради каква причина точно ти се отказват болничните. Тези уведомителни писма - какво пише? Отказ по принцип се прави с Разпореждане, а не с уведомително писмо. С него де уведомяват за нередности, които са пречка за изплащане на болничните. Можеш да си коригираш пропуските и неточностите и да подадеш молба за отмяна на отказите.

# 403
Ekatya, ще ти се изплати обезщетение и по втория труд. договор. Трябва да имаш през целия си живот 6 м. /за общо заболяване/ или 12м. /за бременност и раждане/ осигурителен стаж. Не се изисква при всеки работодател отделно да го добиваш. Ако при единия работиш на 8ч., а при другия  на 4 ч. ще ти се изплати в пропорция 2/3 при първия работодател и 1/3 при втория. Дохода се събира общо и при двамата работодатели 6/12 мес. назад.

# 404
Здравейте, предполагам е предъвквано 1000 пъти, та чак ви е омръзнало.
Но все пак бих искала да изложа моята ситуация и ако може някой съвет да получа. Praynig

От 04.01.2010 съм на трудов договор с изпитателен срок 6 месеца. Тези 6 месеца стават на 04.07.2010.
Преди това по едни или други обстоятелства нямам НИКАКЪВ трудов стаж.
Осигуряват ме на 400 лв.
В момента съм бременна в 6 г.с. (знам, че може и да не се развие, но предпочитам да съм информирана на време)
До другия месец трябва да не се издавам на работа, понеже ще ме махнат със сигурност.
Т.е. изчаквам договорът да стане безсрочен (в самият договор пише, че това се случва автоматично след изтичането на 6-те месеца изпитание)
Прочетох в момента, че точно обсъждате евентуално осигуряване на 4 часа и при друг работодател (фиктивно).

Въпросите ми са следните:

1. Мога ли да започна от сега да се осигурявам на 1600 лв. при друг работодател на 4 часа, БЕЗ настоящият ми да знае, че "работя" на още едно място?

2. Ако не направя това по т.1. и изчакам договорът при настоящия работодател да стане безсрочен и евентуално говоря да ми вдигнат осигуровките на 1600 или 2000 лв. като съответно аз доплащам разликата, няма да мога да изляза в болничен (ако НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ нещо се наложи) до декември ?(защото няма да имам 6 месеца на високата сума)???

3. Ако работодателят ми не се съгласи по т.2 и аз започна да изпълнявам т.1 (при фиктивен такъв) пак май няма да мога да изляза в болничен при реалният ми работодател, защото щом съм в болничен при него, то би следвало да съм в болничен и при втория работодател? И така пак излиза, че ми се губят 6-те месеца на висока сума (това за да не падне самото майчинство, когато дойде моментът) Praynig

Съответно нямам право и на платен отпуск, защото нямам 8 месеца трудов стаж през живота си, за да използвам него, ако нещо се наложи.

Много моля за съвет и да ми препоръчате най-удачния вариант на действие в моя случай  Praynig
Извинявам се за дългият пост, но никак не съм наясно с тези неща. ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт