111та италианска тема

• 43 671
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
  • Italia, Palermo
Здравейте Laughing Завърнахме се и ние
Искам да кажа на мамата, пътува6та до Сицилия, 4е 6те и пи6а на ли4ни.
А за соса за спагети, има един друг бърз и вкусен вариант_ в тигана се запържват на лек огън наситнен финно 4есън с наситнен по_късно добавен към него доамт, риган, сол, 4ер пипер и готово. Освен това навсякъде в България се продават буркан4ета с готови сосове на Барилла. Готов дома6ен сос от доамти едва ли става заедно с олиото и подправките, все трябва да се прави от доамти стерилизирани или от смлените в кутии брик дори ги продават или в големи бутилки.
Отивам да дооправям из дома хилядите не6тица, 4е след ремонтите познайте, мъжо 4истил горкия, но е останало доста след разопаковането ан куфарите, игра4ки разпилени, а бе да не изреждам.
Лек ден Hug и дано скоро успея да се вкл, 4е е лудница засега у дома.

# 556
Здравейте.

Включвам се на първо място, за да уточня, че мен никакво червено знаме не ме е родило!!

Ne мога да повярвам с каква телепатия сме свързани Shocked Grinning точно това щях да напиша на 9 септември! Датата, изхвърлила Бг от Европа, това е за мен 9 септември.

Аууу....нито 4уство за хумор,нито някои друг спомен......а можеше да се погледне и с нотка ирония. ooooh!

# 557
Е, извинявай, не сме те разбрали, значи  Grinning

# 558
  Здравейте на всички! Hug

И ние се върнахме преди двайсетина дни, но веднага почнахме работа и както винаги няма време за нищо.  Crazy

Изкарахме си супер в Бг  Grinning, съжалявам че не можахме да се видим с Лиоли и Деси.  Rolling Eyes Hug
  Междувременно имах много плодотворни служебни срещи (уж на почивка заминахме Mr. Green). Имах лична среща с италианският посланик в България. Много приятен и земен човек.  Peace

Четох за Лиоли, че се е разделила с Паоло  Rolling Eyes и се замислих, че дъщерята си намери бг гадже, да видим колко време ще издържат на дългите раздели.  Confused

Следващият уикенд заминаваме с Масимо за Лондон да отпразнуваме пет години от сватбата ни с една седмица по-рано, понеже имаме участие на панаир точно, когато е годишнината. Wink

Иначе всичко друго е наред, бачкане, студентката -учи и така . Wink

Бягам да почивам, че пристигам от командировка и се чувствам като парцал от часовата разлика.
   bouquet

Весела седмица на всички и успешна учебна година на всички ученици.  bouquet

# 559
Уж за рагуто щях да пиша (най-вече това, че не проумявам с какво се извисяват вкусовите качества на каймата, ако къкри 3 часа вместо половин, ама нейсе, от малко време съм в Италия още), но в крайна сметка последният пост ме настрои романтично и да кажа, че от хората, т.е. от конкретната двойка зависи много, не само от обстоятелствата. Моя братовчедка се ожени и роди, след като имаше 4-5 години връзка от дистанция. Брат ми нито се е оженил, нито е родил, но и неговата връзка почна с 4 години дистанционна любов, а от около две се събраха и са добре (пу-пу).
Тъй че каквото има да става, това става...

# 560
  • UK
Виждам, че на Деси малко по-големият сладур е ученик- честито на гордите родители и дано добре се чувства детенцето в новата си среда и да си намери много приятелчета!

Аз по темите за любовта вече даже няма да се изказвам, че май съм пълен профан  Mr. Green. Затрупала съм се в работа, карам смени от 15.30 до 00.30 и се разправям с американски клиенти.....Сега си уреждам и командировката до Брюксел първата седмица на октомври и тайно се надявам да ми остане време да се тъпча с белгийски шоколад, че с тази работа тука нито храна съм яла като хората, нито съм спала, нито на море отидох както трябва. Ще се стягам Simple Smile. Освен това почнах да играя тенис и много добре се чувствам, почти като женски вариант на Роджър Федерер  Laughing.

# 561
Здравейте момичета,
разочаровайки се от "приятелите"ми в Бг., и включително от собствената ми сестра,на никой не можах/не исках/ да оставя пълномощно.Става дума за оправяне на прословутата ми диплома за м.с..
Та, кажете сега,нямам ли никакъв шанс да си я оправям сама оттук newsm78 newsm78.
Какво да правя Sad Shocked-дайте някаква идея baby_neutral baby_neutral

# 562
  • la Città Eterna
ffr, не съжалявай толкова за пълномощното, сама по-бързо ще се оправиш, но вероятно ще ти се наложи да пътуваш поне още веднъж до България, ако не си си изкарала Dichiarazione di valore. Мисля, че това само в България в Италианското посолство може да се вади, става лично (за предпочитане) за десетина минути при подаване на документите и още толкова при вземане, ако имаш късмет от днес за утре са готови (струваше нещо като 60 евро, но не съм сигурна, трябва да проверя, ако те интересува). Може да се попита по телефона, госпожата там е невероятно любезна.

# 563
Благодаря, Льоли, за сега се чувства добре, има си вече приятелче, средата е много добра, за разлика от тази, която беше в детската градина, но тя беше в нашия квартал, който е доста ...... противоречив, да кажем. Училището е в квартала на свекърва ми, която често го взима у тях.
Да ви се оплача, вчера си изпуснах един компютър на крата, в резултат на което съм без нокът на палеца, изтръгнат до корен. От болка щях да припадна, а сега трудничко ходя.
Ффр, има и друг начин - има агенции, на които си плащаш, даваш пълномощно, и свършват всичко за теб. Ако те интересува, имам координатите на една такава. Не са много евтини, но не е и кой знае колко, а не се главоболиш за нищо.
Тралала - за рагуто - идеята е е в повишаване на вкусовите качества на месото в рагуто, а то да си пусне всички вкусови и прочие сокове в доматите, за да го овкусят. Затова колкото по-дълго къкри, няколко часа поне, толкова по-вкусен е доматения сос. А месото в повечето случаи се хвърля, щото е останало само влакна от него.

# 564
а вие правили ли сте дикиарационе ди валоре? аз оЩе не съм се наканила, а и до сега не ми е трябвало всъЩност  newsm78
видях оба4е, 4е процедурата е доста опростена (от сайта на посолството), та може и това да свърШа...

успеШна нова у4ебна година на вси4ки де4ица : от яслите до университетите   bouquet  и на майките, разбира се   Laughing

# 565
  • la Città Eterna
Да, аз вече имам. След като подготвих всички документи по старата процедура и роднините ми станаха на маймуни, накрая си я извадих по опростената процедура. Не е задължителна, но е добре да си я имаш налична при търсене на работа. За някои видове работа няма как да се мине без това.

# 566
Мами и по-специално тези, които имат ученици тук - имам едно питане. Как стои въпроса с извънкласните занимания в италианските училища? Има ли занимания по танци, спорт, рисуване, фотография - кой ги организира и плащат ли се допълнително?  Благодаря ви прадварително за инфото, много ще ми е от полза   bouquet

# 567
  • ...до морето..
Мами и по-специално тези, които имат ученици тук - имам едно питане. Как стои въпроса с извънкласните занимания в италианските училища? Има ли занимания по танци, спорт, рисуване, фотография - кой ги организира и плащат ли се допълнително?  Благодаря ви прадварително за инфото, много ще ми е от полза   bouquet

Почти всички деца тук ходят на някакви извънкласни занимания и спортуват.Могат да бъдат организирани от самите училища или от различни спортни асоциации,дъщеря ми ходеше например на танци в една палестра, тренировките по волейбол пък бяха в училището, на плуване към друга асоциация...Всичко се заплаща от родителите и зависи от това за колко време е и колко пъти седмично детето посещава съответните занимания.

# 568
Благодаря ви за отговорите Hug-то аз отдавна съм загубила надежда,но понякога ме стяга за гушата и се впрягам пак да я оправям тази проклета диплома Sick

Относно извънкласните занимания,синът ми от години ходи на плуване,опитва и тенис, и футбол. Сега съм го записала на курс по английски,който обаче е доста скъпичък Rolling Eyes
Курсове има всякакви,и за малки ,и за големи - стига пари да имаш Mr. Green

Аз обаче,тази година няма да ходя на никакъв курс..... Sick Sick

Отдавна искам да питам - знаете ли някой сайт на италианските  мами,нещо като този нашия - Бг мамма.? newsm78  Искам да ги видя" гадинките",какво пишат....  Mr. Green Mr. Green  Със започването на училище отново се налага да виждам другите мами и отново ми се повръща само като ги гледам.... Sick  Mr. Green

Последна редакция: вт, 21 сеп 2010, 21:54 от ffr

# 569
  • la Città Eterna
wei xi, писах, писах... и накрая интернета ми увисна и затри всичко.... Сега ми е трудно да възстановя всичко, но както вече са написали, има курсове всякакви - за деца и за възрастни, повечето са платени, една малка част са финансирани по разни програми и са безплатни. От личните ми наблюдения към момента (само две години съм в Италия, та сигурно не е много изчерпателно):

- в училищата след часовете разни външни организации предлагат платени/безплатни занимания по спортове (волейбол, баскетбол, футбол), цирково изкуство, театър, керамика, рисуване и т.н.

- в някои средни училища има същите работи и за възрастни (над 16 години), т.нар.  CTP (Centro Territoriale Permanente per l'istruzione e la formazione in età adulta) - повечето им курсове са безплатни, включват италиански за чужденци в разни нива, компютри, литература и изкуство, история, рисуване, керамика, фотография, чужди езици (предимно английски и испански) и др.

- има басейни, спортни центрове и прочие, където срещу съответната месечна такса или по някакъв друг план (примерно на тримесечие) деца и възрастни могат за се занимават с разни спортове - гимнастика, бойни изкуства, плуване, танци, фитнес, йога и т.н. Някои частни нефинансови асоциации предлагат подобни занимания със символична месечна такса, примерно 10-20 евро...

- към обществените библиотеки има безплатни литературни четения за деца, детски театър, занимания за цялото семейство и т.н. (не съм виждала, но са ми разказвали), заниманията са обикновено през уикенда

- има занимални, нещо като нашите детски парти клубове, ама са с годишен абонамент, общинските са безплатни, частните - платени (Ludoteca)

- има Centro Tutela Relazioni Familiari - общинска организация, която предлага ред услуги - безплатен семеен адвокат, психолог, социален помощник, бизнес съвети и какво ли не, може би да имат информация и за други безплатни услуги по проекти

- има центрове за професионална ориентация, където предлагат информация за колежите, разни професионални курсове и прочие, подозирам, че може да знаят и за занимания за по-малките, не само за възрастни

- има летни центрове за деца (Centro Estivo), където срещу (не)скромно заплащане забавляват учениците в неучебните месеци от 9 до 17-18 часа (тогава другите видове курсове и занимални почиват). Предлагат от надуваеми замъци и разни катерушки, през детски театър, музика, танци, плуване, тенис, волейбол, баскетбол, футбол, керамика, рисуване.... Абе всичко, с което да уплътнят деня на децата, докато родителите им са заети в летните месеци и няма къде другаде да ги оставят.

- има и детски лагери за през лятото, някои са просто море или планина, други са тематично организирани, примерно дъщерята беше това лято в конна база и учиха езда (както и правиха и други забавни дейности), отново е платено, плаща се за брой седмици, обикновено се прави резервация някъде април-май.

Засега толкова се сещам (май преди малко повече бях изброила, ама ми се изпариха от главата). Дано да ти е от полза. Не всички неща ги има във всички градове и квартали, трябва да се попита - в най-близкото училище, в най-близката бибилиотека или в общината.

- Добавям - частни уроци всякакви. Виждала съм обяви за хорове. Има и към църквите хорове, но не съм запозната в детайли.

- Има нещо, наречено Banca del Tempo - разни хора предлагат определен брой часове да извършват определена услуга безплатно, а в замяна получават друг тип услуга, подозирам, че има и предлагащи уроци или гледане на деца.... (Проявявам интерес, ама все още не съм намерила време и желание да проуча по-подробно).

И един съвет - преди да избереш каквото и да е обучение, отиди на един урок (обикновено първия е безплатен). Има огромно количество некадърници, които се правят на преподаватели. Не си струва да се дават пари за нещо, което на практика е нищо. Е, друга тема е, ако просто търсиш къде да оставиш детето за час два и ти е все едно дали го учат, стига да му е забавно и да има възрастен човек с него.

Последна редакция: вт, 21 сеп 2010, 22:56 от Abies

Общи условия

Активация на акаунт