Сами си гледаме детето

• 11 198
  • 243
  •   1
Отговори
# 60
Ами почти всичките ми , да не кажа всичките ми приятелки имат помощ от баби, която е значителна за отглеждането на дете. Минимум всеки уикенд децата им спят при някоя от бабите, плюс когато решат да излизат на нощно заведение, плюс ваканции или повече почивни дни, когато се натрупат и още други всевъзможни плюсове... Да кажа, че не им завиждам ще е една голяма лъжа, ама никой не си го избира.  Confused Ние наистина си го гледаме сами, в буквалния смисъл на думата.
Същата работа! Peace
Искрено завиждам на тези,които имат възможност някой да им помага,понеже аз нямам.

# 61
  • Най-сетне у дома
Такаааа... По света има baby sitters, тук, понеже малко от нас можем да си позволим такива, привикваме баби. Никога не съм чувала в Щатите или разни други евродържави, майки да се бият в гърдите, че никога, за един час, не са си оставили детето на бейби ситър. Едва ли ще мине за геройство, между другото, по-скоро за опасен за нервите на всички (и деца, и родители) ексцентризъм. Тази тенденция, фанатизирано да не се включват баби и дядовци в отглеждането на детето е, според мен, залитнало махало. Както по соц-времената нас ни оставяха на баби с години, така сега геройски никога не се отделяме от децата си. Което, освен, че е тъпо, е и жалко. Една смислена баба (или дядо) може да допринесе много за спокойното, без нерви отглеждане на детето.     

# 62
Аз този израз го разбирам така: "Похвалете ме, възхитете ми се, че си гледам детето без чужда помощ ".
Не винаги е в този смисъл казано, но обикновено се вмъква така завоалирано в някой пост, който цели да представи авторката мъченица, да покаже калко й е трудно, но тя геройски се справя.
Дразни ме като го видя така употребен, това не е някакво геройство, наистина е трудно, но все пак нали датова раждаш дете - да си го гледаш или  Thinking

Специално за Пасинет се самоцитирам и питам:
С какво от подчертаните неща не си съгласна ?
Или смяташ, че всеки един път когато този израз се използва, е на място и в подходящ контекст употребен ?

Ами не съм съгласна, че някой ще седне без да го питат и изобщо без всякакъв контекст да обяснява сам или не си гледа детето, че да се налага някой да го коментира мъченик ли е или не е. По скоро тези които разполагат с помощ от баби са приели, че това , което е нещо съвсем нормално го има при всички, щом го има и при тях.
Изобщо не си мисли, че майка, която няма баби едва ли не си ходи с табелката " сама си гледам децата", просто не можеш да си представиш колко често в ситуации се налага да го казваш, защото повечето хора са приели наличието на баби или някаква друга помощ като аксиома и не допускат,че такава може да липсва.

# 63
  • Най-сетне у дома
Но за хора, които имат желание, е истинска радост да са с внуците си и няма аз да съм тази, която ще им отнеме това щастие  Peace

Радост е, щото с тия мизерни пенсии не могат като "европейските" баби и дядовци през уикенда и всеки сезон да запрашат на почивка и екскурзии. Да си сменят колата, да се запишат на разните му там гимнастики, седянки, танци-манци, клубове по интереси и т.н.
Я да имат фин.възможност, малцина луди биха предпочели да "помагат" на децата си с невръстните им отрочета.

Ами, жалко за "не-лудите" ...

# 64
. Една смислена баба (или дядо) може да допринесе много за спокойното, без нерви отглеждане на детето.     
Ето това е много важно прилагателно  Peace. Защото де факто, на мъжът ми майка му е безрабонта, живее наблизо, но е всичко друго, но не и смислена. Така че все едно я няма, отпаднала ми е като вариянт още в началото.

# 65
Такаааа... По света има baby sitters, тук, понеже малко от нас можем да си позволим такива, привикваме баби. Никога не съм чувала в Щатите или разни други евродържави, майки да се бият в гърдите, че никога, за един час, не са си оставили детето на бейби ситър. Едва ли ще мине за геройство, между другото, по-скоро за опасен за нервите на всички (и деца, и родители) ексцентризъм. Тази тенденция, фанатизирано да не се включват баби и дядовци в отглеждането на детето е, според мен, залитнало махало. Както по соц-времената нас ни оставяха на баби с години, така сега геройски никога не се отделяме от децата си. Което, освен, че е тъпо, е и жалко. Една смислена баба (или дядо) може да допринесе много за спокойното, без нерви отглеждане на детето.     
Ама къде сте видяли някой да се тупа в гърдите че бил правил сам това или онова.Просто в Бг е правило да се помага, тези, които нямат помощ правят уточнения, т.е. налага се да се обясняват.
Аз два пъти в седмицата си оставям детето на ясла за по половин ден и понякога, макар и много рядко, ползвам и гледачка вечер.Като сме в България много ползвам баби за излизания.Но често се налага да уточнявам в разговори ,че "си гледаме децата сами".А класики в жанра като детето при баба и на море за 10 дена не са ми хрумвали даже.

# 66
Под сами аз разбирам, че няма баби и дядовци наоколо, дори и за уикендите и при спешни случаи пак се разчита на единия от родителите. Детегледачка е "гледаме го сами с помощта на бейби ситър".

Всякакви други интерпретации са за "великомъченичество" "как видете ли на, няма кой да ни гледа децата, та тази грижа остава  за нас".

Много често съм чувала гледаме си го сами, ама бабата го взима за час през деня, ама другата баба за по месец-два на село. Joy

Или може би под сами се разбира, че няма баба, която да живее в самия дом на детето?  newsm78 Mr. Green

# 67
  • под кривата круша
Чудех се кога и как ще се вмъкнат в темата бавачките Mr. Green. Разговора започва да залита към абсурд. Какво разбирате под "детегледачка" изобщо? Човек, който се занимава ежедневно или някой, на когото звъните когато се налага?
[
Под сами аз разбирам, че няма баби и дядовци наоколо, дори и за уикендите и при спешни случаи пак се разчита на единия от родителите. Детегледачка е "гледаме го сами с помощта на бейби ситър".
Всякакви други интерпретации са за "великомъченичество" "как видете ли на, няма кой да ни гледа децата, та тази грижа остава  за нас".
Много често съм чувала гледаме си го сами, ама бабата го взима за час през деня, ама другата баба за по месец-два на село. Joy
Или може би под сами се разбира, че няма баба, която да живее в самия дом на детето?  newsm78 Mr. Green
Интересна гледна точка. Или си говорим за семейство социопати Rolling Eyes

# 68
Аз този израз го разбирам така: "Похвалете ме, възхитете ми се, че си гледам детето без чужда помощ ".
Не винаги е в този смисъл казано, но обикновено се вмъква така завоалирано в някой пост, който цели да представи авторката мъченица, да покаже калко й е трудно, но тя геройски се справя.
Дразни ме като го видя така употребен, това не е някакво геройство, наистина е трудно, но все пак нали датова раждаш дете - да си го гледаш или  Thinking

Специално за Пасинет се самоцитирам и питам:
С какво от подчертаните неща не си съгласна ?
Или смяташ, че всеки един път когато този израз се използва, е на място и в подходящ контекст употребен ?

Ами не съм съгласна, че някой ще седне без да го питат и изобщо без всякакъв контекст да обяснява сам или не си гледа детето, че да се налага някой да го коментира мъченик ли е или не е. По скоро тези които разполагат с помощ от баби са приели, че това , което е нещо съвсем нормално го има при всички, щом го има и при тях.
...

Ооооо, хихихихи, това, че ти не си срещала такива, не означава, че няма.Около мен-с лопата да ги ринеш.Всъщност-в началото с първото ми дете се наслушах колко ще ми е Трудно предварително и след това избягвах подобни екземпляри просто.Но да-започваше се с оххх, колко е трудно, ти само да видиш, аз как горката едно кафе не мога да изпия-дръпваше се една тирада безсмислена, всъщност на кафе...така, както едно кафе не можела да изпие. Wink

# 69
Добре де, дори някой да го счита за геройство и да се "фука" с това, вас какво точно ви бърка?

По същата логика в този форум всяко едно мнение е "фукня", например майките, които:
- са се отказали от работа и кариера, за да се посветят на децата;
- са кърмили до първи клас;
- готвят по 15 манджи, понеже от домашното по-вкусно и полезно няма;
- не дават "боклучави" храни на децата си;
- купуват само "качествени" дрехи;
- не дават да се гледа телевизия;
- всеки ден купуват книги на отрочетата си...

Да не продължавам. Ясно е, че всеки счита собствения избор за най-добър, собствените усилия - за най-достойни за уважение, и своите решения - за най-правилни.
За какво е темата?

Умишлено така отговарям тук, за да не се получава дълъг чаршаф, но-мен лично не ме бърка.Дразнеше в началото, после отбягвах и парирах подобни разговори, защото не ме влече, странно ми напомни тази тема.Всеки както иска да си гледа децата, с колкото си ще помощници в крайна сметка.
 Иначе-по така зададените от теб критерии-еки-сори, ама златната среда за мен лично е най-добре.Нито се вманиячавам, нито се тръшкам колко ми е трудно.Книги всеки ден не купувам, но все пак купувам.Работя и за целта децата са по ясли, но не съм кариеристка и аз си водя и прибирам децата.Давам всичко , що им е на душа, когато сме на кеф и можем да си позволим, а не съм кърмила и ден, е-родила съм порядъчно естествено, та да не се срамя и така. Mr. Green
За мен личен извод-не се втелясвам , но и не живея на принципа на Скарлет, имам някакви планове които гоня, кога по-лесно се случва, кога по-трудно-съвсем като при всички, че да се тръшкам и да се вглеждам, че и чак да ме интересува кой с колко помощника децата си гледа.Толкоз.Единственото, което ми тежи е трафика, който изяжда много ценно врене при водене/прибиране на деца от където и да е, също и невъзможността да се придвижиш адекватно често-или липсарта на тротоари, или кофти ГТ или дъжд, който сам по себе си не е драма, но мърсотията превръща всичко в блато и разваля всичко...та-така. Hug

# 70
Чудех се кога и как ще се вмъкнат в темата бавачките Mr. Green. Разговора започва да залита към абсурд. Какво разбирате под "детегледачка" изобщо? Човек, който се занимава ежедневно или някой, на когото звъните когато се налага?

Детските ясли и градини тогава какво се явяват? Или те не са помощ за майките?  Thinking
При положение, че поне половината млади семейства живеят с някой от родителите си, гледането "сами" придобива съвсем друг смисъл. Ако извадим от схемата детегледачки, роднини, съседки и детски заведения, резултатът клони към нула. Не, че няма и такива семейства, но са нищожно малко, струва ми се.

И изобщо, темата май се отдалечи от замисъла си. Не мисля, че има хора, които се хвалят, че отглеждат сами децата си, по-скоро има мрънкащи, че някоя баба е отказала да им погледа децата. Поне такова е моето впечатление от болшинството теми тук.

# 71
  • под кривата круша
Детските ясли и градини тогава какво се явяват? Или те не са помощ за майките?  Thinking
Същото като целодневните детегледачки. Макар, че по-ми е на сърце да кажа, че сами се справят хора, които плащат на такава, отколкото такива, които ползват безплатно бабите. Което пак не е гледане.

# 72
За  мен не е нормално да очкаваш помощ от който и да е за гледането на собствените си деца.

Нашите родители много искат да ни помагат, но практически е невъзможно.
Ако беше възможно, щях да се радвам на помощта им, но никога не бих я приела за даденост или дълг.

# 73
Изобщо не си мисли, че майка, която няма баби едва ли не си ходи с табелката " сама си гледам децата", просто не можеш да си представиш колко често в ситуации се налага да го казваш, защото повечето хора са приели наличието на баби или някаква друга помощ като аксиома и не допускат,че такава може да липсва.

Изключително ясно си го представям положението. Аз "ползвам баба" /много модерен израз напоследък  Mr. Green/ за времето когато съм на работа - от 9 до 5. Все едно го пращам на градина. През останалото време - нон стоп заедно. Няма вечер, в която да съм го оставяла при майка ми, няма излизане сами без детето, на никого не мога да го оставя и за 10 минути понеже реве. Събота и неделя - ние си го гледаме, на гости - с детето, в магазина - с детето, на зъболекар - с детето и т.н.

# 74
Почасов бейби-ситър в България? Не съм чувала за такава услуга, а и не бих я ползвала, като имам предвид как всичко тук е старшно фалшиво. За да ползвам услуги на детегледачка, трябва да я наема за целоседмично и целодневно отглеждане. Никой не се навива просто инцидентно за по няколко часа да гледа деца. Жените, които се занимават с това предпочитат да имат постоянна заетост. А ние не можем да си позволим да наемем детегледачка на такива условия.
Ето затова не ползвам бейби-ситър.
Баби и дядовци, които да се претрепват да гледат децата също нямаме.
Оставаме само аз и мъжът ми. Ако той има някакъв ангажимент, аз ги гледам. Ако аз имам излизане - той застъпва на смяна. За 10 години на пръстите на едната ми ръка се броят излизанията ни без деца - имам предвид вечер, двамата заедно,  на ресторант, на гости, на театър или на концерт.
На това му викам "сами си гледаме децата".
Нещо неясно има ли?

Общи условия

Активация на акаунт