111та италианска тема

• 43 639
  • 749
  •   1
Отговори
# 615
Какво значи това, задължават ги да посещават меси?

Аз съм ходила 2 пъти, пардон 3 пъти.
Едната беше във вр-ка с моето желание да пея в хор, а Форли не е центърът на италианското хорово изкуство, така че ми се наложи да отида да чуя в една църква как пее тукашния хор. Беше като меса - те пеят, после един свещеник чете. Мн. сложни неща пяха, но не бих ги нарекла хор и ако не беше от уважение към завелите ме , щях да си тръгна.
Но, на публиката много й хареса, виждаше се че хората преживяват някакви християнски емоции. На мен цялата атмосфера ми е абсолютно чужда и заради това донякъде ми беше интересно.

# 616
За религията в училище в България - нали точно сега се поразпали вечната дискусия дали и как да се учи, защото имаше шествие, организирано от БПЦ (бг православна църква) (само за анекдота: понеже го гледах по новините по Канал 1, и в репортажа начело на шествието имаше немалко свещеници с икони, Матео веднагически коментира: "Никола, Никола!!!". Заради култа към св. Никола в Бари и впечатляващата базилика на негово име, за Матео всичко църковно е "Никола", и в най-неудобни моменти - например скоро бяхме на едно погребение - се провиква свойски: "Чаооо, Николааа!".)
Та казвах - води се дебат, Църквата иска да се въведе задължително-избираем предмет религия в началното училище, с нерелигиозна алтернатива. Министърът на образованието каза, че обучението по религия по принцип е работа за неделните училища към църквите (разбирай, църквите да си организират такива и родителите да си водят децата на тях), но че ако се постигне обществен консенсус по въпроса, той ще го придвижи законодателно.
Такова е положението, моето мнение е, че е добре да се учи религия в училище като ЗИД; стига да има алтернатива, не виждам особена опасност от опопване  Simple Smile

# 617
  • la Città Eterna
И аз скоро не съм се интересувала как е в България, но мисля, че е избирателна. Иначе в Италия не знам да е задължително - има толкова чужденци от цял свят с какви ли не религии... Нещо не виждам как мюсюлманите ще си пратят детето да слуша християнски проповеди... Аз лично, след като се разочаровах от въздействието на часовете по религия върху дъщеря ми в предучилищната, заявих категоричното си нежелание да изучава религия между 1 и 5 клас (обясниха ми, че изборът е еднократен за цялото начално обучение). Първоначалния ми мотив да посещава часовете по религия беше да прекарва повече време с италианчетата, за да се интегрира. След като започна да ми реве за "умрелите ангели" и как искала "да види ангел", и за "горкичкия Исус", и за "добрата Дева Мария", и... абе след като се почна едно ежедневно реване провокирано от това обучение, реших, че й стига толкова. Сега в часовете по Религия за класа, тя, заедно с още няколко хлапета (не католици) имат алтернативни занимания - четене, писане, смятане, рисуване... не знам какво точно правят, но вече не реве за глупости, а и й се отразява добре на усвояването на учебния материал....

Като ви чета какви скромни цени плащате за спортните занимания на децата ви, то си е направо евтинийка... Ние отървахме кожата тая година "само" с 450 евро за плуване (от 15 септември до 15 юни).... (дигнали са цените и то не само в нашия басейн, ами и в другите наоколо). Иначе училището предлага някакви по-евтини занимания - кънки, волейбол, танци и прочие, ама мъж ми държи на плуването....

# 618
Май не сте ме разбрали - не че религията е задължителна,ами аз бях задължена горе долу да стоя в църквата и да го чакам.
Естествено,че не е задължителна,ама 99% от децата в класа на Фабио са си в часа по религия /само 1 е мюсолманче/ .Догодина ни чака и комуньоне и всяка седмица го водя по 1 път след у-ще в ораториото да се подготват за този"страшно важен "момент.. На баща му дори и през ум не му минава,че детето му  може да е "черната овца" в католич.общество, и може да е прав- като ги гледах вчера колко са езалтирани...
Аз мисля че в края на краищата лошо няма,в смисъл че ги учат на добри неща. Но тъй като съм дълбоко невярваща , се изнервих да слушам подобни глупости,да не говоря че ми се повръща като чуя когато претето казва да ядат  онази"паричка",че била част от тялото на ХРист. и пият вино,което било неговата кръв #Crazy Sick #Crazy hahaha Sick Sick

Аз мисля,че в Бг. трудно ще се наложи изучаването на религия,защото самите родители не са вярващи много hahaha Hug Peace
Там религ. празници са повод "пак да се напием".. hahaha

П.С. !!!!!! Момичета,току що прочетох в готварския,че   MG18 май че е родила !!!!!!!  bouquet  bouquet  bouquet Peace Peace Hug Hug

Последна редакция: ср, 29 сеп 2010, 10:06 от ffr

# 619
Мили майчета, извинете, че влизам във вашата тема, но имам едно конкретно питане и май точно вие като живеещи в Италия бихте могли най-добре да ми помогнете. Та то е следното - вчера оставих в Италия сина ми, който ще е първа година студент в Болоня. Поръчахму да се вземе италиански мобилен номер, тъй като без такъв там животът му ще е просто невъзможен. Отива той във Водафон - казва че е студент, българин, нов клиент и т.н. Иска да сключи договор с тях, избрал си е абонаментен план и какво? Първо - нямал сметка в Италиански банка. Да, но има в Уникредито в БГ, която е на практика италианска. Второ - има Visa, обаче дебитна а не кредитна, та не можело така. Между другото те не се различават въобще - но нейсе. Върхът е било, когато са му поискали 50 евро, за да стане техен абонат. Все си мисля, че пазарните отношения особено в областта на телекомуникациите не предполагат подобен подход при набиране на нови клиенти. Той понеже още си е дечко, вместо да се обърне и да отиде в съседния офис на другите оператори, послушно си е взел от тях предплатена карта /даже не зная на каква тарифа/, но ми стана болно, като зная как дори в БГ правят всичко, за да привлекат нови клиенти, дават им телефони на промоция и т.н.  Извинете че ви занимавам с тези си проблеми, но още ми е прясно как се разделяхме на гарата и как ревах като куче сама във влака вчера... Та въпросът ми конкретно към вас е - как се свързвате най-евтино с БГ, има ли начин да му пращам СМС на Водафонската карта безплатно и т.н. Стана малко дълго, извинете за което....

# 620
Най-евтиния начин за връзка е чрез интернет. Има сума ти програми, които предлагат много евтини и дори безплатни /към стационарни тел/ разговори. Като го търсиш ти, е най-евтиният вариант. А за него - след като вече си е взел рикарикабиле на водафон, което е по-добрият вариант, може да си активира тарифния план Vodafone One Nation 10, който предвижда 10 чент. на митута към избрана страна, до 500 минути на месец. Абонаментните планове задължително предвиждат депозито кауционале от 50 евро, обикн. са с включени безплатни минути към всички, но в Италия, за чужбина са отделни оферти, които пак се плащат, и освен абонамента, плащаш задължително на месец 5 евро държавна такса. Не си струва, ако целта е говорене с чужбина. А банкова сметка в местна банка е задължителна. Уникредито си е българска банка, с италиански собственици, не е част от италианската банкова система.

# 621
Цитат
Най-евтиния начин за връзка е чрез интернет. Има сума ти програми, които предлагат много евтини и дори безплатни /към стационарни тел/ разговори.

ако можеш дай някой линк. Praynig
аз досега говоря от скайп и не че ми е много евтино Thinking- става въпрос за стационарни телефони в Бг.

# 622
http://www.justvoip.com/en/index.html
Аз ползвам тази.
Има я и във вариант за мобилен телефон - за повечето смартфони, аз съм си го качила, и ако се включа към някоя безжична мрежа, говоря през него безплатно /към стационарни в Италия/. За България не е безплатно, но е много евтино, даже и към мобилните е изгодно.

# 623
Най-евтиният начин е, ако той има стационарен телефон, ти да мимнеш към тези, които купиха БТК ( не се сещам сега как се казваха...), майка ми има 3600 безплатни минути, с Италия вкл. Откакто мина на ВИВАКОМ ( ето сетих се) говорим безплатно.  Преди това използвах програма voip stunt , от която се обаждах почти без пари.http://www.voipstunt.com/en/index.html Програмата може да прави и phone-to-phone в връзка, която е малко по-скъпа, примерно 1,50 цента на минута, + 5 цента всеки път, когато набираш. Има и други такива програми.

За религията не знам какво да ви кажа, ако имам дете няма да участва в тези мероприятия. Въпреки, че силата на това, че 99% от приятелчетата отиват .. не е за подценяване. Но придружителят определено няма да бъда аз:)

Последна редакция: ср, 29 сеп 2010, 15:27 от 10 c's

# 624
Много благодаря на всички, които ми дадоха евтини варианти за разговори България-Италия. Ще пробвам и нашите Виваком, той е в нещо като общежитие и има стационарен телефон в стаята, но трябва да мина през централа при повикването, но все е някакъв вариант.

# 625
  • Italia
И друг път съм го писала,но Ще се потретя.
Голямата ходеШе в 4астна градина при суорите а сега е пък в такова на4ално у4илиЩе ( миналата година изкара в нормално държавно и пак имаха 4асове по религия).За мен е ок да у4и религия,един вид обЩа култура е,не я виждам да се е променила.Нито ми говори за това в къЩи,нито виждам някакво странно държание ,не забелязвам на4енки на промит мозък. Mr. Green
СъЩото важи и за малката. От време на време ми пее разни песни4ки,които у4или в градината и между тях може да се намери някоя за Дева Мария но не ми е проблем,за мен е просто песни4ка. Все едно да вземе да ме дразни това  Twisted Evil

Milittana,твоя син не е трябвало да се насо4ва към фиксираните договори с мобилен оператор.Там наистина се иска банкова сметка тук и разни други документи.Най-лесното неЩо на света е да си вземе една предплатена карта на даден оператор плаЩайки 20тина евро и после регистрирайки се в сайта на съответния оператор може да избере тарифния план,който му е най-изгоден въз основа на това с кого ,кога и по колко му се налага да говори.

# 626

Milittana,твоя син не е трябвало да се насо4ва към фиксираните договори с мобилен оператор.Там наистина се иска банкова сметка тук и разни други документи.Най-лесното неЩо на света е да си вземе една предплатена карта на даден оператор плаЩайки 20тина евро и после регистрирайки се в сайта на съответния оператор може да избере тарифния план,който му е най-изгоден въз основа на това с кого ,кога и по колко му се налага да говори.

Да, в крайна сметка така е и направил, но понеже още се лутаме и сме неориентирани за хиляди неща в чуждата държава, помислихме че това е по-евтиния и лесен вариант - както и да е - ще му кажа да процедира така както ме посъветвахте. Аз предполагам, че самите служители на Водафон  са го насочили към някакъв такъв тарифен план, щом са разбрали, че е чужденец. Много ми стана жал като коментираше, че си е избрал някаква тарифа на Водафон с 15 евро на месец такса и безплатни разговори с един избран Водафонски номер, но понеже никого не познава, няма да се възползва от тази възможност. Както и да е, не е голяма драма, вече сме една стъпка по-информирани. Благодаря още веднъж за всеки съвет от вас, много ми е ценно всичко. Приятна вечер.

# 627
Аз предполагам, че самите служители на Водафон  са го насочили към някакъв такъв тарифен план, щом са разбрали, че е чужденец.

Магазините на Водафон, както и на всички други оператори са на франчайзинг, т.е. не са директни служители на Водафон.  Peace

Много ми стана жал като коментираше, че си е избрал някаква тарифа на Водафон с 15 евро на месец такса и безплатни разговори с един избран Водафонски номер, но понеже никого не познава, няма да се възползва от тази възможност.

Предплатените карти нямат фиксирана тарифа с месечна такса, така че нещо не сте се разбрали.   Rolling Eyes

Но принципно не е проблем постоянно има оферти  и винаги може да активира нещо по изгодно.  Peace

# 628
Здравей Milittana,

Голямо е мом4ето ти, студент е ве4е, остави го да се равива  Wink Ще порови сайта на Водафон, Ще пита другите студенти и Ще се оправи.  Peace

А за него - след като вече си е взел рикарикабиле на водафон, което е по-добрият вариант, може да си активира тарифния план Vodafone One Nation 10, който предвижда 10 чент. на митута към избрана страна, до 500 минути на месец.

за 4ести разговори с Бг този план е 4удесен и аз съм с него
спокойно може да си сменя тарифните планове дирекно он лайн в сайта на водафон

# 629
Астреа , тази година на Пловдивския панаир  ще ходиш ли ?

Общи условия

Активация на акаунт