Майчинството счетоводно - 30

• 40 482
  • 755
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте. Бих искала и аз да задам един въпрос, на който сигурно вече сте отговаряли назад в темата, но аз не съм чела.  От Понеделник започвам нова работа и 3 месеца ще съм на изпитателен срок. Детето ми е на почти 5 години, с бащата нямаме брак. През този 3 месечен изпитателен срок не ми се иска да ползвам болничен, ако ми се наложи. Може ли таткото да си вземе болничен вместо мен, ще му го признаят ли? Благодаря предварително за отговора.    bouquet

# 646
  • В полите на Пирин планина
Здравейте. Бих искала и аз да задам един въпрос, на който сигурно вече сте отговаряли назад в темата, но аз не съм чела.  От Понеделник започвам нова работа и 3 месеца ще съм на изпитателен срок. Детето ми е на почти 5 години, с бащата нямаме брак. През този 3 месечен изпитателен срок не ми се иска да ползвам болничен, ако ми се наложи. Може ли таткото да си вземе болничен вместо мен, ще му го признаят ли? Благодаря предварително за отговора.    bouquet

Да, болничен може да ползва всеки от родителите, в случая бащата, ако е признал детето. / Успех с новата работа  Peace /.

# 647
  • Пловдив
Благодаря ти, Elfita!
А да попитам всъщност обезщетението през шестте месеца включва ли се при изчисляването на майчинството или се взима мин.раб. заплата-за тези месеци ще ти се вземе 240 лв .Аз даже си мислех дали да не го прекъсна. Примерно да го взимам 3 месеца или 4 , а останалите да се водя в някоя фирма и да си внасям осигуровките, но  на каква заплата и дали ще е удачно-ами за няколко месеца няма да има кой знае каква промяна в обезщетението,а за осигуртиления доход решаваш ти  или както казваш ти, по-добре да започна работа като ми изтече обезщетението. И още нещо след като излезна в майчинство ще трябва ли да продължа да внасям вноските?-да,през двете години майчинство+ако ползваш неплатен-20,16 лв на месец за 2010 г

# 648
Знам ,4е е обсъждано много пъти ,но нямам време да търся.Интересува ме колко са сега здравните в смисъл сега съм неплатена за гледане на дете до 3 г и аз си внасям осигуровките?За миналата година 12.48лв ли бяха?Ако е удобно да ми кажете за периода 01.11.2009г-31.03.2010г колко дължа, защото нямам контакт с с4етоводителката,а само с шефа и той не знае?Много ви благодаря предварително!
Само ще вметна, че неплатен до 3г. възраст няма вече, има 6месеца за всеки родител до 8г. възраст на детето. Здравните за неплатен отпуск са 20,16 лв. на месец. За миналата бяха 11,52 на месец.
Нямам брак с бащата и ми казаха ,4е мога да ползвам 2х6 месеца.Май4инството ми изте4е на 06.02.2010г от тогава съм неплатен.Сега ми каза шефът на фирмата,4е са внесени осигуровки за посо4еният период.Факти4ески 5 месеца.83.52лв ли му дължа?Колко трябва да полу4а?3 месеца по 24олв и за месец 02.2010г още колко?Благодаря ви много за отделеното внимание!

Последна редакция: пт, 11 юни 2010, 02:24 от AnMary

# 649
нашата счетоводителка ми каза, че за изчисляване на помощта, която се взема за майчинството и болничните преди него, се взема 6 мес. назад осигурителния доход, без значение на заплатата, която получавам. ако това е така, според вас има ли смисъл от довнасяне на осигуровки, за да се получи по-голям осигурителен доход. примерно, ако в следващите два месеца се осигурявам на максимума и след това веднага изляза в болнични?
благодаря предварително, момичета   bouquet

# 650
нашата счетоводителка ми каза, че за изчисляване на помощта, която се взема за майчинството и болничните преди него, се взема 6 мес. назад осигурителния доход, без значение на заплатата, която получавам. ако това е така, според вас има ли смисъл от довнасяне на осигуровки, за да се получи по-голям осигурителен доход. примерно, ако в следващите два месеца се осигурявам на максимума и след това веднага изляза в болнични?
благодаря предварително, момичета   bouquet

Или не си разбрала, или са те заблудили  newsm78 Обикновен болничен се изчислява на база 6 месеца назад, но болничен за бременност и раждане се изчислява на база 12 месеца назад. И как така "няма значение" каква заплата получаваш Thinking Има и то голямо. Освен влиянието на осиг. доход / БТВ /, влияние има и чистото / нетно / възнаграждение на лицето, както писах по-горе. МИсля, че тези въпроси ги дискутирахме скоро точно с теб. Ако не вярваш на това, което пиша почети малко в нет-а - има достатъчно източници.

# 651
Lady Brinne, да, дискутирахме ги точно с теб, ама нали трябваше да говоря и с тази жена, нали все пак тя ще ми подготвя документите  newsm78. при условие, че тя е човекът от когото ще ми излязат всички документи към съответните органи  Thinking. да й кажа, не не си права Blush.вече съм тотално объркана ooooh!. аз ако й имах доверие на тая нашата нямаше да питам тук във форума, нали.
извинявай, ако съм те обидила, просто вече ще гръмна от противоречия  #2gunfire

# 652
Здравейте,
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г., който изтича на 31.07.2010 г. и съм бременна с второ дете. Можете ли да ми кажете ако сега изляза в болничен /в момента съм в 9 г.с./, докато дойдат полагаемите 45 дни преди термина, то този болничен на 80% от заплатата, която съм получавала преди 1-вата бременност ли се изплаща и ако е така, то през целия период ли получавам 80-те %? А после, при болничния за бременност и раждане /45-те дни преди термина/, важат ли 90% от заплатата, ако съм била в болничен от 9 г.с.?
Надявам се въпросите ми да са достатъчно ясно формулирани.  Blush  Благодаря предварително за отговорите.  Hug

Ако сега излезеш в болничен ще ти се изчисли на база 240 лева  - 80 % от тази сума. Обезщетението за второто дете ще ти бъде 240 лева / минималното /, ако не се върнеш на работа.

В такъв случай, ако от 31.07 до излизането ми в болничен /45 дни преди раждане/ съм в неплатен отпуск, изчисленията ще са на база заплата от 31.07 до 24.11. + останалите месеци /до 1 година/ от майчинството. Така ли е?

# 653
Момичета много се извинявам, че отново ви притеснявам, но искам да попитам нещо, което ми е наистина важно.

Преди време в темата се беше заформил един спор дали се изчислява базата от две работни места.
В момента съм все още на изпитателен срок, които изтича другия месец на 4-ти. На 8 часов работен ден съм.
До тогава ще крия.
Но имам възможност да ме пишат на едно място на 4 часа освен основната ми работа, като естествено си внасям аз осигуровките.
Наистина ли ще вземат под внимание доходите и от двете места за образуването базата за майчинство, защото една потребителка тук изрази друго мнение, а пък вчера една позната ми каза същото.

# 654
Lady Brinne, да, дискутирахме ги точно с теб, ама нали трябваше да говоря и с тази жена, нали все пак тя ще ми подготвя документите  newsm78. при условие, че тя е човекът от когото ще ми излязат всички документи към съответните органи  Thinking. да й кажа, не не си права Blush.вече съм тотално объркана ooooh!. аз ако й имах доверие на тая нашата нямаше да питам тук във форума, нали.
извинявай, ако съм те обидила, просто вече ще гръмна от противоречия  #2gunfire

О, не съм се обидила - съвсем добронамерено ти казах / писах / да потърсиш инфо в нет-а  Peace Аз не претендирам да знам всичко, но това са основни неща за обезщетенията от НОИ, по които вече има/м/ доста практика. Припомни на кратко твоя случай да посмятаме, ако искаш. А тази счетоводителка при основния ти работодател ли е? Мисля си, че също дискутирахме и за втори работодател на 4 часа договор.

# 655

О, не съм се обидила - съвсем добронамерено ти казах / писах / да потърсиш инфо в нет-а  Peace Аз не претендирам да знам всичко, но това са основни неща за обезщетенията от НОИ, по които вече има/м/ доста практика. Припомни на кратко твоя случай да посмятаме, ако искаш. А тази счетоводителка при основния ти работодател ли е? Мисля си, че също дискутирахме и за втори работодател на 4 часа договор.
[/quote]

да, счетоводителката е на моя работодател и през нея минават всички счетоводни документи на фирмата, съответно и всички болнични. та положението, както писан по-горе е следното: на трудов договор съм с 300.00 бтв, нетното е около 214.00лв, осигуряват ме на 511.00лв-минималното за длъжността, която заемам. исками се след месец, два да изляза в болничен и да не се връщам на работа до навършване поне на годинка на бебо, живот и здраве. има риск таткото да остане без работа скоро, и за това искаме да довнасяме с него нещо към осигуровките, за да вземам по-големи болнични и майчинство. имали смисъл от довнасяне и какво се взема като база при изчисленията  newsm78. Lady Brinne, благодаря за търпението, което проявяваш.

# 656
  • Пловдив
jewel1980 ,счетоводителката ти не е права-явно се е объркала

Бенджолина ,ще ти се вземат предвид и двата дохода

# 657
Здравейте,
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г., който изтича на 31.07.2010 г. и съм бременна с второ дете. Можете ли да ми кажете ако сега изляза в болничен /в момента съм в 9 г.с./, докато дойдат полагаемите 45 дни преди термина, то този болничен на 80% от заплатата, която съм получавала преди 1-вата бременност ли се изплаща и ако е така, то през целия период ли получавам 80-те %? А после, при болничния за бременност и раждане /45-те дни преди термина/, важат ли 90% от заплатата, ако съм била в болничен от 9 г.с.?
Надявам се въпросите ми да са достатъчно ясно формулирани.  Blush  Благодаря предварително за отговорите.  Hug

Ако сега излезеш в болничен ще ти се изчисли на база 240 лева  - 80 % от тази сума. Обезщетението за второто дете ще ти бъде 240 лева / минималното /, ако не се върнеш на работа.

В такъв случай, ако от 31.07 до излизането ми в болничен /45 дни преди раждане/ съм в неплатен отпуск, изчисленията ще са на база заплата от 31.07 до 24.11. + останалите месеци /до 1 година/ от майчинството. Така ли е?

Ако си в неплатен отново се изчислява на база 12 месеца преди месеца, в който излизаш в болничен за бременност и раждане. И отново важи горното, че ще получаваш минимално обезщетение.

О, не съм се обидила - съвсем добронамерено ти казах / писах / да потърсиш инфо в нет-а  Peace Аз не претендирам да знам всичко, но това са основни неща за обезщетенията от НОИ, по които вече има/м/ доста практика. Припомни на кратко твоя случай да посмятаме, ако искаш. А тази счетоводителка при основния ти работодател ли е? Мисля си, че също дискутирахме и за втори работодател на 4 часа договор.

да, счетоводителката е на моя работодател и през нея минават всички счетоводни документи на фирмата, съответно и всички болнични. та положението, както писан по-горе е следното: на трудов договор съм с 300.00 бтв, нетното е около 214.00лв, осигуряват ме на 511.00лв-минималното за длъжността, която заемам. исками се след месец, два да изляза в болничен и да не се връщам на работа до навършване поне на годинка на бебо, живот и здраве. има риск таткото да остане без работа скоро, и за това искаме да довнасяме с него нещо към осигуровките, за да вземам по-големи болнични и майчинство. имали смисъл от довнасяне и какво се взема като база при изчисленията  newsm78. Lady Brinne, благодаря за търпението, което проявяваш.
[/quote]

Потвърждавам написаното от мен преди няколко дни - при това положение ще вземаш минимално обезщетение, независмо, че осиг. доход е 511 лева, но той се сравнява с чистата ти заплата и не може да я надвишава. Това означава, че при обикновен болничен не можеш да вземаш повече от 214 лева / средно/, а при такъв за бременност и раждане - 240 лева, колкото е минимума по закон. За да вземаш по-голямо обезщетение трябва да имаш по-висока чиста и брутна заплата. Колко да бъде зависи колко искаш да внасяш сега допълнително, защото осигуровките са значителни. Мисля ти бях пуиснала линк за калкулатор за заплати, за да си изчислиш на колко да внасяш и колко ще дължиш. Има го и на първа страница на темата.

Последна редакция: пт, 11 юни 2010, 11:01 от AnMary

# 658
Elfita, благодаря  Hug

# 659
Lady Brinne,   bouquet. исками се да вземам поне 450-500 лв майчинство. а след като и по договор заплатата ми трябва да е друга..това, мисля няма да стане, едва ли шефа ще е съгласен да ми промени тр. договор, с опоменато по-високо възнаграждение.

Общи условия

Активация на акаунт