Майчинството счетоводно - 30

• 42 146
  • 755
  •   2
Отговори
# 435
Някой знае ли дали новата промяна за неплащане на 3-я ден от болничните касае и майчинството?

# 436
Здравейте!
Прочетох всичко написано до тук и получих част от отговорите, които ме интересуват, но искам да уточня конкретно какво ме вълнува и ще съм много благодарна ако получа отговор.
Ситуацията при мен е следната: От 1.01.2010г съм записана в бюрото по труда. До 30.04 получавах обезщетение, но от 1.05 трябва да си внасям здравните осигуровки сама. Не съм го направила още, защото една приятелка ми каза, че ако успея да подпиша трудов договор до 10.06 работодателят ще плати осигуровките за май. Обмисляме да говорим с работодателят на партньора ми и да плащаме каквото е необходимо. Тъй като няма да работя наистина във фирмата мисля да си пусна болничен, за да получавам някакви пари. Въпросът ми е има ли смисъл в цялата тази работа, дали усилията ни ще си заслужават. Ако да-на каква сума трябва да са осигуровките за да получавам поне 500лв майчинство. Пропуснах да кажа, че терминът ми е на 14.12.2010г.
Благодаря предварително за помощта. Надявам се, че ще получа отговор бързо, защото времето ни притиска.
Приятен ден на всички!

# 437
здравейте,
по чл. 68 ал. 1 т. 1 трудов договор със срок от 1 година (т.е. до 31.12.2010) възможно ли е трудовия договор да бъде прекратен едностранно от работодателя без предизвестие или е задължително предизвестие и колко трябва да бъде то? договора не е с изпитателен срок, а срочен, ако това е от значение...Simple Smile
благодаря!

# 438
  • Пловдив
Здравейте!
Прочетох всичко написано до тук и получих част от отговорите, които ме интересуват, но искам да уточня конкретно какво ме вълнува и ще съм много благодарна ако получа отговор.
Ситуацията при мен е следната: От 1.01.2010г съм записана в бюрото по труда. До 30.04 получавах обезщетение, но от 1.05 трябва да си внасям здравните осигуровки сама. Не съм го направила още, защото една приятелка ми каза, че ако успея да подпиша трудов договор до 10.06 работодателят ще плати осигуровките за май. Обмисляме да говорим с работодателят на партньора ми и да плащаме каквото е необходимо. Тъй като няма да работя наистина във фирмата мисля да си пусна болничен, за да получавам някакви пари. Въпросът ми е има ли смисъл в цялата тази работа, дали усилията ни ще си заслужават. Ако да-на каква сума трябва да са осигуровките за да получавам поне 500лв майчинство. Пропуснах да кажа, че терминът ми е на 14.12.2010г.
Благодаря предварително за помощта. Надявам се, че ще получа отговор бързо, защото времето ни притиска.
Приятен ден на всички!

може да започнеш работа фиктивно,но не трябва да взимаш болничен,а да се водиш на работа,за да може да ти е по-високо обезщетението.базата ти е октомври09-септември10.ако от октомври до май не си работила,трябва да се осигуряваш от юни до септември на 1350 лв,за които месечно ще плащаш 510.17 лева .така обезщетението ще е около 500 лв.от 1 октомври до 45 дневния си пусни болничен или неплатен отпуск.
другия вариант е да започнеш фиктивно,да отработиш един ден и да си пуснеш болничен докрая.така две годин ще взимаш 240 лв и по време на бремеността ще получаваш болнични.на фирмата трябва да плащаш 20,16 лв здравна на месец

Евпраксия ,промяната за болничните не е в сила.работи се по старата система

# 439
Много ти благодаря Elfita!
Наистина много ми помогна! Поне знам какво да правя Simple Smile
Още веднъж приятен ден! Всичко хубаво!

# 440
Здравейте! Надявам се да можете да ми отговорите на следния въпрос: през юли ми изтича т.нар. "високоплатено" майчинство. Смятате ли, че имам шанс да ми отпуснат ипотечен кредит, докато съм още в него?

# 441
  • Майничка
До 30.04 получавах обезщетение, но от 1.05 трябва да си внасям здравните осигуровки сама. Не съм го направила още, защото една приятелка ми каза, че ако успея да подпиша трудов договор до 10.06 работодателят ще плати осигуровките за май....

Това не е вярно, няма как работодател да плати осигуровки за май, при договор, сключен през юни.

За другото Елфита е казала.

# 442
Здравейте! Надявам се да можете да ми отговорите на следния въпрос: през юли ми изтича т.нар. "високоплатено" майчинство. Смятате ли, че имам шанс да ми отпуснат ипотечен кредит, докато съм още в него?

Зависи от дохода на съпруга и от месечната вноска според мене и не на последно място зависи от банката. newsm78

# 443
здравейте,
по чл. 68 ал. 1 т. 1 трудов договор със срок от 1 година (т.е. до 31.12.2010) възможно ли е трудовия договор да бъде прекратен едностранно от работодателя без предизвестие или е задължително предизвестие и колко трябва да бъде то? договора не е с изпитателен срок, а срочен, ако това е от значение...Simple Smile
благодаря!

По принцип не е невъзможно, но е трудно за работодателя да прекрати срочен договор, още повече без предизвестие. В общия случай работодателите изчакват да изтече срока. Иначе виж основанията в чл. 328 (с предизвестие) и 330 от КТ (без предизвестие).
По принцип при срочните договори работодателят дължи едномесечно предизвестие, а служителят тримесечно, но не повече от времето оставащо до изтичане на срока на договора.

# 444
Здравейте, мами, от клуба на знаещите  Hug

Имам следният въпрос - 410-те дни отпуск за първото ми дете изтекоха на 15.02.2010 г. Бременна съм отново, 45-дневния болничен ще започне да тече на 15.07.2010г. Бих ли могла да използвам платения си отпуск за 2009 и 2010 г. (не ми е увеличавана заплатата), без това да се отрази на парите, които ще взимам в продължение на 1 год. за второто си дете (т.е. използването на платен отпуск води ли се връщане на работа)?

Благодаря предварително за отговорите и се надявам да съм обяснила казуса си ясно!

# 445
  • Пловдив
Здравейте, мами, от клуба на знаещите  Hug

Имам следният въпрос - 410-те дни отпуск за първото ми дете изтекоха на 15.02.2010 г. Бременна съм отново, 45-дневния болничен ще започне да тече на 15.07.2010г. Бих ли могла да използвам платения си отпуск за 2009 и 2010 г. (не ми е увеличавана заплатата), без това да се отрази на парите, които ще взимам в продължение на 1 год. за второто си дете (т.е. използването на платен отпуск води ли се връщане на работа)?

Благодаря предварително за отговорите и се надявам да съм обяснила казуса си ясно!

Мечи,ако вземеш отпуск ще ти се отрази на второт майчинство,защото ще ти правят нова база от 12 м назад

за да взимаш обезщетение за второто колкото за първото,не трябва да се връщаш на работа/отпуск/болничен/ясла до 45 дневния ти болничен за второто

# 446
Елфита, мерси много.

# 447
Здравейте, имам едно въпросче, ако можете да ми помогнете Embarassed
На 10 май ми изтече майчинството от 90% от заплатата, сега следва 1 година да взимам по 240 лв.(нали така)само, че не знам трябва ли да кажа на счетоводителката , че ми е изтекла 1вата година или не се подават документи или др. молба в НОИ ?

И дали сега на 10 юни ще получа тези пари(240) или кога според вас?

Извинявам се ако не съм била много ясна Embarassed
Благодаря ви!

# 448
  • Пловдив
Здравейте, имам едно въпросче, ако можете да ми помогнете Embarassed
На 10 май ми изтече майчинството от 90% от заплатата, сега следва 1 година да взимам по 240 лв.(нали така)само, че не знам трябва ли да кажа на счетоводителката , че ми е изтекла 1вата година или не се подават документи или др. молба в НОИ ?

И дали сега на 10 юни ще получа тези пари(240) или кога според вас?

Извинявам се ако не съм била много ясна Embarassed
Благодаря ви!

ще получиш пари,ако подадеш декларацията.също няма да получиш за май пълни 240 лв.парите от 10 до 30 май трябва да ти ги преведат края на юни
нищо ли не си попълвала?не е късно да попълниш

Малко преди да  изтекат 410 те календарни  дни броят се от началото на 45 дневния болничен

1. МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО - (Приложения 3 изтегли от тук http://www.bgstuff.net/content/view/1296/523/

2. Копие от акта за раждане на детето

3. Заявление, че желаете да получавате обезщетение за отглеждане на малко дете

4.Молба за отпуск до работодателят-свободен текст

5. Декларация по чл. 46 ал. 1 от НРВПО –не е задължителна,само ако ти я поискат

Ето един примерен текст за заявлението:

З А Я В Л Е Н И Е

От ................................., ЕГН: ................. , на длъжност .....................

На основание чл.164, ал.1. КТ и чл.46, ал.1, НРВПО,

Заявявам, че ще ползвам отпуск за отглеждане дете до 2г., считано от ............... до .............. г.

Прилагам:
1. Декларация по чл.46, ал.1 НРВПО за обстоятелствата, свързани с правото ми да ползвам отпуска
2. Акт за раждане на детето. – за справка

С уважение:

..........................

Дата: ................
гр. Пловдив

Ето и молбата за отпуск до работодателя

До Изпълнителния Директор
                                                                          на фирма ………………

М О Л Б А-ЗАЯВЛЕНИЕ

От  …………………………………………………………………………………………..
/трите имена на служителя/
на длъжност  ……………………………………., отдел …………………….., дирекция ………………..   /длъжност и място на работа/

Уважаеми Господин ………………,

Моля да ми бъде разрешено да ползвам :
отпуск според чл. 164, ал. 1 от КТ за отглеждане на дете до 2 г. възраст
за детето ми ...
                      /трите имена на детето/
родено на ......................................, в размер на ......................................... календарни
дни за периода от ............................ г. до ............................... г. включително.

Декларирам, че детето ми не е настанено в детско заведение и не съм прехвърлила правото си на отпуск за отглеждане на дете на друг правоимащ член на семейството ми.   

Надявам се молбата ми да бъде удовлетворена.

С уважение:
гр.  ..................                          /................................./

Ето я и декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ
по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските

Долуподписаната ……………………………………………………………… с ЕГН ………………..……… с постоянен адрес : ……………………………… л.карта № ……………………… , издадена на …….……….... от ……………….
на длъжност ………………………………….

ДЕКЛАРИРАМ

1. Детето ми, ……………….,родено на …….………... г., с ЕГН ……….……………. не е настанено в детско заведение.
2. Не съм дала съгласието си платения отпуск за отглеждане на дете по чл.164, ал.1 от Кодекса на труда да се ползва от бащата /осиновителя/ или от някой от моите или неговите родители,работещи по трудово правоотношение, съгласно чл.164, ал.3 от Кодекса на труда.
3. Детето ми не се отглежда от безработно лице по програмата в „Подкрепа на майчинството”.

Известна ми е предвидената по чл.313 от Наказателния кодекс отговорност за деклариране на неверни данни.

дата: ………………….                                                                     ДЕКЛАРАТОР: ............

град:Пловдив

# 449
Благодаря ти, аз много не съм на ясно, счетоводителката е пускала молба, пише молба дек. 50-51, беше ми взела акта за раждане и т.н., но се чудех дали отново трябват нови молби Thinkingили е автоматично от системата им  Thinking
Благодаря ти за бързият отговор Hug

Общи условия

Активация на акаунт