Майчинството счетоводно - 30

• 40 563
  • 755
  •   1
Отговори
# 510
  • в ябълковата градина
Viva, благодаря ти!

# 511
  • Пловдив
Zdraveite vyzmojno e da sum zadavala vurposi po tazi tema no veche zabravih pokrai bremenostta kak stoiat neshtata -  osiguriavam se ot 1.04.2010 i predi tova ne sum rabotila i sega sym v 8 mes, na 10.07 mi e termina. Interesuvat me slednite neshta - shte poluchavam bolnichni purvata godina v minimalen razmer li??-обезщетение за бременност и раждане ще започнеш да получаваш след като натрупаш 12 м стаж т.е след 1 април 2011.като пропуснатото време няма да ти се компенсира т.е ще получиш първото обезщетение май 2011 и ще получаваш до 2 г на детето.докато дойде този момент пробвай за социално майчинство и помощ за бременност-попитай за тях в социалната служба podadoh si molba deklaracia i nomera na bankovata ,vtoro - za ednokratnata pomosht pri rajdane kakvi dokumenti se podavat v kakuv srok  i samo maikata li moje da ia poluchi ako niama brak s bashtata-срока е до 3 г след раждането.ти подаваш документите-акт за раждане оригинал,молба по образец,удостоверение за родените от теб деца   kakto i za detskite v kakuv srok i koi ia poluchava na baza kakvi dokumenti??-пак ти подаваш-срок няма когато искаш,но след като ти издадат акта за раждане.документи-служебна бележка за доходите ти от фирмата,молба по образец,бележка от педиатъра на детето  Molia vi za otgovori i to kum dneshna data v smisul aktualnite pravila ... blagodaria vi

# 512
Здравейте  Grinning. Имам момченце на 10 месеца и с мъжа ми искаме да имаме още едно бебче и то в най-скоро време. Може ли да ми обясните как стоят нещата с майчинството при тези обстоятелства? Благодаря предварително  Grinning

# 513
  • Майничка
Здравейте  Grinning. Имам момченце на 10 месеца и с мъжа ми искаме да имаме още едно бебче и то в най-скоро време. Може ли да ми обясните как стоят нещата с майчинството при тези обстоятелства? Благодаря предварително  Grinning

Ако датата на излизане в 45-дневния болничен е преди навършване на 2г. на първото дете и не сте прекъсвали отпуска за отглеждане на дете до 2г., получавате 410 дни същото обезщетение като при първото + 120лв. до навършване на 2г. на първото.

# 514

Ако датата на излизане в 45-дневния болничен е преди навършване на 2г. на първото дете и не сте прекъсвали отпуска за отглеждане на дете до 2г., получавате 410 дни същото обезщетение като при първото + 120лв. до навършване на 2г. на първото.

И след като навърши 2 г първото дете пак ще си вземам 240 лв за второто, така ли?

# 515
  • Майничка
Да, 410 дни получавате същото обезщетение, като 410-те дни с първото и после 240лв. до навършване на 2г. на второто.

# 516
Да, 410 дни получавате същото обезщетение, като 410-те дни с първото и после 240лв. до навършване на 2г. на второто.
Ако не увеличат до тогава МРЗ Laughing

# 517
Благодаря  bouquet

# 518
Искам да попитам следното:
1. ако напусна работа, бременна в 5 месец по собствено желание ще получавам ли майчинство след това и как се определя, ако да?
2. задължително ли е като съм бремена да ползвам остатъка от неизползвания платен отпуск, натрупан през предните години или има някакво изключение в този случай?

# 519
момичета, много съм притеснена  Sadняма ли кой да ми отговори на въпросите.

здравейте,бъдещи и настоящи мами. нова съм във форума и имам толкова много въпроси  . преди ден и аз видях  . искам да ви питам относно майчинството. осигуряват ме на 511.00 лв. от година насам. преди това нямам и ден трудов стаж в България - бях в чужбина. по трудов договор обаче съм на заплата от 350.00 лв. здравните ми осигуровки също се плащат от около година - така, че съм с прекъснати здравни права. преди това докато съм била студентка университета ме е осигурявал. какво става от тук насетне - трябва да заплатя на здравната каса за 3 год. назад от днескашна дата? въобще има ли смисъл да съм здравно осигурена, или така или иначе ще си плащам най-вероятно за всеки преглед - нали знаете повечето лекари как са 
 и колко евентуално ще ми бъде майчинството - изчислявано на 350 или на 511 лв.? има вариант таткото да е без работа след време и се чудя има ли смисъл да довнасям някакви парички към осигуровките, за да е по-голямо и майчинството, което ще получаваме. въпросите ми са много и дано не е станала каша, обаче все от някъде трябва да започна с решаване то им.
благодаря предварително на всеки отзовал се 

# 520
  • В полите на Пирин планина
kolibka

1. ако напусна работа, бременна в 5 месец по собствено желание ще получавам ли майчинство след това и как се определя, ако да? - Няма да получаваш обезщетение от НОИ, ако не си осигурена. Ще имаш право само на социални помощи по ЗСПД, ако доходът на член от семейството не надвишава 350 лева за месец.
2. задължително ли е като съм бремена да ползвам остатъка от неизползвания платен отпуск, натрупан през предните години или има някакво изключение в този случай? - Нямаш задължение да ползваш платеният отпуск - според КТ е препоръчително платеният отпуск за съответната година да се ползва в нейните рамки или най-късно до м. 06. на следващата, но не е задължително.

jewel1980

Как така те осигуряват на 511 лева, а по договор си на 350 лева - уточни го този момент, за да ти кажем колко ще е обезщетението за майчинство. За да ти се възстановят здравните права трябва да имаш вноски за 36 месеца назад от момента, в който трябва да се възползваш от тях. Освен да си ги платиш - нямаш друг избор, ако искаш да ползваш престой при раждане / поне / в болница по Здравна каса. Ако си решила да раждаш в частна болница вече е друг момент. ДАли има смисъл да се довнасят осигуровки сега не знам какво да ти кажа - трябва да споменеш някакви конкретни размери и да сметне дали има смисъл.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 09:15 от Lady Brinne

# 521
Здравейте!
Бременна съм, като терминът ми е определен за 9-ти Януари 2011. Преди да съобщя на работодателят ми, че съм бременна той ме изненада, че закриват офиса в града ни и ще трябва да ме съкрати в краят на този месец Юни. След като научи, че съм бременна ми предложи да не ме съкращава и да потърсим вариант да остана на трудов договор, за да имам право на 2 години ползване на майчинство. Основният вариант е да ме пусне в платен отпуск целият Юли и следващите месеци 08-09-10- до към 23 Ноември /преди болниничният ми за бременност и раждане/  да съм в неплатен. Питах местният клон на РУСО ще имам ли право на болничен и те ми отговориха ДА, като дохода по време на неплатеният ми казаха че щели да го броят като минимална РЗ /260лв/.

Питането ми към запознатите така ли е наистина, че няма проблем след неплатен да си вземеш болничният преди раждане и след това след като се водиш на трудов договор /имам 5.5 години трудов стаж непрекъснат/, и ще имам ли право на 2-ве години майчинство? И за да не ми се прекъснат здравноосигурителните права поради неплатеният отпуск /който е повече от 1-ин месец/, как трябва да се внесат здравните осигуровки?

# 522
  • София-Младост
Здравейте!
Бременна съм, като терминът ми е определен за 9-ти Януари 2011. Преди да съобщя на работодателят ми, че съм бременна той ме изненада, че закриват офиса в града ни и ще трябва да ме съкрати в краят на този месец Юни. След като научи, че съм бременна ми предложи да не ме съкращава и да потърсим вариант да остана на трудов договор, за да имам право на 2 години ползване на майчинство. Основният вариант е да ме пусне в платен отпуск целият Юли и следващите месеци 08-09-10- до към 23 Ноември /преди болниничният ми за бременност и раждане/  да съм в неплатен. Питах местният клон на РУСО ще имам ли право на болничен и те ми отговориха ДА, като дохода по време на неплатеният ми казаха че щели да го броят като минимална РЗ /260лв/.

Питането ми към запознатите така ли е наистина, че няма проблем след неплатен да си вземеш болничният преди раждане и след това след като се водиш на трудов договор /имам 5.5 години трудов стаж непрекъснат/, и ще имам ли право на 2-ве години майчинство? И за да не ми се прекъснат здравноосигурителните права поради неплатеният отпуск /който е повече от 1-ин месец/, как трябва да се внесат здравните осигуровки?
Точно така е, само с поправка, чме МРЗ е 240 за момента. Ако до края на втората година шефа ти не закрие фирмата ще получаваш 2г. обезщетение. Ако я закрие по време но атпуск по бременост и майчинство ще получаваш до 410 -тия ден.

# 523
Цитат на: [b
Lady Brinne [/b]
jewel1980

Как така те осигуряват на 511 лева, а по договор си на 350 лева - уточни го този момент, за да ти кажем колко ще е обезщетението за майчинство. За да ти се възстановят здравните права трябва да имаш вноски за 36 месеца назад от момента, в който трябва да се възползваш от тях. Освен да си ги платиш - нямаш друг избор, ако искаш да ползваш престой при раждане / поне / в болница по Здравна каса. Ако си решила да раждаш в частна болница вече е друг момент. ДАли има смисъл да се довнасят осигуровки сега не знам какво да ти кажа - трябва да споменеш някакви конкретни размери и да сметне дали има смисъл.

ами пояснението-на 09.02.2009 г. подписах трудов договор с изпитателен срок от 3 мес и възнаграждение от 300.00 лв, след това на 15.07.2009 г. подписах безсрочен на 300.00 лв.месец преди това беше прекратен първият ми договор, защото течеше процедура по новото ми назначаване и нямах право да съм на трудов договор.  осигурявана съм на 500.00 почти през цялото време (без месец юни, в който не бях на никакъв договор). от тази година съм осигурявана на 511.00 лв. заплатата ми по трудов договор е 300.00 лв, на ръка ми се дават повече. от цялата ей тая объркана ситуация не мога да си сметна колко парички ще ми е майчинството, колко ще ми е размера на болничните, ако реша да изляза в болнични преди тези 45 дни преди раждането.
а за довнасянето на осигуровките, за получаване на по-голямо майчинство. сега докато таткото все оше е на работа имаме възможност да отделим някой лев - за колко време преди това трябва да са внесени и каква сума трябва да довнасяме ,а ко искаме да получаваме по около 700-800 лв. майчинство.
стана много дълго, ама не мога да го обясня по-накратко. нашата счетоводителка е толкова зле, че каквото и да я питам, все вдига рамене  newsm78
благодаря предварително   bouquet

# 524
Сега прочетох в един сайт, че според закон имам право да ползвам 6 месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-ем годишна възраст, дали е така наистина? Аз имам дете на 4-ри години и не съм ползвала такъв отпуск до сега, нито баща му. Дали не е по-добре ако имам наистина такова право, да излезна в такъв вид неплатен отпуск, тъй като чета че тогава не ми се прекъсва осигурителният стаж. Само не ми е ясно в този случей какви вноски ще са необходими да се внасят - дали само здравни или и социални?
Благодаря Ви предварително!

Общи условия

Активация на акаунт