Майчинството счетоводно - 30

• 40 546
  • 755
  •   1
Отговори
# 570
  • Пловдив
Не зная дали съм в точната тема, но да попитам:Детето ми е на 2.2год и аз се върнах на работа, в службата ме се говори за съкращения, има ли някакъв закон който ме предпазва от съкращение/като майка на дете до 3г.възраст/, моля ако някой се е сблъсквал с това или нещо подобно да пише Hug

могат да те съкратят само с разрешението на инспекцията по труда
имаш закрила,да

Здравейте, сигурно се повтарям с въпроса си, но нищо немога да разбера. Искам да попитам за следното: През последните 6 месеца съм осигурявана на 800лв, ако от началото на юли изляза болничен за цял месец, колко ще ми бъде осигурителния доход за този месец, в който съм болничен. И изобщо как се изчислява осигурителния доход, докато човек е болничен ??? Много Ви благодаря Simple Smile

за месеците в болничен не се взима самия болничен,а сумата от която е изчислен т.е 600 лв
ако 6 пълни месеца преди болничния си на 600 лв,за месеца в болничен също ще ти се вземе 600 лв т.е няма да ти се отрази негативно.дори да взимаш болничен до края

# 571
  • В полите на Пирин планина
При напускане на работа по взаимно съгласие след изтичане на майчинството имам ли право да се запиша на Трудовата борса и да получавам помощ за безработни?
Lady Brinne, мерси и на мен това ми върши работа Simple Smile Не мога да използвам отпуска (неплатена) за гледане на дете след навършване на 2г.
Ще прекратим трудовия ми договор по взаимно съгласие. Чудех се за бюрото по труда. Какви документи ми трябват от фирмата?
Когато бях бременна с дъщеря ми ме съкратиха и тогава ми дадоха заповед.

Заповед за прекратяване на трудовия договор отново трябвада се подпише и да се връчи на лицето. Освен нея за бюро по труда трябва трудова книжка и Декларация Б-4-3, издадена от последния работодател за осиг. доход от последните 9 месеца. Лицето още носи лична карта и диплома за завършено образование при регистрацията.

# 572
Lady Brinne, аз пак с моя проблем. не знам как става, ама в договора ясно е написано месечно трудово възнаграждение 300.00 лв., а в нои работодателят ме осигурява на 511.00 лв. - проверих си. на ръка ми се дават 500.00 лв. заплата, ама това никъде не се отбелязва, освен на едни хвърчащи листчета, които са явно гаранция за моя шеф-не са официален документ, нито са ведомости. на истинските ведомости давани от счетоводителката ни, се подписвам на бтв - 300.00 лв, а нетно - 214.36 лв.

# 573
Lady Brinne, аз пак с моя проблем. не знам как става, ама в договора ясно е написано месечно трудово възнаграждение 300.00 лв., а в нои работодателят ме осигурява на 511.00 лв. - проверих си. на ръка ми се дават 500.00 лв. заплата, ама това никъде не се отбелязва, освен на едни хвърчащи листчета, които са явно гаранция за моя шеф-не са официален документ, нито са ведомости. на истинските ведомости давани от счетоводителката ни, се подписвам на бтв - 300.00 лв, а нетно - 214.36 лв.

Ето го кака става - разгадах го  Peace

1 Основна заплата  300.00 лева
2 Доплащане за стаж  0.00 лева
3 Брутна сума  300.00 лева
4 Осигурителен доход   511.00 лева

Удръжки от служителя:
5 за фонд "Пенсии" 4.90 % 25.04 лева
6 за фонд "Общо заболяване и майчинство" 1.40 % 7.15 лева
7 за фонд "Безработица" 0.40 % 2.04 лева
8 за фонд "Допълнително задължително пенсионно осигуряване" в УПФ 2.20 % 11.24 лева
9 за фонд "Здравно осигуряване" 3.20 % 16.35 лева
10 Общо вноски от служителя 12.10 % 61.82 лева

11 Данък общ доход (р.1 - р.10)*10.00%  10.00 % 23.82 лева

12 Чиста сума за получаване (р.1 - р.10 - р.11) 214.36 лева

Вноски от работодателя:
13 за фонд "Пенсии" 6.10 % 31.17 лева
14 за фонд "Общо заболяване и майчинство" 2.10 % 10.73 лева
15 за фонд "Безработица" 0.60 % 3.07 лева
16 за фонд "Допълнително задължително пенсионно осигуряване" в УПФ 2.80 % 14.31 лева
17 за фонд "Допълнително задължително пенсионно осигуряване" в ППФ 0.00 % 0.00 лева
18 за фонд "Гарантиране на възнагражденията на работниците и служителите" 0.10 % 0.30 лева
19 за фонд "Трудова злополука и професионална болест" 0.40 % 2.04 лева
20 за фонд "Здравно осигуряване" 4.80 % 24.53 лева
21 Общо осигурителни вноски от работодателя 16.90 % 86.15 лева

22 Общо разходи за работодателя (р.1 + р.2 + р.21)   386.15 лева

23 Общо вноски от служител и работодател (р.10 + р.11 + р.21) 171.79 лева

Обобщено ще рече следното: запалатата по договор е 300 лева, но минималният осг. доход за длъжността ти е 511 лева, т.е. личните ти осиг. вноски се начисляват на 511 лева и ти получаваш официално 214.36 лева. Това ще рече, че ако решиш да се доосигуряваш на по-висока сума трябва да се внасят вноски на разликата между 511 лева и избраната от теб сума. Но трябва и заплатата по договор да се повиши, т.е. чистото възнаграждение да е по-високо, защото обезщетението зависи и от него, не само от осиг. доход. Така в момента работодателят ти "пести" от дължимия плосък данък за теб.

# 574
 Lady Brinne   bouquet  bouquet  bouquet
какво предлагаш да направя? да го накарам да подпишем договор с по-висока заплата в него? на това едва ли ще се съгласи..откак съм във фирмата виждам как сме прецаквани всички, че малко ме съмнява. даже незнам как да кажа още за бременността  Cry. колко време трябва и да довнасям за по-високо майчинство? и болничният на коя база ще се изчисли - на бтв или на осигуровки?
много ти благодаря, че взе присърце проблема ми  Hug

# 575
Lady Brinne   bouquet  bouquet  bouquet
какво предлагаш да направя? да го накарам да подпишем договор с по-висока заплата в него? на това едва ли ще се съгласи..откак съм във фирмата виждам как сме прецаквани всички, че малко ме съмнява. даже незнам как да кажа още за бременността  Cry. колко време трябва и да довнасям за по-високо майчинство? и болничният на коя база ще се изчисли - на бтв или на осигуровки?
много ти благодаря, че взе присърце проблема ми  Hug

Друг вариант - нямаш ли някой познат с фирма, за да се осигуряваш там по втори трудов договор?
Ето ти един калкулатор за изчисляване на осиг. вноски, за да прецениш колко можеш да довнасяш, ако решиш: http://www.kik-info.com/calculators/payroll.php

Болничните се изчисляват на база осиг. доход, но дневното обезщетение не може да надвишава средното ти чисто о=възнаграждение, което при теб е много ниско / 214 лева / и автоматично ти сваля обезщетението по майчинство до минималното - 240 лева при настоящите ти вноски.

А колко време да внасяш също ти ще си прецениш - колкото повече, толкова по-високо бъдещо обезщетение.

# 576
 ooooh! направо не мога да повярвам колко са ме прецакали. и аз като си нямам и идея от такива сметки... направо не знам. явно всичко е направено с цел да не си ползвам до край майчинството и да не си и помислям да изляза в болнични  #2gunfire.направо  #Cussing out. то като не ни стигат паричките ща-не ща, ще се върна на работа.
 Lady Brinne, най-вероятно ще се опитам да си намеря уж втори работодател (татко има ет, ама тя не функционира) , при който да довнасям някакви осигуровки. надявам се, че няма да е късно  newsm78
Lady Brinne, отново ти благодаря!

# 577
Здравейте.Първата година от майчинството ми изтече на 19 април 2010.На 2 май получих парите от 1 до 19 април и оттогава нищо.Документите са ми подадени.Нормално ли е да има такова забавяне?И ако имам проблеми с документите,ще ме уведомят ли или трябва да ходя до НОИ за справка?

# 578
Здравейте, искам да започна да се осигурявам на максимума. Тъй като искам да взимам 1800 лв ( което е 90 % от 2000 лв.), но ако се осигурявам на 2000 лв бруто( около 1580 нето), ще взимам по-малкото тоест 1580 лв. Мога ли да се осигурявам на 2300 лв ( около 1850 лв нето), тъй като тогава ще взимам по-ниското от двете, а именно 1800 лв. ?
Кажете моля дали мисля правилно

# 579
  • Варна
Моля за мнение от компетентни съфорумки - какво става ако решиш да се върнеш на работа преди да е изтекъл болничния от 410 дни? Има ли вариант да се получава /част от/ тази сума или от обезщетението?

# 580
Моля за мнение от компетентни съфорумки - какво става ако решиш да се върнеш на работа преди да е изтекъл болничния от 410 дни? Има ли вариант да се получава /част от/ тази сума или от обезщетението?
НЕ.

Здравейте, искам да започна да се осигурявам на максимума. Тъй като искам да взимам 1800 лв ( което е 90 % от 2000 лв.), но ако се осигурявам на 2000 лв бруто( около 1580 нето), ще взимам по-малкото тоест 1580 лв. Мога ли да се осигурявам на 2300 лв ( около 1850 лв нето), тъй като тогава ще взимам по-ниското от двете, а именно 1800 лв. ?
Няма как да се осигуряваш на повече от 2000 лв. Нали това е максимума? Над тази сума не се внасят осигуровки. При изчисляването, дори и да си внасяла на по-висок доход, ще ти го ограничат до 2000лв.

Последна редакция: вт, 08 юни 2010, 13:10 от AnMary

# 581

Заплатата ти може да бъде повече от 2000 лева, но максималният осигурителен доход е 2000 лева, не повече. При заплата 2300 лева и чисто възнаграждение 1850 лева ще получаваш 90% от 2000 лева, т.е. 1800 лева.

# 582
Точно това имах предвид, тъй като знам че МОД е 2000 лв Simple Smile..просто не знаех каква база взимат от НОИ Simple Smile Но е така какво си мислех. Благодаря момичета Simple Smile

# 583
  • Варна
НЕ.
Благодаря за бързия отговор. Явно пак не са го дозимислили. С първото ми дете се върнах на работа на 5-тия месец, сега явно няма никакъв смисъл. Не че ще бързам да се връщам на работа, но няма много логика.

# 584
Здравейте мили мами:)) Бих искала да ви попитам ако си ползвам целия отпуск за 2010г. ще ми окаже ли влияние на майчинството? Предстои ми да изляза майчинство от август. От месец март се осигурявам на максимума и знам че не мога да си взема болничен заради това, но как стоят нещата с платения отпуск?
Много благодаря предварително.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт